coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Novosti arrow Nedržavotvorni Zakon od državljanstvu u RH
Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019
 
 
Nedržavotvorni Zakon od državljanstvu u RH PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 27 Listopad 2011

Nedržavotvorni Zakon od državljanstvu u RH

 

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je (20. listopada 2011.) predsjedniku Hrvatskog sabora gosp. Luki Bebiću  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, s Konačnim prijedlogom zakona za hitni postupak. Radi se, naime, o pročišćenom tekstu i ispravcima koji su bili obrađivani i objavljivani u Narodnim novinama od br. 56/90 do 85/2010 u dvadeset navrata.

 

Nakon što sam pregledao Jadrankine  Konačne prijedloge Zakona o strancima i Zakon o hrvatskom državljanstvu, s priopćenjem o hitnom postupku prvog i drugog čitanja u Saboru, odmah sam zazvao Boga na prokletstvo za sve one koji u Saboru dignu ruku i dadnu podršku Konačnom prijedlogu zakona, P.Z. br.913.  

 

Nisam se mogao smiriti niti pomiriti s činjenicom da moja domovina Hrvatska, iz koje sam izgnan 1958. god., i za njenu se slobodu borim cijeli bićem, svrstaju mene i  suprugu, troje djecu i petero unučadi  u kategoriju –  stranca.  No, nije samo riječ o mojoj osobi i obitelji, nego s ovim dopunama hrvatska dijaspora (iseljenici) neće moći ostvariti prava koja su do sada imali na temelju članka 11. Zakona o hrvatskom državljanstvu.  

 

Dakle, hrvatski iseljenici, ili pravilno rečeno – hrvatski narod iz dijaspore, odnosno polovica hrvatskog žitelja, ne mogu boraviti u Hrvatskoj više od tri mjeseca, i ne mogu raditi bez dozvole (mi koji smo dolazili nisu tražili socijalna prava koja imaju državljani u RH) . Novom definicijom bit će podijeljene hrvatske useljeničke zajednice u kojima sada hrvatski iseljenici iz Boke, Srijema, Vojvodine, BiH … čine 50% iseljeničkih zajednica u RH.

 

Predloženom nadopunom članka 11. MUP je i dalje ostao protiv Hrvata iseljenika u susjedne države, odnosno osobe koje su promijenile prebivalište u druge državne zajednice kojoj je pripadala i Republika Hrvatska (Vidi čl. 5 kojim se mijenja članak 11, stavka 4.)

 

Ubitačan je članak 19. kojim se određuje da osobe koje su na dan 8. prosinca 1991. imale prebivalište u RH i kojima je odobren stalni boravak, ispunjavaju pretpostavke potrebnog boravka u postupcima i  stjecaja hrvatskog državljanstva. Dakako, ovo će otvoriti neograničene mogućnosti mnogim neHrvatima, koji su napustili RH tijekom agresije na Hrvatsku, da uzmu državljanstvo, a istodobno onemogućava se hrvatsko državljanstvo Makedonkama, Slovenkama i Muslimankama koje su u braku s Hrvatom rodile jedno ili više djece.

 

Člankom 19. olakšat će se stjecanje hrvatskog državljanstva potomcima jugoslavenskih oficirskih obitelji koje su živjele u Splitu, Puli, Rijeci, Đakovu i drugim hrvatskim gradovima u kojima su rođena njihova djeca. Nitko nema podataka koliko je takvih osoba koje bi sada mogle zatražiti hrvatsko državljanstvo. U Hrvatskoj nažalost manjine odlučuju  tko će vladati u Hrvatskoj. Only in Croatia!

 

Konačni prijedlog zakona bit će prihvaćen u Saboru, budući da prijedlozi izmjena i dopuna dolaze od predsjednice Vlade, kojoj se neće usprotiviti nitko iz HDZ-a, čak ni Odbor za Hrvate izvan RH.  SDP i čelnici sadašnje Kukuriku koalicije bili su poticatelji ovakvim repulsivnim  izmjenama Zakona, još iz Račanovog vremena, što se može vidjeti iz Jutarnjeg lista: ''Potpuno se mijenja Zakon o državljanstvu RH'' ( 16. 2. 2002.); ''Hrvati i stranci na isti način do državljanstva…'' (27. 11. 2006.)   

 

Za izmjene i dopune  Zakona o državljanstvu, trebalo je slijediti druge države u Europskoj zajednici. Nijemci su svojim Grundgesetzom  čl. 118. omogućili  njemačko državljanstvo svima koji su živjeli u okviru njemačkog carstva 1938. Talijani su otišli još dalje – nude državljanstvo ne samo Talijanima u Istri nego i Hrvatima u Zadru koji mogu dokazati neku vezu s Italijom. Francuska uzima u obzir ako je jedan roditelj Francuz dijete je također Francuz. Englezi kao i Irci daju svoja državljanstva ljudima koji su njihovog podrijetla u bilo kojoj državi.

 

Zašto se brojni zastupnici u Hrvatskom saboru hoće pod svaku cijenu odreći tolikog broja svojih sunarodnjaka diljem svijeta, kojima Hrvatska nije dom, ali je domovina u srcu njihovom? Ako se u Saboru prihvate prijedlozi izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno otuđi nas u dijaspori u - strance, neće biti teško predvidjeti posljedice na ovim parlamentarnim izborima. Bože, ne oprosti im, jer znaju što čine!

 

Rudi Tomić

(Toronto, 27. 10. 2011.)

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 14
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!