coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow IN MEMORIAM PREMINULOM GENERAL PUKOVNIKU HRVATSKE VOJSKE MATE SARLIJI DAIDZI
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
IN MEMORIAM PREMINULOM GENERAL PUKOVNIKU HRVATSKE VOJSKE MATE SARLIJI DAIDZI PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 06 Listopad 2012


Mate Sarlija DaidzaIN MEMORIAM PREMINULOM GENERAL PUKOVNIKU HRVATSKE VOJSKE MATE SARLIJI DAIDZI

Tajanstveni ratnik suvremenog promisljanja

Svojim djelima i iskrenim izjavama Daidza je osvojio javnost vec na samom pocetku Domovinskog rata. Predsjednika Tudjmana upoznao je u Americi, o cemu je obicavao reci: “Pruzali smo mu punu potporu i dali do znanja da cijelo iseljenistvo stoji uz njega. U njegovu sam ideju pomirbe svih Hrvata vjerovao kao u samog Boga”

Svoju posljednju bitku s teskom bolescu u Zagrebu je 30. sijecnja izgubio Mate Sarlija Daidza. Taj umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske, pravim imenom Nijaz Batlak, bio je jedan od najtanastvenijih junaka Domovinskog rata. O svojoj burnoj proslosti nerado je pripovijedao, a o suvremenim dogadjajima cesto zborio u zagonetkama. Stoga se njegov zivotopis moze tek u naznakama rekonstruirati iz njegovih intervjua ili uzgrednih svjedocanstava drugih osoba.

Ipak, zna se da je Daidza rodom iz istocne Bosne. Domovinu je branio jos u Drugome svjetskom ratu kao zastavnik Ustaskih jurisnika, s kojima je sudjelovao i u znamenitoj bici na Ljevce Polju. Nijazova oca Mehmeda, prijeratnog clana HSS-a i nadzornika pruge na sarajevskom Alpasinom mostu, srpski su partizani pred sinovljevim ocima potkovali i potkovanog bacili u jamu. Tada su to nazivali “oslobodjenjem”, a mladi je Batlak zatocen u kakanjskom rudniku, zloglasnom partizanskom logoru. O bijegu iz Jugoslavije i pojedinostima iz zivota u emigarciji, u SAD, general po obicaju nije govorio, posebice ne o svojim profesionalnim iskustvima ratnog placenika u Juznoj Americi i Bliskom istoku. Nakon dolaska u Hrvatsku 1991. godine, Daidzu je na zagrebackom aerodromu Pleso docekao pokojni Gojko Susak. Vec u veljaci 1991. godine Daidza odlazi u Sarajevo u zelji da organizira obranu grada, a zatim pod krinkom americkog nakupca koze ulazi vlakom u Crnu Goru. Iz Herceg Novog snima neprijateljske polozaje, dok u Baru i Ulcinju pregovara s tamosnjim Albancima. Potom slijede borbe u Dubrovniku i Cepikicama. Daidza je, naime, imenovan prvim zapovjednikom Juznog bojista i potkraj listopada 1991. godine promaknut u prvog brigadira HV-a dok jos sluzbeno nije bilo hrvatskih generala. Osobno je izvrtio vecinu rupa za eksploziv u dubrovackoj okolici. Daidjza je utemeljitelj dviju dragovoljackih pukovnija: “Kralj Tomislav” i slavnih “Crvenkapica”, koje su se preustrojile u elitnu postrojbu HVO-a “Ludvig Pavlovic” te “Nahid Kulenovic”, cijih je 160 bojovnika otvorilo obruc oko Gorazda i uslo u taj podrinjski grad. Cjelokupna tzv. Bojna Krajisnika iste pukovnije pridruzila se, pak, obrani Bihaca.

U medjuvremenu, u svibnju 1992. godine, zapovjednistvo Armije BiH zabranilo je HVO-u prolaz kroz Konjic i sprijecilo da Daidzine postrojbe preko Igmana deblokiraju Sarajevo, pod izlikom “kako ih ustase nece oslobadjati”. Daidza je jamcio da je tada za 48 sati mogao razbiti obruc oko grada. Ozlijedjen u prometnoj nesreci u Ljubuskom, Daidza je premjesten u logistiku u Zagreb, a nakon potpisivanja Washingtosnkog sporazuma vraca se u Sarajevo na duznost savjetnika za medjunacionalne odnose u Hrvatskome veleposlanstvu. Polovicom ozujka 1992. godine promaknut je u cin general bojnika, a umirovljen je 30. listopada 1996. godine. Svojim djelima i iskrenim izjavama Daidza je osvojio javnost vec na samom pocetku Domovinskog rata. Predsjednika Tudjmana upoznao je u Americi, o cemu je obicavao reci: “Pruzali smo mu punu potporu i dali do znanja da cijelo iseljenistvo stoji uz njega. U njegovu sam ideju pomirbe svih Hrvata vjerovao kao u samog Boga”.


Ivana Rora

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!