coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Pismohrana arrow Srpska pravoslavna crkva je duhovna JNA
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
Srpska pravoslavna crkva je duhovna JNA PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Ponedjeljak, 24 Oľujak 2014

 

Srpska pravoslavna crkva je duhovna JNA

 

 

Još devedesetih je srbijanski književnik Mirko Kovač ,kada je bježeći od Miloševićevog režima morao napustiti Srbiju i Beograd, ustvrdio: «Srpska pravoslavna crkva je duhovna JNA» Mirko Kovač je aludirao na njezinu ulogu u agresiji i usporedio je s razarajućim djelovanjem komunističko-četničke falange koja se krila iza naziva dotadašnje federalne vojske – “JNA”?

Uporište za ovu tvrdnju Mirku Kovaču je lako bilo naći u onome što se događalo na tadašnjoj javnoj sceni u Beogradu i Srbiji.

Djelatnost crkvenih krugova SPC u to vrijeme (počevši od najuglednijih i najutjecajnijih pojedinaca, pa do lokalnog svećenstva) uglavnom se svodila na homogeniziranje srpskog naroda i njegovu psihološku, odnosno duhovnu pripremu za rat.

Sustavno podsjećajući svoj narod na "prirodne i vekovne srpske neprijatelje" a to su naravno ponajprije "genocidni" Hrvati SPC je pozivala i na osvetu , na osvetu za zločine koje su ti "krvnici i dželati" Hrvati "činili u prošlosti " nad srpskim narodom.

Kako je SPC to činila ?

Održavaju se stalne propovijedi i govore u kojima se veličalo srpstvo i otvoreno podržavala ekstremna velikosrpska ideja, drže se parastose, i spomene četničkim zločincima iz Drugoga svjetskog rata, predvode se procesije s iskopanim kostima srpskih žrtava iz prošlosti i moštima mitskih srpskih junaka, držeći opela iznad uvijek iznova (i po potrebi političkog trenutka) otvaranih navodnih masovnih srpskih grobnica iz prethodnog rata, a sve to potvrđujući kroz agresivnu promidžbu crkvenih listova i svoje medijske istupe u kojima je pružana neskrivena potporu radikalnom nacionalizmu i miloševićevsko-šešeljevskoj političkoj opciji – što je u to vrijeme sa stanovišta prevladavanja i snaženja velikosrpskog koncepta u javnom mijenju bilo od odlučujućeg značenja, pa sve do aktivnog sudjelovanja svećenika u paravojnim četničkim postrojbama i njihovog svesrdnog poticanja etničkog čišćenja i genocida.

I kada političari Srbije na trenutak posustanu tu je SPC da ih podsjeti što im je činiti.

To čini i danas kroz usta patrijarha Irineja, koji na parastosima žrtvama Oluje uredno govori o "zapadnim i južnim " srpskim zemljama u Hrvatskoj i koji višestruko uvećava žrtve i optužuje druge a najveći krivac je upravo SPC iz koje još od Nemanjića i dolazi velikosrpska ideologija osvajanja i širenja na tuđe etničke prostore.

Ali ne samo na parastosima.Niz je gostiju iz krugova SPC-a stalno prisutno u medijima ,na okruglim stolovima gdje iznose lažne višestruko uvećane brojke.

Treba znati da se ne poklapaju slučajno granice "velike Srbije" sa granicama Pećke patrijaršije .

Stoga me svaki put iznenadi čuđenje Hrvata što je na čelu Srbije osvjedočeni četnik Tomislav Nikolić kao i čuđenje što u skupštinskim klupama sjede pripadnici četničkoga pokreta.

A što ste drugo očekivali ako su matrica po kojoj se provodi srpska politika spisi kakovi su Načertanije -Ilije Garašanina , Homogena Srbija- memorandum velikosrpskoga i četničkog ideologa Stevana Moljevića iz 1941. godine,Instrukcije -Draže Mihailovića , Memorandumi -Vase Čubrilovića ( pisana su dva jedan je pisan za komunističku vlast ) i na kraju Memorandumi- SANU.

O kakovom onda približavanju Srbije EU govore Vesna Pusić,Ivo Josipović i još mnogi hrvatski političari ,"neovisni intelektualci " (Zoran Pusić itd) uz to tražeći da se Srbiji na tom putu pomogne .To je izravna pomoć politici koja je ista još od Nemanjića .Politika genocida i etničkoga čišćenja .

O kakovom oni oprostu i pomirenju pričaju ???

Srbija nije rehabilitirala četništvo iz prostog razloga jer ga nikada nije ni osudila niti ga se odrekla

 

Daran Bašić

 

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 9
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!