coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow HUSINU JAMU PUNILI SU PARTIZANSKI ZLOČINI
Nedjelja, 18 Kolovoz 2019
 
 
HUSINU JAMU PUNILI SU PARTIZANSKI ZLOČINI PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 08 Studeni 2009

(Dio teksta preuzet sa portala S.dalmacije)

Husinu jamu punili su partizanski zločinci

 

Prije točno 65 godina, zločinci iz komunističkih redova su u Husinu jamu na Kamešnici, koja se nalazi uz staru cestu Sinj–Livno nedaleko prijevoja Vaganj, bacili svoje prve žrtve.
.
Najveći dio vojnika u odorama kvislinške tvorevine NDH, gotovo svi domobrani, dočekao je partizane, digao ruke u zrak i – promijenio odoru i kapu. Mobilizirani su u partizanske postrojbe i upućeni u nove borbe za oslobođenje, najprije Vrlike, zatim Knina i dalje sve do Trsta.

Dotadašnja ustaška vlast u Sinju i dio njima poslušnih i prestrašenih od dolaska “crvenih” zaputili su se prema Splitu. Partizani su ih sustigli i opkolili kod Butiga u Dicmu i poslije kraće pucnjave, bez značajnijih žrtava s obiju strana, uhapsili i doveli u Sinj.

Zarobljena skupina podijeljena je na dva dijela. U manjem su bili dotadašnji nositelji ustaške vlasti u Sinju na čelu s vojnim zapovjednikom Potočnikom i nekolicina politički i vojno nevažnih pojedinaca. Radi njih je u Sinj iz Mostara stigao prijeki partizanski sud. Vodeći iz skupine su osuđeni na smrt i strijeljani u Ruduši, dio je osuđen na različite vremenske kazne zatvora, a nekolicina je oslobođena.

Onom drugom puno većem dijelu skupine zarobljenih u Butigama nije osigurana blagodat suđenja. Oni su u noći na 27. listopada 1944. otpremljeni kamionima i bačeni u Husinu jamu kao njezine prve žrtve komunističkih zločinaca. Među tim žrtvama potpisniku ovih redaka poznato je najmanje jedno ime.

Radi se o mome ujaku, majčinu bratu, službeniku pisaru, o čijem stradanju mi je prvi i posljednji put kazivala majka na samrtnoj postelji 1989. godine. Kazala mi je čak i ime egzekutora, poslije visokog oficira milicije u Zagrebu, žaleći do smrti što je ubačen u jamu prije nego su, po saznanju da je zarobljen, stigli kliški partizani spasiti ga jer je, poznavajući ih osobno otprije, on njima spasio živote kada su ih 1943. godine zarobili ustaše.

Od trenutka rušenja komunističke vlasti, na vidjelo su počele izbijati do tada najstrože čuvane tajne. Kada je o Husinoj jami riječ, poslije prvih žrtava u listopadu 1944. godine stizale su druge, s područja cetinskoga, imotskoga, drniškoga i livanjskoga kraja.

Najviše nevinih, i to ne samo radi presumpcije nevinosti svakoga tko nije pravomoćno osuđen. Posljednjih desetak godina o komunističkim žrtvama Husine jame govori se javno, s pijetetom, uz stratište je podignuta kapela, a od 1999. godine svake jeseni organizira se komemoracija uz slavljenje mise zadušnice. Pritom se svaki put naglašava kako je Husina jama puna (samo) žrtava komunističkih zločinaca, uz dodatak da su stradalnici postali žrtvama zato što su bili Hrvati i kršćani.
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 08 Studeni 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 12
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!