coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow MESIĆ:NE SLUŠAM THOMPSONA I NISAM ZATO IZDAJNIK - ITEKAKAV SI IZDAJNIK!!
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
MESIĆ:NE SLUŠAM THOMPSONA I NISAM ZATO IZDAJNIK - ITEKAKAV SI IZDAJNIK!! PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 28 Srpanj 2009

Messić:ne slušam mu pjesme, nisam zato izdajnik Piše: S. Pavić, V. Vurušić


 

Marko Perković Thompson, ikona radikalne desnice, prvi se put izričito deklarirao: Hrvatsku nisu stvorili antifašisti, Mesić i Kajin su najveći izdajnici, a i ostali političari su “obični izdajnici”, poručio je s koncerta u Biogradu. Publici je prenio pozdrave Mirka Norca koji služi dvije kazne za ratne zločine, sugerirajući valjda da bi Norac bio među onima koji zaslužuju voditi državu.

- Thompson jest agitator radikalne desnice i njegovi nastupi potvrđuju kako je ona ocijenila da na valu opravdanog narodnog nezadovoljstva HDZ-ovom Vladom može ponovno doći na političku scenu - ocijenio je Ivo Josipović, SDP-ov predsjednički kandidat.

Zazivanje mržnje


No, Josipović tome ne pridaje posebnu težinu. - Još uvijek jedina scena na kojoj danas ta ideologija ima prođu jest ona Thompsonova koja sve manje ima veze s glazbom, a sve više s politikom - kaže Josipović.

Predsjednik Mesić suzdržano je reagirao. - Ne znam zašto se taj pjevač ljuti jer ne slušam njegovu glazbu. Nisam valjda zato izdajnik - komentirao je Mesić te podsjetio da je Hrvatska proizašla iz antifašističke borbe, što potvrđuje i Ustav.

Josipović je dodao da pjevač ima pravo iznositi politička stanovišta, pa i ona u kojima kritizira državne dužnosnike i iznosi svoje teorije o nastanku države.

- Jedino što ne smije jest propagiranje fašizma, nacizma i propale izdajničke i zločinačke ideologije ustaštva. Jer to je, zapravo, zazivanje mržnje, nasilja i zla - istaknuo je Josipović. Upozorio je da Hrvatska uvijek mora s oprezom gledati na svaki radikalizam te na vrijeme prepoznati da on vodi suprotnim putem od onoga europskog.

Zabranjeni koncerti


Thompson se dosad ustručavao otvorenih političkih poruka. Iako mu publiku čine oni koji predsjednika zovu Ciganinom, on sam nikad nije ovako napao predsjednika države. Od 2003. kad je otkriveno da je u Osijeku pjevao “Jasenovac i Gradiška Stara”, zabranjeno mu je nekoliko koncerata u Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj.


Komentar Inoslava Beškera: Maestro Thompson kako vjetar puše

Najava pjevača Marka Perkovića Thompsona da će svoj ratni hit “Čavoglave”, skladan u makedonskome sedamosminskom ritmu, ponovo pjevati uz poklič “Za dom! Spremni!” pripada u političke znake vremena. Kad je smatrao da je doba za smanjenje tenzija, i maestro Thompson se starao da na njegovim spektaklima bude što manje ustaškog znakovlja, u koje nesumnjivo pripadaju i spomenuti pozdrav i odzdrav. Opredjeljujući se, ponovo i bez sustezanja, za ustašku simboliku, maestro Thompson pokazuje da je došlo neko prvo doba, kada se to nosi. Publika koju to privlači ne mora odmah krenuti “u boj, u boj”. Ne bi trebali izbori kada bi bilo dovoljno brojati posjetitelje na priredbama. Ne zavaravajmo se - nisu pjevači nositelji trendova, pa ni kad okupljaju toliko publike. Estradni zabavljači u najbolju ruku mogu biti lakmus društvenih kretanja.

Thompsonov povratak ustaškoj simbolici koincidira s odlaskom Ive Sanadera, promotora privremene preobrazbe hrvatske nacionalne desnice u suvremenu katoličku konzervativnu stranku i s razbuktavanjem unutrašnje ekonomsko-političke krize, koju su još lani u ovom listu dijagnosticirali neki autori (a najjasnije Tonči Čičin Šain).

Kriza je uvijek trenutak raslojavanja, bijega od centra i jačanja ekstrema, što Thompson ne predvodi, ali među prvima obznanjuje (bit će toga i na drugoj strani). Da nije maca stigla na vratanca, da još vlada “pax sanaderiana”, Thompson bi i dalje u drugačije diple diplio.

Još u XIX. stoljeću sintagma “dom i svijet” zamijenjena je sklopom “tuzemstvo i inozemstvo”, a u etničkome i nacionalnom smislu razdvojeni su pojmovi doma i domovine (ni Ante Starčević u pretprošlom stoljeću nije proglašen ravnateljem doma nego ocem domovine). U današnjem vokabularu, izvan političkog konteksta, dvojba bi bila je li netko spreman za mirovni dom ili ipak za kazneni. Naravno da maestro Thompson nije toliko samokritičan.

Njegova je poruka politička: da je ustaštvo sukus hrvatstva, da je antifašizam izdaja Hrvatske. Nije originalan, jer nije prvi put da se tako govori - ali bi se arhitekti sadašnje krize mogli malo i zamisliti prisjećajući se presedana.
(Inoslav Bešker)
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Srpanj 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 11
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!