coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow U Hudoj jami u Sloveniji Hrvati su ubijali svoje, pa nam stoga moraju pomoći kod iskopa tjelesa
Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019
 
 
U Hudoj jami u Sloveniji Hrvati su ubijali svoje, pa nam stoga moraju pomoći kod iskopa tjelesa PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 08 Studeni 2009

prema najavi sektora za vojna groblja slovenskog Ministarstva radA, istraživanje mjesta masovnog zločina pokraj laškog ipak će se nastaviti iduće godine

Stratišta: u iskapanju Hude jame Hrvati nam moraju pomoći: tamo su oni ubijali svoje’

Iskopavanje na lokaciji Huda jama (u prijevodu: grozna jama) kod Laškog, gdje je, pretpostavlja se, pobijeno više tisuća slovenskih i hrvatskih domobrana, kao i hrvatskih ustaša, ipak će biti nastavljeno iduće godine, priopćili su iz slovenskog Ministarstva rada, u Sektoru za vojna groblja, te su na taj način zaustavili spekulacije o nedostatku financijskih sredstava za daljnje radove.

To je izjavljeno nakon što je vođa Komisije za evidentiranje prikrivenih stratišta, povjesničar dr. Mitja Ferenc, novinarima prenio informaciju da proračunom za sljedeću godinu nisu planirana daljnja istraživanja.

Potrebno milijun eura

Dr. Ferenc je tada kazao da za 2010. i 2011. godinu iz državnog proračuna nije planiran ni euro, iako je za uređenje te lokacije i kosturnice potrebno oko milijun eura. On je dodao da je upravo zbog nedostatka novca zaustavljeno sondiranje i traženje drugih stratišta u drugoj polovini ove godine.

 

Kako su rekli iz slovenskog Ministarstva rada, u jednom je trenutku zaista izgledalo da novca za istraživanje neće biti, no “tako sada više ne izgleda”, ogradili su se, poručivši da je za 2010. godinu za istraživanja na toj lokaciji osigurano 280.000 eura.

Slovenski publicist Roman Leljak, koji je u svojoj knjizi “Teharske žive rane” krajem osamdesetih prvi upozorio na pokolje u Hudoj jami, smatra da masovna groblja na teritoriju Slovenije nisu problem samo Slovenije, nego i pojedinih država − nekadašnjih republika bivše Jugoslavije.

Leljak je stoga pripremio zahtjev slovenskim nadležnim institucijama da se u rješavanje ovog problema uključe i Hrvatska i Crna Gora. Slovenski publicist, naime, smatra da su “to narodi koji su na teritoriju Slovenije pobijali svoje ljude, Crnogorci najviše na lokaciji oko Kamnika, Hrvati oko Maribora. Zbog toga se očekuje da obje spomenute države pruže Sloveniji određenu pomoć.”

Deset tisuća žrtava?

Prema Leljakovoj procjeni napravljenoj tijekom pripreme knjige, nakon razgovora sa stanovnicima tog kraja u kojem se nalazi napušteni rudnik, u zabetoniranim rovovima moglo bi biti ubijeno oko 10 tisuća ljudi.

Ferencova komisija, pak, tvrdi da ih je u napuštenom rudniku usmrćeno oko tri tisuće. Od ožujka, kad je otkrivena ta masovna grobnica, izvučeno je 726 posmrtnih ostataka. Gdje će biti pokopani, slovenska vlast još nije odlučila.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 17
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!