coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow TKO JE DOISTA ODGOVORAN ZA ČETNIČKI SPOMENIK U SRBU?
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
TKO JE DOISTA ODGOVORAN ZA ČETNIČKI SPOMENIK U SRBU? PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 25 Rujan 2010

TKO JE DOISTA ODGOVORAN ZA


ČETNIČKI SPOMENIK U SRBU?


Godinu dana prije nego su Josipović i društvo svečano otkrili spomenik u Srbu, koji je za Hrvate simbol četništva, a ne nikakvog antifašizma, kao što se pokušava progurati, već je bio postavljen kamen temeljac za ovaj, a moguće i neke buduće četničke spomenike u našoj državi, zahvaljujući koaliciji HDZ – SDSS.

Prisjetimo se izjave Slobodana Uzelca na prošlogodišnjem četničkom derneku u Srbu:  SDSS i vladajuća stranka potpisali su sporazum o obnovi ovog spomenika i to je uvjet bez kojeg mi u ovoj vladi nećemo sudjelovati. Neće dugo vremena proći da će se ovaj spomenik obnoviti sredstvima Vlade RH i da će ga otvoriti predstavnici Vlade RH“ . Uzelac je bukvalno ucijenio HDZ najavljujući izlazak SDSS –a iz vladajuće koalcije ukoliko spomenik u Srbu ne bude podignut.

Postavimo si prvo pitanje, zašto je HDZ uopće sebi dopustio bilo kakvu koaliciju sa SDSS-om? Prilikom pobjede na izborima 2003.godine, HDZ je mogao birati izmedju HSP-a i SDSS-a. Odbacivši HSP kao koalicijskog partnera i prigrlivši SDSS kojemu je na čelu bio bivši vukovarski gradonačelnik Stanimirović, poznat po izreci na dan pada Vukovara kako je palo i posljednje ustaško uporište, HDZ nam je već onda rekao sve što smo trebali znati za budućnost.

Samim time, što nam je na vlast doveo nekog za koga smo svi mi ustaše, ali ga to ne sprječava da participira u vlasti „ustaške države“, HDZ nam je jasno poručio da su mu sva nacionalna pitanja potpuno nebitna, kao i nacionalni identitet. Poručio nam je i da nema nikakvog pijeteta prema svima onima koji su poginuli braneći Domovinu, te da je jedino što ga zanima osobni prosperitet i ostanak na vlasti, po bilo koju cijenu. I uporno nas nastavio plašiti nekim tamo crvenim nemanima, kao da i sam nije bio dovoljno ne samo crven, nego je još imao i kokardu na glavi, zahvaljujući koalicijskom partneru.

I takav je HDZ ponovno dobio izbore, ponovno koalirajući sa SDSS-om.

Posljedice takve neprincipijelnosti katastrofalne su po nas Hrvate i našu državu. HDZ je ne samo svoju, nego i sudbinu svih nas stavio upravo u ruke SDSS-a, kojemu je obećavao sve i svašta, samo kako bi ga zadržao u koaliciji, uključujući ćirilićne natpise po našim ulicama, ćirilićno pismo u našim školama i četničke spomenike u našoj Državi.

Crveni su samo iskoristili ono što im je bilo ne samo ponudjeno na tanjuru, nego i dobro pripremljeno. Pa još je prošle godine na skupu u Srbu drugarica Pusić izjavila da su „Ovaki skupovi važni da vidimo kuda idemo i kakve su nam snage“ 

Pametnom dosta.

A put kojim idu, kojim su oduvijek išli i kojim namjeravaju i dalje ići, ne bi se mogao nazvati nekim hrvatskim putem. Prije putem bratstva i jedinstva. Pa ako u to bratstvo i jedinstvo spadaju i četnici, neka ih, neće brat na brata. Sve će se to zaviti u antifašizam i kao takvo, servirati hrvatskom narodu i svjetskoj javnosti, koja nije upoznata sa našom poviješću, niti zna da Srb za Hrvate nema značaj nikakvog antifašizma, nego jedino sjećanje na četničke pokolje hrvatskih civila, žena i djece.

Na prošlogodišnjem skupu u Srbu bilo je sasvim dosta elemenata koji su ukazivali na to čemu se taj spomenik u biti treba podignuti, počevši od četničkih šubara i kokardi, pa preko natpisa „Raj je gdje je rodni zavičaj, a milina gdje je Krajina».

HDZ je pred svim tim jednostavno zatvorio oči. Mediji su pisali malo ili nimalo, a pripreme za podizanje spomenika se nastavilo. Sve u ime imaginarnog antifašizma, pod dirigentskom palicom SDSS-a, uz pokornu kukavičku šutnju HDZ-a i na opće veselje svih crvenih drugova i drugarica.

Nikakvo spominjanje tzv Krajine i nikakve četničke kokarde nisu bile dovoljne da posvade HDZ i SDSS, niti su navele HDZ da progleda i usprotivi se veličanju četništva u Hrvatskoj, bez obzira na ikakve koalicijske sporazume i obećanja.

I tako, birajući izmedju ostanka na vlasti i nedopuštanja falsificiranja hrvatske povijesti i veličanja četništva, HDZ je izabrao ono prvo. Vlast.

To što se nitko iz HDZ-a nije pojavio ove godine u Srbu, nakon što je za četnički spomenik izdvojeno 2-3 milijuna kuna, govori nam da su bili i te kako svjesni toga što potpisuju i na što pristaju. Ali nam govori i nešto drugo.

HDZ će nam uvijek raditi iza ledja. Kao što su odobrili dizanje spomenika, financirali ga, a onda ostali u pozadini, umjesto da su došli i pogledali u oči onom dijelu naroda koji je tamo bio protestirajući, tako nam rade i sve drugo.

Crveni Josipović, Pusićka i ostali,  tek su dio zajedničke predstave, kojima je HDZ dao ono što su tražili. I poslužili su kao dimna zavjesa, kako bi oči naroda bile uprte u njih, zaboravljajući da svi oni ne bi mogli nikakav četnički spomenik podignuti, koliko god to željeli, da im HDZ to nije omogućio.

Stoga, kada u buduće razmišljamo, govorimo  ili pišemo o četničkom spomeniku u Srbu, ne zaboravimo se prvenstveno „zahvaliti“ onima koji su ga doista omogućili: Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

 

Diana Majhen

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!