coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Pismohrana arrow USTAŠE SU MILKU MESIĆ I BAKU SOFIJU SPASILE OD SIGURNE SMRTI
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
USTAŠE SU MILKU MESIĆ I BAKU SOFIJU SPASILE OD SIGURNE SMRTI PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 27 Prosinac 2011

 Ustaše su spasile i Milku Mesić,

rođenu Dudunić


Utorak, 20. prosinac 2011.
Puno se toga događalo na štandovima u središtu Zagreba U okviru predizborne kampanje i neovisna lista Hrvatskoga uljudbenog pokreta, imala je svoj štand na glavnome zagrebačkom trgu. Štand je bio bogato okićen izbornim plakatima, promidžbenim materijalom, te knjigama iz Nakladne zadruge „Ognjište “. Oko štanda je cijelo vrijeme bilo krcato i živo. Promidžbenog materijala je bilo dovoljno, a najveće interesiranje je bilo za reklamne listiće sa kolor fotografijama zapostavljenih i oklevetanih ličnosti iz naše nacionalne povijesti, Ante Pavelića i Jure Francetića. Među izloženim knjigama nalazila se i knjiga „Ustaški hitrozov “ na čijim koricama se nalazila i slika omraženog Stipe Mesića, što je uzrokovalo česta reagiranja u stilu „Što će vam tu to veleizdajničko zlo“. Od bezbroj različitih reagiranja neke sam zabilježio i na papir. Povodom toga sam zalijepio i obavijest, da je dopušteno slobodno iznijeti svoje mišljenje, ali samo na kulturan i uljudben način.

Bilo je dosta i hrvatomrziteljskih reagiranja, na što je trebalo argumentirano odgovarati. Pored sebe sam imao i metalnu štaku na koju imam pravo, jer mi ju je, zbog koljene osteoartroze još davno, po potrebi, preporučio ortoped. Imate li za prodati knjigu o osteoartrozi? Mada na udarnom mjestu lijepo piše, da izložene knjige sa povijesnim, političkim, sudsko i pretvorbeno kriminalnim sadržajima, nisu na prodaju, eto dobivao sam i takva pitanja. Da ova baba nije odnekuda čeprkala i po mome zdravstvenom kartonu, pomislio sam, ispraćajući je pogledom, uspravnu, hitru i bez štake. Oko mene pravo multi kulti štandovsko šarenilo. Prvi susjed je svećenik ateist don Ivan Grubišić. „Znam, znam. Baš zato sam i potpisala za njega“, odrješito odgovara baba, gospodinu, koji joj objašnjava da je taj čovjek za koga je dala potpis ateist i komunist.

Grupa organiziranih i iskusnih „varšavskih“ prosvjednika, praćena ljevičarskim kamerama i mikrofonima, sada u funkciji jugo crvenih kukurikaša, s uzdignutim transparentima i skandiranjima, skoro fizički dodiruju i provociraju HDZ-ov štand, zbog čega je preko razglasa morao reagirati i Jandroković, prijeteći pozivom policije. Metar dva dalje su Laburisti i SRP-ovi jugokomunisti, na čiju istaknutu zločinačku petokraku je najžešće emotivno reagirao general Glasnović. Ispred štanda Milana Bandića su dugački redovi. Besplatno se svaki dan dijeli kuhano vino. Koliko mu ćaća u Hercegovini ima vinograda, bile su česte upadice. Ista čaša kuhanog vina, 30-ak metara dalje, u također Bandićevom šatoru košta 15 kuna. No, da se mi vratimo na naš štand. „A što vam znači ovo slovo U u skraćenici HUP (Hrvatski uljudbeni pokret)? Meni se čini da bi vi nas vratili 65 godina unazad“. Na svako pitanje je valjalo naći argumentirani odgovor. Auuu, gospođo. Ne spominjite 60 godina unazad. O tome sve piše baš u ovoj knjizi Titova umjetnost, pokazujući prstom na, također izloženu knjigu hrvatskoga povjesničara Mladena Ivezića „Titova umjetnost mržnje“. Na spomen njoj dragog imena, baba očepi: „A što nam je falilo kod Tita. Imali smo sve...“ A tako, neka si se upecala, pomislim ja.

Takve volim. Je, gospođo, Vama je očito bilo dobro i imali ste sve. Već stvorenu državu ste nam zemljopisno i ljudski prepolovili, sve živo pobili i opljačkali, i to cijelo vrijeme slavili, i sada ste nezadovoljni jer su vas pritisle godine. Hvaleći i veličajući mega zločinca Titu, Vi veličate i njegovu nenarodnu, okupatorsku i zločinačku tvorevinu Jugoslaviju, širite govor mržnje i time duboko vrijeđate osjećaje hrvatskih državljana. Je li tako ljudi? Tako je odgovoriše nazočni. Ali ja se ne razumijem u politiku kao Vi. Odgovori ona. Ali gospođo, razumijete se očito u laž. Uzvratio sam joj ja. Idite Vi, gospođo u Beograd na Dedinje i nosite mu cvijeće na grob. Ispratio ju je povišenim tonom stari domobran kada je koračala prema štandu SRP-a na kome se, družeći se s petokrakom dugo zadržala i gdje će je vjerojatno izabrati u svoj glavni odbor - Susjede laburiste ne zanimaju ustaše i partizani nego samo radnici. Slavko Goldstein je samo bacio pogled na štand i produžio dalje. No, naša povijesno poučna brošura je ipak završila u njegovoj vrećici. Pa znate vi da ja to Vaše ne volim. Pa ne morate voljeti, ali tolerancija i snošljivost o kojoj toliko puno pričate? O, da, da, klimnuo je glavom.

Ovo čitajte i želim da na onaj svijet ne idete nepismeni i s jugoslavijom u glavi. Nasmiješio se i izgubio u gradskoj vrevi. Dvojica državnih sudaca; lakokategorijski Turudić i teškaš Šeparović su malo zastali i vješto zaobišli naš štand. Eto, što ti je bogatstvo... Uključi se u razgovor jedan od mnogih dobro obaviještenih oko štanda. Taj ustavni sudac, kako je pisalo u Jutarnjem listu, vlasnik je šest stanova, a stanuje u najjeftinijem, čiji je balkon 10-ak metara udaljen od trafostanice koja zrači na sve strane. Pričaju da mu je vjerojatno zbog toga opala kosa s glave, pa hoda gologlav. – Propala nam država, pa što možemo. Propast će nam ubrzo i ova. – Kad vidim ovakav štand srce me vuče. – Na vlast trebaju doći ovi što su za dom i Hrvatsku. – Ovoga ne mogu vidjeti (Mesića). – Evo da se potpiše i jedna trofazna (Vojislava). – Ima i gorih od Tite. Mesić je gori od njega. – Idem, Ala himanet. Sretan Bajram... Aferim i hvala na potpisu uzvratim joj ja. – Ama nisam ti ja za politiku, reče, potpisa i primi poklon brošuru, susjed rom, čistač cipela sa trga. – Dečki to ne bude išlo ako se sva desnica ne ujedini u jedno. Ovako bu zlo još veće. – I Schwartz vam je na listi. Pa tek na šestome mjestu. Zašto niste izvjesili i njegovu sliku. Ja bih iz Sabora sve to potero. I portire i čistačice. – Ne ih terati nego oko Sabora postaviti bodljikavu žicu i nikoga ne puštati, samo im dovoditi nove izabrane. – I moga oca je ubio Tito. – Mene je Tito skoro ubio kada sam bila dijete. – Imam primjedbe od građana da na vašem štandu ima neprihvatljivih stvari. Oglasi se i policajac s papirom i olovkom u ruci. – Gospodin policajac, hvala na posjetu. Sve je pod kontrolom. Budite bez brige. To vas uznemiravaju oni građani za koje je još doktor Tuđman rekao da su crveni, žuti i zeleni neprijateljski vragovi. I ja sam u novinama pročitao da je naša policija puna milicije, što je itekako neprihvatljivo, pa protiv koga da podnesem prijavu? Dobro vidjet ćemo. Odgovori on i više se ne pojavi.

 – U Hrvatskoj nema pravoslavaca Hrvata. Izazvana časopisom „Hrvatski pravoslavac“ koji se nalazio na štandu, odlučno izjavi Hrvatica od glave do pete, kako ona reče za sebe. – Pupovac će ti za ovo dati peticu. Reče joj bolji poznavalac hrvatskog pravoslavlja – I za vrijeme Tite nije bilo ovakvih partizana kao danas. – 1941. godine nitko nije išao doktoru. Svi smo bili zdravi i puni hrvatske države. Zabilježio sam i i nekoliko izrecitiranih stihova ispred štanda – Djeco moja svakolika, čuvajmo se katolika. Pjevali su pravoslavci. – Kiša rosi, srbi idu bosi, a kralj Petar opančiće nosi. – Ne dam nikome glas, zato što idemo u propas'. – Hrvati neka pate, dok ne shvate. – U kazunu kiselica, u torbici proja, al ćemo te braniti Nezavisna moja. (Pjevali su podravci.) -Druže Tito al si lijep, još da ti je konjski rep. Još da ti je konjski ajam, mogao bi ić na sajam. – Dragi Bože malen ti se molim, pouči me da sve ljude volim.

 Ovu pjesmicu sam naučio od bijele časne sestre Vlaste, u Mostaru 40-ih godina. Danas je u Rimu. Sestra onoga nereda Predraga Matvejevića, Olgica Matvejević je također časna i živi u Splitu u samostanu časnih sestara. – Jesam novinarka, ali ne želim tu brošuru jer na njoj piše Za Dom. 'bem onoga tko ti dade da budeš hrvatska novinarka, uzvrati joj prisutni gospodin. – Ja sam stara ali sve znam. Preživjela sam Drugi svjetski rat. Znam da su se partizani preoblačili u ustaše i klali. I takvih strašnih priča sam se naslušao na štandu ali zabilježit ću ovu o kojoj je pričalac ostavio svoju adresu, ime i prezime još živog čovjeka koji može posvjedočiti o pijanim razgovorima na tu temu. Svjedok događaja je svoj život okončao samoubojstvom. Priča glasi ovako. Na partijskom sastanku je odlučeno da se polovica seljaka pravoslavnog sela koji su dobrovoljno prešli na katoličku vjeru kazni likvidiranjem uz uporabu ustaških odora, a na način koji ne može progutati niti ova olovka. Kazna je dakako izvršena. – Živahna, crnoputa i nasmiješena starica manekenske građe je više puta prilazila našem štandu. Gledala je i uzimala materijale i uvijek kao da je željela nešto reći. Nije htjela ostaviti svoje ime i prezime ali je nešto ispričala što sam i zabilježio.

 Od Hrvatske je Kostajnice. Živi u Zagrebu. Profesorica je povijesti. Sama se je školovala i snalazila. „Mene su ustaše kao dijete dva puta spasile od smrti“. Dragica Božić, selo Utolica, imala je dva brata u ustašama kada me je prebacila do partizana. Ustaše su i Milku Mesić spasile od smrti. Došli u njezinu kuću i pitali baku Sofiju, imate li mlijeka. Ima koliko god hoćete. Sada je akcija hvatanja odmetnika, vi ste civili i bježi u brdo s djetetom. I baka i Milka se spasili. Sofija je živjela 90 godina u selu Slabinja – Hrvatska Kostajnica. Poštovana Milka, kći Stojana, nije sigurno Ukrajinka kako je javnost obaviještena, nego rođena Kostajničanka, pa kao čestita žena, nema nikakvog razloga da o ovim stvarima i ne posvjedoči, ako bi ju netko o tome pitao. I za kraj jedan vic sa štanda. Ne možemo vam odobriti automobilske tablice sa DU, jer to već ima Dubrovnik, odgovori komisija poslaniku iz Duvna. Ali tablice ne će biti iste. Mi ćemo staviti malo d i veliko U, odgovori im Duvnjak.
Žarko Marić, Zagreb
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 7
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!