coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow Tko će ove godine na proslavu četničkoga ustanka u Srb?
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
Tko će ove godine na proslavu četničkoga ustanka u Srb? PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Petak, 24 Srpanj 2009
Tko će ove godine na proslavu četničkoga ustanka u Srb?

 

Uz jezive i brojne zločine, četnici su na tzv. Dan antifašističke borbe u selu Peći Borovača kod Bosanskog Grahova upali u kuću i ubili lugara Stipana, a njegovu udovicu Anicu Barač i osmero malodobne djece odveli u župni dvor i držali zatočene do 30. srpnja. Onda je došao jedan od 'ustanika' i sve ih redom poubijao. Bolne jauke i dječji vrisak mnogi su čuli, ali se nitko nije usudio priteći u pomoć, osim 15-godišnje susjede Stane Sarić koja je dotrčala vidjeti što se događa. Kad ju je vidio monstruozni ubojica, kamenom joj je rasparao trbuh

Čelnik srpske zajednice u RH dr. Milorad Pupovac na razne je adrese poslao pozive za „njegovanje antifašističkih tradicija“ u Srbu 27. srpnja. Taj se dan u bivšoj državi slavio kao Dan antifašističke borbe, ali je nastankom samostalne hrvatske države dan obilježavanja antifašizma promijenjen. Bez obzira što, dakle, nije službeni praznik, čelnici srpske zajednice nastavljaju ga obilježavati, a na proslavama često sudjeluju i predstavnici hrvatskih vlasti. 

Lani je tako, uz ostale, u Srbu bio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, zatim potpredsjednik Vlade RH dr. Slobodan Uzelac. Riječ je zapravo o danu četničkog ustanka protiv tada proglašene NDH. Taj dan označava sustavni progon i genocid nad hrvatskim narodom na tom području Like i graničnog područja BiH.  

Milanović i njegova družina proslavljali su četnički ustanak koji se odigrao 1941. godine, a u kojem su lički četnici započeli svoj krvavi pir te u okolnim selima poubijali hrvatsko stanovništvo, bez obzira na godine i spol. Četnici su u svojim pohodima bili toliko nemilosrdni da su u nekim selima znali u jednom danu smaknuti sve seljake. Tako su u Divoselu ubili sedam hrvatskih seljaka, u Ostrovici pet, u Kuli 30, u Metku 20, u pograničnom bosanskom selu Krnjeuše 83 zarobljena seljaka, među kojim je bio i župnik Krešimir Barić kojega su zaklali, a u prijedorskom kraju su već sljedeće godine likvidirali  najmanje 400 Hrvata, dok su s lica zemlja izbrisali obližnje hrvatsko mjesto Borićevac. I danas postoje mnogobrojna svjedočenja o monstruoznim zločinima koje su četnici činili u Lici, ali bez obzira na to Pupovac, njegovo Srpsko narodno vijeće i ostala družina najavili su i ovogodišnju proslavu ustanka u Srbu.

Prošlogodišnja obljetnica odigrala se baš na obljetnicu užasne likvidacije hrvatske obitelji. Naime, u selu Peći Borovača kod Bosanskog Grahova četnici su upali u kuću i ubili lugara Stipana, a njegovu udovicu Anicu Barač i osmero malodobne djece odveli u župni dvor i držali zatočene do 30. srpnja. Onda je došao jedan od 'ustanika' i sve ih redom poubijao. Bolne jauke i dječji vrisak mnogi su čuli, ali se nitko nije usudio priteći u pomoć, osim 15-godišnje susjede Stane Sarić koja je dotrčala vidjeti što se događa. Kad ju je vidio monstruozni ubojica, kamenom joj je rasparao trbuh, a onda joj doslovce zubima pregrizao crijeva. Umrla je, kao i devetorica članova hrvatske obitelji, u najtežim mukama.  Na obljetnici su se okupili pripadnici srpskog ustanka koji su, kako su i sami nekoliko puta istaknuli, proslavljali Dan ustanka naroda Like. I Milanović, i Pupovac, ali i Uzelac zakamuflirali su u svojim govorima ovaj četnički ustanak nakon kojega su Hrvati u Lici proživljavali pravu kalvariju i bez imalo srama zajedno s ostalim 'ustanicima' okićenim Titovim slikama zapjevali i zaplesali ispod petokrake.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 24 Srpanj 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 16
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!