coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow Hrvatska šahovnica - povijest i njegovo značenje
Nedjelja, 18 Kolovoz 2019
 
 
Hrvatska šahovnica - povijest i njegovo značenje PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 14 Rujan 2013

Hrvatska šahovnica - povijest i njegovo značenje PDF Ispis E-mail Uređivanje
Ocjena: / 0 
LošeOdlično 
HPZ Povijest
Urednik Administrator   
Subota, 14 Rujan 2013 07:56

Hrvatska ISTINA

Mersud Jašarević:

 

 

 

Hrvatska šahovnica - povijest i

njegovo značenje

 

Svi znamo da nam je jedan od glavnih obilježja šahovnica, po tome smo poznati i u svijetu. Ali otkuda potječe ta šahovnica i kako da nam je baš ta šahovnica postala glavnim simbolom? O tome ni mi sami nismo sigurni, ali postoje razne priče i legende koje nam objašnjavaju kako smo došli do nje.

 

Postoje dokazi da smo šahovnicu ponijeli sa iranskog prostora, jer postoji teorija da smo došli upravo sa tih prostora. Na tom području su našli razno posuđe i zdjele na kojima se nalazi šahovnica, te ukrašeni zidovi kuća sa šahovnicom.  

 

Postoji jedna legenda vjerojatno iz 19. stoljeća, govori o tome kako je hrvatski kralj Držislav (spominje se i ime kralj Suronja), zarobljen od Mlečana, igrao šahovski meč u kojem mu je protivnik bio dužd Petar II. Orseolo. Dobio je sve tri partije i time zadobio slobodu, a po nekim verzijama i vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon toga je stavio šahovsku ploču u svoj grb.

Slike šahovnica sa iranskog prostora

 

 

 

 

Grb kraljevine Hrvatske iz 1495. godine

Jedna od najstarijih slika grba kraljevine Hrvatske iz 1495. godine nalazi se u austrijskom gradu Innsbrucku i nalazi na pročelju svoda kuće gradskog suca u Herzog-Friedrichstrasse 35. Pretpostavlja se da je nastanak hrvatskoga grba potaknuo car Maksimilijan I., iz čijeg razdoblja i potječe spomenuti grb u Innsbrucku, ali i neki drugi grbovi, sačuvani u današnjoj Njemačkoj i Austriji. Pretpostavlja se da brojnost sačuvanih hrvatskih šahiranih grbova iz vremena toga habsburgškog vladara treba zahvaliti činjenici da je mirom u Požunu od 7. studenoga 1491. njemu i njegovoj kući zajamčeno nasljedstvo ugarsko-hrvatskoga prijestolja u slučaju da tada vladajuća kuća Jagelovića ne bi imala zakonitih muških potomaka, ali i odredbi da je Maksimilijan mogao zadržati titulu ugarskog (i hrvatskog) kralja. Zbog toga ne bi bilo neobično da je upravo on potaknuo nastanak hrvatskoga šahiranog grba, ukoliko taj nije postojao prije. Habsburgovci su ipak postali ugarsko-hrvatski kraljevi tek nekoliko desetljeća kasnije, pa je vjerojatnije da su za početak korištenja toga grba ipak zaslužni tadašnji vladari Jagelovići.

U nekim navodima se spominje da bijela boja označava Bijelu Hrvatsku a crvena Crvenu Hrvatsku. Postoji također vjerovanje o značenju boje prvog polja u grbu, prema kojem bi prvo bijelo polje označavalo samostalnost Hrvatske, a prvo crveno polje njezin podređen položaj, no ni ovo vjerovanje novijeg datuma nema svoje potvrde u starijoj predaji. Što bi značilo da je danas Hrvatska u podređenom položaju što nije daleko od istine.

 

 

 

Grb NDH 1941.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak se kroz povijest nije gledalo sa koliko se polja sastoji niti koje je prvo, dali crveno ili bijelo. Tek će Zakonom donesenim u NDH prvi puta biti određeno koje boje mora biti prvo polje, kao i raspored polja od 5x5 (ukupno 25). Treba napomenuti da je dolaskom komunista na vlast ovakav grb i ostali grbovi koji počinju sa prvim bijelim poljem bili zabranjeni i proglašenim fašističkim i nacističkim. Što naravno nije točno, jer se i prije uspostave NDH koristio grb sa prvim bijelim poljem. Čak se više koristio takav grb neko sa prvim crvenim poljem. Zato je današnjim Hrvatskim nacionalistima omiljeniji ovaj zabranjeni grb.

 

Današnji grb Republike Hrvatske

Današnji grb Republike Hrvatske osim što počinje sa prvim crvenim poljem, ima sitnih grešaka na svojoj kruni. Kruna se sastoji od pet manjih štitova koji predstavljaju regije koje pripadaju današnjoj Hrvatskoj. Prvi štit ako gledamo sa lijeve strane nalazi se najstariji poznati Hrvatski grb, polumjesec i šestokraka zvijezda. Tu je greška što se nalazi na plavoj podlogi umjesto crvene. Do njega se nalazi grb od Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Ovaj grb predstavlja Republiku Hrvatsku sa današnjim iscrtanim granicama, bolje rečeno sa granicama Socijalističke Republike Hrvatske. S time se odbacuje Bosna i Hercegovina koja je duže bila u sastavu Hrvatske nego Istra. Tako da hrvati iz Bosne i Hercegovine ne osječaju da je to i njihov grb, jer na kruni se ne nalazi niti bosanski niti hercegovački štit. To je jedan od večih razloga zašto je Hrvatski grb bez te krune prihvačeniji među hrvatima. Zato bi se trabao vratiti prvobitni grb bez te krune koji predstavlja sve hrvate gdje god se nalaze i žive. 

 

Zastava Hrvatske do 1990

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 16
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!