coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow LUSTRACIJA KOMUNISTIČKIH KADROVA SPROVEST ĆE SE I U HRVATSKOJ -PORUČUJE KARDINAL BOZANIĆ
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
LUSTRACIJA KOMUNISTIČKIH KADROVA SPROVEST ĆE SE I U HRVATSKOJ -PORUČUJE KARDINAL BOZANIĆ PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 05 Lipanj 2007
 

 

 

PDF Ispis E-mail

                     L U S R T R A C I J A

Lustraciju komunističkih kadrova, koju je naš uzoriti kardinal Josip Bozanić u svojoj nadahnutoj propovijedi u Bleiburgu najavio naišla je na odjek diljem naše domovine a i šire - što daje nadu da će se u tom pogledu nešto i dogoditi. Dakako, tu vijest iz Bleiburga dobivenu od najvišeg crkevenog dostojanstvenika  većina Hrvata i Hrvatica je sa radošću dočekala. Međutim, jednu manju manjinu je i rastužila. Naime, radi se o tkz. Mesićevim građanima ili ti partizanima koji su još uvijek razmješteni u državnim službama po svim resorima, a kako to poslije lustracije više neće biti moguće, razumljiv je i njihov gnjev.

Primjećuje to i riječki Novi list  koji pak, kao i obično, kardinalov govor prenosi u pežorativnom smislu i impliicite upućuje svoje čitatelje da se odupru i spriječe donošenje Lustracijskog Zakona.

Ipak, dragi posjetitelji ove stranice, nepropustite prigodu da tekst (ne)pročitate u cijelosti .

Ivo Matanović 

*******************************************************************************************************

 Manjina odlučila o antikomunističkoj rezoluciji

Autor: Denis Romac   

Utorak, 05 Lipanj 2007

Komunistička hajka na komunizam
"Novi list", Rijeka, 19. svibnja 2007.


Val antikomunizma od Baltika do Jadrana

Dok papa Benedikt XVI. baca kletvu na marksizam i pustoš što ga je taj sustav ostavio, na tužnu baštinu ekonomskih i ekoloških razaranja i bolno razdiranje duhova prouzročeno upravo marksizmom, Benediktov predstavnik u Hrvatskoj također, odlučan kao nikad ranije, traži obračun s komunisitčkim naslijeđem.

Bozanićev zahtjev za istragom nad krivcima za Bleiburg, ali i za zločine što su se pod komunističkom čizmom dogodili godinama i desetljećima nakon Bleiburga, izrečen za oltarom u Bleiburgu, u hrvatskom kontekstu predstavlja agresivno iznesen politički zahtjev, upućen na očuvanje  sadašnjeg ugodnog položaja što ga je Katolička crkva zauzela zahvaljujući  povlasticama dobivenim još za vrijeme Tuđmanova režima.

Crkva je zauzela svoje mjesto na hrvatskoj političkoj pozornici i s tog se mjesta ne će dati tako lako izbaciti, kao da poručuje Bozanić, najavljujući da će se Crkva oštro suprostaviti svakom pokušaju ugrožavanja pozicija stečenih poslije 1990. U tom kontekstu valja gledati i kontroverzan Bozanićev poziv na razgovor svim ravnateljima srednjih škola, potpuno neprijeren laičkim državama, na kojem se čulo da je školski odgoj nezamisliv bez vjerskog odgoja i da je vjeronauk "kičma" hrvatskog školskog sustava.

Bozanićev zahtjev za dekomunizacijom hrvatskog društva, koji je samo na korak do formalnog zahtjeva da i u Hrvatkoj bude provedena lustracija, odlično se uklapa u zbivanja u većini tranzicijskih država srednje i istočne Europe, u kojima je val obračuna s komunizmom i njegovim ostatcima postao opće mjesto. Taj obračun najčešće predvode ultrakonzervativni, radikalni desničarski političari, koristeći se podjednako radikalnjim sredstvima.
 

 

  PDF Ispis E-mail

 

  PDF Ispis E-mail
 
 
                                                              II.
Premještanje brončanog spomenika vojniku Crvene armije iz središta Tallina u Estoniji izazvalo je novi val nasilja i krvi na ulicama tog grada. Međutim, u sve tri baltičke države, Estoniji, Litvi i Latviji, uz potporu vladajućih struktura i Katoličke crkve, traje stalni proces "čišćenje" od komunističkog naslijeđa. Slični se procesi odvijaju i u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji ...

Poljska, najveća i najmnogoljudnija nova članica EU, izazova žestoke reakcije iz cijelog svijeta zbog siline svog obračuna s komunizmom i ostatcima bivšeg režima. Lustracija je poprimila zastrašujuće  razmjere i predstavlja primjer najvećeg lova na vještice u suvremenom svijetu: u toj novovjekoj inačici inkvizicije provjeru je trebalo proći, kako se pretpostavlja, najmanje 700 tisuća, a onda čak i više od dva milijuna Poljaka. Trebalo, jer upravo je ovih dana poljski Ustavni sud odredbe zakona o lustraciji proglasio neustavnim, što je donijelo olakšanje nakon višemjesečne hajke.

Poljsko je društvo pod žestokim pritiskom konzervativnih vladajućih političara, a na udaru lustracijskog zakona našli su se svi na javnim funkcijama, ravnatelji škola, menadžeri državnih i svih tvrtki čije se dionice izlistavaju na burzama, jer se moraju izjasniti jesu li bili doušnici komunističke tajne policije Sluzba bezpieczenstwa (SB). Onima koji budu uhvaćeni u laži prijetilo se  da ne će više moći obavljati svoju dužnost.

U svijetu je pak najsnažnije odjeknuo slučaj Bronislawa Geremeka i Tadeusza Mazowieckog. Geremek je do 2000. godine bio ministar vanjskih poslova, a ranije i ideolog Solidarnosti, zbog čega je bio i u zatvoru. Kao poljski zastupnik u europarlamentu odbio je potpisati spornu lustracijsku izjavu, tvrdeći da se na taj način uspostavlja "orwellovsko ministarstvo istine", zbog čega mu je prijetio gubitak zastupničkog mjesta
 
 
 
Nastavit će se 
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 08 Lipanj 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 16
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!