coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow LEDENO-CRVENA HRVATSKA LEDI
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
LEDENO-CRVENA HRVATSKA LEDI PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 08 Srpanj 2009

LEDENO-CRVENA HRVATSKA LEDI

 

 

kosor-jaka1.jpgNakon  tobožnjeg odlaska Sanadera sa političke scene hrvatskog društva, te isto tako spektakularnog dolaska Jadranke Kosor, stvorio se dojam među  svekolikim hrvatskim pučanstvom, kao da se radi, u najmanju ruku,  o idili dvoje zaljubljenika, kojima je  netko od  roditelja priprečio put da  dođe i do vjenčanja dvoje zabljubljenih. U svakaom slučaju scenariji je tako pomno, mnogo ranije,  i isplaniran. Do realizacije čekao se trenutak kada će zemlja biti na rubu ponora, pa se glavni krivac, a znamo ga tko je, morao dragovoljno (da se vlasi ne dosjete) udaljiti , a na svoje mjesto postavi nasljednika u ovom slučaju nasljednicu, s kojom će i dalje moći, kao lutkom na koncu, negdje iza sjene upravljati.

 

Mošt'e si misliti samao onog spektakla u Zagrebačkoj areni, gdje je, već rečena crvena ledi inaugurirana,  za najviši državnički položa, a njen inaugurant još spektakularnije razriješen dužnosti predsjednika vlade, čija je država na rubu bankrota?

 

Da odmah velimo,  u svijetu se ovako nešto uopće ne događa. Prije vremeni pad vlade događa se samo u teškim političkim i drugim gospodarskim padom, a njen gubitnik tada odlazi sa scene pognute glave i sa mnogo žvivžduka  bude ispraćen iz vlade. U našem  hrvatskom slučaju, kako smo vidjeli, to se nije dogodilo. Naprotiv, dogodio se, još ću se jednom ponoviti, svojevrsni spektakl  koje će svijet zabilježiti, kako koji, kao novu pojavu u politici  gdje se i govna mogu  celofanski zapakirati i prodavati narodu kao hranu To vele oni realni i razumni svjetski analitičari a oni drugih, koji se iščuditi ne mogu, govore kako je ovo znalački fenomen u svjetskoj politici gdje vladar, pri padu, još uvijek uspijeva nasmijati svoje dojučerašnje prijatelje, pri tom se neprimjećeno dići i biti burnim aplauzom ispraćen. Priznat ćete, ovakovi igrokazi mogu se vidjeti još samo u cirkusima i kazališnim komedijama, gdje glavni klovn uvijek izmami pljesak.

 

Ma što ja to reče. Naš je, sad već bivši predsjednik vlade u produžetku, završio teatrologiju i na tome uspješno diplomirao. Dakle imali smo, a da to nismo mnogi od nas znali, diplomiranog klovna za predsjednika vlade. Predsjednika koji nas je, za vrijeme svoja nepuna dva mandata, zadužio do guše. A što je tek radio u onom drugom svom političkom životu?    Gradeći svoju osobnu karijeru, dao je porušiti spomenike hrvatskim vitezovima i domoljubima. Juri Francetiću i književnik Mili Budaku te time dati do znanja svima ostalima, da se hrvatsko domoljublje ne gradi na prošlosti. Često je to isticao. Već na podlogama antifašizma. Isto tako, a uz pomoć Stipe Mesića, na vrlo vješt način ušutkao je  sve branitelje Domovinskog rata. Sve je njihove vođe udruga kupio sa novcima i dobrim položajima u vlasti, a oni su dalje zaustavili branitelje da imaju slijediti samo njihova naređenja. Zoran primjer je slučaj Tomislava Mećepa koji je i predsjednik, na državnoj razini, dragovoljaca Domivinskog rata. Njega je predsjednik Mesić, kao i sve ostale druge generale, najprije optužio kod međunrodnog suzda u Den Haagu, a potom ga spašavao od neeizručenja na način: Pozvavši Merčepa u svoj ured i pokazavši mu međunarodnu optužnicu: „ ti mene spasi Spliste rive, a ja ću tebe Haaškog suda“. Rečeno učinjeno. Merčep nije otišao u Den Haag, a Mesiću se više nije dogodila Splitska riva. jer je isto tako i na isti način, i glavni akter Splitske rive i svih drugi riva, teški invalid u kolicima pukovnik Mirko Čondić, skinut  sa govornice, a kako čujemo, čak mu je i zabaranjeno davati, u s vezi toga, bilo kakve izjave za javnost. Dakako, ovakovih  primjera ima više.

 

U preambuli ovog spomenuo sam i „predsjednika u povratku“. Da, dobro ste pročitali, Sanader će se, isto na spektakularni način vratiti u politiku i to, ovog puta na mjesto predsjednika države. Sve ovisi, u ovom trenutku, o rebalansu državnog proračuna. Ako rebalans bude davao kakve-takve rezultate k ozdravljenju hrvatske privrede, onda je i Sanaderov povratak siguran. A ako toga ne bude, tada  on odlazi na već unaprijed osgurano mjesto u Brisl na mjeseečnui pšlaću od 15 tisuća eura. Pet puta veću plaću nego ju je imao kao predsjedndik vlade.

 

A što  će se trijekom predsjednikovanja dešavati sa našom „lutkom na koncu“ zvanom još i crvenom željeznom Ledi  -. Jadrankom Kosor?

 

Ovog puta, ništa spektakularnoga. Visjet će i dalaje na koncu kao Sanaderova luka, a možda povremeno malo pokaže i zube i opravda upravo preuzeti naziv crvene željezne Ledi. Dobro će joj stajati i ovaj pridjev „crveni“ jer ona i zato ima atest iz Kumrovca, kao najbolje, u svojoj klasi, učenice maršalove šole. Da se ne plaši tog pridjeva, pokazala je to i kod  svoje inauguracije, rekavši, da će se njena politika zasnivati na temeljima antifašizma. Ni ovoga puta ni jednom riječju nije spomenula Lustraciju i Europsku konvenciju o pravima ljudi br. 1481, koja obvezuje sve buduće članice EU da i komunizam bude osuđen kao i fašizam – zločinačkim

 

Ipak, budimo spokojni. Ništa se  u buduće neće spektakularnoga dogodidti. Osim samo jedne sitnice. Bit će vam prepolovljena plaća. Umirovljenicima također mirovina. Poreznim obveznicima podigni porez  za samo pedesetak postotaka. Rodiljama ukinut dodatak, a neki vele i dječiji dodatak. Što se mene osobno tiče, sa svima se tim predloženim mjerama u potpunosti slažem. Ionako sam na dijeti, pa ću nakon što olakšam za 50% (sve je na 50%) moći lakše posmatrati sve one koji su na spektakulurani način i do sada birali si crvenu bandu.

 Crveni Krleža bi to rekao  ovako:  „Naj lepše su ti galge koje si sam spraviš“.

Zadar, 8.srpnja  22009.g.

Za dom spremni!

Ivo Matanović

 

P.S. Možda si i sa ovim pozdravom priskrbim malo Lepoglave. Ne bi bilo zgorega, zar ne?

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 09 Srpanj 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 11
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!