coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Lustracija arrow Bozanić: Naziru se znakovi krize političko-institucionalnog sustava
Nedjelja, 18 Kolovoz 2019
 
 
Bozanić: Naziru se znakovi krize političko-institucionalnog sustava PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 23 Siječanj 2007
v
 

SVE JE SPREMNO ZA LUSTRACIJU

Samo je upitno tko će ju sprovesti. Vladajuća garnitura sigurno NE , a i zašto bi, jer bi time morali lustrIrati sami sebe, a to se pak nesmije dogoditi ,odgovaraju iz vrhuške HDZ-a i nekih drugih struktura u državnoj upravi

  Ipak o tome će vam reći više tekst kojeg upravo objavljujemo.

 IM.

************************************************************************************************************* 

 
 

Bozanić: Naziru se znakovi krize političko-institucionalnog sustava

 

 
 
 
 
ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u prigodi današnjeg otvorenja 47. teološko-pastoralnog tjedna izjavio je kako danas osjećamo potrebu da se politici u našem društvu pristupi s obnovljenim promišljanjima kako bi se potaknulo na drukčije ponašanje na tom području.

"U Hrvatskoj se naziru znakovi krize političko-institucionalnog sustava i o tome svjedoče i sami političari, na primjer kad govore o pravosuđu, o korupciji, a tim redom i mi bismo mogli nastaviti s opisivanjem situacije koju doživljavamo ozbiljnom", rekao je kardinal.

Po njegovim riječima sada dolaze na vidjelo problemi koji predugo nisu bili uklanjani - zbraja se danak prouzročen negativnim nasljeđem komunističkoga totalitarizma.

"Svjedoci smo rasta nepovjerenja i sumnjičavosti građana prema institucijama, dok se sve više udružuju zakasnjeli i loši učinci koji institucionalni aparat i državne službe čine nesigurnima i nedostatnima, upravo u trenutku kad bi strateški gospodarski i kulturni programi te razvoj europskog integracijskog procesa trebali brza i djelotvorna sredstva pripreme i unaprjeđenja", rekao je Bozanić.

Podsjetivši kako mnogi kritiziraju i kao da ima malo onih koji se žele angažirati, Bozanić upozorava kako se s otvorenim distanciranjem isprepleću emotivne reakcije u pozadini kojih je ravnodušnost.

"Opravdana želja za promjenom često ide kraćim putem, putem protesta koji je sam sebi svrha, umjesto strmim i promišljenim putem argumentirane kritike i konstruktivnih prijedloga", rekao je, dodavši kako se nerijetko i od revnih kršćana čuje da će se angažirati kad se stanje promijeni.

Bozanić drži kako se zapravo nema hrabrosti zauzimati odlučno i pravodobno kako bi se rad hrabro usmjerilo prema željenu napretku. Tako se, kako navodi, gotovo neopazice, kreće između s jedne strane "previše" politike i s druge strane "nikakve" politike. "Takvo stanje slabi osobnu i zajedničku savjest, stvara nepotrebne napetosti, potiče sebična stajališta, povećava siromaštvo, umanjuje solidarnost, narušava ispravan odnos između državnih služba i općeg dobra. Sve to ostavlja posljedice na ljude, ugrožavajući njihovo dostojanstvo, slobodu, odgovornost i mogućnost istinskog i konstruktivnog angažmana", smatra kardinal.

Napominje kako je na prvome mjestu važno nanovo osvijetliti značenje i zadaće politike imajući u vidu njezine granice i vrijednosti, jer "sve je politika, ali politika nije sve". Kršćani trebaju prije svega poznavati granice politike, rekao je, uz ino, kardinal Josip Bozanić.

(Hina)


   Komentari  
Što mislite o ovoj temi?
Komentirajte članak
  wolf   ‌   23.01.2007   ‌   16:48   Odgovor
  Od 1990. pa ovamo
  prava eksplozija katoličanstva, vjere, moljenja Bogu, štovanja Crkve,...a nikada toliko moralne degradacije, lopovštine i nemorala kao u ovih zadnjih godina.Kako to ?
  samuilo   ‌   23.01.2007   ‌   16:37   Odgovor
  poslanje crkve
  crkva je živo tijelo, čije poslanje jest suprotstavljanje grijehu. a, hrvatska se "zapaučila" grijehom. jedino crkva može istjerati đavla na čistac. prvi korak na tom putu jest da sama sebi, pred vjernim narodom, iščupa grješnu dušu, srce i još pokoji organ. najte se brinuti; bude bog podaril nove organe. čudo! bog čini čuda. evo djelo činim u dane vaše. djelo, u koje, da vam ga tko ispriča, ne biste povjerovali. nekad je izabrani narod bil izrael, a danas su to hrvati. pustinja. narod žedan. mojsije otišal na sinaj. nema ga. sotona nam nudi zlatno tele. čovjek je lako pokvarljiva roba. razbil bu mojsije zlatno tele. sprčil bu jahve udbašku sotonu.
  HUM   ‌   23.01.2007   ‌   16:34   Odgovor
  što mislim
  žali Bože one koji te mrze i ako je ikako moguće(a Tebi jeste) prosvijetli im pamet i daj im snage da ne laju na jedine naše vrijednosti ,BOG i Hrvati
  Kurbla   ‌   23.01.2007   ‌   16:26   Odgovor
  Slabo sam išta razumio od toga.
  Religija je kolektivna racionalizacija da bi se lakše prihvatilo smrt i smrtnost. Znate ono kako svi lažu teškom bolesniku da će se oporaviti ... religija je produžetak tog pristupa, iluzija koja za neke ljude - npr. roditelje koji su izgubili djecu - može značiti granicu između normalnog života i neizmjerne patnje. Na žalost, nusproizvod takve uloge crkve je da svećenici - po definiciji majstori iluzije - imaju znatan ugled u stvarima u kojima nam iluzije ne trebaju. Savjeti koje crkva daje su neki put dobri, neki put loši a ovaj izbor koji je Večernik objavio uglavnom ne razumijem.
  žak   ‌   23.01.2007   ‌   16:38   Odgovor
  Kurbla
  No to kaj ne razmeš to nam pak nikaj ne veli ali ovo tvoje poimanje religije govori znatno više. Po tvom poimanju religije najbedastija religija ti jue komunizam i pop mali Ivica je svakaj obečaval i to još na ovom svijetu nu a vi ste ga kak ti slijep ovčice pratili ka ponoru i plačali članarine nu neki su se tolko zaigrali da ni nakon 15 godina ne kuže da je ivek skrenul čistam nekam drugam a oni piče i dalje po jednoj te istoj crti.
  Japa   ‌   23.01.2007   ‌   16:21   Odgovor
  Drogi moj Biškup!
  Ti komentiraj one teme de ti je i mesto. A politiku ostavi političaraj i vatrogascaj. Wolf naj se čuditi grad Mursko Središče ima vatrogasnu stranku ili kak se več zove. Bilo je i na denevniku!
  žak   ‌   23.01.2007   ‌   16:33   Odgovor
  Japa
  Ne misliš valjda da je politika samo za političku elitu a svi drugi imaju šutiti, mislio sam da smo ta vremena prevazišli uostalom ako moralna veličina poput kardinala Bozaniča iznese svoje stavove o stanju u društvu ne vidim tu nikakovo politiziranje ili bi ti zabranio svako razmišljanje o tim stvarima izvan tebi prihvatljive političke opcije? E Japa Japa malko si zastario čini mi se.
  wolf   ‌   23.01.2007   ‌   16:27   Odgovor
  Morti vidimo
  danas na Dnevniku kak su se oni raspištoljili po tem pitajnu.
  wolf   ‌   23.01.2007   ‌   16:20   Odgovor
  Sad kad su komunisti
  ispunili tisučlijetan san Hrvata o samostalnoj državi i izveli je iz pakla jednoumlja ponestalo im ideja i bilo bi pravo, da prostor prepuste nekom sa vizijom o daljnjem napredku.
  wolf   ‌   23.01.2007   ‌   15:44   Odgovor
  A dobrovoljni vatrogasci ?
  Kaj oni veliju na trenutačnu društvenoekonomskupolitičku situaciju u zemlji ?
  lula2   ‌   23.01.2007   ‌   14:12   Odgovor
  drugim riječima kardinl poručuje :....
  ....hrvatskoj je potrebna opća lustracija !!!!...bon !
  samuilo   ‌   23.01.2007   ‌   16:05   Odgovor
  bez lustracije nema demokracije.
  đaval se je usidril u svim hrvatskim institucijama. dijel naroda dobro živi, a dijel se pati kakti isus na križu; i viče: bože moj, bože moj, zakaj si me ostavil! eli, eli, lema sabahtani. ogromna većina onog dijela koji dobro živi bivši su komunisti i podobnjaci tog gadnog totalitarizma. a kaj je ovo danas? centralni komitet i dalje djeluje, a partija se samo pregrupirala. sve je i dalje pod kontrolom. đaval ima svoje pipke i u crkvi. ma kaj pipke?! ručerde, ručerde je sotona instalirala po crkvenom tijelu. i pita se narod: zakaj smo mi umirali, zakaj smo se mi borili?! gdje je pravda, sloboda i jednakost? križni put se nastavlja. je li smisal postojanja patnja?! mojsije svrati malo u zemlju kanaansku.
  kogabriga   ‌   23.01.2007   ‌   15:17   Odgovor
  Lula2....
  kao i uvek.....nepismeni "komentari"!!!
  lula2   ‌   23.01.2007   ‌   15:47   Odgovor
  kaj si ti moj cućek??..lol !.....
 

bacim ti kost pa trći.....he, he, he......

###########################################################################

Tekst prenešen iz Večernjeg lista: Ivo Matanović, urednik portala Hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva..

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Utorak, 23 Siječanj 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 15
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!