coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow LUSTRACIJA DA ILI NE - KAKO ILI BIKO KAKO?
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
LUSTRACIJA DA ILI NE - KAKO ILI BIKO KAKO? PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Petak, 26 Siječanj 2007


 
 
 
  


26.01.2007
 

 

 

Lustracija je ipak predmet rasprava

 

 
 

 
Cazimir Ionescu
Pitanje lustracije postavlja se već godinama u hrvatskoj javnosti, u kojoj je sve snažnija spoznaja da su politika, državni aparat i mnogi dijelovi društvene djelatnosti opterećeni ljudima koji ustrajno služe balkanskome projektu. U našem prethodnom članku (“Oslobađanje od starih hipoteka u Varšavi”, Fokus od 18. I. 2007.) govorili smo o slučaju bivšega varšavskog nadbiskupa Stanislawa Wielgusa i o vladi braće Kaczyinski, te su mnogi čitatalji shvatili to štivo kao poticaj na pročišćavanje hrvatske scene.
Nije li prekasno u Hrvatskoj za neki rasplet sličan onome poljskome - nije li Hrvatska previše isprepletena kosovsko-udbaškom djelatnom mrežom, ne će li biti u Hrvatskoj mnogo podmetnutih “dokaza” sa svrhom žigosanja čestitih ljudi, glavna su pitanja koja su se postavila u razgovorima o toj temi nakon spomenutoga članka.
Nastojanja poljskih demokratskih političara i ustanova, te tamošnje Katoličke Crkve, da se oslobode teškoga balasta, a posebice stvarne opasnosti koju predstavljaju agenti staroga a obnovljenoga obavještajnog aparata, provode se na svoj specifičan, poljski način. Međutim, također i tamošnja zbivanja proizlaze iz potrebe da se najpodliji i najagresivniji totalitarci odstrane s vodećih mjesta te zemlje. Jednostavno se dokazalo da čak kad su se takvi elementi učlanili u demokratske stranke, upisali u napredne udruge, osnovali poduzeća po zapadnom uzoru, da se oni u velikoj većini slučaja nisu pomirili s neovisnošću svoje države ni s njezinom demokratizacijom. Dapače, snažno rade na svome totalitarnom projektu pod novim prividom.
Koliko god u Hrvatskoj može biti kasno za lustraciju, toliko je to kasno i za Poljsku, a isto tako i za sve druge nedavno oslobođene države koje su ipak krenule u taj proces. Uglavnom, u svim tim zemljama demokrati su čekali da se stari ekstremisti dokažu kao iskreni pobornici slobode: uglavnom, bilo je to uzaludno iščekivanje što se tiče nekadašnjih pripadnika represivnih “organa” i njihovih suradnika.
Riječ lustracija latinskoga je podrijetla i označuje čin čišćenja, a izabrana jer upravo ukazuje na to da nitko te ljude ne želi progoniti nego dati im novu priliku da se povuku i u privatnosti preispitaju svoju savjest i svijest.
U Poljskoj je duhove najviše uzbudila činjenica što je jedan nadbiskup, Wielgus, prva osoba javno pogođena novim tijekom zbivanja. Je li taj događaj ljaga koja šteti Crkvi u Poljaka? Prema svemu sudeći, nije. Dapače, činjenica što se spomenuta osoba pod ugovorom s tajnom komunističkom policijom uspjela popeti na visoki hijerahijski položaj, samo govori o paklenoj lukavosti komunističkoga sustava. A Crkva je ojačala čim je spremno odgovorila udaljivši nakon otkrića Stanislawa Wielgusa sa svih pozicija, dok su svi poljski biskupi odlučili podvrći se preispitivanju službenih tijela. Na neki način se tako ponovio slučaj mons. Alighiera Tondija, koji se još za pontifikata pape Pija XII. uspio uvući u najviše krugove Svete Stolice...
Pretplatite se na Fokus
 
 
 
 

Domagoj Ante Petrić

##########################################################################

Preneseno iz tjednika Fokus: Ivo Matanović, urednik portala Hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva 

 
   
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 26 Siječanj 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 17
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!