coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow 68.OBLJETNICA PROGLAŠENJA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE
Nedjelja, 16 Prosinac 2018
 
 
68.OBLJETNICA PROGLAŠENJA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 09 Travanj 200968.OBLJETNICA PROGLAŠENJA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE

________________________________________________________PRIZNANJE NDH OD STRANE GUVERNERA KALIFORNIJE USA RONALD REAGANA 1968.TE GRADONAČELNIKA LOS ANGELESA SAM YORTYA.

 

U posjedu smo originalnog  Proglasa o priznavanju NDH od strane guvernera države Kalifornije gospodina Ronalda Reagana 1968.g., kasnijeg predsjednika SAD u dva mandata.

 

Iz proglasa se vidi da su , pored ostalih 28.država svijeta koje su priznavale postojanost NDH sve do njenog pada 8. svibnja 1945.g. i Sjedinjene Američke Države priznale postojanost NDH. Istina, ne kao cjelina, ali kao jedna od njenih najvećih država sastavnica. Bez obzira što se to dogodilo naknadno, ovdje je znakovito to da su Amerikanci ipak uvidjeli da su Hrvati od pamtivijeka (VII stoljeća nove ere) imali svoju državu, a potom ju izgubili od jačih osvajača 11o2.g i bili u ropstvu sve do povijesnog 10.travnja 1.941. g, kada su, koristeći tadašnje povoljne ratne prilike, ponovno ustrojili svoju nezavisnost. Dakako, ovdje treba spomenuti da u to turbolentno ratno vrijeme Drugog svjetskog rata, amerikanci nisu mogli priznati tvorevinu NDH, iz prostog razloga, jer je NDH na čelu sa Dr. Antom Pavelićem bila saveznica nacističke Njemačke, a kako znamo, SAD u to vrijeme bile su u ratu sa nacističkom Njemačkom.

 

Gledano iz današnje vremenske distance - hrvatske političke periodike  od VII stoljeća pa do konca XX stoljeća prošlog milenia - slavne Oluje 1995. možemo iščitati iz svih povijesnih spisa da su Hrvati bili postojani na ovim terenima i da nikada nisu izgubili svoju državotvornost. Priloženi preslik uglednika SAD govore više o tome, nego što nam još i dan- danas osporavaju neki antihrvati i projugoslavenskih orijentirani ljudi.

 

Baš zbog toga molimo redakcije da objave ove dokumente, koji su sami za sebe svjedoci istine o Hrvatima.

 

Ujedno čestitamo svim Hrvaticama i Hrvatima i ostalim državljanima RH nadnevak  10. travnja, kao (Prvi) nadnevak hrvatske državnosti. Pri tome ne zanemarujući ni nadnevak 30 svibnja 1990. kada slavimo ponovno oslobođenje od jugo-srpskog ropstva, ponadajmo se i konačnog raskida svi sveza sa stranim okupatorima, u prvom redu srpskog ropstva.

 

Vidi preslike originalnih spisa.

  pisturea.jpg


     

 

 

 

PRIJEVOD:

IZVRŠNI ODJEL

DRŽAVA CALIFORNIA

 

PROGLAS

  Hrvatska nacija, još od svojih ranih početaka u sedmom stoljeću, morala se boriti kako bi očuvala svoju slobodu i neovisnost. U težnji ka stvaranju demokratskih procesa starih više od tisuću godina jedno od najstarijih izabranih parlamentarnih tijela – Sabor,

  i Hrvatska su trenutno podložne sili i teroru od strane Jugoslavije koja je spriječila odabir predstavnika Sabora i uskratila Hrvate za osnovna ljudska prava na samoodređenje, slobodne izbore, gospodarstvo, kulturu, vjeru pa čak i jezik.

  Više od 150 000 Amerikanaca hrvatskog podrijetla živi u Kaliforniji, te sudjeluju u gospodarstvu, kulturi i političkim razvojima Zlatne države i uvijek održavaju budnost protiv komunističke agresije tako što dijele svoje znanje i iskustvo.

  Stoga, ja, Ronald Reagan, Guverner Californie, proglašavam 10. travanj kao Dan Hrvatske neovisnosti u čast ovim građanima Californie re pozivam sve građane da obnove predansot pravednim težnjama svih ljudi za nacionalnu neovisnost i ljudske slobode.

  Kao svjedočanstvo polažem svoju ruku na ovaj proglas i stavljam Veliki pečat Države California dana 04. travnja 1968.

  Guverner: Ronal Reagan

  Posvjedočio:
Državni tajnik

 

 

 

 

  PictureA.jpg


 


PRIJEVOD:
URED GRADONAČELNIKA

LOS ANGELES

 

PROGLAS

  Zbog,

tisuće godina Hrvatske povijesti sačinjene od stranica neovisnosti pod kraljevima, i krvavima bitkama prije nego što bivaju osvojeni i apsorbirani.

  Zbog,

godina tvrdoglavog otpora rođenog iz ponavljajućeg sna o oživljenoj i slobodnoj Hrvatskoj, zemlji koja sada sačinjava više od 60% Jugoslavije.

  Zbog,

Amerikanaca hrvatskog podrijetla koji prkosno časte crveno-bijelo-plavu trobojnicu koja u središtu ima šahovnicu-štit s 12 crvenih i 13 bijelih kvadrata pod kojom su se izborili za slobodu za zemlju s kockastom povijesti.

  Zbog,

Milijun Amerikanaca hrvatskog podrijetla u SAD-u, uključujući i 95 000 u L.A.-u u Južnoj Californiji

  Stoga, ja, Sam Yorty, Gradonačelnik Grada Los Angelesa proglašavam Subotu, 08.travnja kao „Dan hrvatske neovisnosti u Los Angelesu.

 

Gradonačelnik:

Sam Yorty

 

trobojnicalosangeles.jpg

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 10 Travanj 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!