coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow 65. obljetnica križnog puta: O zločinima se šutjelo 45 godina
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
65. obljetnica križnog puta: O zločinima se šutjelo 45 godina PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 07 Lipanj 2009
07. 06. 2009. | 20:01

65. obljetnica križnog puta: O zločinima se šutjelo 45 godina
 
Foto: I. Jurčević
 
 
Više od 2.500 hodočasnika okupilo se danas u Maclju na svečanoj spomen misi za žrtve križnog puta, koji su ovdje mučki ubijeni nakon Drugog svjetskog rata. Partizani su ovdje pobili tisuće zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, koji su prolazili svoj križni put od Bleiburga nadajući se da se vraćaju svojim domovima. Svečanu spomen misu u crkvi Muke Isusove je predvodio pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

- Obilježavajući 65. obljetnicu križnog puta o čemu se šutjelo 45. godina prigoda je da se podsjetimo na najkrvavije stranice hrvatske povijesti. Macelj je jedno od najvećih hrvatskih grobišta. Maceljska gora - gora zločina, kao i druge doline i gore širom Hrvatske gdje postoje masovne grobnice, svjedoče o teškom zločinu za kojeg nitko nije odgovarao. Komunistički režim tada je na sustavni način pripremao i organizirao teror nad hrvatskim narodom - naglasio je u propovjedi biskup Pozaić te rekao kako su umjesto kazne bili nagrađivani za svoja nedjela, dobili su nagrade i počasti, poput imena gradova i ulica.

Na hodočašću u Macelju za sve stradale žrtve poraća bili su i članovi iz Udruga Hrvatski domobran iz Duge Rese, Rijeke, Varaždinskih Tolica, Zaprešića, Zlatara, Valpova, Kloštra Ivanečkog te brojni drugi vjernici iz svih krajeva Hrvatske, članovi obitelji ubijenih te oni koji su preživjeli i danas svjedoče o krvavom i mučkom iživljavanju.

Među ubijenima je bilo i svećenika. Svi oni molitvom su odali počast žrtvama križnog puta. Domaćin velikom broju hodočasnika je bila Župa Đurmanec fra. Drago Brglez. U kosturnici uz crkvu pokopani su zemni ostaci 1.163 žrtve ekshumnirane u ljeto 1992. iz 23 jame na lokacijama Ilovec i Lepa Bukva. Više od stotinu jama još nije otvoreno.

(I.J.)


   Komentari  
Što mislite o ovoj temi?
Komentirajte članak
  hatall   ‌   07.06.2009   ‌   22:29   Odgovor
  Tko vas izludi...
  Mjesecima iz dana u dan komentirate istu temu, mislim da ste bolesni, kao i oni koji vam svakodnevno nameću takve teme.... Izlječite se dok nije kasno..
  papucar   ‌   07.06.2009   ‌   22:21   Odgovor
  I ETO VAM KOMUNISTICKOG
  POSTENJA,ahahahahaah 50 GODIMA ZIVE U LAZI,ahaha
  Marsij@nac   ‌   07.06.2009   ‌   22:21   Odgovor
  Komisotonisticka banda.........................
  “Eduard Miksa,Domobran, jedan od samo 156 prezivjelih zarobljenika ranjenika logora Precko u Zagrebu 1945., kojih je bilo ukupno 13.672, svjedoci da su mu se nakon niza godina: "Javljali prijatelji iz logora Precko koji su pukim slucajem prezivjeli Jasenovac. Oni svjedoce da su kolone Kriznog puta koje su se od Siska dolinom Save kretale prema istoku zemlje zaustavljali vojnici 21. SRPSKE divizije u selima Plesnom, Krapju, i Drenovu Boku, Novskoj i drugde, a potom ih odvodili u Jasenovac, gde su ih sve streljali.(moj op.Do 1951 srbokomunisti u Jasenovcu unistavaju preko 19.000 Hrvata). Slavko Basic, tada cetrnaestogodisnjak, vracao se 1945. s Bleiburga u zarobljenickoj koloni. Prosao je kroz mnoga sela, u nekima su prenocili. Na jednom mjestu, sjeca se: "Zaustavili smo se, prosli kapiju i vidjeli natpis 'Logor Jasenovac' ". A tamo: "Vidjeli smo strasan prizor: gomila leseva na nekoj cistini. Prepoznao sam ucitelja koji je bio s nama prosle noci u staglju".Stjepan Eres proveo je u Jasenovcu 1945 u prolazu 10 dana, svjedoci da je logor bio krcat zarobljenim domobranima, usta shama i civilima. Dragan Ercegovic iz Krila Jasenice kod Omisa izdrzavao je dvogodisnju robiju u logoru Sisak. Nije bio ni domobran ni ust sha, nego bivsi partizan koji je pobjegao na Maltu i tamo stupio u Kraljevsku mornaricu Jugoslavije.
  Marsij@nac   ‌   07.06.2009   ‌   22:22   Odgovor
  nastavak .........
  Godine 1946., po njegovu sjecanju, ""Bili su prokopani na tom terenu kanali, oko metar i pol dubine s metar sirine". U njima su bili: "Covik do covika i izgledali su da su ubijeni prije mjesec dana. Bili su, govorili smo, svjeze mrtvi. U raznim odorama, i civilnim i vojnim". Procjenjuje da je u tim kanalima: "Mrtvih tjelesa bilo na stotine" i postalo mu je jasno: "Nisu ih mogli ubiti Usta she, nego partizani", jer rat je završio prije više od godinu dana.Ercegovic se sjeca da su i u logoru Sisak masovno ubijali zatocenike, pa su logorasi morali: "Ustrijeljene logorskim mitraljezom bacati pod budnim okom partizana-cuvara niz kosinu i samo zatrpavati zemljom." Dr. Ivo Paspa, bio je u raznim komunistickim logorima od 4. kolovoza 1945. do 4. kolovoza 1948. U lipnju 1946. s grupom logorasa prebacen je iz logora Sisak-Viktorovac u Jasenovac, gde su mjesec i pol dana rusili glavni zid i ciglanu bivseg usta shkog radnog logora. Godine 1997. on daje pismeno svjedocenje: Kako smo rusili južni dio zida na kojem su se vidjele rupe od zrna, naisli smo na vrlo mekano i rahlo tlo, pa smo onim alatom koji smo imali procackali mekanu zemlju. Naisli smo na plitko zakopana tjelesa u odorama hrvatske vojske, kao i tjelesa u odorama na koje su bile nasivene zeljeznicarske oznake. Kako je bilo ljeto, a tjelesa jos neraspadnuta, smrad je bio nesnosan. Taj pojas rahle, još neslegnute zemlje, bio je sirok 5-6 metara, ali o duljini ne mogu ništa sa sigurnoscu kazati”. … Pronalaskom genskog markera naroda danas je moguce utvrditi narodnost svake zrtve.Odkopajmo grobove i nacinimo DNK analizu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! Gospodine Mesaru iz Orahovice,a gdje je popis 200.000 zrtava Kriznog puta? 
  Marsij@nac   ‌   07.06.2009   ‌   22:26   Odgovor
  nastavak ......(2)
  Hrvatski zrtvoslovni kongres 1998.godine izdaje knjigu Ljubice Stefan “Poslijeratni Titov logor Jasenovac 1945 - 1947/48”. Moze su podosta nauciti. Jedan od najblizih Titovih suradnika Milovan Djilas( 1979)je posvjedocio: "Da budem iskren, mi nismo shvaćali zašto Britanci ove ljude nama vraćaju. Uglavnom su to bili obični seljaci. Oni nisu nikoga ubili. Njihov je jedini zločin bio strah od komunizma. Oni (Englezi) učiniše nešto sasvim pogrešno kada su ove ljude prebacili preko granice, kao što smo i mi pogrešno učinili što smo ih sve poubijali." Knjiga pokojnog gospodina Zeljka Draganje "Bez nebosklona" jasno opisuje kako je on osobno radio( 1945-1947) na prebacivanju pogubljenih i umrlih komunistickih zrtava iz zatvora u Staroj Gradisci i zakopavanju istih u podrucje bivseg logora Jasenovac. Zeljko je bio mladi SKOJ-evac kojeg su komunisti osudili i protjerali u Gradisku i Goli Otok. Otkopajmo grobove ,nacinimo DNK analizu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
  samostalni   ‌   07.06.2009   ‌   22:07   Odgovor
  Par poštenih hrvata se odavno izjavilo
  svi smo mi Norci ne samo oni stari borci !
  samostalni   ‌   07.06.2009   ‌   22:14   Odgovor
  Meni je najbitnije
  da smo u svim ratovima pobjedili bili najbolji kada se radi o ko... konačnoj pobjedi ...
  deberdeber   ‌   07.06.2009   ‌   21:47   Odgovor
  Eh ti hrvati stalno se vračaju u 1941g
  EU ne prima toliko zaostale države u svoje redove.Njemci su za vreme 2 sv.rata isto radili,ali više to ne spominju,već su se okrenuli budučnosti,a balkanezi hrvati nikada neće napustiti 20-ti vijek,pa neka i ostanu za sve vjeke u tom stoljeću,eh ti rvati
  ZivioFranjo   ‌   07.06.2009   ‌   21:40   Odgovor
  Vidim dole nize
  sastali se srbi,partizani,stetnici jugofili i ostali pedofili da nas uvjere u nevinost onih koji su pobili 250000 hrvata,vezanih zicom ,bez oruzja medju kojima je bilo i zena i djece...Uzalud vam trud trubaci,nedjela su dokaz postenja pocinitelja koja nemozete opravdati pomocu interneta.
  JUGOPHILA   ‌   07.06.2009   ‌   22:12   Odgovor
  pedofil ti caca nije
  nego je sodomista koji je prcao ovce dok ih je cuvao pa je tebe tako napravio cobane jedan.
  DONJA   ‌   07.06.2009   ‌   21:30   Odgovor
  obljetnica
  Kako možete pisati o takvim stvarima a da niste pitali ured predsjednika Mesića,jer idući predsjednik Vlade i Hrvatske mora biti antifašist(anti-Hrvat) kao njihov Mesić!!!!!!!!
  vadis   ‌   07.06.2009   ‌   21:29   Odgovor
  Jugoslavenski komunisticki diktator TITO je naredio da se goloruki ljudi likvidiraju. Josip Broz je
  ratni zlocinac kao Hitler, Staljin itd. Nitko za ove komunisticke zlocine nije odgovarao.
  JUGOPHILA   ‌   07.06.2009   ‌   21:33   Odgovor
  jeste
  kako su mogli samo goloruko da kolju po ndh.
  samostalni   ‌   07.06.2009   ‌   21:24   Odgovor
  65. obljetnica križnog puta: O zločinima se šutjelo 45 godina
  Danas sloboda dmokracija uživaj i laj ili pričaj kad je recesija onda je i procesija ! Sada smo pametni jaki smioni i znamo da možemo da ne šutimo jel nema više nikoga od tih krivaca . Isto mi sada radimo sa Glavašima i šutimo ! Prije smo bili takovi sada smo isti kao prije ; svi smo mi Norci ne samo nekadašnji borci ! Naravno da ih nebranim niti znam niti mogu niti je potrebno. Ali kada čemo u ovoj krizi malo jače maločešče o inkviziciji koliko i kada i jako ? Ratovi i zločin kako nastaju tko je kriv i gdje je božija volja da se to događa ? Dali se spominjalo da je glavni krivac za veliko zlo i indirektni krivac za to tamo nacistička Njemačka ? Ili nas uče neki stalno največi Hrvati nekada a i nedavno svi su oni samo Norci ! Bože oprosti im jel znaju šta rade ! ili ?
  seljacina   ‌   07.06.2009   ‌   21:29   Odgovor
  indirektni krivac
  Za vas gedze uvijek postoji indirektni krivac.Svi drugi samo mi nismo.Kako ste samo pokvareni.
  samostalni   ‌   07.06.2009   ‌   22:03   Odgovor
  seljacina
  seljačina ostaje seljačina pa inebio on "gedze" ili krivac je krivac ali da nije bilo okupacije od strane Njemačke i krive politike nebi "narod" niti jedan toliko stradao ... To je moje viđenje situacije .. To poneki anti gedze nemogu da kuže strai druže ili bolje rećeno stara seljačino !
  kapela   ‌   07.06.2009   ‌   21:20   Odgovor
  Svasta
  Ove budale se jos nadaju fasizmu, kao ludi srbi krajini.
  Mutikaša   ‌   07.06.2009   ‌   21:18   Odgovor
  Pa to ceo svet zna. Za katoličku crkvu uhstaše su nevine.
  Kada su trupe Crvene armije otpocele bitku za oslobodjenje okupirane Evrope, dok su anglomaeričke snage iskrcale na atlasku obalu i prešle u ofanzivu prema Njemačkoj, po planu VS NOV-a poduzeta je oko sredine 1944 ofanziva za oslobodjenje Srbije, a odmah zatim i za oslobodjenje Makedonije, Crne Gore i Dalmacije što je uspešno obavljeno do kraja 1944. U borbama za oslobodjenje severne Srbije i Beograda(20.10.) sudjelovale su prema sporazumu NKOJ-a i vlade SSSR-a jedinice Crvene armije. Tako su oslobodjene ist. oblasti zemlje i obrazovan strategijski front NOV-a, koji se na Dravi naslanjao na lijevo krilo fronta Crvene armije i protezao preko Srema, sev.Bosne i Like do jadranske obale. 01.01.1945. g. obrazovane su Prva, Druga, Treća a uskoro Četvrta armija NOV-a. 01.03. NOV je preimenovan u Jugoslavensku armiju(JA), a VS reorganiziran u Generalštab. Početkom aprila otpočela je ofanziva JA za konačno oslobodjenje Jugoslavije, u kojoj su uništene nemačke i ustaške snage u Hrvatskoj i Sloveniji. Trupe JA oslobodile su Istru, Slovensko primorje, Trst a 08.05. ulaze u Zagreb nakon sto je kukavička vlada endehazije pobegla u egzil naredivši svojim vojnicima da se povuku prema Austriji. Tijekom rata NOV je uništila preko 500 000 neprijateljskih vojnika još toliko zarobila ali je isto tako sam imala ogromen žrtve od preko 1 000 000 ljudi. Svi ti ljudi su položili život za slobodu svih naših naroda i narodnosti, za budućnost Jugoslavije
  Idler3   ‌   07.06.2009   ‌   21:27   Odgovor
  Mutikaša...
  ...jednostavnom računicom dolazimo do približno 1,5 milijuna mrtvih u borbama, sad tome dodaj i onih milijun nevinih Srba pobijenih od strane U-zločinaca....već se preskočio i one "najintrigantnije" teoretičere 2.sr !!! PS: nego kad ti već ide matekatika, koliko su mladih Srpkinja silovali Rusi tijekom tog oslobađanja ?
  Mutikaša   ‌   07.06.2009   ‌   21:55   Odgovor
  Ako ćemo baš biti precizni
  U 2 Svetskom ratu prema zapadnim istoričarima poginulo je 1700 000 žitelja Jugoslavije (svih naroda oi narodnosti)ovome treba dodati oko 700 000 ubijenih nemačkih,talijanskih,madjarskih i bugarskih fašista i boraca Crvene Armije. Dakle ukupna brojka je sablasna 2 500 000 žrtava. Medjutim katolička crkva se danas lamantira jedino zbog nekoliko desetina hiljada Uhstaša ubijenih prilikom operacija za oslobodjenje to jest da bi Istra i neki delovi Slovenije se vratili svojim maticama za koje je bolela ona stvar to jest Ku..c Uhstaše.
  milivoj023   ‌   07.06.2009   ‌   21:17   Odgovor
  kakav predsjednik takav i vodja oporbe
  Mesić i Milanović se boje istraga da njihovi preci ne bi bili optuženi za ubojstva...
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 16
Korisnika online: 1
  • ReynaldoKi
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!