coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow Srbi nakon »Oluje« - PONOVNO IZAZIVAJU - OVOG PUTA VJEROJATNO NEKI TAJFUN
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
Srbi nakon »Oluje« - PONOVNO IZAZIVAJU - OVOG PUTA VJEROJATNO NEKI TAJFUN PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 18 Kolovoz 2007
 

 

 

Srbi nakon »Oluje« (1. oD 2 PDF Ispis E-mail
Autor:: Ivan Miklenić   
Subota, 18 Kolovoz 2007

Kad ne bi bilo nepravednih politika koje manipuliraju ljudima i šalju ih u krvave bratoubilačke pohode, uopće ne bi bilo razloga za sukobe među narodima
"Glas koncila", Zagreb, 15. kolovoza 2007.

Slaveći u nedjelju 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Hrvatska se spomenula 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije nazvane »Oluja« kojom je oslobođen velik dio hrvatskih okupiranih područja, a tom slavlju nisu se ni ove godine pridružili vodeći političari Srba u Hrvatskoj, čak ni oni koji su kao koalicijski partneri dio aktualne hrvatske državne vlasti. Jedan od vodećih predstavnika Srba u Hrvatskoj uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti - kako prenosi Jutarnji list od 3. kolovoza - postavio je čak pitanje: »Slavi li se egzodus Srba?«

On je također - kako objavljuje Novi list od 3. kolovoza - izjavio da »što se tiče Srba u Hrvatskoj na lokalnoj razini, obilježavamo mjesta stradanja srpskih civila u Oluji i nakon nje i to ćemo nastaviti činiti na svim mjestima za koje imamo razloga«. Najavio je također, prema Novome listu: »Odredit ćemo dan kojim ćemo obilježiti i označiti činjenicu da su mnogi naši sunarodnjaci mimo svoje volje morali napustiti svoje domove, pod pritiskom ili pod izravnom prijetnjom, svejedno je.« Hina je pak prenijela, pozivajući se na službeno priopćenje, sljedeće: »Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je izjavio da se mora utvrditi odgovornost onih koji su tijekom akcije hrvatske vojske 'Oluja' prije 12 godina, prognali 250.000, a ubili 2.500 Srba.« A predsjednik srbijanske vlade, javlja Hina, Oluju je nazvao etničkim čišćenjem.


Te političke izjave u Hrvatskoj za većinu pripadnika hrvatskog naroda zvuče iznimno iritirajuće jer se temelje na neistinama i jer ne održavaju očekivani i potrebni odmak od Miloševićeve velikosrpske politike koja je izazvala veliko i užasno krvoproliće. Koliko god politički govor imao pravo na stanovita svoja pravila izražavanja i na svoje interpretacije, nema pravo na falsificiranje činjenica ni sadašnjih ni prošlih. Činjenica je, naime, da nitko dobronamjeran u Hrvatskoj ne slavi na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti nikakav egzodus Srba, nego dan završetka ratnih neprijateljstava Srba i Hrvata, dan sloma agresivne, nepoštene velikosrpske politike i dan oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija koji je za velikosrpske okupacije doživio dodatno upropaštavanje i osiromašenje.

Činjenica je također, suprotno tvrdnjama srbijanskog predsjednika, da Srbi iz Hrvatske nisu bili deportirani ni prognani nego su otišli na nagovor svojih vođa povevši sa sobom sva svoja vozila i ponijevši sve svoje pokretne vrijednosti - za razliku npr. od Hrvata i pripadnika drugih nacionalnosti koji su na početku velikosrpske agresije iz Iloka i okolice, pred očima europskih promatrača, morali napustiti svoje domove gotovo bez ičega - tek s plastičnim vrećicama u ruci. Neprijeporna je činjenica da je u tijeku i osobito nakon »Oluje« poginulo srpskih civila, od kojih su dio kolateralne ratne žrtve a dio i žrtve zločinačke i osvetničke ruke, no navođenje broja od 2.500 bliže je stvaranju novoga mita negoli stvarnosti.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Subota, 18 Kolovoz 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 15
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!