coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow "SPOMENIK TERORISTIMA" - PIŠE AKADEMIK MIRKO VIDOVIĆ
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
"SPOMENIK TERORISTIMA" - PIŠE AKADEMIK MIRKO VIDOVIĆ PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 31 Srpanj 2007

 

 

 

 

 

 

 

Nedjelja, 29 Srpanj 2007

Autor: akademik Mirko Vidović   

                I.

"Spomenik teroristima"

Gospodinu Mirku Šagolju
kolumnisti OSLOBOĐENJA
osobno:

Gospodine Šagolj! Pratim redovito elektronsko izdanje 'Oslobođenja', a u ukupnosti članaka koje rado pročitam nalaze se i brojni prilozi u vašoj kolumni.

Jutros sam (26. srpnja 2007. godine) pročitao Vasu kolumnu "Spomenik teroristima", gdje govorite o grupi uhvaćenih gerilaca 1972 i nazivate ih paušalno 'ustašama' pa čak i 'fašistima'. Ti izrazi su bili uobičajeni kod udbaških kadrovika u tisku u vrijeme bivšeg režima, a ne vjerujem da ste i Vi bili jedan od njih.

No budući da nije etično govoriti o stvarima koje ne znamo pa ni ne razumijemo, stoji potreba da najprije naučimo povijest a tek onda da govorimo o onome što se je stvarno zbilo u prošlosti.


 Prvo, u Hrvatskoj i među Hrvatima krajnja desnica, a osobito Ustaški pokret su djelo i hrvatskih Židova - Josipa Franka, a naročito Dide Kvaternika, njegova unuka, koji je bio vodeći čovjek Ustaške nadzorne službe, pa je imao pravo i dužnost da nadzire Jasenovac, pa čak i rad Ante Pavelića. Supruga Ante Pavelića bila je - hrvatska Židovka.

Drugo, Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj, tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, nisu postojale organizirane ni Fašisticka ni Nacional-socijalistička stranka. Kad je jedna grupa građana pokušala u Zagrebu, 1942 osnovati Hrvatsku nacional-socijalističku stranku, Pavelić je to zabranio posebnim dekretom.

 

 

 

 

 

                  II.

No, ponašanje svih zaraćenih strana u Bosni, i u toku drugog svjetskog rata, a i u toku Domvinskog rata, bilo je divljačko, bez obzira da li su se pozivali ili  ne na ikoju ideologiju i za to na žalost nemamo konačno prikupljene i sređene bar osnovne podatke da dokazujemo tko je više žrtava počinio. No, u tekućem procesu, porastom slobode zbora, dogovora i tiska, sve će doći na svoje mjesto. Na nama je da pazimo da se ne bismo zastidjeli ovoga što sad pišemo i objavljujemo.

Što se pak 'Bugojanske grupe' tiče, ja sam, kao robijaš savjesti u logoru u Srijemskoj Mitrovici proveo u mitrovačkoj Tvrđavi (u kojoj su prije rata robijali Moša Pijade, Mile Budak, a nakon rata Milovan Đilas i Mihajlo Mihajlov oko tri godine i preko godinu dana u blizini jedinog preživjelog borca Bugojanske gerile - Ludviga Pavlovića. Od njega sam mnoge stvari doznao a neke i opisao u svojoj knjizi uspomene s robije "Sakrivena strana mjeseca".

Ludvig Pavlović (a to sam zabilježio u svojoj knjizi) me je iznenadio izjavama da je njihov uzor bila grupa Fidela Castra i Che Guevarre i njihovog broda 'Granma', da su oni dobro proučili Che Guevarine "Uspomene na Kubansku revoluciju", a strateške i taktičke poteze su jednostavno - imitirali - komentirali i držali se načela Castrove guerille. Ta 'Granma' bio je onaj njihov kamion kojeg su oteli na teritoriju Slovenije i njime došli sve do blizu Bugojna. Zato se za njih nitko na Zapadu nije zauzimao!

Oni nisu mogli biti 'ustaše' iz dva razloga:

Prvo, jer je sam Pavelić 1952 raspustio službeno Ustaški pokret, a

Drugo, jer su skoro svi sudionici Bugojanske gerille bili rođeni nakon raspuštanja UP, pa i nakon smrti Ante Pavelića.

Zatim:

Uzmite negđe "Enciklopediju SSSR-a" pa nađite članak 'Zadar'. Tu i danas piše da je u Jugoslaviji šezdesetih godina (kad je izišao taj svezak E. SSSR-a) u Jugoslaviji vladao "Titov fašisticki režim", dok je KPH pozdravio ustaški 'Lički ustanak' iz 1932, Kominterna Ustaški pokret nikad nije svrstala među fašističke, nego među osloboditeljske pokrete.

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                III.

 

Podsjećam Vas:

Dr Pavelić je poslao na Istočno bojište Pukovniju od 4.000 hrvatskih vojnika pod zapovjedništvom pukovnika Marka Mesića. Ta pukovnija je razbijena pod Staljingradom, a od preživjelih vojnika, pod zapovjedništvom sad generala Mesića, formirana je posebna bojna koja je, u ukupnosti snaga kojima je zapovijedao maršal Tolbuhin krenula preko Rumunije u Jugoslaviju. Te preživjele Mesićeve 'ustaše' su sudjelovale u vojnim operacijama - oslobođenja Beograda od Nijemaca i njihovih saveznika Nedićevaca (v."Jugoslavija za vreme i u toku II. sv. rata" od srbijanskog povjesničara Dra Đoke Slijepčevića, str.563.).

Pavelićeve 'ustaše' su 1943 dospjele i na jug Francuske (uglavnom iz Bosne, što katolici što muslimani), gdje su se digli na pobunu protiv bahatih zapovjednika lokalnih jedinica Wehrmachta, i svojom žrtvom su postigli to da Nijemci napuste grad Villefranche-de-Rouergue. Šezdesetih godina prošlog stoljeća gradsko vijeće tog francuskog grada im je podiglo spomenik a jednu ulicu pak nazvalo Avenue des Croates. Ako im Francuzi dižu spomenik, ne vidim zašto mi sami tako požrtvovanim patriotima iz 'Bugojanske grupe' ne bismo digli spomenik. No ovdje Vama treba postaviti pitanje: Ludvig Pavlović nije strijeljan nakon suđenja u Sarajevu 1973 jer je bio maloljetan. Tko je njega i zašto ubio s leđa blizu Mostara nakon što je pušten s robije i angažirao se u oružanoj obrani BiH u povodu samoodređenja naše mile Bosne i Hercegovine?

Potpuno različito od Vas o ustanku Bugojanaca pisao je suvremeni srbijanski povjesni sakupljač dokumentacije o titizmu, Pera Simić (u svojoj knjizi "Svetac i magle"), gdje im odaje poštu kao sposobnoj maloj grupi ljudi koja je mjesec dana ratovala sa sto tisuća vojnika aktiviranog efektiva JNA.

Napokon, i da bar nešto naučite iz ovih napomena: Kominterna je koncem 1944. nastojala dobiti Pavelića za saveznika i Staljin je ponudio Paveliću da će priznati NDH ukoliko dopusti maršalu Tolbuhinu da iz Vojvodine prijeđe preko Hrvatske i preko Ljubljanskih vrata uđe u Italiju i tamo pruži pomoć talijanskim ustanicima.

Pavelić je tu ponudu odbio i otišao je, polovicom svibnja 1945. - u naručje Britanaca u Austriju, gdje se je stavio na raspolaganje generalu Alexanderu koji ga je uzeo pod svoju zaštitu, a zatim ga predao pod zaštitu i Amerikancima koji su uzeli nadzor nad Austrijom u koju su, s istočne strane, već ušli Sovjeti.

Razumije se da ne računam s time da će Vas ovo nekoliko mojih napomena i u šta bilo razuvjeriti bilo uvjeriti, ali tko je odista bio antisemit, neka Vam pokažu ove istinske poštanske marke iz Srbije.

S poštovanjem
i u kolegijalnoj nakani Vaš

Mirko Vidović,
Akademik
(Po volji Međunarodne zajednice
Glavni konceptor za
samoodređenje i državni preustroj Bosne i Hercegovine
naše zajedničke bamovine).

P.s.
Želite li znati nešto više o mojoj osobi
otvorite na Wikipediji moje ime i prezime.

Tekst preuzet sa portala Hrvatska uljudba: Ivo Matanović, urednik portala Hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 9
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!