coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow IZVJEŠĆE O HRVATSKOM PRAVOSUĐU 2004 - 2007- najskuplji odvjetnici na svijetu
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
IZVJEŠĆE O HRVATSKOM PRAVOSUĐU 2004 - 2007- najskuplji odvjetnici na svijetu PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Petak, 10 Kolovoz 2007

 

  

 

IZVJEŠĆE O HRVATSKOM PRAVOSUĐU 2004 - 2007. (1. od 7) PDF Ispis E-mail
Autor: Juris Protecta   
Četvrtak, 09 Kolovoz 2007
Hrvatski građani izloženi su odvjetničkom teroru
Juris Protecta, Udruga za unapređenje pravosuđa u RH


1. Uvod

Izvješće se podnosi svake 2-3 godine. Zadnje je izvješće objavljeno u lipnju 2004. Naša je Udruga, inače osnovana u svibnju 2000. god., nažalost jedina nevladina udruga, koja se bavi stanjem pravosuđa u Hrvatskoj.

Već na samom početku možemo ustvrditi da u hrvatskom pravosuđu nije bilo znatnih pomaka od našeg zadnjeg izvješća iz lipnja 2004. god. Nova Vlada, na čelu s Ivom Sanaderom, koja je preuzela vlast u studenom 2003., nije se potrudila pokrenuti reforme hrvatskog pravosuđa. Nakon izbora nova je Vlada povjerila Ministarstvo pravosuđa koalicijskom partneru DC-a, gospođi Vesni Škare Ožbolt, političarki koja je dugo vremena bila vrlo bliska bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu. Ministrica Škare-Ožbolt otpuštena je iz Vlade u veljači 2006. god., a da za to nije naveden uvjerljiv razlog. Jedino što se otpuštenoj ministrici može upisati u zaslugu jest pokretanje reforme zemljišnih knjiga. No,  njezina je nasljednica još manje aktivna na planu reforme pravosuđa.

2. Glavni problemi hrvatskog pravosuđa

2.1. Dugotrajnost sudskih postupaka

Hrvatska je zasigurno jedina zemlja u Europi, u kojoj sudski postupci u prosjeku traju 10 i više godina. Nije rijetkost da sudski postupci traju 30 i više godina. S brojem stanovnika od cca. 4,5 milijuna Hrvatska ima 1,5 milijuna neriješenih sudskih sporova. Iz toga proizlazi da svaka obitelj u Hrvatskoj u prosjeku vodi jedan sudski postupak. Sud za ljudska prava u Strasbourgu u svojoj sudskoj praksi redovito dosuđuje povredu ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka za one postupke koji traju duže od 5 godina. Otud proizlazi zaključak da su svakom drugom Hrvatu povrijeđena ljudska prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. Veliki broj hrvatskih građana (najmanje 25%) neće doživjeti presudu u svom postupku. Velika je sramota da europska zajednica naroda sa zatvorenim očima promatra, kako se u bliskom susjedstvu masivno krše ljudska prava.
Glavni razlozi za odugovlačenje sudskih postupaka su:

        ODVJETNIČKE TARIFE
        KORUPCIJA
        NEADEKVATNA ORGANIZACIJA RADA SUDOVA
        NEADEKVATAN ZAKON O PARNIČNOM POSTUPKU
        MANJAK KOMPETENTNIH I ODGOVORNIH SUDACA

2. 2. Odvjetničke tarife

Visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa u Hrvatskoj samostalno određuje Hrvatska odvjetnička komora. Odvjetnička komora organizirana je kao interesna zajednica za zaštitu interesa svojih članova. Ona se ni na koji način ne može usporediti s odvjetničkim komorama u demokratskim zemljama, koje su sastavni dio pravosuđa.

Nakon osamostaljenja hrvatske države, koja nije imala demokratsku i pravosudnu tradiciju, tadašnji je režim na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom nastoji uspostaviti totalitarni režim s jednom strankom i jednim vođom, u kojem su ključne pozicije trebale zauzeti 200 obitelji po uzoru na neke države Južne Amerike. Neke od tih 200 obitelji trebale su svakako doći iz redova odvjetnika. Za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore izabran je 1992. god. odvjetnik Marijan Hanžeković,  sin  prvog Tuđmanova ministra financija.

Marijan Hanžeković, jedan od vodećih pristaša režima, ostao je na čelu HOK-a do gubitka izbora HDZ-a početkom 2000. god. Tokom 1994. god. Hrvatski je sabor donio jedinstven zakon za europske prilike u kome je dozvolio Hrvatskog odvjetničkoj komori da samostalno određuje visinu i način obračuna odvjetničkih naknada (tarife), s tim da odluke HOK-a imaju zakonsku snagu. Drugim riječima Hrvatski sabor je prenio zakonodavne ovlasti na jedno interesno (cehovsko) udruženje. Hrvatska odvjetnička komora na čelu s njezinim predsjednikom Marijanom Hanžekovićem zloupotrijebila je ove ovlasti do krajnjih granica, na taj način što je odredila apsolutnu pojedinačnu visinu odvjetničkih tarifa dvostruko većom od naknada njemačkih odvjetnika, a broj obračuna takvih naknada nije ograničila. Pri tome je predviđeno da se obračunava posebna naknada za svaki izlazak na ročište i pisani podnesak sudu, što je u potpunoj  suprotnosti sa sustavom obračuna odvjetničkih tarifa u socijalno pravnim državama Europe (na primjer SR Njemačka) i dovodi do direktnog sukoba interesa odvjetnika i njegove stranke. Pored toga tarifni sustav HOK-a predviđa i mogućnost ugovaranja postotka od dosuđenog iznosa, što odvjetnika čini direktno zainteresiranim za ishod sudskog postupka.


IZVJEŠĆE O HRVATSKOM PRAVOSUĐU 2004 - 2007. (2. od 7)
PDF Ispis E-mail
Autor: Juris Protecta   
Petak, 10 Kolovoz 2007
Hrvatski građani izloženi su odvjetničkom teroru
Juris Protecta, Udruga za unapređenje pravosuđa u RH

Posljedice su takvog tarifnog sustava:

a)    Odugovlačenje sudskih postupaka, a time i sukob interesa između odvjetnika i njegove stranke. Odvjetnik ima interes da se održi što više rasprava i preda što više pisanih podnesaka sudu, jer za svaki izlazak na ročište i za svaki pisani podnesak sudu odvjetnik dobiva posebnu naknadu. Stoga je odvjetnik zainteresiran da postupak traje što duže, kako bi mogao obračunati što veće honorare.

b)   
Enormna, na „zakonu“ zasnovana pljačka hrvatskih građana i pravnih osoba, pri čemu su neki od odvjetnika postali najbogatiji Hrvati. Jedan od njih, najutjecajniji odvjetnik u Hrvatskoj Marijan Hanžeković, zapošljava više od 100 službenika i zastupa mnoge paradržavne organizacije, među njima i Hrvatsku radioteleviziju. Odvjetnik Hanžeković posjeduje između ostalog i kontrolni paket dionica na DINERS-u, najvećoj kartičnoj kući u Hrvatskoj.

c)     Masovan odlazak sudaca u odvjetnike i opustošenje sudova zbog nerazmjerno visokih očekivanja zarada u odvjetništvu u odnosu na sudačka primanja. Na sudovima su ostali uglavnom mladi i neiskusni suci i manje kompetentni kadrovi, a zbog nedostatka muškaraca naročito veliki postotak žena je imenovan za suce.

d)    Mogućnost dogovora postotka od dosuđenog iznosa vodi nužno do zainteresiranosti odvjetnika za ishod sudskog postupka i time povećana mogućnost utjecaja na suce.


Za usporedbu odvjetničkih tarifa u Hrvatskoj i SR Njemačkoj naveden je nastavku primjer iz kojeg je vidljiv način obračuna i visina odvjetničkih tarifa u obje zemlje za određenu vrijednost spora:

Vrijednost spora: 600.000,00 EUR  
SR Njemačka – iznos tarife: 3.296,00 EUR
Hrvatska – iznos tarife:       6.000,00 EUR
SR Njemačka - broj obračunatih tarifa u pravilu: 3
Hrvatska - broj tarifa u prosjeku: 15
SR NJEMAČKA – ukupan honorar odvjetnika: 9.888,00 EUR (3x3.296)
HRVATSKA ukupan honorar odvjetnika: 90.000,00 EUR (15x6.000)

Iz navedenog primjera proizlazi da odvjetnici u siromašnoj Hrvatskoj (kod vrijednosti spora od 600.000 EUR) zarade 10 puta više u apsolutnom iznosu od svojih kolega u bogatoj SR Njemačkoj, a ako se uzme razlika u prihodima i standardu građana, onda građani i pravne osobe u Hrvatskoj plaćaju 50 puta veće cijene od građana i pravnih osoba u SR Njemačkoj. Komentar je izlišan.

Jedan dio odvjetnika u Hrvatskoj uortačen je u takozvani odvjetnički lobi. Taj lobi je bio, i još je uvijek, usko povezan sa utjecajnim krugovima iz politike od osamostaljenja Republike Hrvatske. Pod izlikom patriotizma ovaj lobi je beskrupulozno slijedio vlastite interese bez obzira na međunarodne standarde i povredu osnovnih ljudskih prava. Beskrupuloznost i zloupotreba monopolističkog položaja odvjetnika u Hrvatskoj dovela je do izrabljivanja građana i pravnih osoba, a da oni pritom svoja prava nisu ostvarivali u razumnom roku. Prosječan građanin u Hrvatskoj nije u stanju potražiti pravnu zaštitu po razumnim cijenama i dobiti je u razumnom roku. U Hrvatskoj je nepoznat pojam socijalno-pravne države, kakav je uobičajen u demokratskom društvu većine zemalja EU-a.

Hrvatska odvjetnička komora nije organ pravosuđa. Ona je više beskrupulozna interesna zajednica odvjetnika s posebnim statusom i posebnim zakonodavnim ovlastima, koja se teško može naći u ma kojoj državi svijeta.

Odvjetnički lobi ima enormni utjecaj na zakonodavstvo u Hrvatskoj. Tako je odvjetnički monopol kroz razne zakonske odredbe osiguran iznad svih granica, a sve na teret prava ostalih građana. Nedozvoljeno davanje pravnih savjeta (nadripisarstvo) uvršteno je kao prijestup u Kazneni zakon i zapriječena je kazna do 1 godine zatvora, što je u suprotnosti je s normama civiliziranog demokratskog svijeta (na primjer u SR Njemačkoj nadripisarstvo je prekršaj i kažnjava se novčanom kaznom). Zakon ne dozvoljava interesnim i profesionalnim udrugama davanje pravnih savjeta svojim članovima. U Zakon o parničnom postupku ugrađena je zabrana zastupanja pravnih osoba bez odvjetnika za sporove veće vrijednosti od 50.000,00 kuna, a ista odredba ne vrijedi za fizičke osobe, što se može tumačiti kao diskriminacija pravnih osoba u odnosu na fizičke. Sve su navedene odredbe isključivo u interesu odvjetnika i uvrštene su u zakone na njihovu  intervenciju.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 10 Kolovoz 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 12
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!