coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow GROZNO I NEDOPUSTIVO: ANTIFAŠISTI OSKVRNJUJU SUHE KOSTI SVOJIH IDEJNIH PROTIVNIKA!
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
GROZNO I NEDOPUSTIVO: ANTIFAŠISTI OSKVRNJUJU SUHE KOSTI SVOJIH IDEJNIH PROTIVNIKA! PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Ponedjeljak, 16 Oľujak 2009

(Tekst preuzet sa portala Blog i Hrvati)

Mar
16 2009
GROZNO I NEDOPUSTIVO: ANTIFAŠISTI OSKVRNJUJU SUHE KOSTI SVOJIH IDEJNIH PROTIVNIKA! PDF Ispis E-mail
Monday, 16 March 2009

DRUŠTVO ZA OBILJEŽAVANJE GROBIŠTA            RATNIH I PORATNIH ŽRTAVA

Kolodvorska 3, 42000 Varaždin, telefon 098 9619315    

N/r urednika sredstava društvenog priopćavanja medijima   Osobni predmeti žrtava omogućit će lakšu identifikaciju ubijenih       

 

Početkom mjeseca ožujka 2009. godine radnici varaždinske Vodogradnje su kod rekonstrukcije zaštitnog nasipa, sagrađenog početkom prošlog stoljeća za obranu od poplava međimurskih sela kojima je za većeg vodostaja prijetile vodenih bujica koje su se izlijevale iz rijeke Drave, pronašli su na više mjesta ljudske kosti koje,  prema podacima Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina, pripadaju žrtvama partizansko-komunističkog terora koje su iz smjera grada Varaždina potkraj lipnja 1945. godine u za vrijeme rata iskopane rovove pokapali žrtve koje su ubijali u masovnim noćnim likvidacijama. 

Kako bi se s posmrtnim ostacima postupilo na civilizacijski i u skladu s prihvaćenim deklaracijama, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1481, i donesenoj deklaraciji, Sabora Republike Hrvatske, petak 3. lipnja 2006 godine, o osudi zločina počinjenih za totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945-1990. godine. U kojoj se između ostalog, ističe - Hrvatski sabor vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje, a u točci 11 se ističe: „Zbog toga se Hrvatski sabor pridružuje Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u snažnoj osudi masovnog kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima, i istodobno izražava sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina u Republici Hrvatskoj Europi i svijetu“       

Pošto u Društvu smatraju da žrtve iz grobišta u Gornjem Hrašćanu zaslužuju barem pravo na dostojan pokop, a obitelji stradalih imaju pravo saznati mjesto gdje su im poubijani rođaci poubijani zahtijevamo ekshumaciji i dostojan pokop za u rov pokopane.       Zahtjev za ekshumaciju nasipa, odnosno grobišta u Hrašćanu poslan je na adresu Vlade i Sabora Republike Hrvatske, Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Trg hrvatskih velikana u Zagrebu, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Ministarstvu pravosuđa, Dežmanova ulica 6 u Zagrebu, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Zagrebu, Županiojskom državnom odvjetništvu u Čakovcu te Izaslanstvu Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a informacija o odaslanom zahtjevu proslijeđena je Društvu za ureditev zamolčanih grobov iz Ljubljane, s kojim već nekoliko godina uspješno surađuje, koje je između ostalog, podiglo spomen kapelice na grobištima u Kočevskom rogu i nedaleko rudnika i grobišta Barbarin rov kod Laškog. U odaslanom zahtjevu se ističe – piše Zahtjev za ekshumaciju grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu i dostojan ukop likvidiranih žrtava

Zastrašujući prizori nedavno otvorenog grobišta Huda jama kod rudnika „Barbarin rov“ nedaleko Laškog u Sloveniji zgrozila je sav civilizacijski svijet.

 

 

Nekako u tišini tog zastrašujućeg otkrića prošlo je iskapanje ljudskih kostiju, do kojih se došlo u četvrtak 5. ožujka, i narednih dana, kod rekonstrukcije zaštitnog nasipa koji je u prošlosti štitio stanovnike Gornjeg Hrašćana, Pušćina, Trnovca i ostalih mjesta u Međimurju od izlijevanja rijeke Drave. Naime kod odstranjivanja dijela nasipa, oko 200 metara, kod njegove rekonstrukcije i spajanja na stari dio na četiri mjesta su se tog četvrtka iskopale ljudske kosti. Obaviještena je policija i radovi su privremeno zaustavljeni, nešto zbog otkrića, a dijelom i zbog kiše koja je cijelo jutro padala i ispirala tek iskopane kosti.

     

Na vijest da su se na lokaciji nasipa pronašle kosti, a znajući prema izjavama svjedoka da su na tom mjestu u poratnim razdoblju Drugog svjetskog rata, potkraj mjeseca lipnja vlasti iz smjera Varaždina, u noćnim satima dovodile i ubijale ljude, lokaciju su obišli i članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava koji su 2001. godine u spomen na žrtve tu postavili 6 m visok spomen križ. Tako su oko 12 sati grobište posjetili Stjepan Jovan, Josip Kolarić i Franjo Talan, članovi Društva, a u obilasku lokacija iskopanih kostiju bio je i Alfred Obranić, predsjednik središnjice Hrvatskog društva političkih zatvorenika iz Zagreba i voditelj gradilišta Josip Domitar.  O pronalasku smo izvijestili medije, a Josip Kolarić, predsjednik podružnice Društva za Međimursku županiju, kao najbliži stratištu preuzeo je obvezu češćeg obilaska „nalazišta“ i izvješćivanja ostalog članstva o eventualno novom otkriću i situaciji na nasipu i gradilištu. 

U petak. 6. ožujka radovi se nastavljaju, a u nedjelju romska djeca iz naselja Parag, koji je u sastavu naselja Trnovec, pronalaze ljudske kosti u zemlji koja je dovezena s nasipa. Stariji Romi o nalazu su obavijestili policiju koja je pronađene kosti odvela na patologiju Županjske bolnice u Čakovcu. U ponedjeljak ujutro, 9. ožujka radovi su nastavljeni. Grobište obilazi Josip Kolarić i primjećuje iskopane ljudske kosti koje su se nalazile u iskopanom jarku, sa sjeverne strane nasipa, na koji su kamioni izvođača radova već bili spremni istovariti dopremljeni šljunak. Kolarić je alarmirao policiju i Županijsko državno odvjetništvo i zatražio da se pronađene kosti ne zatrpavaju i traži da se radovi obustave.

Nakon toga na grobište „gradilište“, dolazi policija i osoba iz pogrebne službe koja je kosti pokupila i odvezla. Radovi se nastavljaju, ali se ponovo pronalaze kosti te Kolarić, ponovno zove policiju i Županijsko državno odvjetništvo te se konačno, nakon pet dana zaustavljaju radovi, obilježava se lokacija koju čuva policija.

Kako su uz pronađene kosti nađeni i razni predmeti, žlice, češalj, prsten, kao i ostaci cipele za očekivati je da bi neki od predmeta mogli prepoznati i članovi obitelji i tako pomoći u identifikaciji.  Zbog toga tražimo od Vlade i Sabora, i svih mjerodavnih institucija da se lokacija grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu istraži i žrtve ekshumiraju i dostojno pokopaju.

 

Zahvaljujemo na razumijevanju!

Molimo da nas izvijestite o učinjenom.

 

U Varaždinu 12. ožujka 2009. godine

 

Za Društvo za obilježavanje grobišta

Franjo Talan, predsjednik Društva        

 
Views: 33

Komentara (2)
 
1. 16-03-2009 05:51
 
Dragutinu Safariću, Franji Talanu i još nekolicini pojedinaca koji se već dugo bore za dostojanstven tretman posmrtnih ostataka žrtava antifašističkog terora treba odati posebnu počast jer oni su zaista mala ali odabrana ekipa koja se praktički u ime svih Hrvata jedina već odavno nosi s daleko nadmoćnijim neprijateljem koji ne preza ni pred kakvim sredstvima da bi zatrpao istinu o tim hrvatskim žrtvama antifašističkog terora. 
 
Hrvati, ako nas ovakve grozote ne mogu motivirati na jedinstvo i borbu protiv ovako divljeg ponašanja današnjih antifašista i komunista ja ne znam sta će nas onda ikada moći motivirati. 
 
Ustanimo dakle u obranu dostojanstva ove naše braće koja su ovako krvnički žrtvovana samo radi toga što su bili Hrvati.  
 
Mi nikad nećemo imati ni mira ni prosperiteta sve dok se u potpunosti ne odreknemo crvenog vraga i svih djela njegovih. 
 
Andjelko Galić 
www.blogihrvati.com
Registrirani Korisnik
 
Andjelko_Galic
2. 16-03-2009 05:44
 
Opet ima Talibanov blog
Registrirani Korisnik
 
 
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!