coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow ACIJA I NAROD - PIŠE AKADEMIK MIRKO VIDOVIĆ
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
ACIJA I NAROD - PIŠE AKADEMIK MIRKO VIDOVIĆ PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 27 Listopad 2007

 
 
 
======================================================
NACIJA I NAROD
Uredi
PDF Ispis E-mail
Autor: Akademik Mirko Vidović   
Petak, 26 Listopad 2007
U Velikoj francuskoj enciklopediji možete naći riječ "nationalite" i riječ "peuple".

Gospođa Diana Majhen je u svom današnjem prilogu na portalu HUP-a, gdje je riječ o hrvatskim katolicima kao pravnom pojmu, tj o katoličkoj vjeri kao identifikacijskom svojstvu onoga tko je po nacionalnosti Hrvat, ukazala na prazninu u našoj suvremenoj hrvatskoj teoriji prava.

 Pitanje je da li uopće netko razrađuje i redefinira termine koji označavaju pravna svojstva pripadnosti građana u novoj situaciji, u obnovljenoj nezavisnoj Hrvatskoj državi.

Već sam se na isti problem, ako se ne varam baš u dijalogu s tom hrabrom gospođom, osvrnuo u "Fokusu " na konfuziju koja u našoj terminologiji vlada jer niti su uklonjeni pojmovi koje smo naslijedili iz staljinističke (ideološke) filozofije prava i filozofije logičkog prava koje je na snazi u zemljama s parlamentarnim sustavom i s vladavinom prava (trodioba vlasti u funkcioniranju države).

U nekim zapadnim državama s dugom državotvornom tradicijom ostalo je na snazi tzv. običajno pravo, a pojavom parlamentarnog načina dogovaranja raznih stranaka unutar države nastalo je logično pravo. Nešto slično možemo reći i za suvremeno "Međunarodno civilno pravo " u kojem postoje tzv. pravni običaji uz temeljna dokumenta donošena na razini OUN.

No, bilo kako bilo, na zapadu izraz 'državnost' nema ekvivalenta i nigdje nije u uporabi. Taj pojam koji smo mi naslijedili iz složenosti komunističke pravne baštine, u svijetu se označava kao - nacionalnost. Dakle, gospođa Diana bi trebala znati da u nas i dalje upotrebljavani izraz 'državnost' zapravo znači nacionalnost, za razliku od termina 'narodnost' i, u vezi s time, i - nacionalna manjina.

U Velikoj francuskoj enciklopediji - da se bolje shvatimo - možete naći riječ " nationalite" i riječ "peuple".  Riječ nationalite podrazumijeva pripadnost ukupnosti svih državljana jedne države, dok riječ peuple podrazumijeva veću ili manju grupu po podrijetlu krvno srodnih ljudi.

Ukratko: nationalite nije biološki nego čisto državno-pravni pojam, dok je 'peuple' biološki pojam i unutar pojma nationalite. Npr. Univerzalnost građanstva u Francuskoj je isto što i nation. U ukupnosti pojma 'nation' (ukupnost državljana jedne države) postoji i više ljudskih grupa koje označavamo pojmom 'peuple' (narod). Konkretno, Nation francaise podrazumijeva i više raznih 'peuples': bretons, basques, corses, alsatiens, languedociens, flamands itd.

Vrijeme je da se napravi reda u pravnoj terminologiji i u Hrvatskoj, koja zbunjuje i vrlo školovane i oštroumne ljude (kakva je i gđa Diana), jer to pravi konfuziju u svijesti pojedinaca i osjet zanijekanosti u narodnosnim, vjerskim, ideološkim i drugim grupama nefizioloških srodnika ali jednakopravnih građana moderne hrvatske države.

Dakle: ukupnost građanstva hrvatske države je - nacija, koja se sastoji od hrvatskog naroda i određenog broja narodnosti.

Ta formula bi morala biti unesena u naš ustav i uvjeren sam da bi ulaskom u uporabi i u našoj administraciji i u medijima, a i u svakidašnjem saobraćanju među javnim djelatnicima proizvela veće povjerenje građana u hrvatsku državu i veće samopouzdanje u svijesti svakog od nas.

Mirko Vidović,

Akademik.
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Subota, 27 Listopad 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 8
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!