coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow Propast hrvatske dinastije nije 1102.g. već 1463.
Nedjelja, 18 Kolovoz 2019
 
 
Propast hrvatske dinastije nije 1102.g. već 1463. PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 02 Svibanj 2012
 Propast hrvatske dinastije

nije 1102.g. već 1463.


Iz ovoga, što je rečeno o Bosni, slijedi, da je Bosna geopolitički središnjica između Primorske i Posavske Hrvatske; da je u Dinarskom spletu prirodna hrptenjača hrvatskih zemalja; da se u doba seobe naroda mogao u nju useliti pretežito hrvatski živalj, jer nema drugoga prostora preko kojega bi mogao kopneni narod sa sjevera stignuti do mora i ondje organizirati dvije političke tvorbe: Bijelu i Cr...venu Hrvatsku; da je dalje na bosanskom prostoru bio okrunjen prvi hrvatski kralj Tomislav, pod kojega vlast su spadali svi krajevi od mora do ravnog Podunavlja, a sve to bi bilo nemoguće bez vlasti nad središnjim prostorom u Bosni. U unutarnjoj pak organizaciji hrvatske države uzimala je Bosna svoje posebno mjesto s banom na čelu, dostojanstvom, koje je jedino bilo zastupano među Hrvatima

. U kasnijem pak razvoju hrvatske države i sukobima, koji su nastali između Hrvata i Mletaka zbog njihove ekspanzije na Jadranu, a isto tako između Hrvata i ugarske države u ravnom Podunavlju, gdje je došlo između većine hrvatskih velikaša i ugarskih vladara do nagodbe, koju je nezavisna hrvatska stranka odbacivala, bosanski banovi, kao predstavnici Bosne, priklanjali su se ovoj drugoj strani. To se može zaključiti iz toga, što su u borbama, koje su kasnije nastale, bosanski banovi ili pomagali hrvatsku narodnu stranku ili se sami stavljalo njoj na čelo u težnjama za osamostaljenje geopolitički zaokruženoga i cjelovitog hrvatskog područja.

 Bosanski banovi i kraljevi pače za dokaz svoje hrvatske orijentacije nastavljaju plaćati papi danak, koji je bio kralj Zvonimir u doba nezavisne hrvatske države preuzeo, očitujući time, da su oni zakoniti nasljednici hrvatskih kraljeva i da hoće ostvariti tu ideju hrvatske nezavisnosti sa svoga bosanskog prostora. To je konačno i uspjelo Tvrtku I., koji se pod kraj svoga života proglasio kraljem Hrvatske i Dalmacije i time izvršio kopnenu i pomorsku integraciju hrvatskih zemalja.

Bosna, osamostalivši se, nije izišla iz okvira hrvatske države, već se pače u njoj nezavisna hrvatska država spasila i očuvala sve do propasti Bosne. Zato, kad se govori o propasti hrvatske narodne dinastije, ne valja uzeti godinu 1102., kao zaključnu u životu hrvatskih narodnih vladara, već 1463., kada je poginuo posljednji hrvatsko-bosanski kralj Stipan Tomašević.

 Poslije propasti Bosne i dolaska Turaka uselilo se u nju iz srednjega i istočnog balkanskog prostora mnogo tuđih elemenata slavenskih i neslavenskih, no još i danas je u njoj autohtoni element, muslimanski i katolički, pretežito hrvatski.
Bosna je sada, kao što je i prije bila, centralna zemlja među hrvatskih zemljama, pa se taj njezin geopolitički smještaj nije ničim izmijenio

Filip Lukas

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 15
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!