coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow Uz rodjendan Otca domovine Dr. Ante Starčevića
Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019
 
 
Uz rodjendan Otca domovine Dr. Ante Starčevića PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011
Pravaši, opametite se pa ćete pobiediti

Uz rodjendan Otca domovine Dr. Ante Starčevića

U

150-oj obljetnici osnutka Hrvatske Stranke Prava 1861-2011.

 

Diete kršne, ali uviek ponosne Hrvatske Like Ante Starčević, rodio se u Žitniku pokraj Gospića izpod naše dične gore Velebita, proljetnog dana 23. Svibnja, Gospodnje godine 1823.

 

Najveći Hrvatski Ante među Antunima svih vremena, dok je bio uzrastom mali "lički dičačić", kako se to veli u njegovom zavičaju završio je prva dva razreda Pučke škole u Ličkom Klancu zahvaljujući župniku Josipu Vladkoviću iz Smiljana. Daljnje školovanje i dva tečaja filozofije absolvirao je u Zagrebu.

 

 

Sudionik u sukobu narodnjaka s Mađaronima

 

Kao vatren Hrvat "Ilirac" sudjelovao je Ante Starčević 29. srpnja 1845.  u Zagrebu na Markovu trgu u krvavom sukobu između mađarona i narodnjaka.

Kad je 29. srpnja 1845. godine  objavljeno da je pobiedio protivnički kandidat odjeknuo je na Markovu trgu hitac iz kuće mađarona, a ozlojađeni narodnjaci su tada navalili na njegovu kuću. Došlo je do sukoba između mađarona i narodnjaka, u kojem je poginulo trinaest ljudi, 27 ih je ranjeno od čega su devetorica podlegla ranama. Ovaj događaj u poviesti je poznat kao Srpanjske žrtve. Više o tome u poviestnom poglavlju "Srpanjske žrtve" i na Mirogojskom spomeniku.Ante Starčević u sjemeništu

 

Na jesen 1845. stupio je Ante u Senjsko sjemenište, odakle ga biskup Ožegović šalje u sjemenište u Budimpešti. Tu je 1846. promoviran na čast doktora filozofije.

1848. vraća se kući i nastavlja učenje u Senju. Kad se je trebao zarediti, odlučio se za profesora filozofije i opće poviesti  na zagrebačkoj Pravoslovnoj akademiji.

 

Umjesto na Akademioji stupio je u odvjetničku pisarnu Dra Lavoslava Šrama, gdje je službovao do 1861. godine, kada biva izabran za velebilježnika Riečke županije. Tu je pao pod iztragu radi neke predstavke, koju je on sastavio i Županijska skupština ju je jednoglasno proglasila kao neprihvatljivu.

Starčević gubi službu i dospieva u zatvor 1863. godine. Nakon zatvora vraća se u Šramovu odvjetničku pisarnu, u kojoj djeluje do 11. listpada 1871.

Tada ga opet strpaše u zatvor pod sumnjom, da je s Dr. Eugenom Kvaternikom suorganizator Rakovičkog ustanaka od 9. listopada iste godine.

U istražnom zatvoru mu nije dokazano sudioništvo u Rakovičkom ustanku te biva na dan Badnjaka 1871. pušten iz zatvora.

Govorilo se tada, da mu je ban Levin Rauch ponudio predstojničtvo odjela za bogoštovlje i nastavu, ali Starčević odbija jer ne želi napuštati svoje političke ideale za domovinu Hrvatsku.

Pritisnut oskudicom odlazi Ante 1873. k svome sinovcu Dr. Davidu Starčeviću u Jastrebarsko.

Od 1878. uređuje na Sušaku pravaški list "Slobodu", s kojom ubrzo seli u Zagreb, gdje je politički aktivno živio do svoje smrti.

 

Svoj politički rad za Hrvatsku započeo je Starčević vrlo rano, a iztaknuto 1861. za Kotar hreljinski, 1865. za Kaptol zagrebački, 1871. za Kotar krapinski, 1878. kraljevički, 1881. bakarski, 1884. krašićki, 1887. čabarski i godine 1892. za Kotar delnički.

 

Izrekao je mnogo važnih govora, koji potvrđuju njegovo veliko znanje i hrvatsko rodoljublje.

 

Godine 1861. Starčević je zajedno s Dr. Eugenom Kvaternikom udario temelj Hrvatskoj Stranci Prava, koja se je iztaknutije razvijala zalaganjem Frana Folnegovića i Dr. Davida Starčevića.

Pravaši su ga obožavali, a protivnici ljuto napadali. Bilo ih je mnogo u redovima Iliraca, Panslavena, Jugoslavena, Srbo-Hrvata i Srba te napose Austrijanaca, austrofila, Mađara, mađarona i svih protuhrvata.

 

 

Ni s Bečom ni s Peštom ni s Beogradom!

 

Starčevićevo geslo: ni s Bečom, ni s Peštom niti s Beogradom budilo je hrvatski duh kod svih domoljubnih Hrvata.

Proročanski je predviđao da Hrvatima ne će biti bolje sa Srbima pod Beogradom, nego im je bilo pod Bečom i Peštom. Zato se je oštro protivio Strossmayerovom jugoslavenstvu i srbsko-hrvatskoj koaliciji.

Tek pred kraj života pomirio se je sa Strossmayerom, slučajnim susretom u  Krapisnskim Toplicama kod župnika, njegovog Ličanina Ivana Rukavine.

 

Od 15. srpnja 1895. nastanio se je u "Starčevićevom domu", što ga je svome voljenome Anti, od milja zvanome "Stari" podigao Hrvatski narod u glavnmome gradu Zagrebu, na uglu Trga Hrvatskog kralja Tomislava i pjesnika "Liepe naše" Antuna Mihanovića.

 

U Domu imena svoga, umro je Dr. Ante Starčević 28. veljače 1896. i po svojoj želji, izraženoj za života biva već 01. ožujka 1896.  pokopan na groblju u Šestinama.

Ondje mu je Hrvatski narod 11. listopada 1903. podigao vrlo lijepi nadgrobni spomenik, kojeg je izradio kipar Ivan Rendić.

 

Djelo dr. Ante Starčevića posvečeno Hrvatskome narodu nastavila su uspješno braća Antun i Stjepan Radić.

 

Uz sve vrline i nezaboravne zasluge Dr. Ante Starčevića, radi kojih ga je Hrvatski narod prozvao "Otac domovine" s Hrvatskom Strankom Prava nije išlo kako treba. Već za tvorčevog života pojavilo se više frakcija i ta sudbina prati Hrvatsku Stranku Prava kroz čitavu povijest i u našem vremenu.

 

 

"Slava mu oj slava mu Starčeviću našemu!..."

 

Autor ovog članka, Hrvat iz Slunja je po roditeljskoj lozi genetski vezan s Hrvatskom Strankom Prava i njenim osnivačima Dr. Antom Starčevićem i Dr. Eugenom Kvaternikom, osnivačem Ustaškog pokreta u Slunjskome kraju, poginulom u Rakovici, 9. listopada 1871.

 

Tome je ove godine okrugla 140. obljetnica: 9. listopada 1871. - 9. listopada 2011.

 

Dakle, tri su Hrvatske narodne i  pravaške obljetnice ove kalendarske godine:

Rođendan Otca Dr. Ante Starčevića 23. Svibnja 1823.

 

150. obljetnica osnutka Hrvatske Stranke prava i

 

140.  pogibije suosnivača HSP-a i osnivača Hrvatskog Ustaškog Pokreta Dr. Euzgena Kvaternika.

 

U znaku tih velikih obljetnica Hrvatska Stranka Prava mora biti pobjednica na izborima 2011.

 

Za vrieme studija u Zagrebu, sa skupinom studenata u Domu "kraj džamije" izvježbali smo pjesmu Starčeviću, koju smo na rođendan 23. svibnja 1954. trebali odpjevati na grobu Otca domovine. N putu prema Šestinama pjevajući pjesmu "Slava mu oj slava mu Starčeviću našemu..." predusrela nas je titova milicija.

Jedan broj studenata, među kojima i autor ovog članka uspio je pobjeći protuhrvatskoj miliciji, a nekoliko studenata je pohvatano i osuđeno na višegodišnje zatvore. Sjećam se  imena svih sudionika, ali ne znam je li uputno bez njihove suglasnosti navoditi ovdje njihova imena.

 

Na današnji dan, 23. svibnja, u čast rođendana "Otca domovine" Dr. Ante Starčevića i s Dr. Eugenom Kvaternikom suosnivača Hrvatske Stranke Prava 1861. godine, dakle prije točno 150 godina (koju trebamo najsvečanije proslaviti!) pišem ovu poruku svima Hrvatskim pravašima:

 

Pravaši, ujedinite se pa ćete pobiediti za Hrvatsku u 150. obljetnici HSP!

 

Drugiput u hrvatskoj poviesti

 

U Hrvatskoj treba srušiti s vlasti prokomunističku i korumpiranu HDZ, ali ne dozvoliti da je pobjedom na izborima 2011. nasliedi srbskokomunistički SDP sa srodnim protuhrvatskim trabantima, Pusičkinim HNS-om, Jakovčićevim IDS-om i sa zbunjenim umirovljenicima, koji se za groš više prodaju vladajućima poput prostitutke na natječaju.

 

Nažalost, Hrvatsko biračko tijelo nije dovoljno politički zrelo pa na svima izborima bira više po nagovoru medija u službi ove ili one stranke, nego po zrelosti svoje nacionalne sviesti i savjesti. Na tom polju zakazala čak je Katolička crkva u Hrvata, što vidimo po Zagrebu i Rijeci. U dva najveće rimokatočička grada vlada srbokomunistički SDP.

 

Drugiput u hrvatskoj poviesti ima priliku pobiediti Hrvatska Stranka Prava - ALI jedna, jedinstvena i jedina, kakovu je stvorio Otac domovine Dr. Ante Starčević i djelom u žrtvi potvrdio njeni sustvoritelj Rakovički ustaša Dr. Eugen Kvaternik.

 

Kvaternik je poginuo, njegov duh u osobi Pravaša Dr. Ante Pavelića je pobijedio 10. travnja 1941. godine, ali je nažalost za kratko vrijeme pobijedio sam sebe  i neslogom Hrvata pao je čitav Hrvatski narod u najveću tragediju svekolike svoje povijesti.

 

Za Hrvate kao pametan  Narod ovo je dovoljno poviestne škole, da položimo nacionalni Ispit zrelosti, da ga kao prva položi Hrvatska Stranka Prava i da drugiput, odnosno prviput mirnodobski stane na čelo Hrvatskome narodu i da ga poput biblijskog Mojsija i Ezekijela izvede na put spasa, obstanka i razvoja u svojoj suverenoj državi Hrvatskoj.

 

Ovaj najveći čin može izvesti samo Hrvatska Stranka Prava!

 

Da, da ovaj potrebni i najveći čin u svekolikoj Hrvatskoj poviesti treba i može izvesti samo Hrvatska Stranka Prava.

Ponavljam, ovaj svetinjski čin, koji će osvietlati obraz, podići dostojanstvo i osviestiti Hrvatski narod na moru i zemlji njegovoj pod suncem s Hrvatskog neba može izvesti i u djelo sprovesti samo Hrvatska Stranka Prava.

 

Za ostvariti takav veliki čin sa svietlom krunom hrvatskog prava, hrvatske časti i hrvatskog dostojanstva treba i mora Hrvatska Stranka Prava biti jedna, jedinstvena i složna.

Samo takva Hrvatska Stranka Prava  može pobijediti.

 

Nikakvi blokovi, nikakve brojne stranke i još brojnije strančice ne će dovesti Hrvatsku Stranku Prava na pobjednički tron u Hrvatskoj i niti glasački pobijediti u hrvatskim zemljama i među Hrvatima u diaspori.

 

U "bloku HSP-a", o kojem se u zadnje vrieme govori, opet će "blokaši" glasovati za svoje i na kraju izbornog glasovanja HSP ne će biti pobjednik.

 

Hrvatska Stranka Prava mora pod najhitnije postati jedna jedinstvena i JEDINA Hrvatska Stranka Prava, a sadašnje HSP po "kriteriju čistoće", po "kriteriju samovladanja",  po "kriteriju rednih brojeva", po "abecednom redu", po "redosliedu registracije", etc...usw...itd. moraju postati zaboravljena i u zabludu zalutala prošlost.

 

Postojeće brojne HSP stranke i još brojnije HSP strančice bez obzira na kriterij osnivanja i postojanja trebaju (i moraju, ako im je do Hrvatske!!!) postati ogranci ili sustavnice jedne, jedinstvene i JEDINE Hrvatske Stranke Prava.

I sve druge male, ali poštene stranke iz zbira od 114 stranaka trebaju se uključiti u Hrvatsku Stranku Prava.

 

Ne treba se nitko bojati za gubitak ovog ili onog primata, na kojeg je umišljen u sadašnjem statusu HSP-a ovog ili onog imena ili podimena.

 

Kad jedna, jedinstvena i JEDINA Hrvatska Stranka Prava pobiedi na Hrvatskoj političkoj pozornici ne će biti dovoljno ponajboljih pravaša za sva vodeća i srodna mjesta i uloge u pobjedničkoj Hrvatskoj vlasti trodjelnog sustava.

 

Dakle, oslobodimo se pod najhitnije sitnog strankaštva HSP-a sa svima atributima, apozicijama i srodnim pobližim oznakama i postanimo (ponavlja se već ne znam koji put) jedna, jedinstvana i JEDINA Hrvatska Stranka Prava za sav Hrvatski narod u Hrvatskoj i svagdje gdje Hrvati žive.

 

Ove kalendarske godine 2011. smo u znaku više narodnih i Hrvatskih pravaških obljetnica, pridružimo im još jednu, najvažniju - pobjedu na izborima za spas, obstanak i razvoj države Hrvatske i Hrvatskog naroda u njoj.

 

Tako nam Bog pomogao i sreća Hrvatska!

 

Mr. sci. Dragan Hazler - u svima svojim, dragovoljnim ulogama za Hrvatsku

 

Basel, 23. svibnja 2011.

Na obljetnički dan - Rođendan Otca domovine Dr. Ante Starčevića, 23. svibnja 1823.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 16
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!