coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow "Kastavski župnik Franjo Jurčević: "Šupljoglavci sa facebooka"
Ponedjeljak, 18 Lipanj 2018
 
 
"Kastavski župnik Franjo Jurčević: "Šupljoglavci sa facebooka" PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 11 Oľujak 2009


Evo, i mi, bez komentara, prenosimo sa Bloga Franjo -  sveopću harangu javnog tiska pa i nekih komentatora blog-a "Franjo", uperenu protiv našeg svećenika i nadasve hrabrog hrvatskog domoljuba i znanstvenika Dr. Franju Jurčevića.

Dakako da to radimo s ciljem svekolike podrške župniku Franji s jedne strane, i s druge da osudimo sve one koji ga neargumentirano napadaju.

Dragi naš vlč. Franjo, sam Bog vas je postavio u Kastav, u mjesto gdje su svojevremno hrvatski odmetnici-partizani imali jedno od glavnih uporišta riječkog okruženja, ostavivši za sobobm  puno repova(sotonski) koje još i danas susrećemo.
Bog i Hrvati
Ivo Matanović, urednik

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Franjo BLOG

utorak, 10.03.2009.

EVO ŠTO SE JUČER NALAZI U SD (09. 03. 2009.)

"Kastavski župnik Franjo Jurčević: ">Šupljoglavci s Facebooka

Kastavski župnik Franjo Jurčević, inače jedan od prvih svećenika u Hrvatskoj koji je prepoznao “blagodati interneta” i iskoristio ih za promicanje svojih stavova, ponovno je izazvao kontroverze, i to svojim blogom zupnik.blog.hr.

Naime, Jurčević je svojedobno stranice svoje župe www.kastav-crkva.com koristio za promicanje Thompsona, Ante Gotovine (koji je tada bio u bijegu), napade na Mesića i slične blogerske “trikove”.

Međutim, na inzistiranje Riječke nadbiskupije, svoja razmišljanja preselio je na blog. Iznervirani nazadnjačkim stavovima svojeg župnika, reagirali su mladi Kastavci, koji su zaključili da je Jurčević proustaški orijentiran, te ga oštro kritizirali na netu.

Povod je bilo opetovano župnikovo pisanje o žrtvama rata. No Jurčević im nije ostao dužan. U svojemu najnovijem blogu, naslovljenom “Onima koji kliču: Živjela Jugoslavija!”, Jurčević navodi podatke koliko je u kojoj fazi jugoslavenske države bilo zaposleno Srba, a fejsbukere koji ga kritiziraju naziva šupljeglavcima.

- U drugoj Jugoslaviji poslije 2. svjetskog rata, jednako je tako situacija bila samo i isključivo u prilog Srba: policija, vojska, banke, glavna državna poduzeća, općine, gradovi... Znam situaciju u mom mjestu Cetingradu. Možete li vi šupljoglavci sa stranice Facebook to shvatiti?” piše župnik.
L. Benčić, N. Horvat / EPEHA

Komentar od: naOmiškojstini @ 9. ožujak 2009 23:49
Svaka čast @istrijan na objektivnom pojašnjenju,znam za don Franju Jurčevića,još prije nekoliko godina Novi list ga je "promovira",još tada san bija uvjeren da je don Franjo svećenik kako Bog zapovida,sad san još uvjereniji !!!!
Komentar od: istrijan @ 9. ožujak 2009 22:09
Ah gotovo zaboravija, ako vam se čita taj župnikov blog evo adrese http://zupnik.blog.hr.

Dakle gospodo urednici iz SD, ispitajte pomnije stvar i napišite dodatak. Župnik ih sigurno nebi nazval "šupljeglavcima" da mlada "napredna" omaladina nije koristila još žešće beside. Kako li ono glasi "Kako siješ tako žanješ". Čovik od svita koji je branija uspješno župnika istaknuo je, da ova dica nemaju blage veze sa demokracijom ni o demokraciji, a znadu se za svaku sitnicu ofendit. Držite dicu daleko od interneta i pošaljite ih na neku omladinsku radnu akciju da se doma ne dosađuju :)
Komentar od: istrijan @ 9. ožujak 2009 21:55
Iša i ja pogledati taj blog domoljubnog (a ne ustaškog!!!) župnika. Drug Koba, jedan od vulgarnijih nickova na blogu klicao je Jugoslaviji po onoj staroj "Živjela SFRJ, živija Tito!" i župnik mu je odgovorio povjesnom odnosno povjesnostatističkom činjenicom kakve su te dvi Jugoslavije bile za Hrvatski narod - i što je tu nazadno i tko!?

Nismo analizirali Jugoslaviju jer smo smatrali da je rat podučio Hrvate ponešto o politici, ali nije. Ničim taj župnik nije podržavao ustaštvo, ali jasno brzo se primjeti koje struje smeta njegovo domoljublje. I koje stvaraju galamu oko njegovog imena.

Ali ima tamo i jedan naš čovik od svita koji tim mulcima pokušava objasniti kako biti domoljuban ne znači i biti ustaša, ali uzalud!

I naša ljevica želi voditi EU u napredak? U koji to za Boga dragoga? Ideološki?

Na blogu, koji ti "mladići iz live" NISU TRIBALI čitati ni posićivati mnogi ga napadaju samo zato jer je župnik, navodno svećenik nije građanin ove države, nesmi imati svojih mišljenja jer bi neko moga povirovati - a što nebi kad čovjek piše istinu!?

I tako ga "gorljivi vjernici" iz live pokušavaju učiti kakav svećenik mora biti, što je uloga svećenika itd. Bolesna egocentričnost, tipična za neiskusne ljude i eventualno neke novinare.

Pustite župnika na miru, pišite lipim tonom pa će vam odgovarati lipo. Drug Koba je napisal "nabijen te na kurac", a jedan sa potpisom "Domoljub" nazva ga je idijotom, pa kako je jedan župnik mora odgovoriti kad je besida o aktuelnim temama a ne vjerskim stvarima? Ja bih tvrdija - bolesna nezasićena mladež, a možda i poneki frustrirani novinar!"


Dana 10. ožujka 2009., Franjo Jurčević, župni (Gornji tekst sa komentarima doslovno sam prenesao iz SD).

10.03.2009. u 13:12 • 21 KomentaraPrint#
 • Ja sam MARKSISTIČKI VUKODLAK i došao asm pojesti jadnoga striček Franju....

  Anti-live • 10.03.2009. u 13:40

 • Čak se nebi složio sa Robertom jer jasno kao dan, da se kotač sudbine okreće u našem UDBO VAMPIRSKOM pravcu…

  Anti-live • 10.03.2009. u 13:59

 • Anti-livo! Svako sebe analizira pa i ti! Ali šalu na stranu ovi komentatori su dobro uočili - nemojte učiti ljude što je ustaštvo ako se još niste upoznali ni sa demokracijom.

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 14:14

 • Moje mišljenje.
  U bijesnim i uvrijeđenim reakcijama isplivala je mračna mladunčad mračnih djedova i očeva koja još uvijek pati za Golim Otokom i smatra ( radio 101) kako su pokojnici jedino dobri za sapun.Isto tako je odvratna teza da su dobili što su i tražili. Ako je to naša Vaša omladina "domoljube" onda jadni Vi. Odvratna Vam je i teza o zaboravu bez katarze. Strani novinari navode samo za Istru i Primirje, a to su male regije, podatke od oko 70000 žrtva fojbi. Vaši šute ne demantiraju već guraju pod tepih. Postoji i strašna nepotvrđena (nadam se i lažna) tvrđnja kako je najveći broj stražara na Golom Otoku regrutiran iz Krka i primorja? Time što je dirnuo o osinje gnijezdo otac župnik je hrabro i dobro postupio.
  Samo nešto , nemojmo za to okrivljavati Srbe. Svi objektivni povjesničari upozoravaju na jednu činjenicu: vrh KPJ strogo je vodio računa da zločine čine jedinice sastavljene od istog naroda ( u Hrvatskoh Hrvati, u Srbiji Srbi, u Crnoj Gori Crnogorci ) u kojima su komandant i politički komesar po pravilu bili - za Hrvatsku - Hrvati. Bakarić i Lutvo Ahmetović bili su Hrvati. To je njihov morbno shvaćanje bratsva i jedinstva.

  VO SM. • 10.03.2009. u 14:20

 • -VO SM.-
  U pravu ste. No, nije li striček Franjo nazvao antifašističku OMLADINU, Let 3 Srpskom kopiladi? Sve je to ista juha i svi su činili zločine. Neko će reći, ovi su prvi počeli. Drugi će reći nismo mi, vi ste, i tako u krug, bez konca i kraja... OPĆI KOMUNISTIČKI KANIBALIZAM.

  Anti-live • 10.03.2009. u 14:40

 • Lennon

  Nije župnik Franjo procijenio sramotni riječki projekt nazvan Let 3 već John Lennon (legendarni rock glazbenik alfa i omega Beatlesa)
  I nije Lennon koristio termin "srpska kopilad'' već ''riječka srpčad'' a koristio u istom tekstu i pridjeve ''uškopljeno'', ''netalentirano'', ''neoriginalno'', ''priglupo'', ''neslušljivo'', ukratko jadno. Također je u rečenom tekstu koristio termine ''umjetno proizvoden politikantski konstrukt'', ''monstr - rock'' te ''urbana'' glazba Rijeke sa srbijanskom šajkačom kao zaštitnim znakom i odorom JNA dakako!

  John Lennon • 10.03.2009. u 15:15

 • Poydravljen Lennone... čut ćemo se kasnije. :)

  VO SM-u. Dobar komentar. I to o "posluzi" Golog otoka stoji... a fojbe, možda nisu 70 000 ali visoka brojka svejedno jer se je potapljalo i brodove (postavilo mine i navuklo brodove na njih).

  Kao djete 5-6 g. sjećam se područja koje se zovu Poljane, na tom području bilo je nekoliko jama, Moja pok. majka mi je znala pričati kako su u njih bacani Talijani, Njemci, naši... barem dvije jame bile su uz puteljak, otvori 'grlo raznjeti i zatrpani. Kad bi u sumrak prolazili pored pokrivao sam rukom oči da nebih slučajno vidio nekog duha... tako jezivo sam se osjećao na tim poljanama.

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 15:24

 • .

  http://www.forum.hr/showthread.php?t=137871

  ,

  KORDUNAŠ • 10.03.2009. u 18:23

 • Dosta je vidjeti kakovim se izrazima i prostotama mnogi koji me napadaju služe. Upravo kao da su svi kopilad srpskog Leta 3.
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 09.03.2009. u 16:17

  @ Lenone, ovo je rekao Franjo, pa nije bilo u novinama...

  menzes • 10.03.2009. u 21:42

 • Stvarno je cudno u toj nasoj Hrvatskoj jer cim Hrvatski mislis odmah si neprijatelj propagator ustastva, nacionalista jednostavno po mnogim komentatorima nesmijes voljeti svoju domovinu moras je izdati kao sto su je izdali nazovimo ih antifasisti ili bolje receno zlocinci nad Hrvatskim narodom. Najprvo treba se nauciti demokraciji , drugo treba provjeriti razne Fumice Boljkovce , Loncare pa i samog Mesica jer nesto je to cudno da Mesic toliko cvrsto stoji iza tih antifasista a nema dana kad se ne otkriju grobista i jame tih zlocinaca sumskih i koji su na zlocinu osnovali to veliko bratstvo i jeidnstvo na Hrvatskim kostima uz pomoc tih Hrvatskih izdajnika. Krenimo vec jednom rasvjetljavati i osudivati te zlocine i suditi zlocincima koji su jos zivi pa neka stare dane broje u zatvoru i neka se mole za svoje zrtve koje su pobili da ih savjest proganja Nego jos uvije proslavljaju tog Tita najveceg zlocinca i diktatora. Koja to jos drzava u svijet ima naziv naljepseg trga u zemlji po najvecem zlocincu svoga naroda to nesto ne stima sa Hrvatskim vodama i narodom. Zupnika se napada zato sto je domoljub i sto voli svoj narod ali to je znak da je ipak zupnik na pravom putu i zelim mu sve najbolje jer pogada bit stvari a to mnoge vrijeda

  walter • 10.03.2009. u 22:20

 • Waltere, misliti hrvatski ne znači nužno misliti desničarski. Možeš biti i domoljub ljevičar. Dobar je primjer Španjolski građanski rat. Kako nisam stručnjak iz povijesti, ostavit ću drugima da, ako žele, nešto po tom pitanju kažu.
  Ja sam uvijek pitao samo jedno - zašto zločine jedne strane naglašavati, a druge ignorirati?
  Zbog toga se stvara sukob i podjela unutar društva, ono što nam u ovakvim vremenima najmanje treba.

  A izraz poput "srpska kopilad" je doista gnjusan, čak i da ga nije napisao svećenik.

  Hrvatski domoljub • 10.03.2009. u 22:44

 • BTW, taj isti Boljkovac bio je ministar kojeg je imenovao Tuđman. Jedan od čelnik ljudi HDZ-a bio je i Manolić, veliki komunistički krvnik u redovima, zamislite, desnice.
  Gdje je tu ikakva logika?

  Hrvatski domoljub • 10.03.2009. u 22:46

 • I ono najosnovnije u čitavoj priči - u 2. svj. ratu četnici i ustaše bili su saveznici Reicha. Dakle, bili su na istoj strani. Što onda reći? Tko je onda izdajnik u kolikoj mjeri?

  Hrvatski domoljub • 10.03.2009. u 22:49

 • Menzes. Trebao si pratiti ove "razgovore" kroz duže razdoblje, ja to činim dvije godine :)

  Mene je počeo zanimati župnik nešto prije nego što je "slučaj Mizdrak" izbio. Tada smo "chatirali" na njegovim župnim stranicama u rubrici "feedback". Jezik i mišljenja oporbe su bile relativno umjerene.

  Novinari se drže jedne glavne teme, ne idu u detalje. No dosad su dovoljno puta kritizirali župnika, pa vjerujem da ovaj izostatak neće uljepšati njegov profil među njegovim oporbenjacima.

  Već sam ranije tvrdio, a i bio u pravu, da "čika pop Franjo" šalje zajedljive primjedbe no služeći se uobičajenim žargonom bloggera. Ne vjerujem da je riječ o vrijeđanju koliko o pedagogiji "na starinski način", dakle kad lijepe riječi ne pomažu. Mnogi vrijeđaju njega, a kad im odvrati uvrijede se i počinju citirati Evanđelije, odnosno sve zadaće svećeničkog poziva. Mislim da to možemo definirati kao izvjesni znak nezrelosti. Upoznali smo se prošlog ljeta, njegova domoljubnost je uočljiva - eto domoljuban sam i ja i - zašto bi me smetala?

  Gospodin Mizdrak se je svojevremeno sam nazvao četnikom (što je prema pričanjima drugih i bio a u pijanom stanju i ostao), župnik ponovio a Novi list napravio skandal. Sumnjam da dobri, radini i pošteni Srbi smetaju župnika, ali smeta ga nepravda vezana uz arogantno ponašanje pojedinaca, a naročito ljevičarsko orijentirani mediji koji su i u tom slučaju sugerirali ono PSSSSSSST!

  Ako se svećenik odnosi sa izvjesnom kritičnošću prema EU, predsjedniku Mesiću (što sam i sam nakon njegovih brojnih izjava, bisera...), Milanoviću itd. - ne iznosi te stavove "pred oltarom" nego ovdje, a usudio bih reći da vrlo mali broj njegovih župljana posjećuje ovaj blog, većina ih je iz drugih krajeva. To se primjećuje iz sadržaja komentara...

  Osobno ne vidim razloga zašto jedan župnik nebi smio u okviru vladajućeg zakonodavstva držati jedan ovakav blog, u današnjoj medijalnoj povezanosti, on predstavlja jedan glas, pa i da utječe na svoje vjernike - što mu se može? No moj prijatelj je snimio župnikovu misu i ja sam je ovdje slušao nekoliko puta. Nikakve politizacije... ali rekao je ljubite svoju obitelj, svoju Hrvatsku domovinu i što? Zar je to taj klerofašizam?

  Crkva podržava obitelj, koju još uvijek smatramo osnovnom ćelijom jedne države. Bez te obiteljske povezanosti nema države, nacije itd. Obitelj treba sigurnu i stabilnu, privredno čim snažniju državu i obrnuto... domoljublje, ne ustaštvo, ima dublji smisao u crkvenoj djelatnosti.

  Dakle formula za smiren i uravnotežen pristup blogu:
  1) budi uljudan, poštuj sugovornika (pristupi sa "ja sam ok - ti si ok, ali ja zadržavam svoje stalište)
  2) ne biti egocentričan, sva mišljenja u odgovoru se najvjerovatnije ne odnose na tebe
  3) ne se uvrijediti, ako ste već izabrali nick i niste se ionako prijavili pod pravim imenom, nemojte se znojiti ako vas neko pritisne (uvrijedljivost ili senzibinost ima svoj zašto, imajte u vidu da ste RAVNOPRAVAN SUGOVORNIK sa drugim ravnopravnim sugovornikom - ali niste plemić, autoritet itd.)
  4) samo je jedan glas iza nicka, dakle ne zastupam državu, stranku...
  5) pročitaj tuđi komentar nekoliko puta
  6) postavljaj pitanja
  7) argumentiraj
  8) drži se teme koliko god je to moguće
  9) čim kraće komentare sa jednim glavnim argumentom, ako ima više argumenata koristi a) b) itd ili neki drugi način skraćenog i jasnog izražavanja

  10) ne zaboraviti da je domaćin ovog bloga župnik i svećenik, ali i čovjek!

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 22:55

 • PSSSST = šutnju!

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 23:01

 • -waltere-
  Zajebi me te retorike jadne tvoje, kako ti brane iznositi Hrvatsku misao i kako je na dijelu opća zavijera protiv pravih Hrvata kao što si ti. Mesić ništa nije skrivio niti skrivao niti ćes ikada od njega čuti jednu riječ protiv antifašista jer je Partizansko dijete. Fašizam je bio gori od zla i zato je i nastao antifašizam. Uf, zadojen si i...Još bi ti rekao koju ljigavče, ali neću jer sam poslušao savijet gospon Župnikovog prijatelja, koji je iznio pravila ponašanja na blogu sa kojima se slažem.
  -župnikov prijatelju-
  Lažeš za ono PSSSST! To nije istina, jer su Mizdraka razapeti po medijima, sigurno. Nisam upoznat sa slučajem ali ako je pijan srbovao ok, šta je trebalo objesiti budalu? ali da je stvarno ubijao u četnicima ljepo bi ga policija prevaspitala kužiš? Ne pričaj bajke o zavjerama i to četničkim protiv Hrvatskog naroda. A Franjo je goli ustašod-klerofašista.

  menzes • 10.03.2009. u 23:44

 • Franjo, imaš li kod kuće na zidu Pavelićevu sliku?

  menzes • 10.03.2009. u 23:47

 • Jebe vas kompleks od Srba i dan danas, i mrzite nas, i 100 god pod Srbima i bla bla...a toliko ste nas klali i masakrirali pod Pavelićem u tvornicama smrti, pa ste razbijali Jugu, onda se pitate zašto `91, pa ste potjerali Srbe iz Hrvatske a ovaj ludi franjo opet i opet sere po Srbima. To je ili težak kompleks, ili ne znam šta je...

  menzes • 10.03.2009. u 23:54

 • Župnikov prijatelju, problem je smjera kojim su uvrede krenule.
  Ako se pokaže arhiva s komentarima, vidjet ćeš moje prve komentare. Neslaganje u stavu, ali bez vrijeđanja. Franjo je odmah počeo. I prvi put kada sam bio malo oštriji, počele su njegove žalopojke na račun mog rječnika.
  Kada bi jedna strana pokazala volju za normalan razgovor, onda bi imala pravo protiviti se nepristojnostima pojedinih blogera. Ovako nema.
  Inače, spomenuo sam dvostruke kriterije našega Franje, koje ste prešutjeli, jer odgovora koji bi vas zadovoljio tu nema.
  Naime, kada je Riječka nadbiskupija prigovorila Franji zbog toga što piše, pozvao se na slobodu govora na koju kao građanin ove zemlje ima pravo.
  A kada sam spočitao njegovo nesudjelovanje u Domovinskom ratu, stali ste mu u obranu, da to nije u duhu svećeničkog poziva.
  Dvostruka mjerila, odnosno zauzimanje stava prema prigodi.

  Hrvatski domoljub • 10.03.2009. u 23:59

 • I neosporno je kako je Franjo izričito generalizirao Srbe kao zločince napisavši kako su svi Srbi s Korduna odreda bili četnici, što je potpuna laž!! Prema tome, ne vidim smisao iskrivljavati rečeno. To je ono što on misli i vrijedno je osude, jer generalizacija vodi u ratove i ubijanja. Pod tom su parolom od strane partizana stradali brojni ljudi koji s ustašama nisu imali veze, primjerice.
  Kao što su stradali i brojni Srbi za vrijeme ustaškog režima.
  I to je ono što moramo zajednički nadići. U protivnom, može nam svima samo biti gore.
  Franjo tako ne misli. On jednostavno ne prihvaća kako je ustaški režim skrivio nebrojeno zločina argumentirajući svoje stajalište zločinima partizana koje nitko razuman ne poriče.
  Što bi trebalo? Reći da ustaše nisu ubijale nevine ljude? Da nisu bili pod istim patronatom kao i četnici? Znači, hrvatski je lagati?
  Ne, to nije u redu.
  Kako si i sam rekao, Župnikov prijatelju, lustracija povijesti je moguće rješenje. Ali i odgoj, učenje mladih vrijednostima ljudskog života, suočavanje s aktualnom problematikom, napose socijalnom, koja sa sobom vuće sva ostala zla.
  Zar nije zabrinjavajuće to što je život u Hrvatskoj svakim danom sve teži i što mnogi ljudi ostaju bez posla?
  I zar ne bi trebalo Franju brinuti što mladi zbog takve situacije nemaju ni najmanje šanse zasnovati obitelji i tako osigurati opstanak naroda na ovom prostoru?
  To su gorući problemi.
  2050., s obzirom na demografska kretanja, ostat će nas tri milijuna. Milijun manje. Užas, zar ne?
  Crkva kao institucija koja isitče socijalni nauk ovdje bi trebala reagirati najglasnije što može.
  Zar Franju ne brine što hrvatski narod zbog ovakvoga siromaštva izumire?

  Hrvatski domoljub • 11.03.2009. u 00:08

 • JOŠ NEŠTO. JA SAM SRBIN. IMAM 20 GOD I NISAM UČESTVOVAO U RATU NITI SAM ČETNIK. OSUDJUJEM UBOJSTVO SVAKOG HRVATA I SRBINA. POŠTIVAM SVE ŽRTVE I SVA UBOJSTVA OSUDJUJEM. ALI FRANJO NE, A SVEĆENIK JE PRITOM. SLIKA SE SA TOMPSONOM I VELIČA GA, A TOMPSON VELIČA KUĆU MAXOVIH MESARA GDJE STE MESARILI MOJ NAROD. JA SAM OSUDIO SVE ZLOČINE A ON IH VELIČA, PA JA UZIMAM PRAVO DA GA NAZOVEM I HUŠKAČKOM STARIM FAŠISTOM I USTAŠOM, NENORMALAN JE I KRAJ.

  menzes • 11.03.2009. u 00:11

VEOMA SVIJESNI MLADI 11 GODIŠNJI I. FUMIĆ – ANTIFAŠISTA: SAVJETUJE

Prema današnjem NL (10. 03. 2009.), drug i antifašista IVAN FUMIĆ smatra da je brebrzo i brzopleto donesena odluka o paljenju svijeća i polaganju cvijeća...

Doista Fumiću: prošlo je tek 64 godine od vaših partizanskih i antifašističkih divljanja i poslijeratnih ubijanja Hrvata i drugih pos slovenskim gudurama, pa čemu ta žurba?! Treba čekati još barem početak slijedećeg milenija, pa neka se onda napokon otkriju zločini titovih partizana, komunista i tvojih antifašista.

Čini mi se da si se ipak nešto malo popravio jer si neizravno priznao da su te sve pokolje izvršili uptavo tvoji partizani i antifašisti. Doduše, postoji mogućnost da su se svi oni sami pobili, izišli van iz rudnika i sami sebe zazidali!

Još si izlajao da (prema navedenom NL): *Žure (misli na Jadranku Kosor i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, m.o.!) pred rudu, žure polagati cvijeće, a ne znaju ni kome, ni kako, ni zašto".

Fimući, mislim da i oni a i svi pošteni domoljubi itekako dobro znaju i kome i kako i zašto - pa ljudima, bez obzira na nacionalnost i vjeru, koje ste vi antifašisti i partizani tamo poubijali nakon rata i bez ikakovog suda.

Nego mene još nešto zanima. Ti si rođen 26. prosinca 1930. godine, a već 18. kolovoza 1942. stupio si u narodnooslobodilački pokret. Dakle, imao si svega nešto oko 11 godina. Kako si već tada bio veoma napredan i jako si dobro znao što je komunizam, antifašizam, partizani, ustaše, itd.

Pa zašto onda o tebi nisi snimali film ala Boško Buha?!


Dana 10. ožujka 2009., Franjo Jurčević, župnik


10.03.2009. u 08:51 • 17 KomentaraPrint#
 • e moj franjo, osim što si predmet javne sprdnje cijele države, osim što si ludi dementni starac sad vidim da si i blago retardiran.
  I fakat je u redu da se ljudi sprdaju na tebe i tvoju instituciju. I di ti je tvoj zemzo ne čujem ga previše?
  Franjo, ti si mediokritet kakvog nema. Drug Staljin bi tebe i ovakve kao ti drage volje poslao u Sibir na dugu robiju uz prisilan rad.
  ŽIVJELA NAM JUGOSLAVIJA DO KRAJA VJEČNOSTI!!!!!!!!!!!
  AMEN!!!!!!

  Drug Koba • 10.03.2009. u 10:09

 • Da nije "Drug Koba" nick koji koristi Fumić ? :):)

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 10:44

 • Druže Koba. Išao sam pogledati medije na kojim su tvoji aktivisti pokušali ocrniti župnika... ne mislim na ono što "prepišu" novinari nego na komentare čitaoca. U Slobodnoj Dalmaciji čitaoci su podržali župnika - a ne vas!

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 10:51

 • Druže Koba veličaš Staljina kličeš živjela Jugoslavija,pa zar se nisu Tito i Staljin oko nečeg zakačili.Odluči se na čijoj si ti strani.

  AJKULA • 10.03.2009. u 11:07

 • Vlč, vidim da je čitanost porasla. A čak i drugovi spominju vječnost i riječ AMEN.

  Samo, izbiršite neumjesne komentare, netko vam namjerno zagađuje blog.

  87 % katolika u HR. A iako nisu svi možda 100% vjernici, ipak ni jedan krštenik (i koji sebe potpisuje na papiru kao katolik) ne bi ovakve vulgarne riječi predbacivao jednom svećeniku.

  Držite se velečasni, ovo je samo tek manjina. Čak ne i onih 13%,nego daleko manje.

  od st. 7 • 10.03.2009. u 11:28

 • Odnos manjine i većine... hm, sviđaju mi se takve jednostrane usporedbe. A je li u većini strana koja veliča ustaštvo. Ipak ne vjerujem da je tako. Ljudima je jasno kako su svi radikalni oblici ideologije zapravo krajnje demagoški i zlobni. To je istina i hvala Bogu da je tako.
  A Franjo, on je ustrajan u veličanju ustaštva i jednostranom prikazu hrvatske povijesti, temeljem čega isključuje svaku mogućnost dijaloga strana različitih stajališta.

  Ove uvrede na neki su način refleksija komunikacije koju primjenjuje autor ovoga bloga.
  Ružno, da ne kažem gnjusno.
  Za mlade se još može reći - mladost-ludost.
  Ali što reći za jednoga svećenika??
  Hmmm...

  Mnogo je tu pitanja koja nas podsjećaju na evidentne nelogičnosti u djelovanju Franje Jurčevića. Zašto? Pa vi koji pratite ovaj blog dulje vremena shvatit će te kada napravim usporedbu. Druga je stvar što to isto dio vas neće priznati, ali znat ćete da sam u pravu.

  Naime, kada se medijski dotaklo Franjina pisanja i kada je Nadbiskupija reagirala, Franjo se ogradio od uloge svećenika, te se prihvatio uloge građanina ove zemlje pozivajući se na slobodu govora.
  A kada smo ovdje dotakli njegovo nesudjelovanje u Domovinskom ratu, onda se uhvatio svećeničkog poziva (svećenici ne smiju ubijati...), a odrekao se uloge građanina ove zemlje.
  Prema tome, jasno je da čovjek mijenja kriterije onako kako mu u danom trenutku odgovara.

  Kao što i dio vas izražava zgražanje kada ljudi počnu nepristojno pisati na njegov račun, a kada vrijeđa on ili kada netko od vas to čini, tada je sve u redu.

  Klasično licemjerje vjernika za javnost.
  Doviđenja.

  Hrvatski domoljub • 10.03.2009. u 11:52

 • Evo vam sad Koba i ostali cigani, pogledajte sad koliko clanova ima grupa koja podržava našeg LEGENDU, ako vam se neda gledati, ja cu vam reci: 456 clanova, dok anti grupa ima tek pisljivih 264... ŽIVJELA HRVATSKA!!!!!!!

  Informaticar • 10.03.2009. u 12:00

 • Koba je klicao Jugoslaviji i Titu, župnik mu je pokazao statistikom (vjerodostojnom, jer sam istu i slične pročitao iz stranih izvora, npr. Rebbeca West i od jednog Amerikanca čije se ime ne mogu sjetiti, Francuz Pezet je također objavio u svojoj knjizi...) koja govori o srpskoj hegemoniji i sad se našao netko tko takav način opće prihvatljive argumentacije, naziva to veličanjem ustaštva.

  Kako nije taj isti došao na pomisao da Jugoslavija, nije bilo pravo rješenje za Hrvatski, a očigledno ni za druge narode? Ne rastavljaju se supružnici koji su u dobrim odnosima, naravno neki mogu i to smatrati upitnim.

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 12:02

 • Upravo radi ovakvih spodoba, ja svoju djecu ne želim voditi u crkvu. Pamtim vremena kad su ljudi u crkvi pronazili duhovni mir i olakšanje za svakodnevne probleme, a ne babarogu koja sije nemir i mržnju i evocira na ratna zbivanja. Crkvi u Hrvatskoj je nužno potrebno restrukturiranje.

  mad al • 10.03.2009. u 12:08

 • Dojučerašnji komunisti i skojevci postaju liberali i socijal-demokrati, a umjesto "bratstva i jedinstva", "samoupravljanja" i "jugoslavenstva" počinju nam docirati o "ljudskim pravima", "slobodnom tržištu" i "globalizaciji". Dobronamjeran i neupućen čovjek vjerojatno bi se zapitao:" Kako to da su dojučerašnji komunisti i smrtni neprijatelji "trulog kapitalizma" preko noći postali veliki borci za ljudska prava i apologeti liberalnog kapitalizma?".

  Zaista, na prvi pogled riječ je velikom paradoksu i hipokriziji. Međutim, komunizam i današnji kapitalizam samo su naizgled smrtni neprijatelji. Dovoljno je samo komparirati komunističku parolu "radnici nemaju domovine" s kapitalističkom da "kapital ne poznaje granice", kako bi detektirali istog smrtnog neprijatelja i komunizma i kapitalizma. Riječ je dakako o nacionalizmu, o nacionalnim državama. Kao što nekad u Jugoslaviji nije bilo pametno naglašavati nacionalnu pripadnost, tako ni današnja globalizacija i kapitalistička filozofija, koja počiva na multinacionalnim kompanijama, ne trpi pretjerano isticanje nacionalnih država. Drugim riječima, bivši komunisti, titoisti i praksisovci samo su shvatili kako današnje integracije i svete dogme globalizacije i slobodnog tržišta mnogo efikasnije vode onome što je Engels davnih dana definirao kao "odumiranje države" ili "ukidanje države" ( Engels: "Na mjesto upravljanja ljudima doći će upravljanje stvarima i rukovođenje procesima proizvodnje. Država se ne ukida, ona odumire"). Stoga ne treba čuditi kako su glavni promotori hrvatskog ulaska u EU upravo bivši partijski drugari. Njima je posve svejedno hoćemo li biti u Jugoslaviji ili EU, za NJIH bitno je da nismo u Hrvatskoj.Sve drugo prolazi.

  analitičar • 10.03.2009. u 12:15

 • MAD AL!

  Pa vodi ih u koju drugu crkvu. Pišeš mi da ja sijem "nemir i mržnju" i da evociram na ratna zbivanja.

  Mislim da si teško pogriješio: ne "evociram" ja na ratna zbivanja nego svi hrvatski i slovenski mediji ovih dana.

  Kažeš da je crkvi u Hrvatskoj nužno potrebno restrukturiranje. Da ti nisi možda drugi Martin Luter?
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 10.03.2009. u 12:17

 • Malo o Svetoj Barbari

  Bila je kći bogatog trgovca Dioskurusa koji je u svojoj golemoj očinskoj ljubavi pretjerao i dao je podići veliku kulu – tj. zatvor s dva prozora - gdje su Barbaru dobro čuvali kako mu je nitko ne bi oteo ili odveo. No, zidovi tamnice za Isusa ne predstavljaju nikakvu prepreku. Barbara je nekako u tamnici čula za kršćanstvo i toliko se njime oduševila da je – dok je otac bio na putu – dala napraviti na kuli i treći prozor u slavu i čast Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Prema nekim tvrdnjama Barbara se dopisivala i sa samim Origenom (uglednim propovijednikom i reformatorom). Kada se njen otac Dioskurus vratio s dugotrajnog puta, i kad mu je sva oduševljena rekla da je postala kršćanka - pobjesnio je i predao Barbaru poganskim vlastima i na kraju joj sam odrubio glavu. A kad se vraćao kući bila je oluja i ubio ga grom.

  Evo, prema legendi to je bila djevojčica Sv. Barbara. I po njoj, po njenoj svetosti zove se rudnički rov u Sloveniji kod Laškog – Rudnik sv. Barbara.

  domagoj • 10.03.2009. u 12:22

 • Poput mlađahne djevojke Barbare koju je u mržnji prema kršćanstvu ubio njen vlastiti otac, tako je i u ovome rudniku Sv. Barbara nekakav politički "otac“ ili "najveći sin naših naroda i narodnosti“ kako su ga njegovi pristaše desetljećima zvali - iz mržnje prema onima koji nisu prihvaćali njegovu filozofiju života dao na najokrutniji način pobiti nekoliko stotina nenaoružanih ljudi, žena i djece, a vjerojatno i mnogo mnogo više, što će daljinji ulazak u rudničke hodnike potvrditi. Oni su ubijeni a da ubojice najvjerojatnije niti za jednog jedinog među ubijenima nisu znali ni kako se zovu, ali su znali da svi tamo nastradli jer nisu prihvaćali njegov politički pokret, zasnovan na teroru, mržnji i ubojstvima. Čak kako se čini nisu pripadali ni samo jednom narodu.

  Taj rudnički rov sv. Barbara nije jedini gdje se odigrao sličan vampirski čin, koji bi bio predostojan i za deveti krug pakla. Takvih rovova u Sloveniji, po Hrvatskoj, BiH-u i kojekuda drugdje ima na stotine i stotine, pa i znatno više od tisuću, a za mnoge se još i ne zna njihova lokacija, ili ako se zna, ne zna se što u sebi kriju. Drugi svjetski rat u Europi, a na našim prostorima posebno - i sjedne i s druge zaraćene strane, je bio poraz Ljubavi i pobjeda Mržnje. Ne samo pobjeda Mržnje, već njen najveći trijumf da današnjem čovjeku ili čovjeku koji je odgojen na nasadama ljubavi – to jednostavno nije shvatljivo. Kakav je to mrak bio u dušama ljudi koji su se u ta zla vremena predstavljali kao vođe i osloboditelji naroda. A bili su samo generali zla, sluge Zloga – oni koji su prolazili dolinom smrti i zla se nisu bojali, jer su i sami bili zlo i to ono najveće u cjelokupnoj povijesti naroda. To su bili sinovi Abelova brata Kajina, bili su sama negacija Boga. A poneki i sjedne i s druge strane i danas pravdaju njihove postupke, kao da najvećem zlu u povijesti izgleda nigdje i nikada neće biti kraja. A Bog je ljubav, a oni su negacija ljubavi. I mislili su da se mogu sakriti pred Istinom, da višestruko zatrpani rovovi neće kriknuti nečujnim krikom koji se ne čuje ušima ali razara savjestima. Ali vremenski sudac pravde pravedno sudi, razotkriva sve tajne, a posebno one za koje su njihovi subjekti mislili da se nikada neće razotkriti. I da su zato mirni i pred ljudima i pred Bogom.

  domagoj • 10.03.2009. u 12:27

 • Zlo je u dušama tih ljudi bilo toliko snažno, da ih je Bog u njihovoj slobodi potpuno prepustio njihovoj volji i okrenutosti zlu. Postali su mega ubojice, najveće ubojice ljudi u povijesti civilizacije. U ovozemnom životu, kao kršćani, kao ljudi odgojeni u Ljubavi – protiv takvih subjekata i njihovih nedjela trebamo se boriti samo Istinom. Istina je najjače oružje poštenih i dobrih. Oni zli se najviše boje Istine, a imaju za to i te kakav razlog. Ja sam Put, Istina i Život – koji se trasi već dvije tisuće godina. A oni su Sunovrćenje, Laž i Smrt. Doista!

  domagoj • 10.03.2009. u 12:31

 • Zanimljivi su ovi kriptokomunisti koji se kriju iza pridjeva "hrvatski domoljub".Pridjev , da pridjev jer imenica ima osbnost, a pridjev je rastezljiva kategorija kako gramatički, tako i semantički.
  Drug Koba poručuje kako će krenuti Staljinovim stazama.Krasno druže Koba , ali staljin je mrtvi leš u fazi raspadanja kao i vaš crveni pokret.Trunuli ste , trunut ćete.Jednao kao i Lenjin od sifilisa, jer samo su degradcije izrodile takvu šaku jada , koja je u udređenom momentu napravila največi zločin u povijesti čovječanstva , a zove se TITO.
  I vi njemu klikčete , hoštapleru, čovjeku bez morala , duše, danas i tijela.Kakv on takvi i vi , bijedni svorovi i niža bića , jer ljudi su viša bića, a vi niste ljudi.
  Miša me pitao što ću s njim , prepustiti te kotaču povijsti koji se okeće u našem HRVATSKOM smjeru, ne vidite to, niste vidjeli ni 90. , no zakon nužnosti je iznad vaših želja i vašega života.
  Bog i Hrvati
  Za dom spremni!

  Robert • 10.03.2009. u 13:02

 • Analitičaru. Ima ovdje doista dobrih komentara, ali kako sam i sam često razmišljao upravo o postavci koju opisuješ, odlučio komentirati.

  Komunisti nisu imali neke svoje ideologije, nego su prigrabili Marxov kapital, kasnije Engelsa, pa Lenjina itd. Tumačenje i sprovođenje , što da o tome kažem... Razina čovjeka određuje koju će strategiju odabrati... da bi postigli svoje ciljeve uvukli su se u klasu čija su osjećanja bila slična njihovim, tako je stvoren utisak da se komunisti bore za slobodu, ljudska prava - za sve ono što su kasnije sustavno kršili.

  Zamisli kad su mnogi pobornici komunizma zaželjeli si živjeti u prvoj socijalističkoj zemlji što im se je desilo!? Neki su ubijeni a neki internirani u Sibir kao agenti Zapada... ne sjećam se više točno imena izvora, ali takvih je slučajeva ovdje u Finskoj bilo puna, susjedi su... ako se budem odlučio pisati o Finskoj, snavest ću...

  Nije potrebno spomenuti da pozadine slavnih komunista nebi bile tako slavne da nije bilo pokretu naklonjenih ili zavedenih pisaca i naravno superlativa. U revolucije je uloženo mnogo novaca, mnogo truda a ishod? Npr. u Africi - sve same diktature, iz ropstva u ropstvo... u Istočnoj Europi npr. Češka - nekada jedna od najprosperitivnijih država Europe a kasnije još uvijek prosperitivna u Waršavskom paktu ali daleko iza Zapada... netko bi mogao objasniti to izjednačavanjem klasa odnosno njihovom abolicijom... zar se je to moralo raditi sustavnim terorom - policijom i armijom, a ne kao u Skandinaviji progresivnim porezom i razumnim zakonodavstvom?

  Dakle sezanje vlasti i zavist dvije su istaknute osobine te grupacije. Da se razumijemo, ne pišem to iz mržnje ili osvete.

  Ako se uzme u obzir naš komunistički pokret, nije slučajno da su među liderima djeca gornje (bogatije) klase (Bakarić, Ribar, Kidrič itd.) i velikim djelom pravnici ili studenti prava. Vjerovatno su razlozi u sukobima sa imućnim roditeljima i nekom excitementu... Tito je zamjenio kralja, a njegovi pomoćnici plemstvo.

  Ovo pokoljenje "komunista" koje spominješ u sličnom je položaju kao i Titov VŠ (Bakarić, Ranković, Đilas, Ribar...) oni su potomci bivše vlastele, gornje (bogatije ili vladajuće) klase. Dakle ostalo je ono za što su se oduvijek željeli boriti - novac i uspjeh!

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 19:32

 • Ah zaboravih i V L A S T naravno!

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 19:33

nedjelja, 08.03.2009.

ONIMA KOJI KLIČU: „ŽIVJELA JUGOSLAVIJA“!

Samo budalama ili zlonamjernicima nije poznato da je i jedna i druga Jugoslavija bila tamnica Hrvatskog naroda.

Evo samo nekih podataka koji to bjelodano pokazuju. Počnimo sa državom SHS od 1929.:

1. Ministarstvo unutrašnjim poslova imalo je 125 članova – od toga 113 Srba;

2. Ministarstvo vanjskih poslova imalo je 219 članova – od toga 180 Srba;

3. Predsjedničko vijeće činilo je 13 Srbi i niti jedan Hrvat ili Slovenac;

4. Ministarstvo pravde imalo je 135 članova – od toga 113 Srba;

5. Od 200 članova koji su držali novac u rukama – bilo je 196 Srba;

6. Vrhovno sud je imao 31 člana – od toga 30 Srba;

Uglavnom isto tako je bilo i na svim nižim razinama. Uz to Srbija je na području Hrvatske tada ima 60 000 policajaca i vojnika.

********

U drugoj Jugoslaviji poslije 2. svjetskog rata, jednako je tako situacija bila samo i isključivo u prilog Srba: policija, vojska, banke, glavna državna poduzeća, općine, gradovi... Znam situaciju u mom rodnom jestu Cetingradu gdje je bilo 95% Hrvata, ali su Srbi bili i glavni u Općini, Matičnom uredu, Miliciji, itd., a Hrvat je bio samo u pošti.

Osim toga svi su Srbi imali boračke mirovine iako se jako dobro znalo da su Srbi na Kordunu bili četnici svi odreda. Koji nije htio s njima, bio je od njih samih likvidiran.

Možete li vi šupljoglavci sa stranice Facebook to shvatiti?

Ovdje nisam niti spomenuo sva ona ubijstva i mučenja Hrvata pod Aleksandrovom dikataturom koja su dovela do stvaranja ustaša i željom Hrvata da se riješe srpskog jarma.


Za one kojima mržnja još uvijek zamračuje pogled evo novih saznanja o rudniku kod Celja


Dana 08. ožujka 2009., Franjo Jurčević, župnik

08.03.2009. u 20:23 • 83 KomentaraPrint#
 • Odlična analiza za svaku pohvalu. Ima tu "samo" jedan problem,a taj je da su mjesta koje su o navedenom opisu ranije držali Srbi, danas zauzeli Udbaši, tako da Hrvatska nije predaleko odmakla u demokratskim procesima.
  Kada će doći do potpunog oslobođenja hrvatskog naroda, možemo samo nagađati i pomoliti se dragom Bogu da se to što prije dogodi, da bismo svi mogli nastaviti normalno živjeti.

  ponosni • 08.03.2009. u 21:14

 • Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma povodom šutnje hrvatskog državnog vrha oko najnovijeg stravičnog otkrića najmanje nekoliko stotina hrvatskih i slovenskih žrtava komunizma u Hudovoj Jami u Barbarinom rovu u Laškom kod Celja u Sloveniji, smaknute 1945. godine od jugoslavenskog komunističkog režima maršala Tita, nakon 'oslobođenja', i
  zbog višegodišnjeg odbijanja hrvatskog državnog vrha, izuzev isprazne i u medijima cenzurirane deklaracije Hrvatskog sabora iz 2006 o osudi zločina komunističkog režima na području Hrvatske,
  da ispuni ijednu moralno-političku preporuku iz rezolucije broj 1481 Vijeća Europe o Nužnoj međunarodnoj osudi zločina totalitarnog režima komunističke partije, zahtijevamo u ime pola milijuna hrvatskih žrtava komunizma:

  1. Da Bijela kuća, predsjednik Barack Obama, i State Department, blokiraju predviđeni ulazak Republike Hrvatske u NATO jer hrvatski državni vrh blokira državno-odvjetničku i pravno-sudsku istragu nad kazneno prijavljenim komunističkim de facto zločincima koji su nakon završetka WWII počinili po zapovjedi maršala Tita i politbiroa CK KPJ zločin protiv čovječnosti, likvidiravši preko pola milijuna ratnih zarobljenika i hrvatskih civila i pripadnika drugih naroda na području bivše socijalističke Jugoslavije.

  2. Od hrvatskog državnog vrha zahtijevamo žurnu državno-odvjetničku istragu komunističkih zločina od 1945. do 1990. godine, podizanje optužnica, i nedvosmislenu moralno-političku osudu režima maršala Jugoslavenske armije, Josipa Broza - Tita, generalnog sekretara jugoslavenske komunističke partije, i doušnika sovjetske tajne policije, 'Valtera', i kazneni progon počinitelja komunističkog terora, zatim, medijsko rasvjetljavanje komunističkih zločina, te prestanak ratnog terora partizanskog agitpropa koji udruge partizanskih ratnih veterana primjenjuju na stanovnicima Republike Hrvatske!

  3. HR Centar IZK zahtijeva prijenos posmrtnih ostataka od 196 tisuća smaknutih Hrvata 1945. na području Slovenije u Republiku Hrvatsku, i uređenje jednog groblja u glavnom gradu Hrvatske za hrvatske žrtve komunizma, zatim, postavljanje spomenika hrvatskim žrtvama komunizma u centru glavnog grada Zagreba, ukidanje Trga maršala Tita u Zagrebu, i imenovanje Trga žrtava komunizma, i ustanovljenje Memorijalnog muzeja žrtava i zločina komunizma, u Zagrebu, kao i Memorijalnog centra, spomen-područja u bivšem jugokomunističkom konc-logoru na Golom otoku!

  4. Od Hrvatskog sabora zahtijevamo žurno donošenje Zakona o lustraciji nekadašnjih pripadnika komunističkih tajnih službi, i boljševika/titoista koji su u bivšoj SFR Jugoslaviji kršili ljudska prava, kao i u Republici Hrvatskoj!

  5. Zahtijevamo javnu i nedvosmislenu osudu titoizma i maršala Tita osobno, i ukidanje medijske cenzure nad informacijama o komunističkim zločinima, posebno ukidanje medijske cenzure nad Hrvatskim centrom za istraživanje zločina komunizma!

  CROATIAN CENTER OF SURVEY THE CRIMINAL COMMUNISM

  iskreno do kraja • 08.03.2009. u 21:29

 • Svi oni koji zazivlju Jugoslaviju i Tita su velikosrbi - četnici. Izgubili su primat koji su imali preko 70 godina u Hrvatskoj i nad Hrvatima, i to ih dovodi do ludila. To su Anti-live, Primorac, Poncije, četnik , Red-Polux, Drug Kobe i još neki. Njih treba ignorirati i pustiti ih da dalje baljazgaju i primitivno pristače. Njihovi komentari nisu dostojni nakakove pažnje normalnih i uljudnih ljudi.

  Zenzo • 08.03.2009. u 22:52

 • joj franjo inkvizitore stari al te pljuju na fejsu, evo franjo moj dragi da ti se pohvalim ponosno - i ja sam član te grupe na fejsu gdje po tebi brutalno seru i da znaš imaju na to svako pravo jer si zaista predmetom sprdnje glupa primitivna klerofašistička stara dementna imbecilčino.
  A ti zenzo, četnik te ujebo pička ti materina. Jebo ti četnik mater na grobu franje tuđmana.

  JUGOSLAVIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  TITO!!!!!!!!!!!!!!!!!

  NEKA JE VJEČNA SLAVA MARŠALU TITU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Drug Koba • 08.03.2009. u 23:06

 • U svom eseju "Zavist i aristocid" (Envy and Aristocide, The Eugenics Bulletin, zima 1984), Weyl opisuje u kojoj mjeri zavist tj. jal, utiču kod manje inteligentnijih ljudi na njihovo kriminogeno ponašanje i osvetoljubivost. U tom kontekstu jasni mogu biti i pravi motivi zašto su jugoslavenski komunisti činili gigantske zločina protiv hrvatskih intelektualaca nakon drugog svjetskog rata. U brojnim čistkama OZNE i UDBE nisu bili presudni samo ideološki motivi, tj. tzv klasna borba, nego primitivni jal i saznanje da među proustaškim ili pronedićevskim intelektualcima ima ljepših, pametnijih i poštenijih ljudi. Njemački general i obavještajac, Lothar von Rendulic, koji je vrlo dobro poznavao mentalitet titoista i balkanskih partizana, plastično opisuje kanibalske postupke jugo-partizana, i kako su njegovi Wehrmacht vojnici očajno vapili de ih se prekomandira iz balkanske fronte na Istočnu frontu. (Gekämpft-gesiegt-geschlagen, 1952) Velika je šteta što masa takvih knjiga nije prevedena na hrvatski jezik.

  svijetlo • 08.03.2009. u 23:23

 • Pitao sam staru babu da mi da bombon a ona mi je dala krvavi tampon.

  Milivoj • 09.03.2009. u 00:26

 • Svako malo kako se u Sloveniji istraži neka nova grobnica s hrvatskim žrtvama ubijenim nakon kraja 2. svjetskog rata u Hrvatskoj se ponovo otvara pitanje što se to dogodilo svibanjskih dana 1945. godine, i što se događalo na Križnom putu kao i godinama kasnije tijekom rigidne strahovlade Komunističke partije Jugoslavije na čelu s Josipom Brozom Titom. Zadnja istraživanja u blizini grada Laškog, gdje su slovenski istražitelji iza mnogih pregrada u rudniku Barbara našli još jedan jezovit dokaz onoga što se zaista dogodilo u svibnju 1945. godine natjeralo je čak i one najupornije u Hrvatskoj u krajnje necivilizacijskom relativiziranju poslijeratnih zbivanja na uzmicanje i posipanje pepelom. Jesu li stotine pronađenih žrtava ubijene plinom, čime bi Titovi partizani stali uz bok Hitlerovim nacistima koji su jedini koliko je do sada bilo znano svoje žrtve ubijali plinom, ili su, još strašnije, stotine žrtava žive zakopane pokazat će istraga. A ova istraga, može se slobodno reći, uvelike kasni, jer se već dugo zna za postojanje masovne grobnice rudniku Barbara, kao što se zna već godinama za stotine drugih grobnica u Republici Sloveniji od kojih je većina neistraženih. No, što se može prigovoriti slovenskoj strani kada se u Hrvatskoj još uvijek sustavno radi na prikrivanju poslijeratnih zbivanja u kojima su većina stradalih bili Hrvati...

  domagoj • 09.03.2009. u 00:59

 • Svjetlo! Hvala za naslov knjige, potražit ću je naime Rendulić je bio sa svojim vojnicima u Finskoj tokom 2. sv rata. pa pretpostavljam da se ovdje ta knjiga može dobiti na njemačkom i finskom.

  Zahvaljujem na sažetku!

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 01:29

 • Gospodine Jurčević - namjerno ne kažem velečasni, jer dok sam išao u crkvu, tako se nazivalo časne i poštene svećenike, u ime sebe samoga i tisuća ljudi oko nas, molim vas da prestanete pričati gluposti i baviti se temama od pred 50 godina.

  Imamo vlastitu državu, koja je većini svojih građana maćeha zbog korupcije i loše vlasti koju drži HDZ. Taj isti HDZ je opljačkao naš narod devedesetih "privatizacijom" javne i državne imovine te nas, koji smo nekad bili uzor cijeloj istočnoj Europi, ostavio u balkanskoj kaljuži iz koje ćemo teško van. Ti isti ljudi i danas drmaju Hrvatskom i s njima na čelu "idemo dalje" u provaliju. Otkud vam hrabrosti, obraza i nedostatka samokritičnosti da se bavite "komunističkim avetima" i sličnim glupostima, prodajete pamet i kritike društva, a sami živite u kulama u oblacima - nemate dijete da se o njemu brinete, nemate posao na kojem vas se svakodnevno izrabljuje, NEMATE POJMA kako žive ljudi danas, što ih brine i koje su njihove potrebe, a pogovo nemate pojma što žele mladi i kako se brinu da li uopće u Hrvatskoj imaju budućnosti ili im je pametnije školovati se i emigrirati.

  Ustaše, partizani... pa mi nikad nećemo među normalan svijet dok se time bavimo. Nemamo samo mi taj problem, ima ga i Poljska, i Estonija, Finska... ali im se svijet ne vrti oko toga i danas su godinama ispred nas.

  S druge strane, imajte malo poštovanja prije nego popljujete sve one koji ne misle kao i vi JER MI PLAĆAMO VAŠE BLJEZGARIJE zahvaljujući ugovorima s Vatikanom. Iz mog džepa dolazi vaša plaća, sjetite se toga ponekad, i to protiv moje volje. Da se mene pita, taj bi novac išao u Crveni križ ili u neki od domova za nezbrinutu djecu.

  A komentar da udbaši drže ključna mjesta... evo vam udbaša: Sanader, Šeks, Kosor, Bebić, a prije njih Tuđman, Radić, Granić, Šušak... Kamo sreće da su udbaši, ne bi raskupusali sve ono što se 50 godina stvaralo.

  SamoParGodinaZaNas • 09.03.2009. u 01:40

 • I jedan dodatak: HDZ surađuje sa Pupovcem i društvom, pa ako vam to smeta, nemojte više narod nagovarati da glasuje za njih. Još bolje, pustite narod da glasuje po svojoj savjesti. Vi to ne možete razumijeti, to je DEMOKRACIJA.

  SamoParGodinaZaNas • 09.03.2009. u 01:42

 • Hrvatski komunisti su mnogostruko sudjelovali u genocidu prema vlastitom narodu; zato su i ukinuli rad Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, jer bi na svjetlo dana izašla njihova zlodjela.
  No, nova vlast 2003. je mogla obnoviti rad te komisije,a nije,
  mogla je sklopiti ugovor sa Slovenijom o dostojnoj sahrani hrvatski žrtava eksumiranim u Sloveniji, a nije;
  trebala je prići realizaciji Rezolucije 1481 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a nije; trebala je istražiti grobišta i stratišta žrtava rata i poraća , popisati sve žrtve;procesuirati žive i dokazane zločinca, a nije.....
  To nam nisu branili Englezi ili ne znam tko. To ide isključivo na dušu aktualne vlasti i njenih glavara - sinjih kukavica ,čija bešćutna ignorancija graniči s moralnom i mentalnom tupošću...

  Bubić • 09.03.2009. u 02:01

 • U Hrvatskoj, odmah nakon prvih slobodnih izbora počelo se govoriti o strašnim sudbinama Hrvata i pokoljima nakon završetka rata. Za većinu stanovništva su ta saznanja bila apsolutno nova i šokantna. Počela su izlaziti vani i svjedočanstva o partizanskim rabotama. Oni su se ne rijetko presvlačili u ustaške uniforme i klali po selima kako bi “uvjerili” stanovnike koji im bas nisu bili previše skloni da im se pridruže. Počela su se spominjati i imena (dosta splitskih obitelji time je dovedeno u tešku situaciju a to se sigurno događalo u cijeloj Hrvatskoj) i izgledalo je da proces lustracije više nije moguće zaustaviti. U zraku se osjećao entuzijazam, lakše se disalo jer – dočekali smo slobodu. S njom je trebala na svijetlo dana izaći i istina, istina pod svaku cijenu i bez obzira na posljedice.

  Međutim, dogodilo se nešto drugo. Dogodio nam se rat. Nemilosrdan, krvav, okrutan kao da smo se vratili u doba turskih osvajanja. Mentalitet osvajača bio je isti. Hrvatska se našla izložena toj agresiji potpuno razoružana, bez vojne organizacije, u međunarodnoj izolaciji. Bilo nam je potrebno čudo, pomoć nase Gospe, potpuno jedinstvo naroda, jedinstvo Hrvata u Domovini s onima izvan nje, hrabri i pošteni ljudi spremni dati život za tu zemlju i njezinu budućnost, vrijeme potrebno da se uspijemo organizirati i kako tako naoružati. Malo po malo, okupirani teritorij se povećavao, bombardiranja i opsade su uništavale ono sto još nije bilo okupirano a zemlja se punila grobovima, invalidima i izbjeglicama. U cijeloj toj situaciji trebalo je imati na umu samo jedan i apsolutan prioritet kojemu je sve drugo bilo podređeno: obranu zemlje.

  Mirkec • 09.03.2009. u 02:13

 • Na žalost, kolateralna žrtva rata bila je lustracija. Neophodno je bilo zatražiti pomirenje i jedinstvo naroda, neophodno je bilo ne dirati ozbiljno u nacionalizaciju (kao što je na pr. napravila Čehoslovacka kada je katastarsku situaciju jednostavno vratila na stanje prije nacionalizacije) da se ne izazovu dodatni socijalni problemi.

  Svi oni koji su trebali biti pogođeni lustracijom, shvatili su da je to njihova šansa. Ne zaboravimo da se radilo o komunističkim provjerenim kadrovima koji su zadnjih dvadesetak godina uspjeli akumulirati lijepo bogatstvo, njihova djeca su studirala na europskim i američkim fakultetima, feta hrvatske akumulacije koja nije otisla u Beograd našla se u njihovim rukama. U ratnim godinama dok je cijela zemlja krvarila spretno su se uvukli u vladajuće strukture, kupili su pokradenim novcem i uslugama svoje pozicije i svoj miran san. Neki su čak i uspješni gospodarstvenici jer su raspolagali kapitalom za ulaganje, mnogi su politički aktivni, prisutni u raznim strankama vec prema kanalima koji je svaki od njih pronašao, ali im je svima zajednički nazivnik briga da do lustracije ne dode.

  Jedan od puteva je okomiti se na sve hrvatsko, na svakoga tko se usudi pokazati domoljubne osjecaje. Vezali su se za uspomenu na propali zlocinački komunistički rezim, s jedne strane nastavljajući posao negiranja prava na nacionalne osjećaje i napadajući najveći bastion tih osjećaja – crkvu u Hrvata, a s druge strane podgrijavajući osjećaj nostalgije kod ljudi za vremenima koja su za mnoge građane značila samo sigurnost.
  Štite lik i djelo međunarodno priznatog zločinca Tita jer time zapravo štite sebe.

  Mirkec • 09.03.2009. u 02:20

 • Vi ste bolesni svi... Nitkom od nas otac nije bio ubojica, niti je itko velikoSrbin, niti Četnik, niti mrzi Hrvatsku... Nikada nisam opsovao na ovom blogu, a ostali psuju jer ih provocirate, no ja trpim... To je takodjer dio njihovog šarma. Vi mrzite, a mi štujemo bratstvo i jedinstvo. Sramite se striček Franjo šta zazivate mržnju. Naravno da nije po jevanjdjelju biti protivan bratstvu. Kamo sreće da smo slušali druga Tita, i čuvali bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga. Ne bi se ni desilo sve ovo...

  Anti-live • 09.03.2009. u 09:26

 • SamoParGodinaZaNas-u. Čime se jedan župnik ili bolje reći svećenik mora baviti ako ne grijesima našim? Ako bi sva ova masivna ubistva metaforizirali Zlom dakle Sotonovim prisustvom zar nije upravo svećenik taj kome pripada duhovno područja ovog magnum Crimena? Znam pokušat ćeš to opravdati Jasenovcem ili nečim...

  Nema opravdanja!

  Riječ je o Revoluciji, a statistike govore nešto o njenoj razornoj moći, sustavu i posljedicama.

  Zapravo, župnik je odgovorio svojom usporedbom na nešto što ti preskačeš. Ne mrzimo Srbe zbog zbog tih nedjela, ali potsjetiti na prošlost - znači aktivirati našu opreznost, posebno u sadašnje vrijeme. Ne vidim u tome nikakvog ustaštva!

  HDZ je u suradnji sa našom srpskom manjinom, ne vjerujem da je to bilo sporno kod župnika. Mislim čak da je i poželjno ako Pupovac, Uzelac i drugi doista doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu... On nije pisao o prečanskim Srbima nego o onima koji su vladali, a vladali su kao i uvijek oni koji su živjeli u Beogradu... tako sam ja sebi protumačio ovu njegovu TEMU(!).

  A sad kako ćemo nazivati župnika ili svećenika, nema formule... evo ja svog prijatelja svećenika zovem samo prvim imenom, a svejedno ga cijenim... :)

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 09:33

 • Mirkec, dobri sažetci! Podržava.

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 09:33

 • Kako su reagirali Albert Einstein i Heinrich Mann na vijest o ubojstvu dr. Milana Šufflaya hrvatskog domoljuba i znanstvenika.

  Albert Einstein
  Heinrich Mann

  APEL MEĐUNARODNOJ LIGI ZA LJUDSKA PRAVA
  125, AVENUE DE WAGRAM, PARIZ

  Mnogopoštovani prijatelji!

  Mi ne možemo propustiti, a da Međunarodnu ligu za ljudska prava ne upozorima na događaje, koji su dne 18. veljače o.g. doveli do umorstva hrvatskoga učenjaka dr. Milana Šufflaya.

  Kada je ovaj učenjak spomenutoga dana išao kući, bio je u Zagrebu na cesti iza leđa napadnut i, prema našem izvještaju, željeznom motkom umoren. Slijedećega dana on je ovim težkim ozljedama podlegao i dne 22. veljače je na Mirogoju pokopan uz hrvatske mučenike.

  Profesor Milan Šufflay bio je poznat po svojim brojnim znanstvenim djelima i radnjama. Zagrebačke novine nisu međutim smjele izvješćivati o djelovanju ovoga učenjaka, čak je i osmrtnica zaplijenjena, a brzojavne sažalnice nisu smjele biti odpremane. Nije bilo dozvoljeno objaviti vrijeme pogreba, a zabranjeno je bilo izvjestiti žalobnu zastavu na zgradi Sveučilišta. Školsku mladež, koja je prisustvovala sprovodu, policajne vlasti izagnaše iz Zagreba, a hrvatske narodne trobojnice, kojima su bili vijenci urešeni, odstraniše.

  Ime ubojice, Branko Zwerger, bilo je poznato. Poznata je bila i organizacija kojoj je ubojica pripadao ("Mlada Jugoslavija"). Poznato je bilo da je umorstvo dogovoreno u noći od 11. do 12. veljače u stanu zapovjednika grada generala Belimarkovića. Kod toga dogovora sudjelovali su članovi organizacije "Mlade Jugoslavije" Brkić, Godler, Marčec i ubojica Zwerger. Zagrebačka policija unatoč tome službeno objavljuje dne 19. veljače dne 19. veljače da je počinitelj nepoznat.

  Ubojstvu profesora Šufflaya prethodile su sljedeće činjenice:

  Povodom posjeta kralja Srbije u Zagrebu mjeseca siječnja dostavljena su nizu najuglednijih ličnosti - tako vođi Hrvata dr. Vladku Mačku, dr. Anti Trumbiću, dr. Mili Budaku, sveučilišnim profesorima dr. Filipu Lukasu, dr. Davidu Karloviću, dr. Milanu Šufflayu i drugima - prijeteća pisma s podpisom "Za kralja i otadžbinu", u kojima ih se čini odgovornim i vlastitom glavom i životom njihovih obitelji, bude li za to vrijeme kraljeva boravka u Zagrebu ikakvih protesta ili demonstracija.

  Ovoj terorističkoj organizaciji, koja javno nosi ime "Mlada Jugoslavija" održao je kralj Aleksandar javni govor, u kojem je progovorio o odstranjivanju po narodu izabranih hrvatskih narodnih zastupnika, što je proveo. Riječima: "Ja sam odstranio poslenike", on je sam dao poticaj odnosno nalog da se od njegova formalnog odstranjivanja iz parlamenta imade prići na fizičko, to jest konačno odstranjenje. Kao uzor ima vrijediti 20. lipnja 1928., kada su u beogradskom parlamentu umoreni hrvatski vođe.

  Iza toga slijede u vladinoj štampi javni pozivi na umorstva vođa hrvatskoga naroda. Tako piše vladin list "Naša Soga" na Sušaku dne 18. veljače: "čelenke će prskati..." Istoga dana uvečer umoren je u Zagrebu prof. Šufflay. Drugi primjer otvorenoga poziva na umorstvo objavljen je 28. veljače u splitskoj "Zastavi", daljnji poziv, u mariborskom "Jugoslavenu". Neki članovi držtva "Mlada Jugoslavija", koji su imali izvesti umorstva Hrvata u inozemstvu, uhapšeni su dne 12. ožujka kod umorstvenih priprema u Beču te predani bečkim sudovima na postupak.
  Delegacija Hrvatskoga narodnoga zastupstva još je dne 25. siječnja 1930. predala Ligi naroda u Ženevi memorandum, koji je istodobno odaslan vladama i organizacijama svih kulturnih država, upozoravajući na stanje u Hrvatskoj. Ovim se memorandumom pred cijelim čovječanstvom diže obtužba protiv absolutističke vladavine kralja Srbije kao i protiv užasa i strahota, što ih vladavina nad hrvatskim narodom počinja. Kako činjenice dokazuju, ove su strahote od onoga doba samo još veće.

  S obzirom na ovo strašno stanje mi vas molimo, da Međunarodna liga za ljudska prava poduzme sve da se ovoj bezkrajnoj nasilnoj vladavini stane na kraj.

  Ne smije se trpiti da se umorstvo upotrebljava kao sredsto za postizavanje političkih ciljeva.

  Ne smije se trpijeti da se ubojice veličaju kao narodni junaci.

  Držimo da je samo po sebi dužnost Međunarodne lige za ljudska prava da apelira na sve one koji cijene slobodu i ljudska prava naroda, da se proti strahovladi koja gospoduje u Hrvatskoj, digne najsvečaniji protest. Sve zemlje, naročito Francuzka, Njemačka, Poljska, Austrija, gdje postoje grane Međunarodne lige za ljudska prava, imadu dužnost da se postave kao štit pred ovaj mali miroljubivi prosvjećeni narod.

  Mi očekujemo vašu odluku i pozdravljamo vas.

  Njemačka liga za ljudska prava.

  Albert Einstein
  Heinrich Mann

  Travanj 1931., Berlin

  Moja opaska Milan pl. Šufflay ubijen je u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu.

  Robert • 09.03.2009. u 11:59

 • Velečasni maknite ove partizančiće mogle bi ih majke prepoznat po riječniku pa će dobit po guzi.Nikad više Jugoslavije.Da vam je tito bio vjernik možda bi uskrsnuo,sada se prži u paklu.Podrška velečasnom.BOG I HRVATI!!!

  AJKULA • 09.03.2009. u 12:31

 • MATE ŠIMUNDIĆ, HRVATSKI SMRTNI PUT, Split 2001
  POKOLJI U SRIJEMU
  Sovjetska vojska i partizani 19. listopada 1944. zaposjedoše Beograd, a 1. studenoga partizanska vojska prešla u Zemun, tada u hrvatsku pokrainu Sriem, na tlo Nezavisne Države Hrvatske. Njemačka vojska te dielovi hrvatske vojske pod bitkom su odstupale i zaustavile se zapadno od Šida, oslanjajući se na sjeveru na Dunav te na Savu na jugu. I tu će ostati razmede među njima do 12. travnja 1945. Partizani, naviknuti na gerilski rat, težko se prilagodivahu na čeoni (frontalni) rat u ravnici, stoga trpjeli visoke gubitke. Njihovim nastupanjem preko Sriema započe nevideno iztrjebljenje sriemskih Hrvata. Kano za svaki slučaj, u svakome selu ubili od 4 do 20 Hrvata, naravski, obtužujući ih da su - ustaše. Taj izgovor vriedio od četničko-partizanskoga ustanka, a vriedit će dulje od pola stoljeća nije moguće prikazati zločine u svakome selu i gradu, no spomenut će se njih nekoliko, kako bi se barem dobila okosnica jednoga genocida:
  a) Sriemska Mitrovica u velikoj većini bila nastanjena Hrvatima. Kada se u nju uvukli "oslobodioci", udariše odmah u krvave orgije. Srbokomunističke horde danju i noću odvodile mitrovičke Hrvate na obližnja stratišta i usmrćivale ih. Koliko se dalo procieniti, ubiše 4.000 Hrvata, stvarno cviet mitrovičkih ljudi. Naravski, time je osbiljno narušena nacionalna ravnoteža u tome gradu u korist doseljenih Srba. A nastavit će se progon domaćih Hrvata do kraja rata i, naposliedku, do naših dana. Uskoro je po ratu Sriemska Mitrovica pretvorena u srbski grad, u njemu tek životari hrvatska manjina.
  Neka se zna, da je strieljanje domaćih Hrvata trajalo puna dva tjedna!
  b) Čim je srbovojska posjela Šid, ponašala se po utvrđenu načinu. Prvih je dana pobila 300 domaćih Hrvata. 8.prosinca (1944) partizanska vojska bila doprla do crte Sotin - Grabovo Đeletovci - Otok - Komletinci. Nakon osam dana njemačka i hrvatska vojska vratila ih na crtu Šarengrad - Babska - Ilinci - Lipovac. To je zapravo ona crta, što je ostala do 12.travnja.
  c) Na svoj glavni zadatak - usmrćivanje tamošnjih Hrvata - nije zaboravila, tako da je dne 8. prosinca podignulo bielu zastavu 200 domobrana, ne mogavši se dalje odupirati. Isti su dan postrieljani pokraj sela Opatovca. Ali prorjeđivali i sela. U Gibarcu usmrtili 10 seljana. U Tovarniku se izživljavali na domaćim ljudima na svoj srbsko-pravoslavno-bizantski način: dvadeset i sedmerici njih naredili, neka se popnu na crkveni toranj tamošnje crkve te jednoga za drugim bacili s visine. Svi nadoše smrt u podnožju tornja svoje crkve, u koju redovito zalazili na misu.

  Robert • 09.03.2009. u 12:50

 • -Ajkula-
  U čemu podržavaš velečasnog? U govoru mržnje jel. Šta pizdiš sa tim glupostima "Bog i Hrvati" Zar ne može biti i Bog i Kinezi, Bog i Izraelci, Bog i Danci... Ne kužim tvoju poruku? Pobiti sve neHrvate i potjerati. Šta hoćeš reć?

  -Robert-
  Šta pišeš te stvari koji kurac, koja je poruka? Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Čuo sam čak da su partizani ispekli nekog biskupa na ražnju. Kao što se klalo i na Hrvatskoj strani.Ustaše su bili laki na nožu, kao i Četnici... Ali šta je poanta, štaa??? Da treba pokokat antifašiste, ne kužim? Na šta se pozivaš? Reci, nemoj tu pisat pamflete jer svi mi znamo da se svašta dogadjalo. Možda hoćeš reć da su Srbi zlikovci??? Pa potjerali ste ih sve skoro iz Hrvatske. Tko ti je sada kriv. Mesić? Šta hoćeš koju pizdu materinu reć? Pozivate se na nekakvu mržnju a nema svrhe. Sta hoćete, rata još malo? Prvo jezik mržnje ide, a to upravo radite pa poslje slijedi krvoproliće... Nosite se u kurac i vi i ovaj Franjo ludi!!!

  Mišo • 09.03.2009. u 13:22

 • Debilu jedan glupi kako bi te istukao kad bi te vidio na cesti..konju jedan primitivni

  mimi • 09.03.2009. u 13:26

 • -Robert-
  Sve to što si nabrojao nije ni deseti dio od broja Srpske sirotinje poklane po Jasenovcima itd. Ako ćeš brojati žrtve, bolje nemoj jer to što si nabrojao Hrvatsko-ustaski vampiri potuku za jedno prije podne u svojim sabirnim logorima. Medjutim, vidim govor mržnje ali nema poante. Hajde odgovorite??? I ti Franjo??? Šta je poanta? Pobiti sve neHrvate, neUstaše, komuniste, antifašiste?

  Mišo • 09.03.2009. u 13:28

 • čini se meni da su autoru četnici svi oni koji nisu bili u ustašama.

  bastard • 09.03.2009. u 13:31

 • e,moj župniče,a gdje je ona "tko tebe kamenom ti njega kruhom",a da i ne spominjem onu o ljubavi prema bližnjema,ma kakav bio...

  siniša • 09.03.2009. u 13:31

 • htio bi nešto reći, vaše priče nikog ne interesiraju. znate što ih interesira. hoće li sutra radit i primit plaću.
  a sve je izvjesnije da neće!
  ako bi se mogli time pozabaviti!?
  zahvalan čitatelj!

  budućnost • 09.03.2009. u 13:36

 • Franjo, sve je jasnije kako raspiruješ mržnju i kako uživaš u ovome izigravajući paćenika. Iznošenje jedne strane medalje ni na koji način ne može doprinijeti objektivnom sagledavanju prošlosti. A i ono što si nedavno izjavio da su na Kordunu praktički svi Srbi bili četnici vrhunac je tvog šovinizma. Nema kraja tom beskrajnom intelektualnom siromaštvu i malodušnosti. Pokušaj biti realniji, pokušaj se ponašati kao vjernik.

  Hrvatski domoljub • 09.03.2009. u 13:47

 • Jooooj, šupljoglavci... e stvarno, nikada ne biraš riječi. Pa dobro tamo piše - sramotiš svećenički poziv, a oni koji te podržavaju na ovom blogu u ovim budalaštinama zapravo ti pomažu da budeš još veći idiot nego što jesi. Idiote!!

  Hrvatski domoljub • 09.03.2009. u 13:49

 • Mišo ili možda Miša.
  Jesi budalo kad čuo za kontinuitet hrvatske okupacije koji traje od 1918. do danas.
  Nisi.Živio si u društvu jugoslavena, slavili ste tita i ubijali ste se na naš račun, e nemate šanse.
  A ti navodni "h.domoljubu".
  Što ti želiš????
  Reci.

  Robert • 09.03.2009. u 14:00

 • Bravo velečasni, tako treba - udara on lijevo i desno. A lijepo je i ponosni napisao da udbaša ima koliko hoćeš. Evo, Vlado Šeks, pisao na ćirilici i srpskom, surađivao sa zna-se-kime. Luka Bebić, parijac, cinkao zna-se-kod-koga. Sve najvjerniji zna-se-kadrovi. A i bivši zna-se Mesić isto je okružen kadrovima koji su radili za zna-se-koga.

  ToMajstore • 09.03.2009. u 15:05

 • -Bastard-
  Ljepo rečeno i nažalost istinito...

  -Roberte-
  Svaka čast, jesi me skužio. Šta, jel bi me ukokao da sam Miša, reci, olakšaj si dušu... Okupacija od 1918 -e do danas??? Pa dali si ti normalan? Dobro, Srba ste se riješili, ali tko te sad okupirao? Crveni vukodlaci ili Jugojanjčari? Kaži tko te dira da im jebem mater... Nitko tebe nije okupirao, osim u glavi možda, ili lajete tu uglas bez veze... Sve vam fali nešto...

  -Mimi-
  Nećemo se tući valjda, izvini zbog primitivizma...

  Mišo • 09.03.2009. u 15:14

 • -Robert-
  Živili u društvu Jugoslovena, štovali Tita i ubijali se na vaš račun... Neka ti bude, iako je bolesno to što si rekao sada... Dobro, kako bi ti to riješio, ne shvaćam šta hoćeš reći? Optužuješ za nešto i šta? Reci poantu, što treba napraviti??? Ne brini se jer ja nisam ubio nikoga, za sada...

  Mišo • 09.03.2009. u 15:29

 • Velecasni, S V A K A V A M C A S T!!!!! Oni koji su nas napali, izgubili su sveti rat(kako kaze thompson) SADA NEKA PATE!!!!! Ti jadnici su tuzni i zalosni jer su se nadali svojoj drzavi,nadali su se da ce njihova braca doci do mora, e pa braco srbi sad vam ne preostaje nista nego blatiti naseg NAJ SVECENIKA FRANJU JURČEVIĆA, i takve hrvatine. A mozete nas opet pokusati napasti tako da vas se rijesimo za sva vremena!!!!!!

  Velecasni nedajte se isprovocirat!!!

  nadam se da cete vjecno ostati u Kastvu.....Vas obozavatelj

  marko2 • 09.03.2009. u 15:31

 • Žrtve iz rudnika kod Laškoga nisu jedine koje su žive zabetoniran - oko 5.000 hrvatskih zarobljenika i civila i slovenskih "domobranaca".U Sovenskoj Bistrici je zabetonirano oko 4000 zarobljenih domobrana. Naši mediji stalno govore o nekoliko stotina kostura, kako bi umanjili brojke i bagatelizirali zločin. Treba pročitati knjige "Bleiburg" od Mirka Grčića i "Križni put" od Borisa Vlašića i Aleksandra Vojinovića, obe izdane u redakciji "Starta" 1991. U njma su opisani mnogi zločini u Sloveniji i svjedočenja mnogih svedoka koji su "čudom Bošjim" peživjeli sve te pokolje. Pokolje na Kočevskom rogu ca. 40.000 hrvatskih zarobljenika, odraslih civila i maloljetnih djevojaka i mladića te nešto crnogorskih četnika i slovenskih domobranaca ,detaljno je opisao u nastavcima u "Hrvatskom slovu" 2007. dr. Zoran Božić. O tim temama bi se češće i više trebalo pisati i komentirati. Mrtve ne možemo više oživiti, ali imamo pravo svi mi znati istinu i boriti se svim snagama protiv opasnih fraze nekih naših političara i mnogih Srba da smo svi mi imali žrtava i da se jedni drugima moramo ispričati. Bez istine nema pomirbe, ma koliko se "naš" Mišo i njegovi drugari pjenili od mržnje prema Hrvatima. Oni bi opet klali u ubijali nedužne i nenaoružane hrvatske civile, svećenicima živima derali kožu i pekli ih žive na ražnju kao nekad. A mih ih ovdje hranimo i "timarimo". Dokle će tako ? Pored ovakvoga političkoga vodstva još dugo i budimo sretni da nam dozvole živjeti uz njih u našoj vlastitoj kući.

  Zenzo • 09.03.2009. u 15:35

 • Miša kontinuitet je zlo.
  I treba ga prekinuti.
  Kako , to prepusti meni.
  A ti na zahaosku školjku i kakaj svoje budalaštine.

  Robert • 09.03.2009. u 15:48

 • Recimo ne mržnji i fašizmu-http://www.facebook.com/group.php?gid=54119017559

  kastavac • 09.03.2009. u 15:50

 • nitko ti ne brani da živiš u svom uvijerenju, no ne koristi svoj poziv da svoja uvijerenja namećeš drugima!

  zreo čovjek • 09.03.2009. u 15:52

 • Kao božji sluga-svećenik nesmijete promicat ustaštvo,mržnju prema srbima i fašizam...
  Nemožete se zbog zločina koje su četnici radili u hrvatskim selima zalagati za genocid cijelog naroda i agresiju prema njima jer zaboravljate da ni u jednom ratu nijedna strana
  posve nevina.NISU SVI SRBI KRIVI i sramite se što to zagovarate.Mislim da je sramota za naš narod što se većina mladeži i osoba općenito na Tompsonovim koncertima.Pričate kao da je NDH bila najbolja zemlja za Hrvate a (ne)zaboravljate da je osnovana na temeljima fašizma, da je Pavelić dao većinu naše obale Talijanima,šume i prirodna bogatstva Njemcima a nacionalna bogatstva Hitleru.Vi ste jedan običan stari u staša koji si te ideje treba nabit u ustašku guzicu!!!

  JOSIP BROZ DOBAR SKROZ!

  HRVAT ALI NE USTAŠA • 09.03.2009. u 15:54

 • EVO ŠTO NEKI KOMUNISTIČKI "DEMOKRATE" I DEBILI MENI PIŠU:

  "Debilu jedan glupi kako bi te istukao kad bi te vidio na cesti..konju jedan primitivni

  mimi • 09.03.2009. u 13:26".


  MIMI

  Komu se ti to groziš? Gdje si sada tvoji istomišljenici debili sa fejsa kao što su Anti-live, Drug Koba i njegov Mosad, itd., da osude ove tvoje prijetnje?!

  MIMI, osobni bih poručio da ako misliš mene istući kada me vidiš, imaj stalno u torbi barem tridesetak metara zavoja, par lungeta i desetak kg gipsa! Može ti ustrebati.

  Drugi koji se potpisuje sa Siniša, veli:

  "e,moj župniče,a gdje je ona "tko tebe kamenom ti njega kruhom",a da i ne spominjem onu o ljubavi prema bližnjema,ma kakav bio...".

  Siništa, nas su takovi kao ti već toliko izudarali sa kamenjem da mi više kruha nemamo, pa je red da napokon i mi uzmemo kamenje!

  Jeste li sada debilI zadovoljni mojim odgovorom?
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 09.03.2009. u 16:00

 • dragi franjo,
  gledam, i šutim, ali moram ipak ovajput komentirati: tvoji očito istomišljenici - informatičar i mimi - kako bi njih nazvao i što bi kazao o njihovom odgoju?

  a rretoriku u kojoj se nekoga (koga se ne poznaje) optužuje da je ubojica ili da su mu to roditelji? ili onu koja poziva na likvidaciju tinejđera?

  dosta je već rečeno o MOME odgoju, pa je vrijeme da ti kažem da sam ja odgajan kršćanski (vjerovao ili ne), mada nisam kršćanin.nisu me zasigurno odgajali da se prepucavam sa svećenicima što dosada niti nisam činio jer nisam imao potrebe.
  tek toliko, na onoj stranici facebooka koja je protiv tebe, neki te (usprkos tvojim svjetonazorima) čak i hvale. a nema te pohvale poput one koju dobiješ od "neprijatelja".
  objektivno ću zaključiti da nisi posve crn, te da sigurno postoje i valjani razlozi zbog kojih te mnogi i vole kao što te i mrze. ljudi su različiti, neki su ljevi neki desni, neki nisu nijedno. ali, ako misliš da svi vjernici misle kao ti, varaš se.. svojim ih stavovima ili odvraćaš od crkve, ili ih dovodiš u situaciju kada se moraju ponašati licemjerno jer poštuju tvoju uniformu..
  što im drugo preostaje, ako ti kažu što misle, nazvat ćeš ih četnicima.zašto se jedan stariji svećenik pred mirovinu dovodi u ovakvu situaciju?zar ti nije u ineresu da odeš u miru sa lijepim uspomenama umjesto ovako?

  ne vjerujem da je razlog ovoj buri na tvom blogu pisanje o novootkrivenim zločinima, već najvjerojatnije otvaranje dotične grupe na facebooku.. nemoj ih nazivati drogerašima ni neodgojenima jer takav način izražavanja govori više o tebi nego o njima.

  o onim zločinima kazati ću sljedeće :ako su djelo partizana (što tek treba dokazati), to itekako baca ljagu na režim SFRJ. ako je riječ o ustaškim i četničkim postrojbama, zločince je prije streljanja trebalo osuditi, t odvojiti od civila kojih je također najvjerojatnije bilo (mada ne vjerujem da ih je bilo previše). , ali u tim okolnostima se postupilo tako, što ne opravdavam.
  ali nije li sumnjivo što se to sve otkriva sada u špici slovensko hrvatske krize? zašto su svi ignorirali ono što je žp napisao - slovenci će nas smekšati s tim grobnicama...

  ps

  obrati pažnju na ono što ti je napisao dr. vosm, on je ipak stručna osoba: u sukobu između tebe i domiljuba vidi se da obojica u tome uživate za što je potrebna doza mazohizma. to bi se naravno moglo i kazati i za mene i tebe. (ja sam priznao da me to zabavlja, zovi me nezrelim ako hoćeš, ali što je tvoj motiv?)

  ja se sada ponovo odljepljujem od tvog bloga jer mi kao što rekoh nije više zabavan. a i postaješ mi drag pa te nemam više srca vrijeđati kao prije. svako dobro.

  nije mimi mislio da tebe treba tući nego tvog oponenta u razgovoru, nisi shvatio

  PONCIJE • 09.03.2009. u 16:14

 • http://www.hic.hr/books/jugoistocna-europa/dedijer.htm

  BESPOSLEN POP • 09.03.2009. u 16:15

 • VIDIM DA SAM DIRNUO U SREDIŠTE ZMIJSKOG LEGLA!

  Dok sam pisao gornji tekst, javio se još jedan debil koji meni prišiva ono što niti sam rekao a niti mislio: nigdje ja nisam rekao da su svi Srbi krivi. On se potpisuje sa: Niti sam hvalio ustaštvo i NDH. Ali sam tvrdio i tvrdim da su ustaše daleko manje zločina počinili nego titovi koljači.

  Osim toga, pa zašto se sada mene napada ako pišem i prenosim ono o čemu ovih dana bruji cijela Slovenija, gotovo svi hrvatski mediji...

  Znači: ako netko dotriči i kaže: LJUDI, GORI KUĆA! HAJEDEMO JE GASITI!, a kartaši i dalje kartaju - čak što više - ubiju ga što je donio tu vijest i opet dalje nastavljaju kartati, onda je to tragedija.

  OTKRIVAJU SU NEPOJMILJIVI TRAGOVI ZLOČINA TITOVIH PARTIZANA, KOMUNISTA I ANTIFAŠISTA I SADA BI O TOME TREBA ŠUTJETI I MRINO PREKO TOGA PRIJEĆI KAO DA SE RADI O DIVLJIM ZVJERIMA.
  Dosta je vidjeti kakovim se izrazima i prostotama mnogi koji me napadaju služe. Upravo kao da su svi kopilad srpskog Leta 3.
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 09.03.2009. u 16:17

 • Hvaljen Isus i Marija don Franjo...
  Nažalost nisam mogao ostati imun na napise o Vama na Facebook-u i čista znateiželja me privukla na to i da zavirim malo na VAš Blog ... i kao Rimokatlik mogu Vam reći da sam duboko razočaran...! Uz Veliko POŠTOVANJE prema vašem pozivu i "posvećenim rukama" teme koje obrađujete s tolikom predanošću smatram " mlaćenjem prazne slame" jer uz sve probleme vezane za Male ljude u Vašoj župi VI raspravljate povijesne teme koje nikome dobra nisu donijele..! Jasno je da u Hrvatskoj postoje Crvene i Crne struje ljudi - međutim od Vas kao Klera očekivao sam SuBJEKTIVNOST u većoj mjeri jer i Vaš poziv nije baš takav da bi se previše trebali uplitati u politiku...

  I kao nekakav zaključak svemu ovome navedenom želim Vam reći da se okrenete ljudima sadašnjice kao što sam i sam tj. Želim živjeti pošteno, raditi, imati obitelj i živjeti u skladu s Božjim pravilima i u MIRU SA SVIM NARODIMA...! (Blatite Srbe ali PRIZNAJTE - nismo ni MI HRVATI baš nevina dječica...(jasenovac npr.... )

  srdačan pozdrav

  MaInla • 09.03.2009. u 16:33

 • I, dok se u Republici Hrvatskoj genocid nakon kraja 2. svjetskog rata uporno i sustavno zataškava, istovremeno traje opća kriminalizacija Domovinskog rata i njegovih sudionika. Zanimljivo je primijetiti kako su u kritikama Domovinskog rata i osoba koje su ga vodile najoštrije i najkritičnije upravo one strukture koje vrlo često naglašavaju kako svoje političke temelje nalaze u navodnom antifašizmu. Tim strukturama ne smetaju stotine tisuća ubijenih 1945. godine, ali ih smeta jedna ustaška kapa na koncertu sa stotinu tisuća nazočnih. Njima ne smeta kada se svako malo u Republici Hrvatskoj naiđe na neku neobilježenu grobnicu, ali ih smeta sama pomisao da bi Josip Broz Tito, zločinac odgovoran za najteže zločine u hrvatskoj povijesti i šire izgubio svoj trg u glavnom gradu Republike Hrvatske.


  I danas ima mnogih koji nas uvjeravaju kako Josip Broz Tito i njegov režim nisu bili tako strašni. I pored toga što je prošlo više od šezdeset godina, pa neposredni počinitelji zločina uglavnom više nisu među nama, istini još uvijek zabranjeno isplivati na vidjelo. Sustavno i smišljeno izbjegavaju se i zataškavaju svi zločini koji su uslijedili nakon kraja 2. svjetskog rata, dok se Hrvatskoj vojci u Oluji broji svaka granata. Ne govori li to najbolje u kakvom sustavu živimo i na kakvim premisama se još uvijek vlada Hrvatskom?

  leo • 09.03.2009. u 16:37

 • Župnik je napisao potpunu istinu o događajima na Kordunu 1941.g Nije javna već tajna tajna, da su pokolje započeli istovremeno i Ustaše i Četnici. Tada je srpski živalj pobjegao u četničke zbjegove, o komunistima nije ništa ni znao. do 1943 g. Njihovi intelektualcii školovani u Beogradu (Šumonja i dr.) nisu se ni brinuli o svome puku.Tek tada su došlo na Kordun i uvjerili četnike da su prvoborci od 1941.g.
  Kada je bila kriza oko zone "B" i kada je JNA izašla na granicu svi pričuvni oficiri prvoborci TITOVA nada i uzdanica nisu se odazali pozivu za mobolizaciju i pobjegli su u šumu, tako da je Prva proleterska u Ilirskoj bistrici bila puna tenkova koji su bili prazno željezo bez posada.To sam pročitao u knjizi jednog daruvarskog odvjetnika koji je tome bio očevidac.
  A sada neka napredni pate. Pjesma "Vjetar sDinare" premoćnmo je pobjedio u natjecanju za najbolju pjesmu od 1960-do danas.Sama je dobila više glasova nego sve druge zajedno. I to glasovima publike mlađe od 20 g. Koliko su stari naši omladinci RED PUlux et comp.? 100 godina.

  VO SM. • 09.03.2009. u 16:41

 • Internet portali bruji o Franji

  http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=26

  Ratni profiteri 91' • 09.03.2009. u 16:43

 • Evo kako glasi jedan od niza sličnih, sramotnih izvještaja o jedinstvenom, monstruoznom zločinu antifašista-partizana nad zarobljenim i bespomoćnim ljudima, nedavno 'otkrivenom' u Sloveniji:

  «Predstavnici hrvatske Vlade će u Sloveniji, na mjestu novo-otkrivene (ustvari davno-otkrivene, nap.a.) masovne grobnice iz razdoblja nakon završetka drugog svjetskog rata, odati počast (neprijateljskim žrtvama, nap.a.!?) u ime države Hrvatske.

  Slovenski mediji spekuliraju da bi broj žrtava u jami mogao biti znatno veći od dosad poznatog, dok svjedoci događanja i nakon 54 godine žive u strahu».

  Koga se to ostarjeli svjedoci boje, od 'recidiva' bivše UDBA-e, OZNA-e, KNOJ-a?

  Uistinu, teško je vjerovati da se boje aktualne demokratske vlasti koja, ipak, za razliku od svih ostalih, bivših komunističkih zemalja uključivo i Albaniju, još i danas tvrdoglavo prkosi obvezujućem procesu lustracije prema Rezoluciji Vijeća demokratske Europe br.1481?

  Dino • 09.03.2009. u 16:47

 • Prema Ponciju trebalo bi još utvrditi tko je te ljude pobio. Najvjerojatnije pobili su se sami među sobom i onda odšetali u rudnike i jame? I sami se zabetonirali. To je poznato znanstveno mišljenje "našega" predsjednika i zamjenika državnoga odvjetnika. Oni čak traže da se sve žrtve popišu pa će oni ići u Bleiburg pokloniti im se ! A partizani su ih tako uredno popisali prije smaknuća ?
  Nisu Slovenci sada otkrili grobišta po cijeloj svojoj deželi. Ona su već od njhovoga nastanka narudu poznata, a zadnjih 18 godina se i zvanično obilježavaju križevim i kapelicam, kao rudnik Barbara kod Laškog. Što Hrvatska prešućuje grobišta u Sloveniji i po cijeloj Jugoslaviji je njezin problem. Ona čeka da svi sudionici i svjedoci pomru kako im se ne bi moralo suditi. Sada bi trebali optužiti Slovence što o tome pišu, a mi smo tako lijepo šutili, je li ? Mi znamo kome to smeta, Poncije, a tebi napose smeta.

  Zenzo • 09.03.2009. u 17:00

 • -Zenzo-
  Ti nahrani sebe prvo, ako imaš čime, a pusti Srbe na miru...Opet te jebu povijesni kompleksi. Pa šta da ti kažem. Žao mi te je, jer nije ti lako. Čuvaj se u ludnici da ti neki velikosrpski jugoudbaški srbojanjičarski komunističkovampirski angločetnički vukodlak ne odere kožu...

  -Roberte-
  Kompleksi, a? Riješavaj to, ti bokca...

  -Franjo-
  Stvarno si Let 3 Srpsko kopile...

  Mišo • 09.03.2009. u 17:00

 • Današnji "Večernji list" javlja:

  "...U napuštenom rudniku Barbarin rov u mjestu Huda Jama nedaleko od Laškog moglo bi biti i nekoliko tisuća žrtava iz 1945., rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon sastanka sa slovenskim kolegama.

  Ona je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom uime hrvatske vlasti posjetila novootkrivenu masovnu grobnicu iz razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata te paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odala počast stradalima. Dodala je da se identitet žrtava još ne može utvrditi.

  Po navodima iz nekih dokumenata i izjavama svjedoka u toj se masovnoj grobnici nalaze hrvatske, ali i slovenske žrtve poratnih "čistki"."

  Eppur si muove • 09.03.2009. u 17:00

 • A i portal Dnevnik.hr danas piše:

  "...Ovdje se dogodio jeziv, nezamisliv zločin koji čovjeka ostavlja bez riječi i koji, kao i svi zločini, mora biti istražen kako bi se doznala puna istina - zbog prošlosti, zbog svih nas, ali prije svega zbog budućnosti, rekla je danas potpredsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor u selu Hudoj Jami pokraj Laškoga u Sloveniji na mjestu novootkrivene masovne grobnice iz vremena nakon Drugog svjetskog rata.

  Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti to je rekla nakon što je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom položila vijenac i zapalila svijeću u znak odavanja počasti žrtvama masovne grobnice otkrivene prošlog tjedna u napuštenom rudniku Barbarinom Rovu u kojem su otkriveni posmrtni ostaci nekoliko stotina ljudi ubijenih neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata."

  Eppur si muove • 09.03.2009. u 17:04

 • Još malo sa portala Dnevnik.hr:

  '...Tu je bila riječ o egzekuciji, bez suđenja i moraju se saznati imena nalogodavaca i izvršitelja jer moraju odgovarati oni koji su krivi za ovo', rekla je Kosor u izjavi za novinare nakon što se pred ulaskom u napušteno rudarsko okno u priručnom kontejneru upoznala s fotografijama masovne grobnice i tijekom dosadašnje istrage. Kosor i Karamarko su u Sloveniju došli u ime Hrvatske vlade ponuditi pomoć, budući da postoje informacije da bi u grobnici moglo biti posmrtnih ostatata brojnih Hrvata.

  U grobnici moguće nekoliko tisuća žrtava

  'Pomoć smo ponudili prije svega u procesu identifikacije posmrtnih ostataka, ako ona uopće bude moguća, s obzirom na golemo iskustvo koje Hrvatska ima nakon brojnih identifikacija žrtava Domovinskog rata' kazala je Kosor. Prema njezinoj ocjeni moguće je da su u grobnici posmrtni ostaci i nekoliko tisuća žrtava.

  Kosor je spomenula potrebu početka rada Mješovitog povjerenstva u skladu s prošle godine potpisanim Sporazumom o uređenju vojnih groblja između Hrvatske i Slovenije, o čemu bi se trebali dogovoriti predstavnici dviju zemalja. 'I ovo otkriće, na žalost tako mučno i jezivo, dodatni je poticaj za početak rada tog Povjerenstva' kazala je Kosor."

  Eppur si muove • 09.03.2009. u 17:07

 • "Siništa, nas su takovi kao ti već toliko izudarali sa kamenjem da mi više kruha nemamo, pa je red da napokon i mi uzmemo kamenje!"

  Franjo, pa jel ti stvarno nemaš blage veze o evanđelju?
  I rekao si da su praktički svi Srbi s Korduna četnici, što sam izmišljaš da ne optužuješ Srbe generalno kada ti je to opsesija?!?
  Makar šta!!

  Idiote!

  Hrvatski domoljub • 09.03.2009. u 17:10

 • Nada umire zadnja:

  '...Ovo je prestrašno. Samo bolesni um može smisliti ovakav način egzekucije' kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko. Ministar je novinarima kazao kako je ovo 'strašno stratište' kakvih je u Sloveniji 600, u Hrvatskoj 840, u BiH 90 i 'tko zna koliko još u regiji'. Hrvatska policija, prema njegovim riječima, kontinuirano provodi istrage kako bi pronašla počinitelje ali su, pojasnio je, 'na žalost obrađena samo 24 stratišta u Hrvatskoj'."

  Tomislav • 09.03.2009. u 17:18

 • Hrvati su primitivne budaletine i sramim se sto sam roden kao hrvat jer razlika izmedu hrvata i hrvatine je ista koja izmedu seljaka i seljacine. a pogotovo mi je najbolje dok primitivne ogranicene pedofilcine (jer drugo niti ne mogu biti buduci da bog ne postoji i ne zadovoljava kao zene) od svecenika vode glavnu rijec i ljudi im se dive i klanjaju. zalim sve svecenike jer su upropastili svoj zivot i mnogih drugih zbog zadojenosti sredine u kojoj zive i ogranicenog odgoja kojem su izlagani od rodenja. citav zivot posvetiti jednoj takvoj zabludi i izmisljotini kao sto je religija. fra jurcevicu, bog ne postoji, zivot ste posvetili glupostima, dajte se radije malo zamislite nad sobom umjesto da tu solite pamet drugima, vi ste dno primitivizma i zadojenosti, vjera je za ovce a ne za ljude koji misle svojom glavom. vaš poziv dokazuje vašu glupost. zato, molim vas lijepo, TIŠINA

  josip b. • 09.03.2009. u 17:19

 • Zašto postoje ovakvi "muzeji"?

  Očito je da postoji strah kod još uvijek brojnog Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske, ali i kod njihovih, mlađih i nadobudnih sljedbenika da bi ovaj jezivi 'Rov Barbara' mogao postati jednom vrstom podzemnog 'anti-komunističkog muzeja' koji bi mogao potpuno dezavuirati 'suznu' čistoću antifašističkog pokreta, uz neke sporadične zločine iz osvete (Mesić), i ugroziti pijedestal druga Tita kao najveće ličnosti naše (krvave) povijesti!?

  A takvih 'muzeja' je puna Slovenija, njih je čak šest stotina, impozantno i zastrašujuće!

  Roko • 09.03.2009. u 17:25

 • Gdje je problem?

  Odnos prema zvjerski ubijenim, zarobljenim i razoružanim pripadnicima 'poraženih vojski', ali i civila (-mimo konvencija i bez suđenja-), kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj već godinama izaziva jake emocionalne reakcije jer 'desnica' inzistira barem na ljudskom pokapanju nepokopanih žrtava.

  Iako parlamentarna deklaracija izglasana u hrvatskom Saboru tek verbalno-ovlaš osuđuje poratne žrtve kao žrtve najvećeg totalitarnog zla-komunizma, nekim strankama 'ljevice' ni to nije prihvatljivo jer tvrde da postoji opasnost generaliziranja zbog koje će partizani-antifašisti postati krivi za sve (kako ratne, tako i…)poratne zločine; drugim riječima 'ljevica' se boji istine koju su skoro pola stoljeća komunistički ideolozi bezočno skrivali od naroda!

  Čak i govoriti o tome bilo je kažnjivo! da se zna...

  Renato • 09.03.2009. u 17:30

 • Vidi malo www.index.hr na naslovnici. Prije par sati je bilo u većem formatu

  kastavski frontman • 09.03.2009. u 17:38

 • Pa opće je poznato kako djeluje index.hr!
  Smjer informacija Soros (tj. ono što on dozvoli ili preporuči) - Matija Babić (takozvani "novinar") - ostali mediji u Hrvatskoj.
  To je već prožvakana roba na koju se ne treba obazirati.

  Lovranac • 09.03.2009. u 17:58

 • Zaboravih napisati: da li će to dalje preuzeti Jutarnji list i RTL kao što su to radili do sada?
  Ili će odustati od već ustaljene scheme?

  Lovranac • 09.03.2009. u 18:00

 • Samo jedna molba župniče.. zasto dopuštate komentiranje neregistriranim korisnicima i.. dajte pobogu pobrišite glupe, besmislene i prostačke upise. Takvi upisi nisu kritika nego provokacija koja guši bilo kakvu raspravu.

  Samo naprijed župniče! Podrška!

  Zoompolitikon • 09.03.2009. u 18:43

 • .

  http://www.youtube.com/watch?v=DgkPSHrT_cY

  .

  BESPOSLEN POP I JARIĆE KR • 09.03.2009. u 19:09

 • Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se» (Luka 6,37). Je li moguće sprovesti ove evanđeoske riječi u djelo? Ne moramo li suditi kako bismo promijenili ono što nije pravo? No ovaj Isusov poziv zadire duboko u ljudska srca. Apostoli Jakov i Pavao, u mnogome tako različiti, ponavljaju ga koristeći gotovo iste riječi. Jakov piše: «Tko si ti da sudiš bližnjega?» (Jakovljeva 4,12). A Pavao: «Tko si ti da sudiš tuđega slugu?» (Rimljanima 14,4).

  Ni Isus ni njegovi učenici nisu nastojali ukinuti zakonite sudove. Njihove se riječi tiču svakodnevnog života. Iako su Isusovi sljedbenici odabrali ljubiti, oni nastavljaju činiti krivo i to s više ili manje ozbiljnim posljedicama. Spontana je reakcija stoga osuđivati one koji, iz nemara, slabosti ili previda, uzrokuju nepravdu ili nazadak. Naravo da možemo navesti brojne valjane razloge za suđenje naših bližnjih: da je to za njihovo vlastito dobro, kako bi učili i napredovali…

  Isus poznaje ljudsko srce, i ne nasjeda na skrivene motive. Rekao je: «Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svojemu ne opažaš?» (Luka 6,41). Tuđe pogreške mogu rabiti kako bih samoga sebe uvjerio u svoju valjanost. Razlozi za suđenje mog bližnjega laskaju mom samoljublju (vidi Luka 18,9-14). No nije li potraga za i najmanjom pogreškom mog bližnjega zapravo način da se ne suočim sa svojim vlastitim problemima? Tisuću i jedna pogreška koju kod njega pronađem još ne dokazuje da vrijedim više od njega. Strogoća moga suda možda samo prikriva moju osobnu nesigurnost i strah da budem suđen.

  U dvije je prilike Isus govorio o «nevaljalom» ili «zlom» oku (Matej 6,23 i 20,15). To se odnosilo na ljubomorno promatranje drugih. Nevaljalo oko se istovremeno divi, zavidi i sudi bližnjega. Kad se divim svojim bližnjima zbog njihovih vrlina i u isto sam vrijeme na njih ljubomoran, oko mi postaje zlo. Ne vidim više stvarnost kakova je, i čak mogu nekoga suditi zbog zamišljene krivice koju on ili ona nikad nije počinila.

  Želja za prevlašću isto može navesti nekoga da sudi. Stoga u već navedenom odlomku Pavao piše: «Tko si ti da sudiš tuđega slugu?» Tkogod sudi bližnjega čini se njegovim ili njezinim gospodarom i čineći to zauzima Božje mjesto. Umjesto toga mi smo pozvani «druge smatrati višima od sebe» (Filipljanima 2,3). To ne znači sebe ponižavati, već drugima služiti, umjesto da ih sudimo.

  Vodi li odricanje da sudimo druge u ravnodušnost i pasivnost?
  U istoj izreci apostol Pavao koristi riječ suditi u dva različita značenja: «Ne sudimo više jedan drugoga, nego radije sudite o tome da ne valja postavljati bratu stupice ili spoticala» (Rimljanima 14,13). Prestanak međusobnog osuđivanja ne vodi u pasivnost, već je preduvjet za pravedno djelovanje i ponašanje.

  Isus nam ne savjetuje da zatvorimo oči i prestanemo nastojati. Odmah nakon upute da ne sudimo, on nastavlja: «Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti?» (Luka 6,39). Isus želi da se slijepcima pomogne da nađu svoj put. No on raskrinkava nesposobne vodiče. Ti ponešto smiješni vodiči su prema smislu čitavog odlomka oni koji sude i osuđuju. Ne odbijemo li suditi, ne možemo jasno vidjeti i drugima pomoći da nađu pravi put.

  Evo primjera izdvojenog iz dopisa Barsanufija i Ivana, dvaju monaha iz Gaze u šestom stoljeću. Ukorivši brata zbog njegove namarnosti, Ivanu bi žao vidjevši kako je ovaj potišten. Uz to ga zaboli kad osjeća kako ga njegova braća osuđuju. Kako bi očuvao spokoj, odluči nikome više ništa ne govoriti i samo brinuti o stvarima za koje je osobno odgovoran. No Barsanufije mu daje vidjeti da Kristov mir ne znači povlačenje u sebe. Nekoliko mu puta navodi riječi svetoga Pavla: «Uvjeravaj, kori, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom» (2 Timoteju 4,2).

  Jer ostavljanje drugih na miru isto može biti istančani način osude. Ako se želim brinuti samo za sebe, nije li to možda jer druge ne držim vrijednima moje pozornosti i napora? Ivan iz Gaze odlučuje više ne uvjeravati ikojeg od svoje braće, no Barsanufije shvaća da ih on u svome srcu još osuđuje. On mu piše: «Ne sudi niti osuđuj nikoga, već ih opominji kao istinsku braću (Pismo 21). Ivan će postati kadar istinski skrbiti za druge kad ih prestane suditi.

  «Ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin» (1 Korinćanima 4,5). Pavao preporuča veliku uzdržanost u sudu. U isto vrijeme poziva one kojima piše da se međusobno skrbe jedni za druge: «Opominjite neuredne, sokolite malodušne, podržavajte slabe, budite velikodušni prema svima» (1 Solunjanima 5,14). Iz iskustva je znao da urazumljivanje bez suda može biti dragocjen: «Tri sam godine bez prestanka noću i danju urazumljivao svakoga od vas» (Djela 20,31). Samo ljubav može vršiti takovu službu.

  OSHO • 09.03.2009. u 19:17

 • Dečki, zezanje je zezanje, ali svakakav mulj je isplivao na površinu. Ukleta močvara je u pitanju. Tako da moram poručiti, uz dužno štovanje pojedincima, da se kompletno javite na psihijatriju, jer valja na vrijeme otići, mada je za pojedince već kasno...

  Anti-live • 09.03.2009. u 20:19

 • Obrazac ponašanja svih komunističkih diktatora, na svim prostorima gdje je provedena "revolucija" u praksu, od 1918 do pada Berlinskog zida, bio je isti.
  Svi su diktatori željeli pobiti i zatrti sjećanje na elitu "prethodnog društva" ! neovisno o njima kao pojedincima, već sama činjenica pripadnosti eliti, bilo političkoj ili intelektualnoj, eliti jedne nacije, u očima "komunista" predstavljali su potencijalnu opasnost za novu "komunističku" elitu. Jedino "efikasno" rješenje tog, za komuniste "problema" bila je "revolucionarna pravda" tj, smrt !
  Zato su sve "vladavine" komunističkih vlastodržaca iste : teror i smrt, za sve, osim onih koji su se "uključili" u strukturu. No, niti oni nisu bili sigurni. Oligarhija komunističkih vlastodržaca nikom nije vjerovala, pa ni u jedan drugome u najvišim "organima vlasti". Čistke kroz suđenja i međusobna ubojstva ili zatvorske kazne , bile su konstanta u svim zemljama "komunizma". JBTito je bio "obožavan" na "zapadu", jer nije bio toliko okrutan u ubojstvima "vlastitih struktura". Doduše, vlast je izgradio na ubojstvima svih "konkurenata" za čelnu poziciju KP, a kasnije je potencijlane neprijatelje iz vlastitih redova slao na Goli otok. Tito je shvatio da ne može cijeli narod staviti u"Goli otok", pa si je pribaio aureolu "komuniste s ljudskim likom", kada je narodu (prvenstveno HRVATSKOM) podario putovnice da što šprije odu u ekonomsku emigraciju i šalju devize, koje su ga i održale! Upravo tim, HRVATSKIM devizama, građena je Srbija, što je jasno i izrekao narod 1971.
  Danas, kada i neki iz struktura KOMUNISTA (J.Stanovnik) perući svoju savijest, počinju govoriti kako je i Tito "mmorao znati" za masovna ubojstva nemoćnih, u Hrvatskoj još uvijek muk !. U Hrvatskoj još uvijek "političke elite" i njihovi novi IZBORNI kandidati, poput J.Mesića za gradonačelnika Zagreba, govore kako je "JBT povijesno POZITIVNA ličnost" i da mu je ISPRAVNO zadržati imena ulica i ttrgova širom Hrvatske...!!!
  No, taj krug "podupiratelja kulta komunizma s JBT na čelu", neminovno slabi s vremenom, na nama je da demokratski, na izborima, načinimo promjenu, koja će značiti i konačan obračun s pronositeljima KOMUNIZMA danas u Hrvatskoj! 20 godina nakon pada Berlinskog zida!
  Vrijeme je da demokracija napokon uđe i u hrvatske domove.

  Demokrat • 09.03.2009. u 20:32

 • LOVRANAC!

  Mislim da si točno pogodio jer danas su me nazvali iz JL. Vjerojatno će sutra nešto i objaviti. Index je također zvao i predstavnika naše nadbiskupije. Bivši komunisti pucaju od siline Demokracije koja struji njihovim žilama: mene bi oni odmah zabranili!

  Izgleda da im to neće poći za rukom jer su im vjetrovi značajno oslabili pa jedva da i dišu a kamoli da pušu!
  Lijepi pozdrav, Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 09.03.2009. u 20:33

 • Druže župniče, moram da vam kažem da bolujete od hronične nejebice!

  BreBre • 09.03.2009. u 20:33

 • ĐžŃ�ачаŃ�те Ń�нагŃ� патника Хрвата,
  нека зна да има � невољи брата.
  Нек �е �едном види каква �' �лога благо,
  а они ће по�ле - како год им драго.

  �рп�ки лекар и пе�ник
  �ован �овановић Зма�

  Србин • 09.03.2009. u 20:36

 • "Ojačajte snagu patnika Hrvata,
  neka zna da ima u nevolji brata.
  Nek se jednom vidi kakva j' sloga blago,
  a oni će posle - kako god im drago!"

  srpski lekar i pesnik
  Jovan Jovanović Zmaj

  Srbin • 09.03.2009. u 20:38

 • Poštovani župniče,

  Mislim da nije teško predvidjeti njihovo "dejstvovanje", jer su postali toliko bahato predvidljivi i stalno se ponavljaju po istoj schemi. Da je barem promjene za 1 milimetar, ali ne - uvijek isto.
  Predlažem da nam (naravno, samo ako to želite) napišete što su Vam "novinari" iz Jutarnjeg lista rekli u telefonskom razgovoru, kako bismo to sutra mogli usporediti sa sutrašnjom "istinom" koju ćemo možda imati priliku saznati u njihovoj dnevnoj tiskovini.
  Ne znam zbog čega index zove predstavnika riječke nadbiskupije, jer ukoliko imaju neka pitanja, logično bi bilo da ih upute Vama osobno (tako se barem radi u zemljama razvijene demokracije uvažavajući pri tome osnovna ljudska prava).

  Općenito su nerazumljive ovakve reakcije upravo u trenutku otkrivanja povijesnih istina.
  One nikako ne idu u prilog demokratskih procesa u Hrvatskoj. Više podsjećaju na Staljinove čistke.

  Lijepo pozdrav i Vama i nemojte se obeshrabriti.

  Lovranac • 09.03.2009. u 20:49

 • KLEROFAŠISTI

  Jednoga dana će i crkva doći na red,jer podrška zločinima je i rezultirala osvetničkom reakcijom POBJEDNIKA u II .sv ratu..

  Za slobodu, mir i demokraciju. Nikad više fašizma! Na to nas podsjećaju milioni mrtvih.

  FÜR FRIEDEN, FREIHEIT UND DEMOKRATIE NIE WIEDER FASCHISMUS MILLIONEN TOTE MAHNEN

  For peace freedom / and democracy / never again fascism / millions of dead remind..

  CrvenoSunce • 09.03.2009. u 21:11

 • POŠTOVANI LOVRANAC!

  Osoba koja me je nazvala bila je ženska. Veoma fina i pristojna. Najprije me je priupitala dali je istina da sam se ja zakvačio (ne hvatajte me za riječi jer pišem po sjećanju na taj telefonski poziv) sa kastavskom omladinom. Odgovorio sam da o tome pojma nemam i da mislim kako ti dotični koji pišu protiv mene i nisu kastavska omladina.

  Rekao sam da može doći u kastavsku crkvu i da će sigurno vidjeti barem 50% mlađih na Misi. Uz to sam pripomenuo da kako se može kršćaninom zvati i pisati kako ja u crkvi polititiziram jedan žutokljunac koji se hvali da je samo dva puta u životu bio u crkvi?

  Mislim da je dotična gospođa ili gospođica cijeli taj telefonski razgovor snimala, ali to mene ništa ne uzrujava jer ja sve što pišem potpisujem punim imenom i prezimenom, pa sam isto tako u stanju ponoviti sve ono što sam u telefonskom razgovoru rekao, i to potpisati.
  Lijepi pozdrav i laku noć! No čujem da su i u riječkoj kronici o tome nešto objavili...
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 09.03.2009. u 21:15

 • budalo popovska - reklama Zdravka Colica ti se pojavljuje kad se ulazi na tvoj blog

  heretik • 09.03.2009. u 21:35

 • Crveno sunce

  Ne znam kakve ti to ovdje vidiš ni fašiste, a pogotovo ne klorofašiste.
  Ovdje su samo ljudi željni istine o stvarima o kojima je bilo godinama zabranjeno govoriti i pisati, ponekad čak i pomisliti.Berlinski zid je već odavno pao, pa osobno smatram da su ovakve reakcije uvelike zakašnjele, ali bolje da izađu na svjetlo dana ikad, nego nikad.

  Osveta sigurno nije kršćanski pojam i ako se o njoj uopće može raspravljati, na nju podjednako tako nitko nema povlašteno pravo niti privilegiju. Zločini počinjeni nakon drugog svjetskog rata nemaju nikakvog opravdanja i trebaju biti istraženi da bi buduće generacije mogle živjeti u miru, a upravo istina o svim zbivanjima koja su se odvijala u to vrijeme može uvelike pomoći.Tomislav Karamarko je u dašnjem dnevniku spominjao čak i neke grobnice u BIH za koje većina ljudi nikada nije niti čula, mislim oko devedesetak što zvuli u najmanju ruku strašno.

  Nikada više fašizma i totalitarnog komunizma bio bi puno precizniji slogan.Jer su sa obje strane počinjeni strašni zločini i poubijani su mnogi, najčešće nevini ljudi.

  zato: never again fascism and comunisam / millions of dead remind...

  Veprinac • 09.03.2009. u 21:42

 • Poštovani župniče,

  bilo bi mi drago da na toj pristojnosti i novinarskoj profesionalnosti to tako i ostane.
  Ovi koji pišu protiv Vas sigurno nisu sa Kastva, već iz mnogo udaljenijih krajeva.
  Općenito su najglasniji o nekim temama oni koji o njima najmanje znaju, to je nažalost postao dio naše svakodnevnice sa izvrnutim vrijednostima koje ipak ne mogu uznemiriti poštene i čestite ljude sa duboko usađenim kršćanskim korijenima u našoj Domovini.

  Za snimanje telefonskog razgovora ne bih baš bio siguran da li je legalno bez pristanka osobe koju se snima, ali to bih ostavio nekom stručnijem.

  Lijepi pozdrav i laku noć također želim i Vama.

  Lovranac • 09.03.2009. u 21:53

 • Svaka čast na odličnom blogu, mi smo Hrvati častan narod, a uvjek smo imali izroda, a ovdje što se javljaju srbijanski lavešci bilo bi bolje da uređuju svoju zaostalu zemlju, jer im nema više Hrvatske koja će nosit teret jugoslavenskih republika i pokrajina.

  rimokatolik • 09.03.2009. u 22:03

 • Poštovani!
  mržnja je najgora stvar na svijetu... smatram da bi barem jedan svećenik trebao biti protiv mržnje i pokazati svojim primjerom kako vrijeđanjem i omalovažavanjem se neće ništa dobro postići u životu. moj komentar nije ni u kojem slučaju vezan za politiku već za vaše oslovljavanje "debili" i sl. u politiku se neću miješat no u vaše oslovljavanje ću...i mogu vam reći da vas može biti sram kako nazivate ljude (svoje bližnje) pogrdnim imenima. to nas Biblija ne uči a mislim da je vaš poziv prenijeti nam Svetu Riječ a ne učenje povijesti jer time se bave povijesničari.
  Pozdrav
  P.S i mislim da bi barem trebali se ispričati zbog uvredljivih naziva(debili i sl.), jer samo najveći ljudi uviđaju svoje progreške.

  zabrinuta • 09.03.2009. u 23:23

 • Bravo za župnika! Vidi se da u vama teče vrela krv. A takvih je danas malo! Izgleda meni da ćemo mi ponovo u rat, ali ovaj put sami između sebe. Jedva čekam da počnemo čistiti ove antifašiste! Bit će žestoko i teško, ali preživjele čeka nagrada kakvu ne mogu ni zamisliti! Ovo nek svi dobro zapamte. ZA DOM SPREMAN!!

  Luka • 09.03.2009. u 23:31

 • John Lennon

  Konačno bistar i pronicljiv čovjek. Bravo LOVRANAC !

  Napisao si:

  Pa opće je poznato kako djeluje index.hr!
  Smjer informacija Soros (tj. ono što on dozvoli ili preporuči) - Matija Babić (takozvani "novinar") - ostali mediji u Hrvatskoj. To je već prožvakana roba na koju se ne treba obazirati.

  Odavno čekam da netko o tome prozbori. Još jednom. BRAVO LOVRANAC!

  Sasvim je moguće da će se pokrenuti orkestrirana i koordinirana ''multimedijska'' hajka na župnika Franju, To je dobar znak.

  Jutarnji je dakle već kreće a slijedit će ga i ostalo smeće. Četnici u Novom listu će se gristi što nisu oni krenuli prvi jer su u ocrnjivanju crkve i naročito FRANJE KASTAVSKOG uvijek držali primat.

  Nemali broj tzv. ''portala'' strašne su gomile protuhrvatskog zlonamjernog i nadasve nepismenog smeća. Inače, ovih dana neprijatelji su nervozni; gledateljima HTV dopušteno je glasovanje koje su, iz nekog razloga, zaboravili lažirati pa je pobjedila Thompsonova pjesma. Nisam gledao tu (inače jadnu) emisijicu pa mogu samo zamisliti kako se, proglašavajući pobjednika, kiselo smješkao onaj bijednik Ferlin koji je toliko često glupario i insinuirao protiv Thompsona u programu svojoe ''matične kuće'' seoske radio postaje poznate pod imenom Radio Rijeka!

  Pozdrav od Lennona

  John lennon • 09.03.2009. u 23:39

 • John Lennon

  Hvala na kompimentu, Lennon. Vjeruj mi, više bih volio da je u vezi nečega drugoga, jer je ovo što sam ranije bio napisao opće poznata stvar, samo mali broj ljudi koji to zna i razumije svakodnevno koristi internet, pa se stječe dojam da je to "pokriveno".
  Schema je više nego uobičajena, mada im sada nedostaje "Feral" da on prvi objavi neku vijest (naravno, "istinitu"), zatim bi je preuzeo Jutarnji, a navečer bismo u tome obično već mogli "uživati" i u TV verziji raznih dnevnika (prednjačio je RTL, ali u zadnje vrijeme se time nisu mogli posramiti ni HRT, pa ni NOVA TV.

  Ne bih volio da se zbog stavova koje iznosi, a na koje ima ima pravo (i ljudsko i demokratsko) župnik izloži nekakvom "progonu vještica" od strane neistomišljenika, jer je u biti on samo rekao "car je gol" (to je ono što svi vide) na svome osobnom blogu.

  Svi ti "portali" su upravo zbog toga i tu kako bi stvorili nekakvu lažnu sliku o "javnom mijenju" za koje se zna da bitno odudara od onoga o čemu oni pišu. Malo je istine na njima i to boli, jer se čovjek upita čemu onda tolike žrtve u Domovinskom ratu.
  Mislim da su oni ipak najviše nervozni zbog ovih najnovijih otkrića o prestrašnim zločinima nakon drugog svjetskog rata, jer im se time gasi posljednja zvijezda lažnog sjaja, njihov voljeni fuhrer, pardon maršal, a samim time u njima se javlja strah od budućnosti.Mislim da svatko onaj koji sa tim zločinima nema ništa zajedničkoga ne bi smio sijati paniku i strah, nego se pobrinuti koliko god to može da se istraga o njima obavi na što profesionalniji način kako bi se došlo do istine o tome što se je tada zapravo dogodilo, jer je to još uvijek "tabu" tema.
  Nadam se da će sve proći u redu i da će se sve rasvijetliti kako treba.

  Pozdrav i tebi.

  Lovranac • 10.03.2009. u 00:43

 • ZODIAC

  http://www.youtube.com/watch?v=BkaMdkVy5p4

  .

  OSHO • 10.03.2009. u 00:45

 • ZA DOKTORA FILOZOFIJE

  http://www.youtube.com/watch?v=5-7JSIDgcLk&feature=related

  OSHO • 10.03.2009. u 00:55

 • OSHO

  Odlično. Imaš li još nešto iz radionica "National geographic"-a ili nekog sličnog modernog proganatelja kršćanstva?
  Interesantno je da ti izvori uvijek objave nešto uoči nekog vjerskog blagdana, pa smo tako uoči Uskrsa imali "novootkriveno" Judino evanđelje, Da Vinci-ev kod i slične protukatoličke propagande (posljednja je bila ona sa natpisima na autobusima).
  Baš smo nestrpljivi da saznamo što su nam to ovi "prosvjetitelji" pripremili za ovaj Uskrs :)

  Dino • 10.03.2009. u 01:07

 • POŠTOVANI POSJETITELJI MOGA BLOGA!

  Pogledajte malo SLOBODNU DALMACIJU pa preko rubrike HRVATSKA malo pročitajte komentare. Pogotovo vi koji kličete Jugoslaviji i govorite kako mene svi mrze...
  Franjo Jurčević, župni

  franjo • 10.03.2009. u 12:34

subota, 07.03.2009.

ŠTO BI BILO DA SU TO USTAŠE UČINILE?

Treba se ozbiljno zapitati: što bi bilo da su ovo jame užasa recimo ustaških zločina? Na lice mjesta bi izišao sam Predsjednik Mesić, vjerojatno i Sanader, Kosorka, razni Fumići, Pupovci, Amnesty I., HHO, razne Jašićke, Pusići svih mogućih vrsta i boja, Uzelci, Goldsteini, Pejnovići, Bajići, Josipovići, Nodile – i tko zna tko sve ne.

Ovako, niti Mesić, niti Sanader niti itko od predvodnika ove ispaćene i teško izmasakrirane Hrvatske – niti da bi zucnuo jedno jedino slovce. Još se malo strpimo dok ne završi ova cirkusijada sa ulaskom u EU i NATO, pa se možda netko sjeti i tih HRVATSKIH ŽRTAVA koje su titovi partizani, antifašisti i komunisti čak DVA PUTA UBILI: prvi puta kada su ih fizički bez iakakovog suda likvidirali, a drugi puta kada su grobišta njihovih nepojmljivih stradanja pomno skrivali preko pola stoljeća.

To današnje hrvatske vlasti i dalje sistematski čine. Sramota je da Slovenci otkrivaju i obilježavaju grobišta hrvatskih stradalnika, a naše sudske i državne vlasti mukom muče. Izdaja čista poput sunca.

Da je tomu tako dokazuje i činjenica o kojoj je VJESNIK pisao dana 27. 05. 2003., tvrdeći da je bivši zamjenik načelnika OZNE za područje Maribora, gosp. ZDENKO ZAVADLAVA o tim zločinima izvijestio našeg državnog Odvjetnika Mladena Bajića - i od tada do nas "od Bajića glasa čuti nije". Zar toliko treba Bajiću da se napokon oglasi?!

K tomu valja uvijek imati na umu da su ovi zločini počinjeni nakon rata i pod izravnim zapovjedanje najvećeg balkanskog krvnika Tita.


Dana 07. ožujka 2009., Franjo Jurčević, župnik

07.03.2009. u 08:02 • 70 KomentaraPrint#
 • Nemojte tako čika Franjo. Mi ne znamo dali su to Ustaški zločinci ili Hrvatski civili u vojničkim čizmama dok sud na osnovu dokaza i činjenica to ne dosudi. Takodjer, ne znamo dali su to skrivali Mesićevci. Ne znamo niti tko je pobio te ljude. Dali antifašisti ili Titoisti komunisti a možda i četnici ili domobrani... Ne znamo dok se na osnovu dokaza i činjenica na sudu ne ustvrdi činjenično stanje, a dotle vas ljepo molim da ne vrijedjate našega predsjednika kao najvećega zločinca. Ipak je on ustvrdio kako je Hrvatska nastala na antifašističkim tekovinama i to moramo poštivati.

  Anti-live • 07.03.2009. u 08:57

 • ANTI-LIVE!

  A znaš li ti onda dali su oni uopće i postojali i dali su oni stvarno i ubijeni? Možda su to neki duhovi koji se nama samo pričinjaju?!

  Onaj tko je imao interesa da te strahote skriva sve do danas, jasno se zna da ih je taj likvicirao, a to su partizani, antifašisti i komunisti pod vodstvom Tita.

  Pa nisam ja Tita stavio na 10-o mjesto liste najvećih svjetskih zločinaca kojega Bild proglašava krivim za 1.000.000 ubijenih!

  I na kraju mislim da imaš pravo: pa kada smo gotovo 65 godina čekali da doznamo pravu istinu, sačekajmo još i kraj ovog milenija pa možda se štogod i dozna.
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 07.03.2009. u 09:08

 • Braćo ustaše, videste li šta nam bre uradiše?

  četnik • 07.03.2009. u 11:23

 • Anti-live. Pišeš (...)Ne znamo niti tko je pobio te ljude. Dali antifašisti ili Titoisti komunisti a možda i četnici ili domobrani...(...) - čudno doista! Ustaše i Domobrani a ni tkzv. bela garda (zovem ih Vaške straže jer su to de facto bili - neorganizirani i slabo naoružani, dakle o nekim belogardijcima ne može biti govora) nisu imali vremena posipavati leševe sa vapnom niti začepiti taj tunel-grobnicu tako pažljivo, vjerovatno nisu ni znali za rudnik, a i kako bi... dakle bit će ipak da su ti tvoji "antifašisti" - a zapovjed je uvijek dolazila iz Vrhovnog štaba.

  Što imaš braniti ta nisi ti bio tamo otvarati plinske boce ili?

  Tvrdi se da su poginuli najužasnijom smrću... psihopat na djelu!

  Župnikov prijatelj • 07.03.2009. u 11:46

 • Koji si ti kreten čovječe. Obavijestio sam dosta ljudi o tvojem blogu. Čak i svoje roditelje. Neće ti oni komentirati, jer njihovo komentiranje ne i de nikome u interes, jer se zlo ne može promijeniti. Dovoljno govori činjenica da je netko na facebooku otvorio grupu o tebi. Svaka čast toj osobi. Tamo se bez tvog očajnog i jadnog pravdanja može diskusirati o tebi i tvojem djelovanju, koje s Bogom veze nema. Antikriste!

  primorac • 07.03.2009. u 11:48

 • ZPu,bas mi je zao sto nisi primijetio moj nedavni komentar ali nema veze,cut cemo se jos.LENNONE,ti mene nedavno "dize"medju one"da je takvih ljudi vise u Hrvatskoj"...Hvala ti i ponavljam:"Nisam ja iz te jakosne skupine".Pretjerujes.
  Cetnice,ti meni ipak "podilazis".Zasto?Cini mi se da naslucujem ali to nije vazno.Kako cu ti vjerovati kada ti koristis svaku priliku napasti i kritizirati velecasnog.Mrzis ga.A ja skoro 100% mislim ko i on.Je li ti njega napadas i mrzis po zadatku.Franjo(tako ti je,kazes,krsno ime)strasno je to da toliko moras protiv sebe.Samo moram ti nesto reci.Definitivno nisi vise najveca budala.Javljaju se nove i vece budale.I monstrumi.Kojima i toliko dokaza protiv antifasista njie dovoljan razlog da te zlocince ne podrzavaju.Neki prave razliku izmedju komunista,postenih,nepostenih...laznih.Nema razlike medju njima.Zasto oni sami ne naprave razliku medju sobom.(Kao sto govorimo o postenim Srbima.Postenim???Nemoguce je da nitko od tih postenih nezna gdje su tisuce nestalih Hrvata.Jedan anonimni telefonski poziv,(pismo)bi bio dovoljan da majka,sestra,zena sazna gdje joj je sin,brat,muz).

  Cetnice,(kazes da si po nacionalnosti Hrvat-tu nacionalnost nije presudna da bi se bilo cetnik)kazu da je do sada pronadjeno oko D....E....V....E...T S...T...O...T...I...N...A (900)masovnih grobnica. 9 stotina.Koja si ti zivotinja.Koje ste vi zivotinje.Onako, bez sudjenja ti ljudi su pobijeni.Zivotinjski.Tebi to ne smeta.Ali ti smetaju ljudi koji o tome govore.Ili samo prenose ono sto drugi govore ili pisu.

  Znas, zivotinjo cetnicka,ja odavno ne vjerujem u Jasenovac.Vase omiljeno opravdanje toga antifasistickoga krvavoga pira.Ne mogu vjerovati, jer je nevjerojatno da bude toliko neslaganja u broju tu ubijenih.Od 700 000 do najvise 18000 onih,ne ubijenih nego onih koji su prosli kroz taj radni logor.Mnogi su ,kazu, otisli dalje ,za Njemacku.Naravno bilo je i ubijanja.A u kom ratu toga nema.Vi,antifasisti, glavninu svojih"krvavih pirova" ste pravili poslije rata.Kukavicki.Na sigurno.Po zapovjedi vasega idola,zlocinca.Tita.

  U proslom,neprimijecenom komentaru sam zamolio da netko, tko moze i zna,postavi ovdje neke govore Ante Pavelica,njegove prije svega,ali i govore ljudi oko njega.Da vidimo kako su izgledali ti "zlocinacki" govori.

  zabarje • 07.03.2009. u 12:02

 • Opet ovaj stari klerski šmrkalj franjo piše pizdarije.Joj stari stari krepilu veća je budala onaj ko ti dao internet da širiš fašizam nego što si sam tako tupast i glupav. Daj se bar naući ulogirat kad kometiraš tako glup ni to nisi naućio.
  E na onoj fotografij na facebooku izgledaš ko ustaški vojoslav šešelj tako da je jasno da ti je četnik brat.
  Uostalom jadan je taj bog na kojega se ti pozivaš fašisto klerski!

  Red Polux • 07.03.2009. u 12:06

 • Poštovani Zabarje, pročitao sam kurzorno vaš komentar.Imao sam ovdje nekih problema, nešto vezano uz posao ali i obitelj i zato su svi moji komentari bili uglavnom kratki...

  Župnikov prijatelj • 07.03.2009. u 12:25

 • Poštovani Zabarje. To što pišete o Jasenovcu, moram priznati da sam i sam došao do istog zaključka. Bila je najvećim dijelom poluga kojom se je održavalo na vlasti i pokušavalo objasniti masovno krvoproliće. To ne znači da zločina nije bilo i da je savez sa Hitlerom time opravdan, ali eto vidim kako ide sa Olujom i cijelim ovim Domovinskim ratom i obzor se otvara...

  Župnikov prijatelj • 07.03.2009. u 12:29

 • "cirkusijada oko ulaska u EU"? zanimljivo zvuči (kao naziv nekog filma ili serije)...imam ja pjesmicu o ulasku u EU, u zadnjem postu (Mokrice i granice)

  patrik.cristian.tennant.writer from croatia • 07.03.2009. u 12:36

 • PRIMORAC!

  Što još uvijek bereš lude gljive u šimu ili si ih do sada sačuvao u hladnjaku?! Pa, čovječe, imaš li ti imao humanosti u sebi? O ovome o čemu ja pišem, ili kako lijepo reče ZABARJE: "Ili samo prenose ono sto drugi govore ili pisu", bruji ovih dana cijela Slovenija i nažalost samo par postotaka u Hrvatskoj.

  Pa nisam ja izmislio, iskopao, opisao...te masovne grobnice titovih partizana, komunista i antifašista! Čak i bivši oznaši i udbaši o tome govore i pišu - jedan je na čudan način nestao iz carstva živih odmah nakon što je objavio knjigu o tim partizanskim i totovim zločinima.

  Ipak ti se moram zahvaliti što širiš o meni propagandu jer veliš: "Obavijestio sam dosta ljudi o tvojem blogu. Čak i svoje roditelje". Hvala ti zato.

  Isto tako ti se zahvaljujem što si mi "poklonio" svoje ime i prezime: već u prvoj rečenici me nazivaš KRETENOM (to ti je valjda ime), a pri kraju kažeš da sam ANTIKRIST (biti će da ti je to prezime). Hvala, kulturni PRIMORČE!

  Sve radiš samo se ne držiš teme: tvoji partizani, antifašisti i komunisti predvođeni Titom izvršili su najstrašniji poslijeratni zločin nad Hrvatima u povijesti. To ne govorim ja nego TO GOVORI PREKO 600 MASOVNIH GROBNICA SAMO U SLOVENIJI I JOŠ TISUĆE ZNANIH I NEZNANIH DILJEM OVIH PROSTORA.

  Vidim da ti se jako sviđa grupa koja se oformila da mene napada. Divan riječnik imaju. Vjerojatno si im ti instruktor. Tako tvoj prijatelj po gluposti piše:

  "Opet ovaj stari klerski šmrkalj franjo piše pizdarije.Joj stari stari krepilu veća je budala onaj ko ti dao internet da širiš fašizam nego što si sam tako tupast i glupav. ...E na onoj fotografij na facebooku izgledaš ko ustaški vojoslav šešelj tako da je jasno da ti je četnik brat. Uostalom jadan je taj bog na kojega se ti pozivaš fašisto klerski!"
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 07.03.2009. u 12:49

 • Zabarje, ne podilazim ti. Vidim da uživaš na moju riječ dijaloga vrijeđati, a onda se čudiš kada se postavim oštrije.
  Franjo, posljednja si osoba na kugli zemaljskoj koja bi nekome trebala govoriti o kulturi.

  Hrvatski domoljub • 07.03.2009. u 12:53

 • MRZOLJUBE!

  Drži se zadane teme i daj nešto gukni, golube bijeli, o tim masovnim grobnicama.
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 07.03.2009. u 13:01

 • Ne pravi se glup, dragi Franjo, ti znaš da sam nebrojeno puta osuđivao partizanske zločine na ovom blogu, nakon čega ste ti i tvoji puleni prelazili preko toga i svejedno me optuživali. Dakle, nema svrhe govoriti ljudima koji ne žele čuti.
  Čitam danas stvari na Index.hr-u, pa se pitam - da nemaš probleme koje ima William Shatner?

  Hrvatski domoljub • 07.03.2009. u 13:42

 • Ajde, dragi Franjo, kada već jedan drugoga pitamo za komentar, kako to da tebe ovakvo nešto nimalo ne zanima:

  Novi naputak HZZO-a, po kojem specijalist više ne smije preporučiti bolovanje pacijentu, ukoliko ga nije ovlastio liječnik primarne zdravstvene zaštite, zgrozio je liječnike.

  "Specijalist ugovorne bolničke zdravstvene ustanove ne smije, osim ako ga za to izrijekom ne ovlasti izabrani ugovorni liječnik primarne zdravstvene zaštite, preporučiti bolovanje, odnosno davati mišljenje o privremenoj nesposobnosti za rad osiguranika." Rečenica je to koja je zgranula bolničke liječnike, a nalazi se u naputku o ostvarivanju polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite u bolnicama preko internih uputnica.

  Naputak je početkom veljače liječnicima poslao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

  "Naputak je doista nevjerojatan! Zar ja kao bolnički specijalist ne smijem svome pacijentu reći, preporučiti ili, ako hoćete, savjetovati da mora ostati kod kuće i mirovati neko vrijeme. S nečim ovakvim susrećem se prvi put i doista sam iznenađen što zdravstvena administracija napucima određuje kako će se specijalist odnositi prema pacijentima. A treba li uopće istaknuti koliko je važan liječnički savjet?", prokomentirao je naputak prof. Rajko Ostojić, gastroenterolog, SDP-ov saborski zastupnik istovremeno odbacujući mogućnost takvog načina rješavanja problema lažnih bolovanja.

  S njim se slaže i njegov inače politički suparnik iz HDZ-a prof. Andrija Hebranga, specijalista radiologije koji je također bio iznenađen naputkom.

  "Naputak je doista nespretno sročen. Ispada da specijalist ne smije pacijentu preporučiti bolovanje niti se upuštati u ocjenjivanje njegove radne sposobnosti u vrijeme liječenja ako mišljenje o tome nije izrijekom tražio izabrani liječnik. A nigdje nema ključne rečenice da specijalist može preporučiti mirovanje. I to je propust onoga tko je dopis pisao. Specijalist određuje trajanje bolovanja ako je to pacijentov izabrani liječnik tražio od specijalista. U suprotnom, specijalist može preporučiti pacijentu mirovanje, a izabrani liječnik odlučuje koliko je to dana bolovanja", kazao je Hebrang za Večernji list.
  Net.hr
  06.03.2009.

  Zar misliš da ovo nema veze s ugnjetavanjem ljudi?

  Hrvatski domoljub • 07.03.2009. u 13:53

 • Netreba se cuditi sto nitko iz vlasti nije se oglasio sto ce se oglasavati na zrtve poslije 60 godine pa nase vlasti nemare i ne oglasavaju se na zrtve i stradalnike Domovinskog rata vec se natjecu ko ce vise ocrniti Domovinski rat i tko ce vise lazno oklevetati nase branitelje i nase zapovjednike u obrambenom ratu a kamoli da se osvrnu na zrtve i nevine pobijene od Titove krvnicke ruke. Pa zar nemamo na vlasti ljude koji ceznu za Titom i njegovim zlocinima svatko tko opravdava Titove zlocine slaze se da je u redu da je to pocinio bez suda bez milosti nad golorukim vHrvatskim vojnicima koji su se predali i odlozili oruzje a ne samo koliko je Tito dao pobiti naroda Hrvatskog kroz cijelo svoje diktatorko vladanje i to danas Mesici Fumici Boljkovci Pusici Loncari Markovici opravdavajuIma Ima jos zivih tih izvrsitelja krvnickih djela Tita pa neka im se sudi i istrazi njihova krivnja a ne da se natjecu danas koji ce vise ocrniti Domovinski rat treba da sjede iza resetaka na celu sa Mesicem i neka im bude MESIC TAMO NJIHOV PREDSJEDNIK. zALOSNO ALI ISTINITO .

  walter • 07.03.2009. u 14:53

 • Domoljube, mijenjaj stil ili dolazi BOJKOT, drugim riječima pitaj u kontekstu teme!

  Župnikov prijatelj • 07.03.2009. u 16:05

 • Domoljube, župnik je stavio svoj email, pa ako imaš nekih privatnih pitanja ili želja piši mu.
  Mene zanimaju mišljenja vezana uz temu!

  Župnikov prijatelj • 07.03.2009. u 16:06

 • MRZOLJUBE!

  Opet ti odluta od teme - u zdravstvo.
  No, mislim da ti tamo nema pomoći jer takova bolest od koje ti boluješ, gotovo da je neizlječiva. Ti si samo površno i tek usput izgovorio nešto slično osudi zločina, pa si odmah skliznuo da neke od nas vrijeđaš i napadaš, ističući neke svoje silne zasluge u Domovinskom ratu.

  Ako ti tvrdiš da bez partizana mi danas nebismo imali slobodnu Hrvatsku, pa zašto si se onda borio i zašto je tvoj brat poginuo?! Čemu se boriti i krv svoju prolijevati za ono što već imaš?

  Daj, priberi se malo i vrati na temu: prokomentiraj malo ove jezive jame tvojih prijatelja partizana, komunista i antifašista. Takv scenarij likvidacije i samom je Hitelu bio nepoznat.
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 07.03.2009. u 16:51

 • Franjo, na ovo zadnje mogu ti samo reći - uzročno-posljedične veze uče se u petom razredu osnovne škole. Temelj razumijevanja povijesti.
  Bitna je uloga i jednih i drugih... nego, to što ti nekoga ne voliš, ne znači da istoga treba isključiti iz zasluga koje pripisuje povijest.
  Kao da kažeš da Eugen Kvaternik nema nikakve zasluge.
  Prokomentirao sam nebrojeno puta.
  Čini se da ti i Willian Shatner imate iste probleme.

  Hrvatski domoljub • 07.03.2009. u 17:11

 • Ponovo Van teme, pokrenuto je pitanje bolovanja.Ali ne mogu prešutjeti nestručni i zlonamjerni komentar...
  Za otvaranje i zatvaranje bolovanja ovlašteni su jedino liječnici primarne zaštite:opće medicine, pedijatri, ginekolozi. Doznaka liječnika primarne zaštite nije ništa drugo nego ček, s kojom pacijent refundira svoj novčani gubitak u vrijeme kada nije bio sposoban za posao.
  Kada liječnik primarne zaštite šalje pacijenta na konzilijarni pregled on traži savjet za ono što specijalista bolje zna. I ništa više. U koliko ga upita za bolovanje specijalista će ga posavjetovati.U koliko to ne smatra potrebnim neće ga pitati i specijalista neka se ne miješa u onoi što ga nije pitao .Za procjenu radne sposbnosti, postoje mnogo više faktora nego što zna i može procijeniti uski bolnički specijalista. O tome se već godinama govori i piše u stručnim krugovima, Ostojić je običan polikant i demagog. To je sve rlo teško objasniti u par rečenica.
  Kako ne bi pomislili da patim od osjećaja manje vrijednosti, subspecijalista sam i vrlo uskog područja koji je cijeli život radio po bolnicama.

  VO SM. • 07.03.2009. u 18:29

 • BRAVO MRZOLJUBE!

  Ovim svojim zadnjim komentarom popljuvao si i ponizio sve žrtve križnoga puta. Naški rečeno: dobili su ono što su i zaslužili. To je valjda smisao tvoje "uzročno-posljedične veze". Isto to je nekoliko puta izrekao i tvoj Mesić: u Jasenovcu su stradali nevini a u Bleiburgu (križnim putevima) krivi.

  Mislim da sam ovim sa tobom završio. Blebeći i dalje koliko god hoćeš a ja ću se nastojati uzdržati od komentara onoga koji glumi Hrvatskog domoljuba, a prezire hrvatske žrtve Križnoga puta. To je zapravo "uzročno-posljedična veza" koju se uči još "u petom razredu osnovne škole". BRAVO MRZOLJUBE, mislim da si ovim otkrio svoje pravo lice.
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 07.03.2009. u 18:39

 • U nesposobnosti da normalno komuniciraš, ljudima imputiraš ono što s njima veze nema. Neodoljivo podsjeća na slučaj Mizdrak.

  Hrvatski domoljub • 07.03.2009. u 18:54

 • de si franc kučo stara! jebote postao si predmetom javne sprdnje, ti i tvoja institucija crkva. Svi se normalni ljudi sprdaju na crkvu i na tebe jer ste hrpa smradova lupeških, koji kradu sirotinji. Baš malo čitam fejs, jebote al te pljuju, a imaju i pravo jer ni ti ni tvoja firma ni ne zaslužujete bolje, vi ste leglo lopovštine, pedofilije, nazadnjaštva, a bogami i inkvizicije. Jebote, valjda ja i moji drugovi nečemo bit spaljeni na lomači kao nekad.
  ŽIVJELA JUGOSLAVIJA!!!!!!

  Drug Koba • 07.03.2009. u 19:04

 • E moj Koba, tebe i takve kao ti treba zapaliti na Trgu bana Jelačića da ne smrdite bezveze i ne trosite nama Hrvatima zrak... Ali nemoze se protiv takvih, s pameti kratkih i glupih ljudi kao sto si ti.... Živjela NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA!!!!!!!!!!

  Informaticar • 07.03.2009. u 20:29

 • Ti zupnice i u korizmeno vrijeme napadas drzavni vrh, umjesto da oprastas.

  Koliko si misa Na Bleiburgu odrzao za blajburske zrtve.
  Napadas Sanadera , Kosoricu – Majku Terezu ili Suznanu. Ti si za njih glasovao i propagirao s oltara, a oni su sa Pupavcem obnovili brastvo i jedinstvo.

  Srami se,vrsi svoju duznost , a zrtve pusti na miru.

  Nigdje nisi napisao da je ove zrtve kriznog puta na Bleiburgu ostavio tvoj veliki vojskovodja Ante Pavelic i pobjegao u franjevackom habitu u Argentinu.

  To je onaj koji je predao Istru, Hrvatsko Primorje i jedan dio Dalmacije
  Talijanima. Pogöedaj Rimske ugovore.

  Zasto tatek Francek – Franjo Tudjman nije izveo zlocince sa Bleiburga na sud.

  Nije htio zato sto je i njegova brigada – Zagorska brigada sudjelovala u pokojima na Bleiburgu.

  Postavi pitanje raspopu Sanaderu kad ce raspustiti brastvo i jedinstvo sa
  Osatlim narodima i narodnostima.

  Prozivas Mesica, danas ti je kazao da on kao Predsjednik Repblike nece trgovati sa hrvatskim drzavnim teritorijem.

  Nije on Dr. Ante Pavelic koji je ostavio hrvatsku vojsku na Blaiburgu i pobjegao u Argentinu.

  Eto taj tvoj sumski marsal Josip Broz Tito – vratio je u sastav Hrvatske one teritorije sto je Dr.Ante Pavelic predao Talijanima prema rimskim ugovorima.

  Sada odgovori ali samo istinu jer ce te istina osloboditi.

  Pokoj vjecni svim blajburskim zrtvama i zrtvama kriznog puta!

  HERCEGOVAC ERO • 07.03.2009. u 20:57

 • Ja koliko se ovdje SMRDOVA nakupilo poput ovog navodnog ERE, DRUGA KOBE , primorca da ne nabrajam dalje.
  Nisam se mislio javlajti, a kada pročitah šta pomenute spodobe pišu moram.

  "Drug koba" kaže da je crkva predmet šprdnje , po njegovom kriteriju , normalnih ljudi. To prosto ne mogu da otrpim . Pa konjislavu jedan o toj normalnosti tebe i tih tvoojih normalnih kazuješ ti sam svojim lupetanjem po ovom blogu. Takvi normalni kao što si ti i ta grupica maloumnika koji tebe podržavaju i JESU učinili najveći zločin nad hrvatima u našoj povijesti kada su za to imali mogućnosti kao 45 i dalje sve do 90-ti godina zato tebe i takve kao što si ti što prije treba identificirati i po potrebi u što kraćem roku LIKVIDIRATI.

  fratar • 07.03.2009. u 22:18

 • U dogovoru sa slovenskom vladom, Karamarko i Suzana dolaze u Laško, u ponedjeljak 9. Ožujka. Objavljeno u vijestima Hrvatskog radija 7.03.2009 u 22,00.

  Patriot • 07.03.2009. u 22:51

 • -Fratar-
  Pripazi što pričaš o drugu Kobi i ostalim antifašistima jer su oni cvijet mladosti Hrvatske. Nemaš prava njima prijetiti likvidacijom jer nitko od njih nema više od 20-ak godina, te tako nisu mogli počiniti ove užasne zločine koje nitko ni ne spori. Fratar prijeti likvidacijom. Žalosno... Osobno sam preduzeo zaštitne mjere i već te identificirao uz pomoć mojih Izraelskih prijatelja informatičara, članova udbo-štazi mafije. Pa ako se nešto slučajno desi Kobi ili bilo kojem drugom mladom drugu, ideš i ti za njima...

  Micvah • 07.03.2009. u 22:57

 • Micvah- pročitaj moj tekst ponovo.
  Gdje sam rekao da su to ONI počinili?? Pročitaj.
  Rekao sam drugim riječima da bi on i ti njegovi "normalni" počinili taKVve i gore zločine kada bi imali prilike i mogućnosti za to, a uvjeren sam da i bi takvi smradovi to radili samo KADA BI MOGLI.

  fratar • 07.03.2009. u 23:18

 • Upravo sam dobio odredjene informacije iz Tel aviva, tako da poručujem likvidatorima da se ne bojimo, da ih čekamo i da im želimo dobrodošlicu...

  -Župnikov prijatelju-
  Naravno da je nisam otvarao boce sa plinom... Takodjer ne branim nikoga, niti sporim užasan zločin koji se jeste dogodio. Nikavi duhovi i ostale implikacije...

  -Walter-
  Naravno da drug Mesić ne treba biti iza rešetaka jer on nije ništa skrivao, niti je znao za taj počinjeni težak zločin. Gnušam se tvoje mržnje prema mom predsedniku a samim tim i prema antifašističkoj Hrvatskoj...

  -Informatičar-
  Da znaš išta o rasnim zakonima donesenim u Ndh, pod vlašću Pavelić-Artuković, nebi dalje pričao besmislice...

  Ljep pozdrav i pamet u glavu... Ostavimo sudovima i zakonu da na osnovu činjenica i dokaza donesu presude, a dotle ne dozvolimo da se itko iživljava i kleveće našeg poštenog, pravednog i antifašističkog predsjednika Mesića...

  Anti-live • 07.03.2009. u 23:30

 • -Fratar-
  Ti ne znaš dali bi Koba i mi ostali to radili kada BI MOGLI. Ja tvrdim da ne bi, ti tvdiš da bi, i eto paradoksa... Vidjećemo šta misli Koba i dali bi on, kada bi mogao, učinio takve i još gore zločine? Iako već znam odgovor, jer je bespredmetno sumnjati i čast i poštenje Kobe i nas ostalih mladih antifašista... Srami se svoje likvidatorske krvožednosti...

  Anti-live • 07.03.2009. u 23:39

 • -Fratar-
  To što vi radite su obične insinuacije i optuživanje nekoga za nešto, što bi možda uradio kada bi mogao... To je ipak samo fikcija koja vas ne opravdava za prijetnje likvidacijom cvijetu Hrvatske mladosti. Pošto vidim da je došlo da nesporazuma, povući ću kompletnu agenturu sa vašeg slučaja i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Samo,neka vam oproste Koba i ostali, jer svi mi ponekada griješimo...

  Micvah • 07.03.2009. u 23:46

 • koja žestoka rasprava jebemu život. A ovog fratra sam se toliko usrao da sad neču moči spavati. Za razliku od tebe fratar ja uopče ne mislim da tebe treba likvidirati, kao što ti smatraš da bi mene trebalo, jer ako to smatraš onda si fakat jadan do ibera u božju mater. Gledaj, ja za razliku od tebe smatram da treba likvidirati tvoju mamu, jer bi se na taj način otklonila svaka vjerojatnost da bi ti bio ponovo rođen. I da se razumijemo, ja nisam nikog ubio, drug Tito također nije nikog ubio, njegovo je ime časno i čisto poput jutarnje proljetne rose na listu djeteline, ma koliko ga god vi jebeni klerofašisti inkvizitori htjeli oblatiti. Ako niste znali, za ralzliku od crkve koja je fucking feudalac i več više od 2 tisučlječa živi na grbači kmetova, robova i radnika, komunizam je za razliku od crkve besklasno društvo koje se zalaže za jednakost i pravdu. A vi crkvenjkaci ste za vrijeme komunizma držali te glupe gubice začepljene, drug Tito pokazao vam je da vam je mjesto u sakristiji a ne van nje. I fratre, moš ti lepo da mi popušiš kurac meni i mojim drugovima i da se goniš u pičku materinu zajedno sa francekom-inkvizitorom.
  Zahvaljujem drugovima Micvah i Anti-live na podršci, a crkva i franc nek se več jednom gone u kurac, zajedno sa pojedinim fratrima, robertima, informatičarima i ostalim mlatimudanima velikim rvatinama katolicima drkadžijama jer nam idete doslovno nakurac.
  ŽIVJELI TITO I JUGOSLAVIJA!!!!!!!!!!!
  ŽIVIO MOJ PREDSJEDNIK STIPE MESIĆ!

  Drug Koba • 08.03.2009. u 01:27

 • E moj koba, sigurno ti je posao kopati kanale i smrditi po cijele dane, jer za nista drugo tvoj maloumni mozak i nije sposoban... ISTOVARIM TI SE I TITU I JUGOSLAVIJI I MESIĆU I MAMI TVOJOJ U USTA!!!!!!!!

  Informaticar • 08.03.2009. u 02:18

 • E moj informatičar šta ti kurac znaš koji je moj posao. Dečko ti si blesav. A govna možeš iskipat svom franji usta, jer njemu govna obično na usta izlaze, sad bi mu za promjenu mogla i uči.
  Nabijem vas nakurac tebe i franju. Aj zdravo
  ŽIVJELA JUGOSLAVIJA!!!!!!

  Drug Koba • 08.03.2009. u 04:16

 • reko, da bacim malo oko a kad ono prijetnje smrću . uzajamne.
  fratre, jel ti se malo stislo?

  PONCIJE • 08.03.2009. u 10:48

 • Hrvatski narod je podigao spomenik svojoj naivnosti i gluposti.Ostavio je dokaz svoje,zelim vjerovati, trenutne sljepoce. Nije vidio,sto je morao vidjeti. Laz i izdaju i izabrao ju je sebi za predsjednika.Ni manje ni vise.Aferim ti, hrvatski covjece.Bog ti dao bolju pamet.

  Velecasni,citam komentare tamo nekih antifasista????Tu pamet staje.Tu se nema sto dodati.Imam jedan prijedlog.Na lijevoj stani,gdje je opis bloga ,naci mjesto za Spomenik hrvatskoj antifasistickoj rijeci ili Tako govore hrvatski antifasisti..ili tako nesto.Pustiti tim vampirima da sami sebe opisu.Sumnjam da mi to mozemo.Ako vam se ucini da je ideja pomalo blesava,MOLIM Vas,razmislite jos jednom.Meni se sve vise cini da ideja nije losa.

  zabarje • 08.03.2009. u 12:29

 • Mislim kako se na 9/10 ovih komentara ne treba obazirati. Oče župniče izazvali ste bijes jer ste među rijetkima koji nisu dozvolili da se taj zločin gurne pod tepih. Robert Vas je čak tužio tati i mami.
  Svi ovi komentari i na facubook djelo su sitne grupice koju prezentira onaj ugojeni mladac iz Dubrovnika.Njemu je prijeko potrebno potražiti pomoć u klubu za sniženje prekomjerene težine. Novina javljaju da ima još i drugih grijeha. Iza njih stoji grupica vrlo starih ortodoksnih staljinista s koiim čak ni Tito uz pomoć Golog Otoka, Stare gradiške i drugih ljepota nije uspio izaći na kraj. Znate da su tijekom NJEGOVOG života uspjeli održati svoj V kongres KPJ u Baru. Sada su ispuzali iz svojih ruka i odgajaju svoj podmladak. I oni članci koji Vas pseudopodržavaju nose prikrivene rasističke i fašističke poruke netrepeljivost prema Hercegovcima i običnom puku. "Puk je stoka jedna grdna" parafrazirao Šuvar Njegoša.
  Najvjerojatniji cilj je izvrijeđati Vas, što rade sa zadovoljstvom, da izgubite živce i bijesno reagirate i otjerati sve ozbiljne čitatelja. Tako se prigušuju nepoćudni blogovi.To se uči na svim partijskim kursevima sec Gramschi.
  "Domoljubu" vaš sukob s župnikom ima jednu osobnu notu, kao da obojica u tome uživate. Izgleda da i Vi spadate među one koji smatraju kako je u životu osim prijatelja najvažnije imati i dobrog neprijatelja.
  Župnikovom prijatelju.
  Molim pojasnite mi što je švedsko-finska manjina?Odgovarala li istini da u Finskoj postoje dva službena jezika:finski i švedsk?.

  VO SM. • 08.03.2009. u 12:29

 • VO SM,pogledaj vrijeme slanja komentara i upitaj se:"Kako smo to uspjeli".Kazes da Tito sa nekim ili sa necim nije mogao izici na kraj!!!Meni se cini da on samo sa biologijom i istinom nije mogao izici na kraj.Za sve ostalo mu se fuckalo ako nije ugrozavalo njegovu guzicu(ona mu je bila smisao postojanja svijeta).

  VO SM,kada smo vec tu moram ti reci sto sam vec ranije namjeravao.Koliko sam razumio, ti drzis da je mesic nas predsjednik.Izabran je.U redu je,ne zelim ti nista prigovarati,niti te poducavati.Ali ja ne mogu prevaliti preko jezika da je to instalirano zlo(svejedno od koga-iako bismo i to morali znati) moj predsjednik.Mogao bih naci stogod dobroga.On mora otici kao opomena Hrvatima da se moze biti ne bas pametan ka je pamet najpotrebnija.

  zabarje • 08.03.2009. u 13:09

 • VO. SM.

  O kakvoj ti to nesrećnoj zavijeri protiv gospon Franje blebećeš? Podvlačim da iza drugova mladih antifašista stoji isključivo jedan ogranak Mossada zadužen za Hrvatsku klero-fašistoidnu inkviziciju. Ja kao koordinator bi znao da je nešto drugo u pitanju. Pa nam ljepo reci da svi znamo: Tko je ugojeni mladac iz Dubrovnika?
  Koji su ti to ukleti stari ortodoksni Staljinisti?
  Kakvi crni partijski kursevi?
  Čemu taj V Kongres u baru?
  O čemu je riječ?
  Vjerujte mi, što se tiče ovih mladih antifašista, da niste u pravu, i da vam treba liječnička pomoć jer bolujete od paranoje...

  Micvah • 08.03.2009. u 13:31

 • VO SM-u. Poštovani! Nisam ranije primjetio vaše pitanje, povremeno moram biti kuhar mojoj porodici pa da u juhi nebi ostalo štogod suvišnog moram se potpuno koncetrirati... tako sam pogledao na poruke samo kurzorno i vidjevši sadržaj Druga Kobe i njemu sličnih zaključio da danas nema "naših" na djelu, uostalom nedjelja je... mislim ipak da je to samo ono "zezanje" nedoraslih mladića, koji žele ispuhivati frustracije na jednom "popu" ne misleći na konsekvencije, a kako bi kad ih nije nitko učio odgovornosti i toleranciji!?

  Naime tko župnika napada zbog njegovih uočavanja činjenica mora biti malo "ćaknut", možda i ne malo. Naime župnik nije ničim podržao ustaštvo kao takvo, nego je izričito govorio o domoljublju, ali za ove nazovimo ih "crvene radikalčiće" tu nema razlike jer hrvaštvo = ustaštvo. Upravo zato se čudim potpisniku "Domoljubu" jer ako dijeli ljude po toj poznatoj formuli onda se potpisuje sa "Ustaša", dakle na "našoj" je strani :)

  Neću više komentirati njegove a ni njihove komentare! Uostalom istina "izbija na površinu" posebno u tom rudniku, koji nažalost nije jedini jer rudnika kamenog ugljena ima ili je bilo nekoliko. Netko je čak pitao da nisu to slučajno "naše" žrtve misleći valjda na komuniste, pa možda ne u tom rudniku ali bit će u Trbovlju navodno postoji rudnik kamo su nakon ubistva slovenskih španskih boraca (inače komunista) njih dvadesetak... ali nije riječ o našima nego o KPS koja je te nesrećnike pogubila zbog neistomišljenja, bit će valjda da su bili trockisti ili nešto slično. Uostalom shvaćaš "što se silom zbire, silom se i razbije".

  A sada o finošveđanima. Finošvedski (dakle Švedski jezik sa vlastitom nešto monotonijom intonacijom) drugi je službeni jezik u svim djelovima Finske. Dvojezični natpisi su tamo gdje ih ima, ako ih nema (jednih ili drugih) natpisi su na jeziku onih kojih ima... Ja sam prostudirao iz znatiželje pravnu povjest autonomizacije olandskog otočja i kojekakve poteškoće vezane uz jezična i druga prava, kad već živim ovdje da znam :) ako te nešto posebno zanima samo izvoli pitati. Inače razmišljao sam o pisanju eventualne monografije na tu temu i eventualno skraćeni životopis predsjednika Risto Ryti-ja - meni naročito dragog, jer je imao sve crte humane osobe. Bio je i nadnaravno inteligentan i inače sposoban, ali vodio je Finsku u naročito teškom razdoblju. Finska je jedna od dvadesetak država koja je priznala NDH, što je također vrlo zanimljivo... i eto i Finci su imali svojih časnika na obuci u Luftwaffe, tamo je bilo i naših... imao sam priliku upoznati se sa Fincem koji se je tokom rata upoznao sa tim hrvatskim letačima. Imao je samo naj naj mišljenje!

  Župnikov prijatelj • 08.03.2009. u 14:10

 • Odgovor " zabarje"

  Mislim da približno isto mislimo ali se ne razumijemo.
  Na prvi dio vaše komentara odgovoriti ću kasnije, kada se ova marksističko/staljnistička mladunčad makne s bloga.
  Glede pred.Mesića.
  Ja ovako mislim! Bilo kako bilo i bilo što bilo, on je izabran i to dva puta velikom većinom glasova. U Zagrebu i Rijeci aklalamacijom,i vjerojatno bi dobio i treće izbore.I to je neosporna činjenica - kako ga je hrvatski narod ovlastio da se upravo tako ponaša kako se ponaša.Takvi smo - kakavi smo. Bilo to meni i Vama milo ili ne. Ja o njemu imam lošije mišljenje od Vas. No, sada imamo državu i moramo se državotvorno i ponašati. Imate Ameriku. Busha mnogi nisu voljeli, neki su napravili njegovu masku i udarali je nogom u stražnjicu. Ali ni jedan nije dovodio u pitanje njegovu ustavnu funkciju. Možemo i moramo se boriti protv njega dozvoljenim sredstvima, ali stolicu predsjednika RH moramo poštovati.Ni u jednom slučaju ne smijemo se naći na istim pozicijama kao ova mladunčad ili NL. Imam utisak da sada, kada imamo državu ne znamo što bi s njom. Ne smijemo više ići principom: Ili će biti kako ja mislim ili neka sve drugo ode k vragu. Bila crvena ili crna opet će ostati nezavisna RH.
  Mesić je svojim govorom u Jasenovcu oživio stare podjele, to mu se sada obija o glavu. Budimo pošteni u svezi s medijacijom drži se bolje nego Sanader, koji je na momente spreman na popuštanje. Mesića će se pamtiti to lošem ali i po konvoju za Dubrovik i kada je u skupštini SFRJ ponovo izgovorio stare riječi Hrvatskog državnog prava: "kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone". I nadam se po čvrstom stavu povodom granice s Slovenijom. Za jedan život dosta je. Ima utisak da stari komunisti imaju jednu crtu ispod koje ne popuštaju za razliku od građanskih političara koji to nemaju .Naravno ovo je samo moje osobno mišljenje.

  VO SM. • 08.03.2009. u 14:24

 • Sada sam se sjetio još nešto. Neki dan gledao sam ga (Mesića) na beogradskoj TV, neznam koja postaja . Jasno i glasno je je ostao iz svojih riječi kako Srbi kada su došli u Hrvatsku nisu na svojom opancima donijeli Srbiju i kada odu ne mogu sa sbom odnijeti hrvatski zemlju. I da trebaju prestati orati zemlju u Hrvatskoj a Boga moliti za kišu u Srbiji.Čvrsto i ne popuštajući ni za centimetar.Ipak postoji jedna granica ispod koje.....

  VO SM. • 08.03.2009. u 14:39

 • Seronjo usrani, Srbi su živeli na teritoriji Hrvatske i pre Mesića, pre opanaka, čak i pre vas Hrvata, koji ste tumarali po bespućima Irana i bili poludivlja plemena...

  Dabo • 08.03.2009. u 15:40

 • Velečani, čudi me da Vi još uvijek pokušavata voditi konsruktivne polemike s "domoljubom". On je je beznadan csučaj koji treba stalnu psihijatrijsku njegu. Čas napada i vrijeđa, a čas, u trenutcima duševne krize, ponaša se kao nedužni anđeo i pokajnik.-kao da se želi ispovjediti. Ne gubite vrijeme s njim u interesu ozbiljnosti ovih steanica.

  Kako možemo očekivati od raznih primoraca, poncija,, četnika, druga kobe, red-poluxa , anti.-ive i drugih nešto drugo od onoga što su napisali na ovim stranicama. To su vjerojatno sinovi ili unuci onih koji su naređivali i izvršavali zločine nad nedužnim civilima, djecom i vojnicima koji su se predali nakom završetka rata. Ne smije se govoriti o poginulima,jer to oni nisu. Oni su ubijeni bezpomoćni i pobacani u jame, jarke, rudnike i jame bez imena i bez osobnih podataka - kao divlje zvijeri. Pa kad "naš" predsjednik kaže da će poći u Bleiburg kad se ustanovi broj ubijenih po imenu i prezimenu ! Slično kaže i zamjnenik državnoga odjetnika Balića ( ne zan mu imena, ali nekako vuče na Kundak, Kuburi i tako tome slično) kad kaže da će odvjetništvo podići optužnicu protiv počinitelja zločina kada se utvrde sve relavantne činjenice o tim zločinima? Koje relevnatne činjenice? Ljudi su ubijani bez odjeće i bacani u jame kako se ne bi znalo tko je tko. Kad nisu imali vremena jadne ljude skidati, pobcali su ih u rudarska okna (Laško), ili u skloništa (Slovenska Bistrica) i žive pogušili. Poznata je taktika komunističkih zlikovaca, od ruske carske obitelji s petero djece koji su jednostavno 1917. postrijeljani, zapalili i ipokopali bez naznake groba, preko književnika Budaka i njegove kćeri, Hebrnanga i tisuće drugih koji su "likvidirani" i pokopani negdje bez oznake mjesta grobova - kao divlje zvijeri ili zaražena stoka. A što možemo očekivati od takvih ljudi, već to što nam njihovi sinovi i unuci danas govore i nas optužuju za prizivanje povijesne istine. Oni bi želili, i čak naređuju, da se prestane s ispitivanjem istine. Neka se stave u ulogu supruga, sestara , braće, sinova i unuka (jer očeva i majci više nema među živima) što oni osjećaju preko 6o godina kad ne znaju kada, gdje i kako su njihovi najmiliji pogubljeni i gdje su pokopani. Ta valjda svatko ima prvo znati gdje je grob njivovih sinova ? Sramotno je i zabrinjavajuće kada se još uvijek sumnja u istinitost onoga što se vidi. Kada se nakon 18 godina samostalne države Hrvatske traše relevnatne sudske presude i da se na osnovu njih može utvrditi istina - kao na haškom sudu ili na suđenju za Loru ? Jadno je naše sudstvo i pravda koju ono dijeli. Malo sam odužio, ali se vrlo ljut ba sve ono što nam danas rade i pišu oni koje smo davno pobjedili (barem smo tako mislili):

  Zenzo • 08.03.2009. u 16:33

 • Dabo
  Tko izgubi ima pravo ljutiti se, tko dobije batina ima plavo plakati

  VO SM. • 08.03.2009. u 16:37

 • ZENZO!

  Možda nisi primjetio da sam jučer MRZOLJUBU napisao da prekidam. Također možeš primjetiti da nekim novim tipovima uopće ne odgovaram. Nastojati ću na način teme (vjerojatno ove, ali proširene) nekima odgovoriti i nastaviti stoga što mi se čini da sve ovo postaje sve zanimljivije.

  Naime, svi mogu primjetiti da smo neke nove zvjeri istjerali iz njihovih jazbina pa ćemo vidjeti kako će se te ranjene nemani dalje ponašati.

  Jasno se vidi da oni duboko preziru hrvatske žrtve i da ponovno hoće "braatstvo i jedinstvo". Onaj tko prezire, gazi, prikriva i omalovažava bilo čije žertve - bilo žrtve "moje" ili "tvoje", taj drugo ne zaslužuje nego da ga se usporedi sa zvjerima i nemanima - ne želeći vrijeđati niti zvjer a niti neman!
  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 08.03.2009. u 17:07

 • zenzo- Stoko ustaška smrdljiva. Naši su se djedovi borli za slobodu i antifašizam a tvoji za koljaštvo i ustašluk kugao prokleta ustaška ti i autor ovog bloga stari iskompleksirani debil koji si nezna guzicu obrisat ali se usuđuje srat protiv Josipa Broza Tita. Di si bio u vrjem Tita? Tad si šutio ko zaliven jer bi tuckao kamen na golom otoku da si samo pisno govedo ustaško!
  Ali nadam se da će se roditi novi Tito pa takvu ustašku ološ kao franjo,zenzo i ostali debili slićni njima biti baćeni u najdublje jame. bando ustaška trebalo vas je sve smlatit ko perad sarsom zaraženu!
  Marš đubre ustaško!

  Red Polux • 08.03.2009. u 18:34

 • 1. To što ti ovo postaje sve zanimljivije pomalo vuče na mazohizam.
  2. To što si protiv bratstva u potpunom je kontrastu u odnosu na Evanđelje.

  Hrvatski domoljub • 08.03.2009. u 18:56

 • VO SM, jasno je tko gubi ukoliko se nikada ne maknemo iz prošlosti - svi mi.
  Napose mladi ljudi kojima moramo omogućiti perpsektivu. To je naša dužnost i o tome uvelike zavisi budućnost ove nacije.
  Žalosno je što puno ljudi toga još uvijek nije svjesno.

  Hrvatski domoljub • 08.03.2009. u 18:58

 • Koji je sada ovaj "Dabo" B
  Bolesnika koliko hoćeš!!

  fratar • 08.03.2009. u 19:22

 • Ako se može vjerovati Ivi Lolo Ribaru (njegovim pisanim izvješćima 1941-43) Hrvatsko je domobranstvo bilo naklonjeno NOP-u i mnogi su doista uspjeli prebjeći. Ako i nisu, jer su iskreno vjerovali u NDH, dali ih se može smatrati krivcima?

  Bili su ratni zarobljenici za koje je izričito KPJ njen Politbiro smatrao da predstavljaju opasnost po novonastali sustav. Promidžba komunističkog agitpropa nosila je često oznaku "Živjela SOVJETSKA Hrvatska" dakle kakvu su predispoziciju ti mladi vojnici mogli imati o KPJ? Preskočismo u ime oslobođenja pod vodstvom KPJ Staljinove masovne čistke sredinom 1930-ih godina koje su bile u svježem sjećanju i koje je druga strana vješto koristila. Dakle bilo je 1:1!

  Ovo što mi možemo čitati od tih "naprednih" ljevičara su najobičniji prostački izrazi, dakle poruke najobičnijeg primitivizma. Takve je jednostavno zadojiti promidžbom... župnik je pokrenuo vrlo važnu temu o suosjećajnosti sa žrtvama, to što je poratna KPJ izvodila bila je najobičnija klaonica - čišćenje potencijalne oporbe. Pogledajte u kojim se je europskim državama sprovodio isti način masovnog ubijanja - samo u Istočnoj Europi - samo u novonastalom socijalizmu!!! Dakle ogradite se od promidžbe svojih predaka i u ime humanosti izgrađujte zajednicu u kojoj se tkve stvari neće ponoviti.

  Ove psovke i način vašeg rezoniranja, govori o tome, da ne idete usporedo sa vremenom.

  Župnikov prijatelj • 08.03.2009. u 20:02

 • bože me as,uvijek je kriv neko drugi a nikad mi sami.više mi je dosta te priče o srbima i Titu,pa Tito je bio Hrvat koliko se ja sječam.mora da mu je srpski interes bio ispred interesa vlastitog naroda?smješno!jedan bi svečenik toliko željan preispitivanja svega i svačega oko sebe mogao zaviriti ponekad i u ono što voli nazvati vlastitom dušom(a ja čisto sumljam da to posjeduje) i preispitat samoga sebe.duhovni život jedne navodno duhovne osobe izgleda ne postoji.jedan se mali čovjek bavi velikim temama u nedostatku vlastitoga života,a upravo po pozivu koji ste izabrali vaš život trebao bi biti plemenit,čovjekoljubiv i nadasve duhovan.kompleks neostvarenog političara u okruženju gdje je politika u svim porama društva nedozvoljava vam da prije svega budete čovjek,pokorni sluga božji.širite mržnju dok ljubav pretpostavljam ostavljate za svoje ministrante nakon mise.jel se varam?

  zgranut • 09.03.2009. u 10:23

 • Zgranutom. Pa ako ti je dosta svih diskusija, kako tumačiti tvoje prisustvo na ovom blogu? Posebno, kad je općenito poznato da se tu diskutira i o vrućim novostima ali i o povjesti koja je očigledno mnogima omiljena tema (a NE ŽIVE u prošlosti!).

  Postojale su političke potrebe zbog kojih se pogubilo u poraću dobar dio armije NDH, pogubilo se je i nešto Informbirovaca, iako je veći dio proveo izvjesno vrijeme u zatvorima. Pokušalo se zastrašiti Crkvu brojnim ubistvima svećenstva, montiranim suđenjima itd.

  Jugoslavije nebi bilo bez Srba, a Tito je želio JUGOSLAVIJU, navodno je imao apetite i za nešto veća područja (inkorporaciju Albanije, Bugarske, djelova Grčke i Italije), ali ga je Staljin u tome spriječio (prema nekim ivorima). Sve ovo nije bitno koliko činjenica da ga ZAVNOH de facto nije podržao i da se je shodno morao osloniti na kult ličnosti - dakle promidžbenim putem čije su granice sezale do idolatrije (bolest!). Zato je najbrže ubijen i Andrija Hebrang i mnogi drugi... vjerovatno i sam Vladimir Nazor.

  Bio je prljavi igrač, vjerovatno si pročitao nešto o njegovom djelovanju u Staljinovim čistkama kad je čistio sebi put u vrh KPJ-a. 1930.ih godina padali su Srpski komunisti jer su tada bili u vodstvu projugoslavenske frakcije, a Tito je još bio "Hrvat", ali uskoro je on "kužio" da bi mogao postati kraljem i - postao je, ali sa pomoću srbizirane JNA.

  Drugom prilikom više...

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 11:39

 • moje prisustvo na blogu nije problem,tu sam u prolazu.ne smeta meni činjenica da postoji ovakav blog ili neki njemu dijametralno suprotan.blogovi sliže upravo tome da ljudi razmjenjuju svoja mišljenja pa kakva god ona bila,slagali se ili ne sa njima.radi se o tome da ovakav blog i ova tema nije nešto što bi jedan svečenik trebao komentirati,posebno stoga što upravo radi funkcije koju obavlja ima iza sebe ljude koji ga slijepo slušaju i ti i takvi ljudi ponekad nisu u sposobnosti sami razlučivati,jednostavno prihvačaju šta im njihov duhovni vođa govori.jer radi se upravo o bezgraničnom povjerenju ljudi naspram čovjeka koji ih predvodi.to već zadire u ljudsku psihologiji i o tome su govorili i pisali veći i pametniji od mene.upravo to je problem.zloupotreba položaja i manipulacija ljudima.u tome je poanta.mogu se ja slagati i neslagati sa nekim ovdje,realnost je ta da postoji potreba da se piše o određenim stvarima i ja to ne želim komentirati.svačije je pravo da iznosi svoje mišljenje ( ako je demokracija ono u čemu živimo ) slagali se mi s time ili ne.CRKVA NEMA ŠTA TRAŽITI U POLITICI!ni jedan crkveni čovjek se nemože tretirati kao individua i osoba van crkve jer nije i nemože biti,crkveni su zakoni strogi i svako ko se odluči za taj poziv toga mora biti svjestan.ovo je sekularna država i crkva nije vlastodržac.na vlasti su političari koji cijenu dobre ili loše politike plaćaju na izborima.svečenika ne bira narod i samim time ne podliježe kritici javnosti i svako ko koristi tu okolnost bavi se manipulacijom.toliko od mene.pametnome dosta.

  zgranut • 09.03.2009. u 13:02

 • Zgranutome. Tvoji su koncepti o učešću Crkve ili pojedinih svećenika u sveopćoj diskusiji - zastarjeli, rekao bih tipično ljevičarski - totalitaristički. Crkva ili svećenik kao pojedinac dio je ove DEMOKRATSKE društvene zajednice i zašto nebi smjeli iznositi svoja mišljenja? Ili držiš sebe naprednijim zato što eventualno podržavaš potpunu slobodu recimo pobačaja, genetskog manipuliranja itd.? Ako misliš na ljudske slobode općenito, tko je više sputavao slobodu razmišljanja i govora Crkva ili komunisti? Crkva također usklađuje svoje stavove prema potrebi čovječanstva ali naravno ne otstupa od nekih ključnih principa odnosno tema - npr. očuvanje obitelji i prirodnog poretka.

  Koliko nas je u povjesti doista sputavala Crkva, a koliko razni politički interesi? Zar pretpostavljaš da bi zahvaljujući babilonskim astrolozima mogao ranije letjeti u svemir? Sve ima svoj tok, ljude koji podržavaju i ljude koji su u oporbi. kako u Crkvi tako i među običnim narodom...

  Prihvati činjenicu i slušaj što ima i netko drugi za kazati, to je često jedini način širenja naših vidika...

  Župnik je slučajno i građanin RH. Ovaj blog nije potpisan od strane riječkog nabiskupa ili Vatikana :)

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 13:31

 • sad si me nazvao ljevičarem,totalitaristom,pobornikom pobačaja i genetskom inženjeringa?spasi me bože raznih imputiranja kvazi načitanih i psihoanalitički usmjerenih pojedinaca!kažeš ''Župnik je slučajno i građanin RH'' pa može komentirati?tako znači?gdje je u komentaru osvrt na razne nebuloze crkvenih velikodostojnika za koje priznačeš da postoje.gdje je u komentaru osvrt na pedofiliju među svečenstvom?ma gdje je u komentaru osvrt na bilo šta loše šta izađe iz crkvenih ''podruma''?NE USUĐUJE SE!!!! Jer njima mora polagati račune i tu podliježe kazni nadležnih!Muka mi je od tog silnog licemjerja.

  zgranut • 09.03.2009. u 13:47

 • Osvrni se na crkvenu inkviziciju pa se zapitaj i povuci paralelu između komunista i crkve.nebuloze,komunizam je pao,otišao.baš bi volio franju čuti šta misli o židovskome zlatu u vatikanskim podrumima ili paljenju '' vještica'' i naprednih učenjaka(kopernika i dr.)na lomaći,o brutalnosti španjolske inkvizicije,...itd,itd,ma ima tema kolko očeš samo nema volje,nema tu političkih poena........smiješno.........

  zgranut • 09.03.2009. u 14:17

 • Zbog ovog eseja Zbor lečnika Hrvatske proglasio je Raškovića „nacistom i rasistom”. Ništa bolje nije prošao ni kod muslimana.
  Pozivajući se na svoju 35-godišnju lekarsku praksu, koju je obavljao na tromeđi gde živi srpsko, hrvatsko i muslimansko stanovništvo, Rašković je zaključio da se karakterno različito ponašaju pripadnici različitih etničkih grupa.
  - Utvrdio sam - kaže on - da većina srpskog stanovništva, koje se leči od šizofrenije, neuroze, prolazne napetosti ili dubokih depresija, a u čiju sam karakterologiju ulazio, ima sve oznake edipalnog karaktera. A to znači da u sebi sadrži umerenu dozu agresivnosti, ali i podložnosti.
  Edipalni karakter, po rečima Raškovića, sastavljen je iz dva dela: jedan je veoma odan, i iskazuje potpunu poslušnost autoritetu, odnosno ocu koji vlada zadovoljstvima i koji ima potpunu vlast. Ali, postoji i onaj drugi deo, koji u nekim situacijama tu autoritarnost pretvara u rušilačko stanje bunta kada se, jednostavno, zbrišu svi nosioci vlasti i zadovoljstva.

  - Srbi su - kaže Rašković - imali u sebi te autoritarne osobine uz poneku agresivnu i otvorenu crtu. Ediplani karakter je, inače, vrlo otvoren. To nije karakter mraka i osenčenja, to je čist karakter u kome postoje samo dva elementa - sve ili ništa. Ali, osobina ovog karaktera je velika vezanost za majku, pošto je otac prigrabio sva zadovoljstva da bude s majkom i emocionalno s njom gospodari. Tako situacija s majkom predstavlja remetilački faktor u edipalnom karakteru. U psihološkom smislu majka se može identifikovati sa zemljom i sa širom etničkom skupinom.

  RAŠKOVIĆ kaže da je za muslimane utvrdio da imaju fiksaciju na rektalnoj fazi, koju u psihološkom smislu odlikuje sakupljačka komponenta karaktera:
  - To je karakter sklon da stvara imovinu, da vlada kao gazda, da procenjuje ljude prema imetku i prema onome što su zaradili, zatim po društvenom uspehu i slično. Za ovu fazu karakteristična je komponenta agresivnosti, preciznosti i čistoće, koja se, u krajnjem slučaju, ogleda i u tome što bi, prema muslimanskim zakonima, trebalo da se održava posebna higijena.

  Hrvatski karakter, po rečima Raškovića, vezan je za kastraciju, a poreklo kastracionog kompleksa za primarnu hordu u kojoj sva zadovoljstva ima otac. Sinovi su povinovani ocu, ali do trenutka dok ne odluče da ga smaknu - kako bi se oslobodili kastracionog straha i za sebe prigrabili vlast i zadovoljstvo.
  - Sam kastracioni karakter je hermetičan - kaže Rašković. - On je, u stvari, pod stalnim uplivom straha da će biti kastriran, da će mu se nešto desiti i da će izgubiti nešto što pripada samo njemu. Kastracioni karakter strahuje da će biti prevaren, nasamaren, podvrgnut nekim procenama koje će za njega biti neprirodne i ugroziti mu dostojanstvo.

  Ponekad se, smatra Rašković, kastrati i edipalci vrlo dobro slažu, ali pod uslovom da kastrat prihvati edipalca kao gotovu činjenicu, i da mu se podvrgne. Ali, u situaciji kada kastrativni karakter počne sumnjičavo da gleda edipalca, i da mu pruža otpor kao represivnom karakteru, njihov odnos može postati vrlo neprijatan, pa se sudar karaktera manifestujekao sudar naroda, zapravo kao istorijski sudar njihovih politika.
  - Moglo bi se zaključiti, gledano sa stanovišta nekih psiholoških fantazma (priviđenja) da ne postoji samo pravoslavno-katolički i pravoslavno-muslimanski sudari, nego i sudari karaktera triju etničkih grupa. Čak se može reći da su sudari, recimo, edipalnih Srba i kastrativnih Hrvata, dublji nego sudari katolicizma i pravoslavlja.
  Kastrat, koji je zaokupljen strahovima od agresivnog edipalca, ispoljava ogromnu mržnju prema edipalcu, tako da poništavanje agresivnih edipalaca ne smatra nečim što nije u redu, niti nečim što dovodi do osećanja krivice.
  Upravo tu, po mišljenju Raškovića, treba tražiti razlog, što kod dela hrvatskog naroda nema osećanja krivice za genocid nad Srbima, koji su počinile Pavelićeve ustaše.
  Govoreći o sindromu malih karakternih razlika između edipalaca Srba i kastrata Hrvata, Rašković kaže:
  - Istraživao sam taj sindrom u porodici. U njoj je stalni sukob koji proizilazi iz malih karakternih razlika supružnika. Brakovi s velikim karakternim razlikama supružnika ređe se raspadaju od onih gde su karakteri supružnika slični. To je zbog straha jednog karaktera da mu sličan karakter može oduzeti ono što mu pripada. To je neka vrsta male paranoidnosti, iste one koja postoji u odnosu srpskog i hrvatskog naroda u Hrvatskoj. Baš zbog banalne razlike u jeziku postoje međusobni strahovi da će jedni drugima „oteti” jezik i proglasiti ga svojim.
  - Moj otac je predosetio da njegova karakterologija srpsko-hrvatskog i muslimanskog naroda može naići na kriva i zlonamerna tumačenja - kaže Sanda Rašković-Ivić. - Zato je naglasio da, recimo, kastraciju ne treba shvatati banalno, kao da se Hrvati boje da će im neko otkinuti onaj vrlo dragoceni organ. Kastracija, po njegovom mišljenju ima socijalne posledice. Nju treba shvatiti kao strah da će se pripadnicima ovoga naroda o

  GABRIJEL • 09.03.2009. u 16:00

 • Osvrnuo sam se i na Inkviziciju i bio prisiljen relativizirati, broj žrtava u ime materijalističkog ateizma čime su se komunisti naročito ponosili ali i koji su naročito širili.

  Nisam te nazvao komunistom, nego pobornikom njihovog načina gledanja. Istraži put tvog materijalizma, vjerovatno ćeš pronaći zašto sam uopće spominjao to...

  Vidim da si preosjetljiv (uvrijedljiv9 da bi mogao nastaviti diskusiju sa tobom. Pročitaj moj tekst nekoliko puta i razmisli što bi jedan tebi nepoznat čovjek mogao pisati tebi... nisam nikoga vrijeđao do sada pa nisam ni tebe. preduslov diskusiji je da ostaneš miran...

  Tko pozna bolje župnika zna da je riječ o dobronamjernom čovjeku i dobrom svećeniku, pa daj mi jedan valjavni razlog zašto bi se on morao vladati prema tvojim kriterijima? Nisam doista mislio da si komunist ali jasno je da se nisi još riješio njihovih predispozicija. Da jesi, pristupio bi ovoj diskusiji pitanjima u kontekstu teme!

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 16:02

 • Zgranutom... ex tempore jer radim...

  Kad već spominješ Inkviziciju... valja spomenuti i ljudsku ćud, koja se uvijek ponavlja u sličnim oblicima. Koliko god upirali prstom na Crkvu, što je ona priznala i za što je molila oprost (papa Ivan-Pavao II), moramo usporedo upirati i na druge čimbenike koji su dovodili do lomača. Iako je Crkva učestvovala u suđenju tih nesretnika, njena je uloga bila u mnogim slučajevima sekundarna - ali naravno bila je učesnik. Slučajno sam pročitao (i gotovo zaboravio) kako je Vladimir Nazor opjevao paljenje "vještice" u Lupoglavu (Istra). Naime Crkva ju nije proglasila vješticom nego zao grof koji je vladao lupoglavskom gospoštijom. Da imam vremena i novaca rado bih istražio taj dio povjesti... dakle Inkvizicija je poslužila mnogima i za umnožavanje imetka, no pozadina ovog slučaja u Lupoglavu bit će odbijanje zadovoljavanja seksualnih potreba... i veli legenda djevojku spalili na lomači.

  Ipak to je iza nas i tada je vladao MRAK, nije bilo medija, pismenih, ali eto komunisti poubijali 100 miljuna u doba kad su komunikacije radile...

  Koga doista smetaju župnikove teme, neka ih preskoči. Ja sam pobornik demokracije, svako ima pravo pisati i govoriti što mu je pri srcu. Naravno poštivajući i yakone - o njihovim kršenjima tu nije riječ.

  Boravim na ovom blogu 1,5 g. i susrećem preosjetljive ili nasilne tipove, sa onima koji su bili uljudni bez obzira na njihov svjetonadzor uglavnom smo postali prijatelji.

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 16:27

 • jo dođe mi da se nasmijem.ne vrijeđaš al vrijeđaš tako budalasto između redova.izvrtanje teza nije diskusija.iz čega si ti zaključio da sam ja pobornik komunističkog načina gledanja?zato što kažem da se pop drži crkve i ne bavi politikom na način da manipulira ljudima?to je materijalizam?????nazvao sam ga licemjerom a i napisao sam zašto.čovjek mora biti dosljedan,zar ne?ako si već uzima za pravo da reagira na način na koji to radi,zašto onda nije tako žustar i britak po svim pitanjima?zar svečenici pedofili nisu tema za nekoga ko se '' bavi ljudskim grijesima'' i ko nama neznalicama pokušava otvoriti oći i upozoriti nas na opasnost kojoj su izložena naša djeca?šta je kontekst teme? složi se i ne pitaj ništa?nije problem u temi već u onome što sam ranije naveo.možeš to pokušati zanemariti jer ipak je on ''dobar čovjek i dobar svečenik'' kako to emotivno voliš sročiti.zar ja nisam dobar čovjek,dobar vjernik?zar ta djeca na facebooku koja usprkos svojoj mladosti razumiju poantu ovog bloga nisu dobri ljudi,dobri vjernici?možda su im duše prečiste i nedovoljno iskvarene da shvate svu veličinu toga '' dobroga čovjeka i dobroga svečenika ''?možda njegovo nazivanje neistomišljenika zvijerima,nemanima,idiotima i budalama ravno sa propovijednice svoje (ne)savjesti nije poziv na linč?

  zgranut • 09.03.2009. u 16:34

 • ISUS:NE SUDITE

  OSHO • 09.03.2009. u 19:14

 • ZGRANUT!

  Meni se čini da na Kordunu i Lici takove zovu - ne ZGRANUT nego ZGRANJEN!

  Naime, naša i slovenska javnost sada bruji o jezivim zločinima titovih partizana, a ti meni da pišem napr. o kišnim glistama.

  Daj, saberi se malo pa ne budu ZGRANJEN!

  Franjo Jurčević, župnik

  franjo • 09.03.2009. u 20:16

 • Evo je konačno ''osoba u ovim krajevima nepoželjna'' osobno! napisao sam ispravno,kako se kaže u kraju u kojem sam rođen i u kojem živim.možda kod vas u herceg bosni govore drugačije?nebitno,ionako govor vašeg mentaliteta nikad razumio nisam.šta ti sebi umišljaš pomogu?ko si ti?promiči evanđelje,mani se politike,nije ti u opisu radnog mjesta.dobro plačenog radnog mjesta,usput rečeno,čime se večina ljudi u ovoj nesretnoj zemlji nemože pohvaliti.lako je držati prodike punoga trbuha i udobno smještenog dupeta.

  zgranut • 09.03.2009. u 20:48

 • nego zaboravih te priupitati - jel ti se diže na ove naše lijepe hrvatske djevojke?mene baš eto mući neka nejebica pa me zanima kako ti izlaziš na kraj s tim problemom?

  zgranut • 09.03.2009. u 21:02

 • Zgranutom. Imaš pravo na svoje mišljenje...

  U razdoblju od dva tri posljednja stoljeća pisanih dokumenata - Crkva nas nije nikada naučavala mrzjeti a ni ubijati, što se za komuniste nebi moglo tvrditi.

  Ako je KPJ nastojala proširiti čim negativniju predstavu o Crkvi i vjeri, nije to bilo zbog njenog kočenja znanstva (npr. Isusovci su bili vrlo cijenjeni profesori a njihove gimnazije vrlo poželjna mjesta...) nego zbog nastojanja da se učvrsti na vlasti. Crkva je u socijalizmu vidjela ono što je Sovjetski Savez dokazno činio... dakle korjen tvojih predrasuđa je u spomenutom razdoblju, a to što se želiš pokazati kao slobodni mislilac - intelektualac - no way, ne prolazi!

  Što je npr. postignuto nacionalizacijom crkvene imovine nakon 2. sv. rata, ili brojnim ubistvima? Napredak? Možda obogaćivanje retorike koju je štitio Ustav, policija i JNA.

  Spominješ pedofiliju kao neki "trade mark katoličke crkve". Pedofilija je bolest... bolesnici koji izabiru djelatnost u kojoj će biti čim bliže svojim eventualnim žrtvama. U tom kontekstu pedofile možemo tražiti u dječjim vrtićima, po osnovnim školama, domovima za nezbrinutu djecu - pa i u Crkvi, ali ne izričito u katoličkoj, jer eto primjera pedofilije bilo je i u drugim vjerskim ali i državnim i/ili općinskim institucijama. No spremni smo skandalizirati slučajeve u kojoj je pedofil bio svećenik, a vjerovatno se odnosimo sa nekim razumijevanjem ako je neki profa pogladio stražnjicu neke curice ili dječačića. Potenciraš krivnju crkve a negiraš druge varijante... bolest je bolest, bez obzira gdje se pojavila!

  Pretjeravaš. Godinama sam vježbao borilačke vještine, naučio sam nešto vrlo jednostavno ali mudro... ako udariš šakom stvaraš sebi neprijatelje, ako znaš kako neutralizirati napad, pobjeđuješ a ne stvaraš osvetnike. Župnik nije prozivao, nego je bio prozivan, pratim ovaj blog gotovo dvije godine. Ali svakako reagirao je, što je vrlo normalno u vašem okružju, ta regariao (la) si i ti!

  Zvučiš kao svjež(a) posjetitelj (ljica) pa vjerovatno nisi u toku zbivanja. Osobno sam došao slučajno, nešto me je povuklo u Kastav, tih dana izbila je čuvena afera "Mizdrak" - tipičan slučaj kršenja ljudskih prava jedne postsocijalističke zemlje. U razvijenim demokracijama takvom se slučaju nebi pridavalo toliko pažnje, a stvar bi se pomno ispitala prije nego bi se ijedna strana podržala.

  Eto živim u inostranstvu 34 godine, zapravo od 1972. vjerovatno znam o čemu pišem. Mislim da se sa tobom nismo razumijeli - ti zastupaš stav kako župnik ne može koristiti svoja građanska prava, a ja koji sam više od polovice svog života proživio u demokraciji smatram da župnik može pisati... Ovo što je ovdje pisao nažalost stoji! No nije nikada tokom par godina sugreirao da idemo napasti nekoga, da dignemo neku revoluciju...

  Koliko znam i župnik je mnogo putovao, možda je temperamentan, ali to ne znači da je i loših ili opasnih namjera. Ali eto postoji mogućnost da se promijeni - nemojte ga bespotrebno napadati i nemojte se nametati!

  Pročitaj ovaj kratki esej (skrolaj do dna) KLIKNI!

  Župnikov prijatelj • 09.03.2009. u 21:05

 • Župnikov prijatelju,izgubio sam ja ovdje volju voditi raspravu.dobro si uz podosta muke došao do onoga šta ja pokušavam reći,nemam ja problem s tobom ili sličnima,vjerujem da bi se dalo na neki način i ozbiljnije popričati.problem je u tome čovjeku i ja ne prihvačam tezu da se može promjeniti ili da uopće može shvatiti o čemu ja govorim.nebitno,izgubio sam živce,spustio se upravo na njegov nivo izgovarajući određene rijeći.problem je taj što mi je čak i žao radi toga.i tu je upravo razlika između mene i njega.on uživa vrijeđajući i ponižavajući neistomišljenike.toliko od mene.odustajem.

  zgranut • 09.03.2009. u 21:14

 • Zgranutom. Radim godinama u komunikacijama i znam općenito kako se danas šire predispozicije. Nije mi bila namjera uvjeravati te u ovo ili ono. Činjenica je da je riječ o pravima garantiranim Ustavom, na drugoj strani imamo dvojicu-trojicu aktivista koji smatraju da živimo u srednjem vijeku i ljudi neznaju "bez njih" naći onaj pravi put. Zašto bi župnikovo domoljublje trebalo nekoga smetati? Protiv EU-a je polovica Finske, Šveđani su glasali na referendumu PROTIV EMU-a (zadržali krunu umjesto eura ) itd. i nitko ih ne zove klerofašistima, zašto župnik nebi smio zauzeti kritičan stav u pitanjima EU-a, struktura ili bilo čega? To je njegovo pravo, ako pridobije istomišljenike - i to je njegovo pravo. Evo npr biskup Juraj Dobrila, bio je i političar, isto tako i dr Božo Milanović (nekada i moj profesor iako samo godinu dana) i on je na neki način bio političar a uzdižemo ih... vjerovatno jer su već odavna pokojni :) i :(

  Župnikov prijatelj • 10.03.2009. u 08:24

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Srijeda, 11 Oľujak 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 1
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpg















apartmentsmurter3.jpg












 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!