coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow Pripojenje Istre, Rijeke i Zadra matici Hrvatskoj
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
Pripojenje Istre, Rijeke i Zadra matici Hrvatskoj PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Subota, 27 Rujan 2008

Pripojenje Istre, Rijeke i Zadra matici Hrvatskoj 
 Ne znam po koji puta treba našim političarima, a napose onima koji sebe smatraju i Hrvatima, tumačiti da pripojenje Istre, Rijeke i Zadra matici Hrvatskoj nije se dogodio 25. rujan 1943. već 8 rujna iste godine,  kada je Dr. Ante Pavelić prekinuo sve sporazume sa Italijom . Tog istog dana na bivšim okupiranim područjima  uvedena je i kuna kao platežno sredstvo, a teritorij je zaposjela hrvatska vojska i još uvijek okupacijska vojska  Njemačke. Partizana tada nije bilo ni u „talonu“. Kao i u ostalim dijelovima Hrvatske partizani su se nalazili po šumama kao odmetnici, bez vlasti, policije ili bilo kakve druge vlasti, osim one hajdučke, upadačke u sela, - opljačkati selo i tako se prehranjivati do neke druge prigode.

Isto tako još uvijek se krivo tumači hrvatskome narodu, da je Dr. Ante Pavelić predao Istru i Zadar Talijanima. To je notorna laž. Istru, Zadar i još nekoliko otoka Talijanima je predano Versajskim ugovorom 1922.g. kojeg je tada u ime, tek stvorene kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisao Nikola Pašić, tadašnji predsjednik vlade novo osnovane kraljevine.

S toga smatramo da bi gospodin  Dr.Živko Kolega to trebao znati u „malom prstu“ i ne praviti svako toliko gafove o tome, koje prodao, pa potom ponovno povratio Istru i Zadar matici zemlji.
Inače, mi cijenimo neka gledišta gospodina Dr. Živka Kolege - u pogledu zvijezde petokrake. U potpuno se slažemo sa njegovim gledištem, da se hrvatska sloboda nije dogodila pod zvijezdom petokrakom već po hrvatskim stijegom i hrvatskim grbom zvanim još i šahovnica.

Isto tako smatramo da se i oslobođenje Zadra nije dogodilo 31. listopada 1944.g. već  17. studenog 1991.g. kada je posljednji neprijateljski tenk napustio Šepurine u Zadru. Dolazak partizana 1944.g. u Zadar u Zadru je izvršena samo zamjena okupatora. Otišli su talijanski a došli jugoslavensko-srpski koji su bili daleko okrutniji od talijanskih. Odmah po dolasku u Zadar partizani su, za samo 5 dana ubili  2114 hrvatskih i talijanskih civila.

Prema tome i ovaj nadnevak 31. listopada ne bi se smio slaviti kao dan oslobođenja, a napose ne pod zvijezdom petokrakom na katoličkom  groblju, gdje već postoji zajednički križ za sve umrle i poginule  branitelje

grada Zadra. Križ, kao simbol svih kršćana ne može biti u simbiozi sa

zvijezdom petokrakom, pod kojom je ubijeno na stotine milijuna ljudi u svijetu, a napose kod nas u Hrvatskoj.
Pravo je čudo, kako se je zvijezda petokraka još uvijek zadržala na hrvatskom katoličkome groblju u Zadru. Tim više, ako znamo, da su tijekom ovog rata a i poraća sve zvijezde petokrake uklonjene sa grobova i spomenika nekim partizanskim pokojnicima koje su njihovi ukopnici ugradili svojim mrtvima, smatrajući valjda, da je Križu „odzvonilo, i da kršćanstvo treba i na groblju da nestane.
Sve te  partizanske zablude, odmah po dolasku nove hrvatske vlasti, djeca i unuci  sahranjenih njihovih otaca  pod zvijezdom petokrakom, uklonili su te zvijezde, da im obitelj ne sramote, jer su se i oni sami (djeca partizana) morali boriti protiv te iste zvijezde kojom je obilježen grob njihovih roditelja.

Osobno sam bio nazočan jednom takvom slučaju, kada je unuk skidao zvijezdu petokraku sa spomenika svoga dida partizana. Kad sam ga upitao, što to radi u sred bijelog dana,  odgovorio mi je, „čistim govna sa spomenika moga dida kojeg si je još za života sam „posrao“ na svoj spomenik.
Zato, draga  hrvatska braćo i sestre, i ovoga puta upozoravamo Vas da ne nasjedate na partizanske blasfemije, a nadolazeći nadnevak mrtvih (1.studenog) obilježite kako i svi kršćani to rade, na spomenuti nadnevak, a ne na 31.listopada koji se sasvim slučajno poklapa i sa tzv. nadnevkom oslobođenja Zadra.

Uostalom i nebeske zvijezde nisu „petokrake“. Najčešće se na nebu mogu uočiti „šestokrake“, pa ča
k i trokrake. Zapravo, još nitko nije utvrdio koliko koja zvijezda ima krakova.

Zaključimo, dakle, još jednom čestitamo dragom našem gradonačelniku na dosljednošću. „Ni mrtav pod petokraku“.
Bog i Hrvati – Za dom spremni!


Ivo Matanović,
predsjednik Zdruga udruga hrvatskih
političkih
uznika RH i inozemstva.

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 28 Rujan 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 7
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!