coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Novosti arrow Državotvorni Odbor Mladih (DOM) Priopćenje za javnost i medij
Nedjelja, 18 Kolovoz 2019
 
 
Državotvorni Odbor Mladih (DOM) Priopćenje za javnost i medij PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 30 Travanj 2011

Državotvorni Odbor Mladih (DOM)

 

Priopćenje za javnost i medije

 

 

U svezi nedavne presude Haaškog suda (ICTY) protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, na temelju koje su generali osuđeni na ukupno 42 godine zatvora, Državotvorni Odbor Mladih (u daljnjem tekstu DOM) upućuje svekolikoj hrvatskoj i inozemnoj javnosti oštar protest, te će isti biti obrazložen u nadolazećim redcima.

 

Presuda Haaškog suda kojom je vojno-redarstvena akcija 'Oluja' ocijenjena kao "udruženi zločinački pothvat", a generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, unutar hrvatskog društva je malo koga ostavila ravnodušnim. Presuda je popraćena gotovo jednoglasnom osudom hrvatskog naroda, koji ju je doživio kao nacionalnu tragediju. S obzirom da je atmosfera nakon presude bila pogodna za mobilizaciju širih slojeva društva za moguće masovne prosvjede protiv trenutne vlasti, a koji bi bili predvođeni hrvatskim braniteljima – istih onih koje oči javnih uglednika i same vlasti već desetak godina percipiraju kao skupinu problematičnih osoba potencijalno opasnih za demokraciju – glasniji zagovornici Haaškog suda u Hrvatskoj su se privremeno povukli u pozadinu javnih događaja te su se uglavnom suzdržali od javnog očitovanja zadovoljstva ishodom postupka.

 

Sukladno procesu smirenja negativne atmosfere nakon presude, na medijskoj razini je počelo dominirati inzistiranje na potrebi "suočavanja s vlastitom prošlošću", a presuda kojom je cijela akcija ocijenjena kao "udruženi zločinački pothvat" se sve više opravdava potrebom "individualiziranja krivnje". Nije potrebno puno truda da se uoči kako nema potrebe da se "mi" suočavamo s prošlošću ako je krivnja individualizirana. Isto tako, očigledno je da se individualiziranje bilo čega, a pogotovo krivnje, ne može postići primjenom instituta "udruženog zločinačkog pothvata", i to upravo zato što je on iz pravne perspektive u sukobu s načelom krivnje. Osmišljavanje ovih konstrukcija nije posljedica nastojanja da se logički konzistentnim putem dođe do istine, nego samo dio procesa u okviru kojeg različite interesne skupine nastoje stvoriti percepciju o prošlosti koja odgovara njihovim partikularnim interesima, a ne objektivnoj stvarnosti.

 

Upravo je zato upozoravanje, upućivanje prijekora ili gubljenje živaca zbog "nelogičnosti" ovih teza samo posljedica nerazumijevanja političke realnosti u kojoj ozbiljni politički subjekti percepciju stvarnosti u očima drugih ne podređuju univerzalnim moralnim principima nego svojim interesima. U tom kontekstu, logično se nameće potreba "identificiranja i lociranja" političkih subjekata ili, preciznije, političkih neprijatelja koji su odgovorni za nezadovoljavajuću sudbinu naših generala. Mnogi, u tom smjeru, upiru prst u međunarodnu zajednicu, ističući kako ona godinama ravnodušno promatra praksu međunarodnih institucija, prvenstveno onih haaških, koje relativiziranjem odgovornosti za ratne sukobe nastoje realizirati koncept "ravnoteže krivnje" koji bi značio da smo svi jednako odgovorni za izbijanje rata i zločine koji su iz njega proizašli.

 

Ipak, nisu li glasniji zagovornici teze o "dogovorenom ratu" i "podijeljenoj odgovornosti" upravo popularni hrvatski političari Stjepan Mesić i Vesna Pusić, bivši predsjednik i vjerojatna buduća ministrica vanjskih poslova? Zar nije pomalo čudno da od međunarodne zajednice očekujemo veću sklonost nego od političara koje smo sâmi izabrali?

 

Zbog gore izrečenih razloga, DOM osuđuje negativnu presudu u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i smatra da bi posljedice iste za hrvatsku politiku – i prema van i prema unutra – mogle biti izuzetno loše. Zahtjeve za osnivanjem regionalnih naddržavnih komisija koje bi istraživale zločine počinjene tijekom 1990-ih, ocjenjujemo kao napad na suverenitet u području znanstveno-obrazovnog sustava, kako Republike Hrvatske tako i ostalih država koje su se u zadnjih 20 godina osamostalile od jugoslavenske državne zajednice. Iz tih procesa vidljiv identitetski inženjering – stvaranje umjetnog nadnacionalnog identiteta na području tzv. Zapadnog Balkana pokušajem brisanja iz nacionalnog pamćenja onih događaja koji su označavali suprotstavljenost identitetâ sastavnica – vidimo izuzetno štetnim po hrvatski nacionalni identitet.

 

DOM smatra da je krajnji trenutak za početak ozbiljnog djelovanja u smjeru obrane od pokušaja diskreditiranja Domovinskog rata i zauzimanja agresivnijeg stava prema onima koji tu diskreditaciju pokušavaju izvršiti. Pozivamo sve mlade, nacionalno i politički osviještene Hrvate da se uključe u rad DOM kako bi se uspješnije djelovalo na suzbijanju procesa suprotstavljenih interesima hrvatskog Naroda i Države.

 

Zbog dobro znane i uhodane metode "izvlačenja iz konteksta" uz pomoć koje mediji i nj djelatnici tuđe stavove interpretiraju na sebi svojstven način, pozivamo se na načela novinarske struke koja obvezuju na objektivnost i istinitost informiranja.

 

U Zagrebu, dne 30. travnja 2011. godine.

 

Predsjednik DOM-a:

Zoran Bogović

 

 

 

 

 

Državotvorni Odbor Mladih (DOM) udruga je mladih Hrvata predanih državotvornoj i nacionalističkoj ideji, a okuplja studente, srednjoškolce i ostale pripadnike hrvatske mladeži. DOM će djelovati na području kulture i metapolitike, promičući nacionalne vrijednosti putem organiziranja predavanja, predstavljanja knjiga, prikazivanja filmova, objavljivanja knjiga, brošura i časopisa, savjetovanja i lobiranja među političkim čimbenicima na hrvatskoj desnici, itd. DOM nije i ne namjerava biti politička organizacija, i u tom smislu otvoren je i spreman na suradnju sa svim državotvornim političkim skupinama u zemlji i inozemstvu. Kao prva udruga mladih na desnici, DOM će raditi na političko-ideološkoj izgradnji hrvatske mladeži u duhu državotvorno-nacionalističkih i desnih ideja.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 17
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!