coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow Domoljublje po Sanaderu ili lustracija domoljuba
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
Domoljublje po Sanaderu ili lustracija domoljuba PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 01 Studeni 2008

Domoljublje po Sanaderu ili lustracija domoljuba

 

Nedavno je Sanader, gostujući na tribini Peresova centra za mir u Izraelu, našao za shodno da nam objasni što je to domoljublje. Staro domoljublje, ono za koje su se ljudi borili i umirali, više nije na cijeni. Prema Sanaderu, u Hrvatskoj imamo novo domoljublje, koje se mjeri razinom poštivanja Ustava i vladavine prava, a taj novi patriotizam uključuje sve gradjane, isključuje svaku diskriminaciju i rasizam, te se zasniva na poštovanju ljudskog dostojanstva, poštovanju prava manjina i iskrenoj suradnji sa susjedima.

Dakle, netko tko ne poštuje ustavne odredbe i vladavinu prava, nije domoljub? Znači, mi koji ne poštujemo navod iz preambule Ustava da su temelji državne  suverenosti uspostavljeni u odlukama nekakve grupice likova koji su se motali po šumama, ZAVNOH-a,  jer to jednostavno nije istina, nismo domoljubi?

Isto tako, netko tko je bio dragovoljac i godinama krvario u ratu za svoj narod, a ponekad se švercao u tramvaju, kupovao cigarete bez markice ili krivo parkirao auto, nije domoljub? Ili je domoljub, ako mu to nije dokazano pravomoćnom presudom?

I da ne zaboravimo, nikako nismo domoljubi ukoliko nam smeta suradnja sa Srbijom. Ukoliko ne želimo npr na televiziji gledati i slušati srpske cajke, sigurno nismo domoljubi. Jer, ne poštivamo tu iskrenu suradnju sa susjedima.

 Teško je shvatiti Sanaderovu mudrost. U pravnoj i uredjenoj državi postoji nešto što se zove trodioba vlasti.
Poštovanje Ustava i vladavinu prava, odnosno odnos pojedinca prema istom može utvrditi samo sud, a ne Sanader. Formalno, nitko ne krši Ustav ili zakone, dok mu to sud ne dokaže, dakle sud je taj koji odredjuje je li netko domoljub ili nije. Genijalna paradigma. A primjerice, ako netko krši zakone, primjerice ne prijavljuje da posjeduje satove vrijedne 40 tisuća eura, a istovremeno kontrolira pravosudje koje nikad neće pokrenuti pitanje korupcije i zloporabe vlasti od strane takve osobe, takav ostaje zauvijek pravi domoljub. Pa čak i ako se dogodi situacija da se nekog tko krši zakon optuži i time dovede u pitanje njegovo domoljublje, to domoljublje se uvijek može spasiti najmom dobrog odvjetnika, podmićivanjem suca ili jednostavnim odvlačenjem postupka u zastaru. A što je zaista najbolje, oni koji imaju imunitet i ne mogu kazneno odgovarati su totalno neupitni domoljubi.

Ali ni to nije sve. Nova Sanaderova paradigma omogućuje i retroaktivno domoljublje. Uzmimo za primjer Sanaderovog saveznika Stanimirovića, koji je najgrublje kršio i Ustav i zakone kao funkcioner četničke paradržave i na taj način bio domoljubna nula, a danas  vjerojatno poštuje ustavne odredbe i vladavinu prava, dakle postao je domoljub. I vjerojatno bi to svoje domoljublje opet pokazao, na isti način kao  i 1991.

A je li Sanader domoljub? Čl. 2 Ustava:..."Republika Hrvatska ostvaruje, u skladu s medjunarodnim pravom, suverena prava i jurisdikciju u morskim područjima i u pod­morju Jadranskoga mora izvan državnoga područja do granica sa susjedima...." Nekako se ne sjećam da Hrvatska ostvaruje bilo kakva suverena prava u ZERP-u, i to voljom Sanadera koji je svjesno prekršio Ustav (a ustavni suci su vjerojatno još na bolovanju) uskrativši Hrvatima ono što im po Ustavu pripada, domoljuba li.

Nastavimo. Kaže naš veliki domoljub Sanader (koji se za vrijeme rata skrivao u podrumu splitskog HNK dok su manji domoljubi od njega ginuli) da novi patriotizam uključuje sve gradjane, bez obzira na njihova politička i vjerska uvjerenja, i na etničko podrijetlo. Sve gradjane? Dakle, patrioti su i oni koji mrze Hrvatsku, oni koji su za Jugoslaviju, oni koji su uopće protiv postojanja Hrvatske, oni koji politički rade protiv Hrvatske (npr. poklanjaju naš ZERP Slovencima i Talijanima), oni koji su se skrivali za vrijeme rata, oni koji grade tri puta skuplje ceste nego što iste uopće koštaju. Sve su to patrioti, ako im sud nije dokazao suprotno.

Ide Sanader i dalje. Po njemu, novi obrazac domoljublja isključuje svaku diskriminaciju i rasizam. Kakve veze imaju diskriminacija i rasizam s domoljubljem?

Netko npr. može vršiti diskriminaciju po spolnoj ili po bilo kojoj drugoj osnovi, npr. zabranjivanjem pušenja u kafićima. Ta osoba ne može biti domoljub?

Spominjanje rasizma je još gluplje. Rasisti uopće ne mogu biti domoljubi, štoviše, rasisti su globalisti jer im je na prvom mestu rasa, a ne narod, imaju više afiniteta prema pripadnicima iste rase, a drugog naroda, nego prema pripadnicima vlastitog naroda, a druge rase. Poštovanje ljudskog dostojanstva? Pa govorimo li o čovjekoljublju ili domoljublju? Zašto bi jedan domoljub trebao poštivati ljudsko dostojanstvo nekog tko mrzi njegovu domovinu? I kako ga poštuje, primjerice u ratu, kad puca na njega? Razlikuje li Sanader temeljne pojmove? Očito ne.

Što je domoljublje? Kratko i jasno. Ljubav prema svojoj domovini. Mjeri se samo i isključivo ljubavlju prema svojoj domovini. Osoba koja voli svoju domovinu jest domoljub.

Tko ne razumije da je to domoljublje, nije domoljub. Na koji način će se ljubav prema domovini iskazivati, drugo je pitanje. Netko može jako voljeti pse, a ništa ne činiti za spašavanje napuštenih pasa, a netko drugi može manje voljeti pse, a istovremeno donirati novčana sredstva za spas pasa iz šinteraja. No, puno je realnija situacija da će napuštene pse spašavati netko tko ih zaista voli.

Isto kao što je puno realnija situacija da će svojoj domovini više koristiti netko tko istu voli, nego netko tko se nesmiljeno bogati i izmišlja gluposti koje naziva paradigmom, dok država kojom vlada grca u bijedi, neimaštini, dugovima i kriminalu.

 

Ili to samo ja ne mogu prihvatiti  da me o domoljublju uči čovjek koji je “locirao, uhitio i transferirao” generala Gotovinu? Čovjek za čije se vladavine četnici slobodno šeću i brane sa slobode, ukoliko se dogodi da su optuženi, a hrvatski se branitelji proganjaju kao divlje zvijeri?

Da, znam. Kaže Sanader da je to najbolje za Hrvatsku, a nije ni prouustavno, pa bi to onda trebali biti domoljubni činovi.  A Sanader, koji je na čelu Vlade koja sve to radi, sljedom toga je najveći hrvatski domoljub. Koji ne preza od toga da preko tudjih ledja, ledja onih koji su stvarali ovu državu, gradi svoje domoljublje i još k tome na ovako bestijalan način pokušava svoje stavove nametnuti svima nama.

Ljubav prema domovini ne iskazuje se na način da se žrtvuju drugi, a sebe čuva i bogati. Za domovinu se bori i umire, ne smišlja se politička karijera u nekom podrumu.

I kada se samo sjetim prosvjeda na Splitskoj rivi, na kojem se okupilo tisuće domoljuba i Sanadera kako drži govor ispod slike generala Norca s natpisom “Svi smo mi Mirko Norac”, nekako mi se čini da je on već tada znao što će biti domoljublje, a što ne.

Jedino što nema dovoljno zatvora u koje bi sve nas koji ne shvaćamo njegov pojam domoljublja mogao potrpati.

 

Diana Majhen

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Subota, 01 Studeni 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 11
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!