coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow PODRŽKA PORUKE HRVATSKOM NARODU U BOSNI I HERCEGOVINI
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
PODRŽKA PORUKE HRVATSKOM NARODU U BOSNI I HERCEGOVINI PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 21 Travanj 2011
PODRŽKA PORUKE HRVATSKOM NARODU U BOSNI I HERCEGOVINI

Pripomena umjesto uvoda Prenosim u daljnjem pisanju ovog članka čitavu Poruku Hrvatskog kulturnog društva NAPREDAK Mostar, da bih se mogao prijedlozima i eventualnim dopunama na nju osvrnuti. Poruka je lijepo i kulturno složena, ali manje politički i državnički podkrijepljena! Kao prvo valja pohvaliti ovu Poruku, podpisanu od uvaženog Prof. Dr. fra Andrije Nikića u ulozi predsjednika HKD NAPREDAK Mostar.

 U njoj je kratko ali jezgrovito i jasno prikazan povijestni "sjaj i bijeda" Hrvata, kao najstarijeg naroda Bosne i Hercegovine, sadašnje nepodnošljivo stanje za Hrvate u BiH i kako bi trebao izgledati ravnopravni status konstitutivnog naroda Hrvata s dva konstitutivna naroda Bošnjacima i Srbima. Povijestna je istina da su bosansko-hercegovački Hrvati oblikovali Bosnu i Hercegovinu kao svoju samostalnu državu na prostoru, gdje Trpimirovićeva i Zvonimirova Hrvatska ugovorima Pacta conventa 1102. nije izgubila svoj državni suverenitet. Na tome dijelu prostora Tomislavove, Krešimirove i Zvonimirove Hrvatske, nastala je i produžila država Hrvata -Bosna s Hercegovinom. U točne nazive te hrvatske države se neće ovdje ulaziti. Bosna i Hercegovina je Hrvatska od bana Borića do kralja Stjepana Tomaševića Od Borića bana (11. stoljeće) i Kulina Bana svi bosanski vladari (banovi, velmože i kraljevi) do posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića (padom Bosne 1463.) bijahu Hrvati. Neki od najistaknutijih velmoža su posebice isticali imenom svoje hrvatstvo (Hrvoje Vukčić Hrvatinić). Život Hrvata u Bosni i Hercegovini pod Turcima započeo je svoju Kalvariju, koja traje do danas. Nijedan od povijestnih ugovora od Pactae do avnojskog Jajca nije bio dobar za Hrvatsku, što vrijedi i za Hrvate u BiH. Možemo mi utješno te ugovore zamatati u najskupocjenije povijestne celofane, ali od 1102. de facto i de jure do 1941. nema Hrvatske kao države u europskoj povijesti i suvremenosti. Jedino u NDH se je našao sav prostor Krešimirove i Zvonimirove Hrvatske

Ovu državu Hrvatsku (NDH), u kojoj se je od 1102. godine, nakon 839 godina opet našla i Bosna s Hercegovinom od 1941. do 1945. rušili su svi neprijatelji izvana i neprijatelji iznutra (napose komunistički fašisti i četnički fašisti). Svi hrvatski neprijatelji obtužuju, ratnu NDH državu, koja se je u kaosu obrane ratno ponašala, a nitko ne pita, kakova bi Nezavisna Država Hrvatska bila da je preživjela nacistički fašizam, komunistički fašizam i četnički fašizam! Imamo pozitivna iskustva s preživjelim državama iz Osovinskog bloka, koje nisu imale rušitelje u samoj državi. Na primjer Austrija, Finska, Grčka, Mađarska, Rumunjska... Jedino ta i takova Nezavisna država Hrvatska je u najtežim ratnim okolnostima bila usmjerena (pustimo po strani razne spekulacije, pomodne ocjene i srbsku sotonizaciju!) u hrvatsku državnu samostalnost na čitavome nacionalnom i povijestnom prostoru. Sve drugo, što se je događalo s Hrvatima i s hrvatskim državama od 1918. do 1991. nažalost i kasnije, odvijalo se je po diktatu iz Beograda. Ta država (NDH!), ma kakova ona bila u borbi za svoj obstanak našla se je u povijesti Europe i svijeta i postala članicom brojnih međunarodnih instucija pod svojim imenom. Na primjer: članica Međunarodne institucije Pošta, Međunarodnog crvenog križa, Vrhunskih sportskih organizacija... NDH je bila međunarodno priznata od dvadesetak država iz Osovinskog bloka i izvan njega. Vatikan nije priznao NDH, što mu ne služi na čast, kad se znade da je priznao sve države iz nacifašističkog osovinskog bloka. Sa svojim priznanjem Vatikan je mogao pozitivno utjecati na teško ratno stanje nametnuto Hrvatskome narodu u njegovoj domovini. Srednjovjekovnu Hrvatsku pod Mađarskom ne spominje ni Sveta stolica Nema spomena Hrvatske čak niti u europskoj crkvenoj povijesti, iako smo mi Hrvati najvjerniji europski narod Svetoj stolici. Za nju smo bili Iliri, Dalmatini i još više Mađari...

Dobro nam je poznato, koliko su se Hrvati morali boriti, da se Gostinjac Svetog Jeronima u Rimu zove hrvatskim imenom, što je posve ostvareno tek za pape Poljaka Ivana Pavla II. Hans Kühner u svojoj: "Kirchengeschichte Weltgeschichte Zeitgeschichte von Petrus bis heute, Fischer Verlag Zürich, 1980" nema uopće nijedanput spomena Hrvata i Hrvatske. Ne spominje Hrvatsku europska povijest niti dvojno kao Ugarsko-Hrvatsku, niti trojno kao Austro-Ugarsko-Hrvatsku od 1527. godine, a od Austro-Ugarske nagodbe 1867. godine, koju mi tobože potvrđujemo (1868), nekadašnja moćna država Hrvatska svedena je na četiri provincije: Dalmacija, Hrvatska, Istra i Slavonija, koje su izjednačene s Kranjskom, Štajerskom, Bukovinom i Galicijom... BiH su još uvijek turski pašaluci. Od 1945. do 1991. prema avnojevskom sporazumu u Jajcu 1943. također nema države Hrvatske kao državotvornog subjekta u Europi. To vrijedi i za BiH. Republiku Hrvatsku izborili su Hrvatski branitelji, a rastaču je političari Ova država Hrvatska izborena mukama i krvlju Hrvatskih braniteljica i Hrvatskih branitelja, priznata u svome bitku i suverenitetu od svih država svijeta. Ona opet ponavlja povijestne pogrješke i srlja politički bezglavo u skriveni genitiv Europske Unije, umjesto da se poveže s EU bilateralnim ugovorima kao Švicarska, Danska i Norveška. Modelom Švicarske, Hrvatska bi sačuvala svoj suverenitet, a ulazkom pod nadležnost EU Hrvatska obnavlja sve svoje povijestne zblude. Hrvatska slabo pomaže Hrvatima u BiH! Kao takova Republika Hrvatska zaokupljena s bezbroj nametnutih kriza i lažnom nadom u Europsku Uniju zapostavila je brigu za status Hrvata u Bosni i Hercegovini. Hrvati u BiH su najveći stradalnici rata i mira Nažalost, Hrvati u BiH su najviše stradali kroz srbski genocidni rat, zatim kroz Dayton, u kojem je ustoličena na zločinima stvorena Republika srpska i u poslijeratnom razdoblju, u kojemu strani guverneri, Srbi i Bošnjaci ne štite, nego ugrožavaju sva prava Hrvata u BiH. Slijedi Poruka hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, iza nje nastavak rasprave:

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK MOSTAR 88000 MOSTAR, p.p. 17 Poruka hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini Prateći izvješća s Hrvatskog sabora u Mostaru 19. travnja 2011. godine nismo mogli ne prisjetiti se da su Hrvati najstariji narod i na području Bosne i Hercegovine. Za vrijeme kralja Tomislava Hrvatska je bila jedna od najjačih država toga vremena. Bili smo brojniji i od Velike Britanije, imali smo lijepu prirodno jedinstvenu domovinu Hrvatsku između Jadranskoga mora te rijeka: Drave, Dunava, Save i Drine. Prodorom nemilosrdnih osvajača s istoka, islamizacijom, pravoslavizacijom, ubijanjem, iseljavanjem, te drugim oblicima zlosilja hrvatski narod danas je u Bosni i Hercegovini najmalobrojniji.

Nažalost, europska politika posljednjih desetljeća potpomaže bošnjački i srpski narod na štetu našeg naroda. Hrvatski narod u Obrambenom ratu uspio je obraniti svoju slobodu, identitet i konstitutivnost, koji nam se „u miru“ sustavno oduzimaju. Stoga, ne gubeći vjeru u snagu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i nadu u njegovu budućnost, pozdravljamo održavanje Hrvatskog sabora u Mostaru i prihvaćamo objavljenu REZOLUCIJU „1. Osuđujemo i odbacujemo grubo gaženje izborne volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini iskazane na posljednjim općim izborima iz listopada 2010. godine, na kojima je po drugi put zaredom većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. 2. Držimo nedopustivim po demokratskim načelima, neprihvatljivim po moralnim uzusima, te štetnim i razarajućim za položaj hrvatskog naroda i sveukupne međuetničke odnose u Bosni i Hercegovini, a posebice u Federaciji BiH, djelovanje skupine stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje su kroz pokušaj dokidanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u Federaciji BiH, dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti Federacije BiH. 3. Neformiranjem Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kao jedine ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u Federaciji BiH , jedina zaštita vitalnih interesa hrvatskog naroda u Federaciji BiH prestala je postojati.

Hrvatska izborna i politička volja je na taj način zanemarena i na kraju poništena što je dovelo do uspostavljanja nezakonite, neustavne i hrvatskom narodu neprihvatljive vlasti u Federaciji BiH. 4. Posebice štetnim smatramo suspendiranje ustavnih i zakonitih tijela za provedbu slobodnih i demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini čime je načinjena nenadoknadiva šteta po razvitak demokratskih odnosa, doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora 5. Pozivamo sve političke subjekte u Bosni i Hercegovini na vraćanje u ustavne i zakonske okvire, te puno poštovanje većinskog izbornog legitimiteta unutar sva tri konstitutivna naroda. One političke subjekte i pojedince koji su volju svog naroda zanemarili i zatrli, a imaju ambicija i pretenzija predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, posebice i od srca pozivamo na pokajanje, povratak u okrilje svog naroda, te jedinstvo i zajedništvo dok svom narodu nisu počinili još veću i nepovratnu štetu.

 Apeliramo na njihovu svijest i savjest da zarad sitne koristi i vlastita probitka ne pomažu onim ciljevima koji ruše dostojanstvo njihova vlastita naroda već da se stave na raspolaganje narodu iz kojeg su potekli. 6. Držimo na poseban način odgovornim dio institucija međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koje su svojim nepravičnim i pristranim djelovanjem bile jednim od uzročnika postojeće demokratske, moralne i ustavno-pravne krize u Bosni i Hercegovini. Apeliramo na predstavnike međunarodne zajednice da zauzmu nepristran i pravičan odnos prema svim narodima u Bosni i Hercegovini, iskoriste svoj autoritet i ovlasti da proces odlučivanja vrate u ustavne i zakonite institucije te na taj način omoguće poštivanje većinske izborne volje sva tri konstitutivna naroda. 7. Hrvatski narodni sabor smatra da je obespravljenje i dokidanje ustavnih prava hrvatskom narodu nastavljeno i svakodnevno se nastavlja i nakon usvajanja Deklaracije o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, a posebice putem amandmana koje je Ured Visokog predstavnika nametnuo na ustave entiteta. 8. Stoga Hrvatski narodni sabor drži da samo temeljita reforma ustava koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

 9. Hrvatski narodni sabor smatra nužnim i ključnim za život hrvatskog nacionalnog bića u BiH načiniti odgovarajuće izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. BiH je država triju konstitutivnih naroda u kojoj svi narodi moraju imati pravo birati tko će ih zastupati. 10. Hrvatski narodni sabor izražava punu spremnost da na načelima pune ustavne i institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda i svim građanima u Bosni i Hercegovini gradi sigurnu, stabilnu, samoodrživu, prosperitetnu i europski orijentiranu Bosnu i Hercegovinu. 11. Hrvatski narodni sabor obvezuje sve izabrane hrvatske dužnosnike i političke predstavnike na dosljedno poštivanje političke volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i punu provedbu dokumenata Hrvatskog narodnog sabora.“ Snaga hrvatskog naroda je u njemu samome i Božjoj zaštiti pa i na ovim stranama ima pravo na budućnost. Bog nam je darovao neprocjenljiva bogatstva (pamet, vodu, zemlju, energiju, ljepotu...) a naši stari namrli nam bogatu povijesnu baštinu. Kraljica Mira nas je svojim ukazanjima učinila središtem ne samo kršćanstva nego i čovječanstva. Imamo dosta toga o čemu mnogi sanjaju. I ovom prigodom potičemo naše izabrane predvoditelje da nam osiguraju vlastite medije. Pomažite nam školovanje mladih na najboljim domaćim i svjetskim sveučilištima, zaštitimo ih od smeća koje nam se smišljeno i planski nudi posredstvom medija. Odrasli, budite uz svoju djecu, pratite njihov emocionalni i socijalni razvoj.

Riješimo se "kompleksa manje vrijednosti i malograđanštine", ulažimo materijalna dobra u znanje, čuvajući ugled branitelja koji su se žrtvovali da nam odškrinu zoru slobode. U rezoluciji se isčitava i poziv na samokritičnost u prvom redu prema onima koji ne znaju sakriti da im sloboda hrvatskog naroda i nije na srcu. Cijenimo svoje roditelje, Crkvu, profesore, učitelje i odgojitelje. Cijenimo naše mlade jer su oni naša budućnost. Neka hrvatski narod postane još plemenitiji narod, a naša Domaja zemlja znanja, kulturnog preporoda i novog početka. Molimo se Bogu da nas sačuva od stranih osvajača, odnosno krojača naše sudbine i domaćih izdajnika. Uime 1215 članova Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar hrvatskom narodu i svim ljudima dobre volje čestitamo nastupajuće uskrsne blagdane. Prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar Mostar, 19. travnja 2011. Najavljeni nastavak: Ova Poruka i Rezolucija su odlične za crkvenu Propovijed vjernicima i kao takove zaslužuju vrhunsku pohvalu. Ali, takav savjetodavni, ukazujući na poštenje i traženje pravde za Hrvate u BiH, napose podređene Federaciji nije dovoljan za borbu u političkoj areni Sarajeva niti Banja Luke. Evo nekoliko prijedloga Republika BiH bi se trebala urediti po švicarskom saveznom modelu, čime bi se uspostavio red, mir jednakost i ravnopravnost za sva tri konstitutivna naroda i ostale žitelje BiH. Uvjet je da svaki narod u BiH ima nešto svoje, a pritome da je sve zajedničko. U Švicarskoj su analogno BiH tri narodne skupine: germanska, frankoromanska i talijansko-romanska i mala starosjedilačka skupina Retto-Romani plus razni useljenici. U BiH su (abecedno): Bošnjaci, Hrvati, Srbi i starosjedilački Vlasi plus razni useljenici. U Švicarskoj konfederaciji s 26 kantona, svaka od tri, odnosno četiri narodne skupine ima svoj prostor, koji je ujedno slobodan za život svima stanovnicima Švicarske. U BiH Srbi imaju svoj prostor (za ovu raspravu zanemarimo način ostvarivanja toga prostora); Bošnjaci imaju svoj prostor, na kojemu su Hrvati "gostujući" narod. Hrvati su "gostujući" narod i u Republici srpskoj. Jedini konstitutivni narod u BiH bez svoga prostora su Hrvati, a to ih "htjeli ili ne htjeli" svodi Hrvate na status "gostujućeg" naroda sa svima ograničenjima popraćenima s nejednakostima, nepravnopravnostima... i u trećerazrednost, u kojoj se životari na milosti drugih.

U ovome i ovakovome statusu, bez svoga prostora konstitutivni Hrvati u BiH neće nikada ostvariti punu ravnopravnost s Bošnjacima i sa Srbima. Da bi Hrvati u BiH postali ravnopravni s Bošnjacima oni moraju imati svoj prostor, svoju kuću, u kojoj su oni gospodari, a u toj "Hrvatskoj kući" imaju ravnopravni status za nesmetani život Bošnjaci, Srbi i ostali žitelji BiH. Tim načinom bi BiH postala jednaka kao Švicarska. Dakle, Hrvati moraju referendumom ili dogovorom dobiti u BiH svoj prostor, što je temneljni uvjet za ravnopravnost s Bošnjacima i sa Srbima. To ne znači niti separiranje iz BiH niti nacionalno čisti hrvatski prostor, nego podlogu za punu ravnopravnost Hrvata s Bošnjacima i Srbima, koji imaju svoje prostore u BiH. Kad Hrvati kao konstitutivan narod u BiH ostvare svoj prostor pod svojim imenom (na primjer): Republika Hrvata u BiH ili Hrvatski kanton u BiH ili Hrvatska autonomija u BiH ili nešto slično postat će Hrvati ravnopravan narod u Saveznoj Republici BiH (Confederatio Republicae BetH). Iz te i takove "Hrvatske u Saveznoj Republici BiH (nazovite je kako hoćete!) Hrvati će slati u sve savezne oblike vlasti BiH jednak broj svojih zastupnika, koje će birati Hrvati i s njima živeći sunarodi u autonomnoj, hrvatskoj jedinici u BiH. Hrvati u BiH moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, a to će moći samo onda, ako budu suvereni na svome određenom dijelu u BiH i ravnopravni na čitavom prostoru BiH, što vrijedi i obratno za druge narode Savezne Republike BiH. Nota bene! Za ostvarenje ovoga posve ravnopravnog statusa Hrvata s Bošnjacima i Srbima u Saveznoj Republici BiH se treba boriti političkim i pravnim metodama uz Božju pomoć, kako je osmišljena Poruka i Rezolucija. Bez Božje pomoći nema ništa, ali poznata nam je i mudrost: "Pomozi si čovječe pa će ti i Bog pomoći! Svima primateljima ove rasprave i svima ljudima dobre volje i poštenih namjera, želim SRETAN USKRS! Uz najljepše hrvatske i kršćanske pozdrave, preporučam se za svaku dobru suradnju.

 Mr.sci. Dragan Hazler
- u svima dragovoljnim ulogama za Hrvatski narod Basel, 21. Travnja 2011. na dan Velikog četvrtka
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!