coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow "GRAĐANIN DRUGOG REDA" -NIKO ŠOLJAK NA PORTALU HRVATSKE ULJUDBE
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
"GRAĐANIN DRUGOG REDA" -NIKO ŠOLJAK NA PORTALU HRVATSKE ULJUDBE PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 05 Rujan 2007

 

 

RAZGOVOR S NIKOM ŠOLJAKOM, PREDSJEDNIKOM HRVATSKOG SVJETSKOG SABORA  PDF Ispis E-mail
Autor: tajništvo HSSD   
Utorak, 04 Rujan 2007

HRVATI SU SI NAJVIŠE SAMI KRIVI ZA STANJE U KOJEM SE NALAZE

Pitanje:

Povodom najnovijih političkih previranja i pregrupiranja za izbore, gosp.  Niko Šoljak, u intervjuu za medije sasvim otvoreno govori o trenutnom stanju, ali i o određenim preprekama u realizaciji programa Hrvatskog  Svjetskog Sabora., te uključivanja Hrvata koji žive i rade izvan domovine u  gospodarski i politički život u Hrvatskoj.

Često tvrdite da su Hrvati najviše krivi za  stanje u kojem se nalaze. Recite nam,  nije li to preteška optužba spram vlastitog naroda?


Odgovor:

Nažalost, to je tako. Ta krivnja, o kojoj govorim, nije direktna nego indirektna. Naime, dopustili smo da nas podijele na svim razinama i u svim segmentima.Te podjele ne donose ništa dobro, a i sami znate koliko su nas one u povijesti stajale. Tako je i nastala ona poznata uzrečica "dva Hrvata -  tri stranke". Ta činjenica, osim što je smiješna, ujedno je i tragična. Eto, ilustracije radi, u Hrvatskoj živi nešto malo manje od  5 milijuna Hrvata, a imamo 105 političkih stranaka. Tko ne zna naše prilike rekao bi da se radi o demokraciji na visokoj razini, ali u praksi to nije tako. Imamo jednog vladara. Mi smo mali narod velikih mogućnosti, ali te mogućnosti i sposobnosti ne koristimo niti za sebe  niti za državu.  Ogromna energija Hrvata troši se na okrivljavanje drugih, a u okrivljivanju drugih tražimo alibi za vlastite grješke. Nama su svi krivi (osim nas samih),  ali pitanje je dokle se može naprijed s takvim mentalnim sklopom u glavi…


Pitanje:

Što mislite zašto je to tako ?


Odgovor:

Na to pitanje nije lako dati odgovor. Naime, razlozi leže u više faktora, a to je povijesno nasljeđe, dugogodišnje ispiranja mozgova, pa do podcjenjivanja najnovijeh dostignuća, uključujući i sami Domovinskog rat. Tendencije su takve da Hrvati, najviše zahvaljujući sebi i svojim propustima postaju građani drugog reda u vlastitoj državi. Ne smijemo zaboraviti da su se tu, na ovim prostorima, lijepile etikete nacionalista i ustaša za sve koji su pričali, pjevali pa i disali Hrvatski. Kao jedan vid specijalnog rata zatiranjem svih nacionalnih vrijednosti stekao se je dojam da biti hrvatski nacionalist predstavlja nešto pogrješno, nešto čega se trebamo stidjeti. To doista nije tako. S formiranjem naše nacionalne države bili smo uvjerenja da su ta vremena daleko iza nas, kao i nositelji takvih djelatnosti. Ali, oni su samo promijenili runo, tako da danas oni doista izgledaju kao vukovi u janjećoj koži. Tog straha koji nam se planski i sustavno nameće  moramo se  osloboditi, a to nije lako posebno kada su se svi naši ideali o Hrvatskoj kao  pravnoj, socijalnoj, demokratskoj,  nezavisnoj i suverenoj državi  srušili kao kula od papira. Dolazi do zamora materijala, i sve je manje onih koji bi svoj život danas založili na oltar Domovine…

Komentara
"GRADJANIN DRUGOG REDA"
Napisao Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript on 2007-09-04 23:11:47
Gospodine Šoljak! 
Dok god vi kao "gradjanin" drugog reda osjećate se tako, tako će vam i biti i, dakako, svima vama koji se svrstavate u "građanine". Sintagma "građanin" intezivno se uporabljava od 2000.g. od kada Mesić postaje "građanin predsjednik". Možda vi niste ni svjesni toga, da ste se svrstali među komuniste i sve druge antiHrvate. 
Tkz. građansku opciju zagovaraju bivši jugoslaveni, Srbi,komunisti i svi oni koji se ne osjećaju Hrvatima. 
Nije loše što si postao "građanin" drugog reda. Ako se tako osjećaš - neka ti tako i bude. Međutim, loše je to što si ti postao državljanin-Hrvat drugog reda. Ako si na to mislio, onda molim da se ispraviš. Ovako zbunjuješ Hrvate i svrstavaš ih u nacionalnu kategoriju kamo oni ne spadaju. 
Ivo Matanović
___________________________________________________________
Postovani gospodien Ivo Matanovicu !
Hvala Vam na Vašem komentaru, na moj intervju. vi ste u pravu. Građanin je riječ koju treba u ovakvim tekstovima koristiti, ali vjerujem da ćete se složiti da u ovom kontekstu bolje zvuči  nego Hrvati drugog reda u Hrvatskoj ili svojoj Drzavi Hrvatskoj.

Svim  dobronamjernim Hrvatima,a vjerujem da ste i Vi dobronamejran, važniji je sadržaj nego forma, iako mi Hrvati moramo itekako voditi računa i o formi.Vjerujem da je došlo vrijeme da se mi ujedinjujemo oko osnovnog progarma i da taržimo nacin  kako jedni drugima pomoći a ne nikako da zbog jedne  trule jabuke zanemarimo stotine i stotine zdravih. Baš zbog toga se moramo riješiti balasta i stvaviti na vagu, pa što prevagne , po tome cijeniti i vrednovati rad ili nerad.
i uz sradčne pozdrave Niko Šoljak,koji Vam želi svako dobro.
PS Pogledajte
Ako možete pomoći da ti progarmi sažive što prije pomozite hvala.

##########################################################
 

 

 

RAZGOVOR S NIKOM ŠOLJAKOM, PREDSJEDNIKOM HRVATSKOG SVJETSKOG SABORA (2) PDF Ispis E-mail
Autor: tajništvo HSSD   
Srijeda, 05 Rujan 2007

HRVATI SU SI NAJVIŠE SAMI KRIVI ZA STANJE U KOJEM SE NALAZE

Pitanje:
Gdje tome leže uzroci i tko su ti koji koče prosperitet Hrvatske…?


Odgovor:
Ni na ovo se pitanje ne može odgovoriti u kratkim crtama. Ali, grubo rečeno,  uzroke treba tražiti  u povijesnom nasljeđu, te posebice u nametanju ideologija stranih vlastodržaca koji su prosuli tezu kako su Hrvati loši gospodari, ali dobre sluge. Žalosti činjenica što i veliki dio Hrvata misli slično. Tom razmišljanju i uvjerenju naveliko dopridonose brojne  izdajice iz vlastitih redova koji za Judine škude prodaju dušu. Slobodno mogu reći kako su to izrodi "sui generis", čija je jedina sposobnost kritizirati sve što je hrvatsko i napredno. Oni nemaju vlastitog stajališta, njihovo stajalište se kreira u nekim paralelnim centrima moći (kakvi brojni postoje u Hrvatskoj) i sluša samo zapovijedi svojih kreatora. To su ljudi bez morala, bez znanja, bez ikakvih ljudskih vrijednosti ….


Pitanje:
To je mali broj Hrvata ...


Odgovor:
Hvala Bogu da je tako. Bilo bi tragično da je ta pojavnost zahvatila široke mase.. Međutim, njihovi gospodari ili da se izrazim filmskim žargonom režiseri političkih događanja vrlo, uspješno ih instaliraju na pijadestal moći pretvarajući ih tim činom u lutke na koncima kojima se vješto i za tuđe interese upravlja. Oni su potrošna roba i kada ne budu više služili svrsi, odbacuje ih se ili bez imalo sažaljenja baca  u zvjerinjak povijesnih promašaja kojima naše društvo obiluje.


Pitanje:
To su sretni ljudi… Imaju vlast, novac i društveni položaj.  Što im više treba….?


Odgovor:
To je zabluda u koju lako padaju. Lakomost je njihova glavna osobina i uvijek u izboru između novca s jedne strane i ideala i države s druge strane izabiraju novac. Misle da će im on donijeti sreću, ali poznato je da se uz sreću dolazi do novca, ali kad on dođe – sreća odlazi. Uz to, kao psi na uzici, uvijek uredno mašu repom i na sami nagovještaj dolaska gospodara cvile i mašu repom. Ni sami nisu svjesni da se na društvenom položaju ne nalaze radi sebe i svojih sposobnosti, nego da rade posao za drugoga. Te sive eminencije, ti zlodusi hrvatskog društva, bez imalo će ih sažaljenja baciti u zvjerinjak i žrtvovati kada bi netko i pokušao preko njih doći do gospodara. U najgorem slučaju čeka ih robija. Ali, tako im i treba, jer njihova naivnost i gramzivost doista ne poznaju granice.

Nastavit ce se


Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Srijeda, 05 Rujan 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 2
Korisnika online: 2
  • addiefj11
  • JoshuaBoiff
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!