coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow Nedopustivi ispadi Milorada Pupovca i Zorana Milanovića potiču mržnju!
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
Nedopustivi ispadi Milorada Pupovca i Zorana Milanovića potiču mržnju! PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Petak, 24 Srpanj 2009

 

 

 Nedopustivi ispadi Milorada Pupovca i Zorana Milanovića potiču mržnju!

 

Na proslavi 67. obljetnice ustanka protiv fašističkog okupatora i ustaške NDH u Srbu 27. srpnja 2008. godine od organizatora toga skupa kao i od njihovih gostiju izrečene su takve neistine da se preko njih ne smije tako olako prijeći.

 Doista je točno da su ustanak u Srbu (doduše nakon ustanka protiv fašizma još 22. lipnja 1941. godine u Brezovici kod Siska koji su pokrenuli Hrvati) podigli Srbi jer ga u to vrijeme u Srbu nisu mogli podići Kinezi ili Rusi pa ni Hrvati jer ih tamo tada gotovo nije ni bilo.

 Međutim, tamošnji Srbi su se ustvari pobunili isključivo protiv ustaša i Nezavisne

Države Hrvatske koja je doista i bila fašistički orijentirana što im doista i ne bi trebalo zamjeriti da im ustvari jedini cilj nije bio borba protiv ustaša, a ne svenacionalni pokret protiv fašizma.

 Takav njihov ustanak bi bio prihvatljiv da oni pod ustašama nisu podrazumijevali sve Hrvate, tim više što su neki od njih nakon punih 50 godina nastavili isti ustanak 1991. godine protiv demokratske i slobodne države Hrvatske bez obzira na to što je to tada bila i njihova domovina.

 Zato taj ustanak s istinskim antifašističkim ustankom nema nikakve veze. To pogotovo zato što je notorno da je velika većina Hrvata bila antifašistički orijentirana, a ne da su to bili samo partizanski komunisti kojih je ustvari bilo zanemarivo malo.

 Međutim, u toj euforičnoj proslavi u Srbu si je Pupovac dopustio da održi takav govor koji ustvari sije mržnju između hrvatskih građana te duboko vrijeđa hrvatski nacionalni ponos i to u domovini koja je, nadam se, i njegova domovina i u kojoj Srbi kao nacionalna manjina imaju maksimalna nacionalna prava kakva nemaju mnoge nacionalne manjine ni u EU. Kod takvog njegova istupa ništa mu ne pomaže što je svoj govor mržnje pokušao prikriti frazom da se ovdje nisu došli dijeliti.

 milanovic.jpg pupovac.jpg

 Ako se sudionici te proslave nisu tamo došli dijeliti, što Pupovcu znači kada kaže da njegovi pretci, Titovi partizani, ne bi mogli pronositi ideju sloge i slobode bez svojih suboraca Hrvata, Dalmatinaca, Ličana i dr., kao da su Hrvati i ostali njihovi suborci maloumni i malodobni pa su im potrebni Srbi kao predvodnici. Time Pupovac želi predstaviti svoje sunarodnjake kao dominantni narod u borbi protiv fašizma, kao da se antifašisti razlikuju prema nacionalnosti. Ako je netko antifašist, onda je doista beznačajno kojoj on naciji pripada, osim ako nema neke posebne ciljeve kako su to imali Srbi kojima je ustvari istinski antifašizam bio paravan za borbu protiv ustaša i za osnivanje totalitarne komunističke Jugoslavije.

Jer kako drukčije protumačiti Pupovčev govor u kojemu kaže da su ustanak protiv fašista podigli Srbi, a tu su se, eto, našli i neki Hrvati, Dalmatinci, Ličani i drugi.

 Takvo dijeljenje Hrvata na Hrvate, Dalmatince, Ličane…vrlo je prepoznatljivo iz velikosrpske politike i apsolutno je nedopustivo jer po njemu Dalmatinci i Ličani valjda nisu Hrvati.

 No Pupovac koji se u posljednje vrijeme raspojasao, nije rekao ništa novoga jer Srbi u Srbiji još od Garašaninova Načertanija pa i danas Hrvate zovu Hrvati Bunjevci, Šokci s očiglednom velikosrpskom namjerom da umanje hrvatski korpus u Srbiji.

Takva Pupovčeva teorija sigurno ne vodi k suživotu Hrvata i Srba i istoj im domovini nego je prilog sve većem nepovjerenju i podvajanju što se ne uklapa u njegov navodni europski svjetonazor. I da stvar bude još gora, takve riječi dolaze iz usta jednog sveučilišnog profesora koji podučava hrvatsku mladež. No da stvar bude još i gora, takvoj Pupovčevoj tezi dao je punu potporu gospodin Zoran Milanović koji je na tom skupu rekao da bez Srba ne bi bilo antifašizma, a nekako je usputno dodao, i bez Hrvata. Pri tome očigledno ni on nije imao u vidu da istinski antifašizam nema nacionalnost. Takvi ispadi bilo koga u ovoj našoj državi ne bi se smjeli tolerirati jer se njima širi razdor, podjele i mržnja, a naš cilj je da se što prije riješimo tereta prošlosti, no naravno nakon što se objektivno i istinito ocijene povijesni događaji.

 I da zaključim. Ako si takve izjave dopušta jedan Pupovac, onda takav snishodljivi odnos prema Srbima ne bi smio sebi dopustiti jedan saborski zastupnik i predsjednik najjače oporbene stranke kao što je to učinio Milanović.

 

Zdravko Bartovčak, Zagreb

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 24 Srpanj 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 17
Korisnika online: 1
  • ReynaldoKi
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!