coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Novosti arrow ISTARSKI ANTIFAŠISTIČKI BORCI REAGIRAJU NA SVE JAČI POVIJESNI REVIZIONIZAM
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
ISTARSKI ANTIFAŠISTIČKI BORCI REAGIRAJU NA SVE JAČI POVIJESNI REVIZIONIZAM PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 27 Studeni 2010

 

Glas Istre, 2010-11-26

ISTARSKI ANTIFAŠISTIČKI BORCI


REAGIRAJU NA SVE JAČI POVIJESNI


REVIZIONIZAM

 

NOB u istarske škole!

 

SABA predlaže uvodenje nastave zavičajne povijesti u istarske škole • Prozvali su županijsko

Državno odvjetništvo zbog nepokretanja postupka prema talijanskom fašistu Luigiju

Papu • Izrazili su nezadovoljstvo županijskom organizacijom proslave rujanskih dogadaja

 

PAZIN – Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije najavilo je da će svim istarskim školama, ali i gradovima, općinama te županijskim službama uputiti zahtjev za uvodenjem nastave zavičajne povijesti u školski program. SABA predlaže da ravnatelji istarskih škola dopuste da se u sklopu postoje ćih predmeta povremeno održavaju satovi antifašističke povijesti NOP-a s naglaskom na narodnooslobodilačke borbe naroda Istre i Hrvatske. 

Premda su nedavni razgovori čelništva republičke SABA-e s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Radovanom Fuchsom o uvodenju povijesti NOB-a u školske programe protekli u odobravajućem tonu, nadležni ih je minister obavijestio da se u sljedeće četiri godine udžbenici neće mijenjati. Daljnje otezanje s istinom o NOB-u istarskim je antifašistima neprihvatljivo, pa su u tu svrhu izradili kraći povijesni pregled istarske povijesti koji bi, vjeruju, mogao poslužiti za izvodenje povremene nastave povijesti NOB-a (nekoliko sati u školskoj godini).

Kako je kazao predsjednik SABA-e Tomislav Ravnć, na ovaj su se potez odlučili s obzirom na sve jači povijesni revizionizam kojim se prošlost iskrivljuje i potiskuje. U tom su svjetlu osudili knjigu Filipa Ćorlukića “Uzroci i rasap Jugoslavije”, koja je početkom mjeseca promovirana u Puli, a u kojoj se, izmedu ostalog, za poglavnika Ante Pavelića konstatira da nije bio fašist! Najavili su da će ovakva izdanja prijavljivati Državnom odvjetništvu, od kojeg očekuju da reagira na širenje šovinističke mržnje.


Istovremeno su ogorčeni zbog toga što županijsko Državno odvjetništvo, unatoč njihovoj prijavi, godinama nije procesuiralo fašista Luigija Papa, koji je, kako tvrde, kao zapovjednik motovunskog garnizona počinio niz ratnih zločina na području Istre.

Vodstvo istarskih antifašista obrušilo se i na županijske vlasti izrazivši nezadovoljstvo organizacijom ovogodišnje proslave rujanskih dogadaja, odnosno Dana županije, na kojoj se zapostavio NOB.

Ako ih se ubuduće ne uključi u obilježavanje, poručili su da će proslavu organizirati sami.

Takoder traže da se konačno odgovori na zahtjev o proglašavanju rujanskih dana dogadajem

20. stoljeća koji se, kako kažu, već dvije godine kiseli u ladicama županijskih službi.

Istarske saborske zastupnike prozvali su zbog neprovedenog obećanja da će u Saboru zatražiti provedbu Deklaracije o antifašizmu koja je donesena prije pet godina.

 

  1. DAGOSTIN

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!