coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Novosti arrow Hrvatski iseljenici u Australiji na veličanstven način obilježili 20. obljetnicu hrvatske državnosti
Nedjelja, 18 Kolovoz 2019
 
 
Hrvatski iseljenici u Australiji na veličanstven način obilježili 20. obljetnicu hrvatske državnosti PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 26 Lipanj 2011
Hrvatski iseljenici u Australiji na veličanstven način obilježili 20. obljetnicu hrvatske državnosti

Subota, 25 Lipanj 2011 19:06 U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu i hrvatskih iseljenika u Viktoriji, Južnoj Australiji i Tasmaniji, u Melbourneu je u petak 24. i subotu 25. lipnja 2011. na veličanstven način obilježena 20. obljetnica proglašenja državne samostalnosti Republike Hrvatske.

U petak navečer 24. lipnja u čuvenoj Kraljičinoj dvorani u Parlamentu Viktorije, u Melbourneu, održan je svečani prijem na kojem je nazočilo 400 visokih uglednika iz svih segmenata australskog društva i hrvatske iseljeničke zajednice. Uz premijera Vlade Viktorije Ted Baillieua, predsjednika Parlamenta Kena Smitha i veliki broj ministara, članova parlamenta, konzularnog zbora, poslovnih ljudi, znanstvenika, članova akademske zajednice, poznatih umjetnika i športaša, čelnika australskih veterana i najviših predstavnika različitih vjerskih zajednica, na prijem su se odazvali i predstavnici svih hrvatskih iseljeničkih organizacija iz Viktorije, Južne Australije i Tasmanije. Prijem u Parlamentu uveličali su i veterani Domovinskog rata, umirovljeni časnici Hrvatske vojske, brigadir Krešimir Pavelić i pukovnik Bruno Čavić, iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, koji su za tu prigodu došli iz Hrvatske.

 Posebno velik odaziv bio je od strane članova druge generacije hrvatskih iseljenika koji zauzimaju vrlo utjecajne pozicije u australskom društvu. Veliko zanimanje nazočnih privukao je dolazak australske i hrvatske nogometne legende Marka Viduke. Prema izjavi predsjednika Parlamenta Kena Smitha, bio je to najveći i najsvečaniji prijem u Parlamentu Viktorije u zadnjih nekoliko godina. Nakon što je poznati tenor Mirko Oršulić otpjevao hrvatsku i australsku himnu, na prijemu su govorili premijer Vade Viktorije Ted Baillieu, ministar financija u sjeni Tim Holding i generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu mr.sc. Antun Babić. Premijer Baillieu je u svom govoru istaknuo veliku ulogu koju su hrvatski iseljenici odigrali u izgradnji vrlo uspješnog multikulturalnog društva u Viktoriji i Australiji. Premijer je također rekao kako se divi velikim postignućima i razvoju Republike Hrvatske u samo desetak godina nakon ratnih stradanja kroz koje su prošli Hrvatska i hrvatski narod. Na kraju govora premijer Baillieu čestitao je Hrvatima u Viktoriji Dan državnosti Republike Hrvatske.

Ministar financija u sjeni Tim Holding pridružio se premijeru u pozitivnoj ocjeni uloge hrvatskih iseljenika u Australiji i čestitici za Dan državnosti. Generalni konzul Babić u svojem govoru dotaknuo se sve boljeg razvoja bilateralnih odnosa između Hrvatske i Viktorije, te Australije u cjelini i zahvalio se premijeru Baillieu i ministru financija u sjeni Holdingu na dolasku na prijem i prijateljskom odnosu prema Hrvatima u Australiji i Republici Hrvatskoj. Babić je izrazio i zahvalu hrvatskim iseljenicima koji u cijelosti sponzorirali održavanje ovog do sada najznačajnijeg prijema i najpozitivnijeg javnog predstavljanja Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u Melbourneu. Posebnu veliku pozornost nazočnih privukla je pismena čestitka za Dan državnosti Republike Hrvatske predsjednika Židovske zajednice u Viktoriji Johna Searla, u kojoj je naglašeno da su Republika Hrvatska i Izrael dvije mlade države u usponu, te da je Republika Hrvatska u kratkom vremenu postigla jako puno. Joh Searle je zatim zamolio da njegova čestitka za Dan državnosti bude prenesena Vladi Republike Hrvatske i svim nazočnima na prijemu u Parlamentu Viktorije. Podizanje hrvatskog barjaka na središnjem trgu u Melbourneu

U subotu 25. lipnja, također u organizaciji Generalnog konzulata u Melbourneu, na središnjem gradskom trgu u Melbourneu, Federation Squareu, održana je svečana ceremonija podizanja barjaka Republike Hrvatske. U nazočnosti preko petsto članova hrvatske zajednice u Melbourneu i intoniranje hrvatske himne, hrvatski barjak zajednički su podigli brigadir u mirovini Krešimir Pavelić i generalni konzul Antun Babić. Nakon toga generalni konzul Babić, brigadir Pavelić i pukovnik Čavić prigodnim su se riječima obratili nazočnom mnoštvu. Od pola noći u petak 24. lipnja do pola noći 25. lipnja na glavnom gradskom trgu u Melbourneu bilo je izvješeno osam hrvatskih barjaka, a na velikom ekranu tijekom dana prikazivani su promotivni turistički filmovi o Hrvatskoj.

Proslava 20. obljetnice uspostave hrvatske države u Viktoriji zaokružena je, uz nazočnost nekoliko stotina hrvatskih iseljenika, svečanim akademijama u Centru Hrvatske Zajednice u Geelongu i Hrvatskom katoličkom centru u Springvaleu. Boris Jakovac, koordinator hrvatskog programa na Radio postaji 3ZZZ. Melbourne, 25. lipnja 2011.

Jozo Ćuk
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 10
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!