coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow BAGO SRAM I NDH (2)-Piše fra Martin Planinić
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
BAGO SRAM I NDH (2)-Piše fra Martin Planinić PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 26 Svibanj 2007

BAGO SRAM I NDH (2)

U Fokusu broj 366. od 18. svibnja 2007. str. 37. do 38. javio se pod tim naslovom Labud Kurajica iz Splita. Obradovao me je svojim pozdravom, a još više svojim stajalištem prema NDH - našoj državi.

            Nisam gledao «Otvoreno» od 10. travnja ove godine. Zato Bagino za pitanje Biskupu:[1] «Sramite li se Vi Nezavisne Države Hrvatske?», ne mogu sa sigurnošću reći ni da je ono «triton-đavao u muzici» ili «Pilat u Vjerovanju», iako bi ono i kad bi NDH bila tema «Otvorenog». No, postavljeno je.

            Više me je iznenadio Biskupov odgovor negoli Bagino pitanje. U skladu s njegovim odgovorom, mogao bi netko na pitanje: Stidiš li se svoje majke?, odgovoriti: Bolje bi bilo da se nije rodila! Kad se već rodila, bolje bi bilo da se nije udala. A, kad se već udala, bolje bi bilo da me nije rodila. Priznali to ili ne priznali, NDH je naša Majka. Zato njezine pogrješke bole nas koji je priznajemo svojom Majkom, a ne bole niti mogu boljeti one koji je preziru i svojom je Majkom ne priznaju.

            Slažem se načelno s Labudom Kurajicom i istodobno tvrdim da «Biskup nije zaštitio Crkvu» već je blaženog Alojzija Stepinca, osramotio i, slikovito kazano, blaženu mu vječnost zagorčio. Jer, Stepinac tako nešto pred sudom nije ni pomislio, već je, poštujući NDH, rekao: «Bio bih ništarija kad ne bih osjetio bilo svoga naroda koji se plebiscitarno izjasnio za tu državu.» /Citat je po mom sjećanju na temelju davno pročitane Benigarove knjige).

            Tomu u prilog donosim isječak iz svoje propovjedi, održane u Tihaljini 18. lipnja 1995. prigodom pedesete obljetnice blajburške tragedije pod misom za 256 stradalih u ratu i poraću: «U svojoj smo nedavnoj prošlosti imali silna junaka, dr. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala. On je svoj narod ljubio. I dok je tuđinsku vlast poštivao i njezin vojnik bio, jedva živ na bojištu ostao. Prihvatio je i novu tuđinsku vlast, Aleksandrovu satrapiju, goru i nesnošljiviju od prethodne koju je građanski poštivao i proročki korio. Beziznimno je kao i svaki drugi Hrvat, krv nije voda, dočekao i oduševljeno prihvatio NDH. Kao crkveni dostojanstvenik. A ne kao vatikanski pijun. Jer, vlast je, koju Vatikan nije priznao, prihvatio kao Hrvat, poštivao kao građanin i korio kao propovjednik. Čovjek kritičan prema svojima te prema njemačkim i talijanskim predstavnicima, zove se i jest dr. Alojzije Stepinac - uzoriti kardinal. Isti je stav zauzeo i prema partizanskoj vlasti. Poštivanje vlasti, a ukor režimu. Budući da je taj režim želio pljesak i da ga u Stepinca nije našao, pokrenuo je protiv njega kazneni postupak. I strpao ga u zatvor. A Stepinac u zatvor ode, izrečenu osudu prihvati i cijelome svijetu zasvijetli. Vrijeme prolazi, a svjetlo mu se ne trne. Još svijetli.»

            Što mogu drugo o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj reći negoli ovo. Hrvat sam desetotravanjske tradicije. Jer, 10. travnja 1941. nastala je u teškim povijesnim okolnostima naša željno očekivana hrvatska država. Neovisno o njezinim kvalitetama ja je poštujem jer je država i volim je jer je Hrvatska. Zato žalim i žalit ću što je nestala. Ne znam što bi se itko od Hrvata sramio Nezavisne Države Hrvatske, kad se te države nije sramio prvi biskup u Hrvata, dr. Alojzije Stepinac.

 

Ploče-Tepčići, 22. svibnja 2007.                                                 Fra Martin Planinić[1] Riječ biskup napisana je Velikim je slovom jer mi je nepoznato njegovo ime i prezime.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 20
Korisnika online: 1
  • ReynaldoKi
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!