coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow Krepao Simo Dubajić, antifašist, komunist i jedan od glavnih partizanskih krvnika
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
Krepao Simo Dubajić, antifašist, komunist i jedan od glavnih partizanskih krvnika PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 12 Srpanj 2009


O KRVNIKU SIMI......

sve je rečeno , pa stoga osobitog ovom prigodom neću ništa više reći. Međutim, ovu opasku pišem zbog toga da se ne zaborave još živući zločinci, kao što su Đoko Jovanić, Rade BUlat, koje i sam Dubajić spominje, zatim Milka Planinc, Dušan Bilandžić i još puno njih danas još uvijek živućih zlikovaca koji spokojno čekajau svoju normalnu smrt u svojim vilama, a ne u uzama, kamo im je mjesto.

Ovu napomenu pišem i zbog naših Zadrana tzv. antifašista koji svake godine pohode mjesto u Lici - SRB,  gdje bivši partizani i njihovi sljedbenici još uvijek slave dan ustanka, kako oni vele, naroda Like. Radi se naime o slavljenju dana pokolja jednog čitavog  hrvatskog sela Borićevac, gdje su samo u jednom danu srpski ustanici poklali preko 300 ljudi, a ostale, njih preo 2.000.- natjerali u bijeg preko rijeke Une.


Selo je još uvijek potpuno prazno, jer prognanici ne usude se vraćati zbog tamošnjeg pravoslavnog življa ili ti tzv. Srba.

Dakako i zbog neučinkovite sadašnje  HDZ-eove vlasti, koja čini sve kako bi udovovljila želji tamošnjih srpskih stanovnika a i zbog toga, kako bi zadržali srpsku manjinu u koaliiciji. Kako vidite, zbog 3 srpčića u parlamentu, HDZ žrtvuje cijelo selo.

Sramota nevidjena!

Pa ipak, zaglupljeni Hrvati još uvijek daju svoje glasove HDZ-u.
Ironija kakva se samo Hrvatima može desiti.

Ivo Matanović. urednik
######################################################################


Krepao Simo Dubajić, antifašist, komunist i jedan od glavnih partizanskih krvnika

Nekako je sramežljivo u nas prošla vijest da je u Beogradu umro Simo Dubajić. Čovjek je preminuo prirodnom smrću, u 86. godini.

autor: Zvonimir Despot
12.07.2009 17:02
zadnja izmjena: 12.07.2009 17:23

Doživio je lijepu starost. Čiča je to s prepoznatljivom bradom i dugim brkovima, koje je sigurno volio frkati prstima. Taj je čiča godinama volio pričati ratne priče, o njima je i pisao, hvalio se svojim ulogama u pojedinim ratnim sekvencama, jer ipak je on bio partizanski major. Da, bio je i antifašist, valjda i komunist.

Što je on to pričao? Možda ne bi bilo loše to ponoviti, reda radi, da se s njime ne oprostimo kao sa svakim drugim pokojnikom.

Jer on je iza sebe ostavio tisuće mrtvih koji nisu uspjeli doživjeti starost kao on. Bio je jedan od glavnih partizanskih koljača koji su izvršili masovne egzekucije ratnih zarobljenika i civila neposredno nakon Drugog svjetskog rata!

Čiča Simo postao je zvijezda kad je svoju priču ponovio i u kamere TV Slovenije početkom 2005. godine. U razgovoru govori kako su ga jedne noći u Šentvidu probudili njegovi nadređeni, Ivan Maček Matija, Maksimilijan Baće i Jovo Kapičić.

Tada je bio u 22. godini i naredili su mu da ide sve pobiti. On kaže da mu nije bilo lako, kako je znao da se to radi, ali da nije vjerovao “da će sve ići tako kako je išlo”.

Po naređenju je došao u Kočevje, gdje su prihvaćali ratne zarobljenike koji su dolazili u željezničkim vagonima. On je, kaže, zarobljenike primao, a neposredni izvršitelji egzekucija u Kočevskom Rogu bili su Dinko Periša i Pero Božinović, obavještajni oficiri 11. dalmatinske brigade, ali i drugi.

Oni su ga izvješćivali o svakoj grupi koju su poubijali, u kojoj je bilo od 300 do 500 ljudi, a on im je rekao da u jame bace trotil kako se slučajno netko živ ne bi iz njih izvukao. Napominje kako je znao da se događaju stvari koje nije želio vidjeti, pa zbog straha od onoga što bi mogao vidjeti nije želio ići na mjesta egzekucija, iako su ga zvali.

Kaže i da su zarobljenici molili da ih se ne skida prije ubijanja, ali on je naredio da ih se skine do gole kože. Navodi i da je barem desetak partizana koji su ubijali završilo u ludnici jer nisu mogli izdržati toliko masovno ubijanje, i to zato što su bili trijezni, a za sebe, pak, kaže da je bolje prošao jer je svaku večer bio pijan. Na kraju kaže kako je to tada radio jer su bili vođeni velikim idealima, a da se poslije vratio pravoslavlju i Dostojevskom te da sad mora ispovijedati svoje grijehe i tražiti praštanje za počinjene zločine.

Priznao je da je počinio 13 zločina, a priznanje je zatražio i od drugih, uz ostalo i od Đoke Jovanića i Rade Bulata za ono što su, kaže, radili u Lici i Dalmaciji 1941. i 1942. godine.

Nema normalnog čovjeka kojemu se nakon što ovo pročita neće slediti krv u žilama. Koji su to veliki ideali da čovjeka nagnu da ubija desetke tisuća ljudi? Kratko i jasno, bila je to komunistička revolucija, na čelu s Titom, koji je naredio i znao za sve te pokolje, i u kojoj je trebalo progutati što više ljudi koji su bili politički nepodobni.

Najlakše je takve ljude bilo “maknuti“ s ovoga svijeta, samo da ne smetaju komunističkom preuzimanju vlasti. No, još je tragičnije da je čiča Simo o tome pričao od 1990., objavio knjigu, da se njega s Kočevskim Rogom povezuje još od 1953., kad je o tome u inozemstvu progovorio jedan drugi partizan koji je tamo bio, a da on za takve masovne ratne zločine nikad nije odgovarao.

Ne samo on, nego nitko! Zato je bilo smiješno čuti kako je naše Državno odvjetništvo proljetos pokrenulo istragu za čiča Simom i za njim raspisalo tjeralicu.

Ok, njega i njemu slične zločince ruka pravde očito neće sustići. Ali zato treba reći istinu, i o njoj pisati od školskih udžbenika preko medija do znanstvenih studija. Komunistički režim bio je zločinački i točka.

I spirala zločina nije stala nakon rata, ona se nastavila sve do pada komunizma.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 12 Srpanj 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!