coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow Memorija hrvatske zemlje-Piše Akademik Mirko Vidović
Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019
 
 
Memorija hrvatske zemlje-Piše Akademik Mirko Vidović PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Ponedjeljak, 12 Studeni 2007


 
 
 

09.11.2007
   
  Memorija hrvatske zemlje
 
 

 
Teško bi bilo shvatiti jedan narod dok mu ne shvatimo mentalitet, koji je kod starih naroda postojan i teško izmjenjiv. No, mentalitet jednog naroda postaje shvatljiv tek kad, bar u glavnim crtama, upoznamo njegovu povijest. U naporu da se shvati tijek povijesne zbilje nekog naroda, nije dovoljno prikupiti maksimum dokumenata i ostalih podataka koji proizlaze iz prošlosti - nema na zemlji naroda koji bi bio samonikao, koji nikad nije išta dao drugima ili od njih primao. Složenost povijesti jednog naroda, a ipso facto, i njegova mentaliteta kao žive povijesti, shvatljiva je samo u ukupnosti sveopće povijesti ljudskog roda. Uz razmjenu materijalnih dobara i miješanje populacija, valja uzeti u obzir i činjenicu da su sve civilizacije i ma gdje da su evoluirale na zemlji nastajale i razvijale se kao grane i razgranci jednog te istog ljudskog “stabla”.
Uzimajući u obzir tu metodičku postavku, u naše dane, kad polako ali nezaustavno slabe pritisci na svijesti i ideološke prinude neukih moćnika nad onima koji se tom silovanju savjesti i zbilje još uvijek moraju odupirati (povijest Makabejaca je u tome najuvjerljivija), od vremena do vremena saznamo kako su naši vrijedni istraživači, a posebno arheolozi otkrili materijalne ostatke naših davnih predaka Dinaraca koji, u ukupnosti naše narodne zajednice predstavljaju izvor povijesnog tijeka kojemu su se u tijeku tisućljeća pripajale mnoge pritoke.
No, kako u znanosti nikad ništa nije posve iscrpljeno i do kraja objašnjeno (sve znanosti također stoje u odnosu uzajamnosti, što najbolje shvaćaju epistemolozi - blago narodu koji ih ima!) i budući da uvijek postoji mogućnost otkrića novog, točnijeg, istinitijeg i boljeg, valja shvatiti da bez pobijanja negativnih hipoteza ne bismo bili sigurni u ishod pozitivnih hipoteza. Do istine dolazimo kad iscrpimo, ne svo znanje, nego li - sumnju koja relativizira spoznaju koja, kad se pokaže točnom, dospijeva u područje matematičke logike. Za tako nešto nerijetko su potrebna stoljeća i stoljeća umnih napora razumnih ljudi.
U smislu izloženih podrobnosti, u zadnje vrijeme se nad sve novija otkrića raznih svjedočanstava iz naše davne prošlosti, posebno ona u području Podunavlja, nadnose arheolozi i povjesničari, naprežući analitičkom metodikom um da shvati - zašto je nešto nastalo i to baš onakvo kakvo nađosmo razgrćući naslage zemlje na obitovalištima i putištima naših pradavnih predaka?
Valja se ovdje podsjetiti i na to da je mitologija jedno, a mitomanija nešto sasvim drugo. Mitologija je sažetak pojavnosti u kategorije koje, antropomorfirane, sadrže u sebi ponekad i čitave knjige sažetih poruka i značenja (kao legenda o Jasonu i Medeji, npr.). Za razliku od mitologije, mitomanija je dokaz mentalne slabosti, nešto što nije emanacija zdrava razuma nego li izron osjetilnih impulsa koji ne nalaze u razumu svoje stvarne i ne samo tvarne potvrde.
U mnoštvu predivnih predmeta koji su do sada pronađeni, na primjer, uz desnu obalu Dunava između ušća Drave i Save, prvi znanstveni istraživač “vučedolske kulture” R. R. Schmidt je uočio da savršen trokut u kvadratu nije u glineni lonac ucrtan slučajno, utoliko više što se on pojavljuje na raznim predmetima koji datiraju iz toga davnog vremena od prije sedam do četiri tisuće godina. Gosp. Schmidt je uočio da se tu radi o odnosu “čitavih brojeva”, što ukazuju da je civilizacija Vučedolske kulture bila svjesna brojeva i zbrajanja i u prostornom odnosu.
No, kad se shvati prava priroda odnosa savršenog trokuta u kvadratu, onda ćemo uočiti da je njihov odnos pradavna formula striktno pragmatičnog smisla - kvadrat predstavlja određenu površinu tla viđeno iz “ptičje perspektive, dok je savršen trokut ustvari optički privid iste te kvadratne površine viđen iz “žablje perspektive”. Taj odnos, preveden na simbole elementarne matematike daje slijedeću formulu (u kojoj A predstavlja duljinu osnovice kvadrata, a b visinu istostraničnog trokuta):
A2
A2 = A .b .2
+ ——
8

Ta formula je, po svojoj krajnjoj točnosti, usporediva s odnosom između kružnice i njezinog promjera što, prevedeno na jezik matematike, daje famoznu formulu (Pi): 3,14... Za razliku od neodredivosti iranicionalnog u tom odnosu, valja se podsjetiti da iracionalno postoji samo u funkciji racionalnog. Stoga je Vučedolski poučak odnos cijelih brojeva u kojima nema ništa iracionalnog. Što to znači?
Ljudska naselja u području našeg Podunavlja nastajala su na malim uzvišenjima uz rijeke koje su se u ta vremena periodično razlijevale i poplavljale ravnice na kojima su ondašnji stanovnici obrađivali zemlju poznatom alternacijom kultura. Površine koje su “zapuštane” nakon obrade, odnosno mekote, služile su za ispašu stoke. To nas upućuje i na činjenicu da su skupine srodnika bile vlasnicima određenih površina zemlje. No, kako je izgledala ta površina nakon povlačenja vode u povodu velikih povodanja i poplava, to možemo shvatiti ako pratimo slične pojave u naše vrijeme tamo gdje nema nasipa ili gdje nasipi ne izdrže porast vode u vodotokovima, pak pogoršaju razornu snagu vodene stihije.
Dakle, nakon povlačenja vode, uz Dunav je bilo potrebno naći vodom i nanosima “izbrisane” međe novom naslagom plavina. Najvjerojatnije za tu potrebu naši prastari su obnavljali razmeđa bez velikih poteškoća - primjenom formule Vučedolskog poučka: ono što stojeći na tlu vidimo u trokutu, zapravo je četvorima kad se tako viđena površina obiđe ili izmjeri.
Ovdje se vrijedi podsjetiti da su sve velike civilizacije nastale uz velike vodotokove i to najviše tamo gdje su bivale velike poplave, poput u Egiptu, Mezopotamiji, u donjim tokovima pritoka Kaspijskog ili Crnog mora itd. A sve te civilizacije su na tim naplavinama živjele u izobilju jer su naplavine vrlo bogate hranjivim tvarima i za bilje i za žilje. A u funkciji potrebne prerazmjere plodnih zemljanih površina, nastale su matematičke formule i razmjere - u Egiptu je razvijena geometrija, a u Podunavlju još i analitička geometrija.
Uzmemo li u obzir sposobnost naših davnih predaka da se bore za svoj opstanak na plodnom tlu, oni su bili upućeni i na proizvodnju materijalnih dobara radi pravedne razmjere tla, obrane od divljih i sve učestalijih pljačkaša a i za što ugodniji i bogatiji način života. Znati preduvjet je moć - opstati znači - imati bolje oružje od neprijatelja. Postojanost Vučedolske civilizacije trajala je sve dok tu nisu dospjeli osvajači s usješnijim vojnim umijećem i s boljim oružjem.
U vezi s prirodnim ritmom porasta i pada razine vode u vodotokovima, stari Podunavci su shvatili da se to može dovesti u vezu i s kretanjem nebeskih tijela. Uočenje dolaska plodnoga toplijeg godišnjeg doba u vezi s pojavom i iščeznućem sazviježđa Orion (u čijem “prirepku” se može uočiti i jedina galaksija koju može u uvjetima posvemašnje vedrine, pogotovu kad se nađe u zenitu neba) to sazviježđe je bilo shvaćeno kao - donositelj plodnosti. Kad se sazvježđe Oriona prikaže pojednostavljenim geometrijskim crtovljem, onda dobijemo dva trokuta koji se dodiruju vrškom. Taj simbol nalazimo ne samo na mnogim predmetima, pa i na samoj “Vučedolskoj golubici”, a to sigurno nije slučajno.
Da mnoge “šare” i znakovi nisu proizvod slučaja ni mitomanije, nego li znakovi koji imaju vrijednost fonema, uočljivo je na obrednim pliticama Vučedolske kulture, gdje možemo pročitati znakove IIXII. Paralelne crte predstavkljaju slikovni prikaz dviju obala rijeke, a X zatvoren i gore i dolje kao simbol Oriona u najstarijim jezicima “indoeuropske jezične zajednice”, riječ Du(na)v označavala je veći vodotok. Ta tri slova možemo već s velikom vjerojatnošću pročitati kao riječ: DÎD. A ta riječ je, kako vidimo, od pradavnih vremena imala isto značenje - dažd, odnosno kiša.
Jedina savršeno čista voda koja je u takvim pliticama služila za prigodne obrede. N.B. Arheolozi su taj znak X našli na - dijelovima srušenih Knososa, na koji su u svoje vrijeme dospjeli Dorani, osvajači istočnog Mediterana i utemeljitelji tzv. grčke kulture. Dorani su, zna se, prilagodili svom jeziku feničanski alfabet od kojeg je nastalo tzv. grčko pismo...
Pretplatite se na Fokus
 
 
 
  Mirko Vidović
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 18
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!