coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow PROSVJEDI PROTIV MESIĆA U MUNCHENU
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
PROSVJEDI PROTIV MESIĆA U MUNCHENU PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 22 Srpanj 2009

Nekoliko stotina Hrvata (700-800)

prosvjedovalo protiv Mesića

Iako je prethodnih dana najavljivano do tisuću prosvjednika, svega se njih oko tri stotine, prema procjenama bavarske policije, okupilo u srijedu ispred minhenskog hotela Bayerische hof.

22.07.2009 20:59
zadnja izmjena: 22.07.2009 21:28

Iako je prethodnih dana najavljivano do tisuću prosvjednika, svega se njih oko tri stotine, prema procjenama bavarske policije, okupilo u srijedu na inače mirnom Promenaden platzu ispred minhenskog hotela Bayerische hof, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo predsjednikom Mesićem i njegovom politikom, a posebno njegovim stavovima prema Bleiburgu.

Taj trg posljednjih tjedana su najviše obilazili poštovatelji Michaela Jacksona, kako bi upalili svijeću za mrtvog ‘kralja popa’, a u srijedu poslijepodne rijetki šetači su mogli čuti Thompsonovu ‘Lijepa li si’, ‘Dalmacija u mom oku’, ‘Marjane,Marjane’.

Okićeni hrvatskim zastavama i transparentima s natpisima ‘Mesić - ne ponovilo se’, ‘Mesiću i tebi je odzvonilo’, ‘Mesićev ured-leglo Udbe’, ‘Molitva na Bleiburgu nije dernek’, ‘Bleiburg - neobrisana hrvatska suza’, ‘Partizani i komunisti su koljači, a ne antifašisti’ prosvjednici su pokazali što misle.

- Novinari, svi smo mi fra Tomislav Dukić - uzviknuo je jedan od njih, ne želeći reći je li fratar, koji je posljednjih dana prepoznat kao jedan od podržavatelja prosvjeda, među njima. Nekoliko časnih sestara zadovoljilo se mahanjem zastavicama, a mnoge prosvjednike je više zanimalo znaju li novinari zašto je otišao Sanader, nego što su nešto doista željeli poručiti Mesiću. Vrhunac prosvjeda bio je zajednički zvižduk uz povike ‘Cigane’ i ‘Izdajniče’ uoči početka Mesićeva predavanja, ali i to je brzo prestalo.

Mesić, međutim, ništa od toga nije ni vidio ni čuo, jer se osiguranje pobrinulo da do hotela u kojem je održao predavanje na poziv Zaklade BMW-a Herbert Quand, dođe putem koji je onemogućio bilo kakav direktni kontakt između hrvatskog predsjednika i prosvjednika.
I njemački domaćini su naime procijenili da se ne radi o većem riziku i prepustili osiguranje bavarskoj policiji.

- Ispred hotela okupljeni su ljudi koji gledaju prema prošlosti i ovaj je protest posve neprihvatljiv. Pogled u budućnost je temeljno načelo njemačkog društva - ocijenio je Mesićev domaćin Jurgen Chrobog, predsjednik Zaklade, što je pozdravljeno pljeskom.

Mesić je u predavanju naglasio da će u sporu sa Slovenijom Hrvatska ostati do kraja principijelna i tražiti rješenje u međunarodnom pravu. - EU se do sada pokazala potpuno nesposobnom da na bilo koji način pridonese približavanju stanovišta Hrvatske i Slovenije i to je poljuljalo povjerenje naše javnosti u EU. Kad se dva seljaka ne slažu sa svojom međom oni ne ratuju nego idu na sud, a kada dobiju presudu odu zajedno na ručak. Ako to seljaci tako rješavaju onda bi valjda i pametni političari mogli tako - ilustrirao je Mesić i ‘pokupio’ pljesak, a kako je većina pitanja bila usmjerena na gospodarske teme i načine preživljavanja u krizi bilo je jasno da je okupljene u dvorani, uključujući i Hrvate koji su bili na predavanju, više zanimala budućnost nego prošlost zbog koje su prosvjednici došli.

#####################################################################

                                                                II.

Protiv Mesića će u Műnchenu prosvjedovati 1000 njemačkih Hrvata

Mi svećenici u nedjelju smo s oltara naših crkava, jednako kao što svake nedjelje čitamo i druge obavijesti o hrvatskim skupovima pročitali i obavijest Hrvata Bavarske o prosvjedima protiv g. Mesića.

21.07.2009 19:05
zadnja izmjena: 21.07.2009 19:16

Crkva nije organizator, niti je fra Tomislav Dukić organizator prosvjeda protiv predsjednika Mesića u Münchenu. Mi svećenici u nedjelju smo s oltara naših crkava, jednako kao što svake nedjelje čitamo i druge obavijesti o hrvatskim skupovima, bilo da je riječ o kulturnim, sportskim ili političkim skupovima, pročitali i obavijest Hrvata Bavarske o prosvjedima protiv g. Mesića koji su predviđeni u srijedu u Münchenu - kazao je za Večernji list voditelj najveće hrvatske katoličke misije u svijetu, HKM "Blaženi Alojzije Stepinac" u Münchenu, fra Tomislav Dukić.

- Osobno ne želim ulaziti ni u kakve rasprave u vezi s najavljenim skupom - kazao je fra Tomislav na molbu da komentira navode iz Ureda predsjednika RH kako "crkve definitivno nisu mjesto za pozivanje na političke prosvjede, niti su svećenici oni koji bi se takvim pozivima trebali baviti".

Uime skupine Hrvata Bavarske, koja je u mjerodavnom njemačkom Uredu za red i sigurnost prijavljena kao organizator demonstracija protiv predsjednika Stjepana Mesića, izjavu za Večernji list dao je Ante Brekalo, poduzetnik i donator, organizator prosvjeda, koji je mjerodavna gradska uprava odobrila za danas od 17 do 20 sati

- Za demonstracije smo prvotno najavili 200-tinjak ljudi. Nakon napada na Hrvatsku katoličku crkvu i fra Tomislava Dukića iz Ureda predsjednika Mesića, zatražio sam i dobio dozvolu za tisuću prosvjednika.

Toliko vjerujemo da će ih doći kao reakcija na najnovija prozivanja i pokušaj zastrašivanja iz Mesićeva ureda - kazao nam je Brekalo. Na pitanje što je skupinu Hrvata Bavarske nagnalo na demonstracije, odgovorio je da sve stoji u tekstu proglasa "Odzvonilo je" i letaka koji su dijeljeni nakon svih većih hrvatskih skupova.

Da je predsjednik Republike Stjepan Mesić spreman doći na Bleiburg, nikad se ne bi dogodilo da u nekoj katoličkoj misiji u nekoj europskoj zemlji netko dijeli letke protiv njega.

To bi, ukratko, bio zaključak našeg razgovora s don Antom Kutlešom, ravnateljem Hrvatske inozemne pastve, koji je rekao kako nije vidio letak s pozivom na prosvjed protiv predsjednika Mesića. Tvrdi da HKM München ne stoji iza poziva na prosvjed.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!