coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Povijest arrow Apeli I Borba - PIŠE DR. ANTE PAVELIĆ
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
Apeli I Borba - PIŠE DR. ANTE PAVELIĆ PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 14 Rujan 2008
Sep 13 2008
Apeli I Borba PDF Ispis E-mail

(Prenosimo vam  dio teksta Dr. Ante Pavelića sa portala Blog i Hrvati, do sada nigdje ne objavljenog, a kojeg ćemo vam,  kako bude objavljivan na Blogu i i mi o bjavljivati na našem portalu. Tekst je vrlo zanimljiv jer govori ponajviše o našoj emigraciji između dva rata, dakako i o organiziranosti emigracije u tom vremenu, Ne propustite tekst iščitati do kraja, zanimljiv je, vidjet ćete.
Ivo Matanović
###########################################
#######
Saturday, 13 September 2008

 Piše: Dr. Ante Pavelić

 

 

Obća politička i ekonomska nesigurnost, u kojoj se Europa nalazila već od početka novoga stoljeća, prouzrokovala je u svim zemljama čitave pokrete izseljavanja stanovničtva iz svojih rodnih krajeva u potrazi za boljim gospodarskim životnim prilikama. Veliki svjetski četirigodišnji rat 1914.-1918., njegov tragični svršetak i poslijeratno težko ekonomsko stanje pojačalo je još više napon želja i potrebe za poboljšanjem životnih prilika.

 

U Hrvatskoj, od postanka nove, od medjunarodnih Mirovnih Ugovora nametnute države – Države Srba Hrvata i Slovenaca – i napose od časa proglašenja diktature srbijanskog kralja Aleksandra Karagjorgjevića, povećao se broj hrvatskih izseljenika zbog poslijeratnih prilika ne samo ekonomskog značaja, nego sve više i više drugog značaja – političkog!

            Hrvata je bilo u raznom državama Europe. Bilo ih je u Magjarskoj, Belgiji, Francuzkoj i Njemačkoj. Bili su to većinom povremeni radnici u rudnicima i na drugim radovima. Svi su oni bili sviestni težke političke i ekonomske situacije zbog čega su morali napustiti svoju domovinu i potražili kruha u stranim državama. Kao odani sinovi svoje domovine, tražili su i oni način kako se organizirati i sudjelovati u već postavljenom radu i borbi u inozemstvu za oslobodjenje Hrvatske od nametnutog beogradskog režima, u koji je bila dovedena Hrvatska.

            Publicistički rad, koji smo odmah u početku naše emigracije poduzeli s izdavanjem pojedinih listova, brošura i knjižica na stranom i hrvatskom jeziku, imao je svrhu upoznati ne samo vanjski sviet, nego i naše sunarodnjake po svietu

sa situacijom, u kojoj se nalazio hrvatski narod nakon zaposjednuća 1918. i napose poslije proglašenja diktature srbijanskog kralja Aleksandra Karagjorgjevića.

 

            U Europi je od početka pod ravnanjem dopukovnika Perčevića i njegovih suradnika izlasio na hrvatskom jeziku u Beču već spomenuti vjestnik GRIČ-Korespondencija i GRIČ-Presseschau na njemačkom. Ovaj vjestnik je donosio za sve novine u Europi i Americi informativni pregled o svim političkim dogadjajima u Jugoslaviji, -posebno o težkim progonima i žločinima, kojima je bio podvrgnut od diktatorskog režima, kao i o poduzetom radu i dogadjajima, što su karakterizirali našu borbu u domovini i emigraciji.

 

          S vremenom je od naše male djelatne vodeće skupine u Beču, na čelu s general-pukovnikom Stjepanom Sarkotićem, posljednjim zemaljskim poglavicom Bosne i Hercegovine, dopukovnikom Perčevićem, dopukovnikom Stjepanom Duićem - sve častnici austro-ugarske vojske- i njihovim sveučilištnim djacima i intelektualacima iz Hrvatske, bilo moguće stvoriti i brzo proširiti organizacije sa sposobnim snagama za podpuni organizacijski rad u zemljama Europe i Amerike gdje su se nalazili naši hrvatski izseljenici.

 

 

Naša središnjica u Beču imala je kontakt s ¨HRVATSKIM KOLOM¨ u Ujedinjenim Državama Amerike, u komu je bio Starješina reverend Ivan Stipanović. Javljao se i tadanji urednik novina HRVATSKI LIST – Danica Hrvatska – Ivan Kresić, izseljenik u Americi.

 

            Dok sam još boravio u Beču, javio mi se iz Južne Amerike sveučilistarac Vjekoslav Vrančić, on je u Republici Argentini radio u jugoslavenskoj državnoj službi za socialnu skrb medju hrvatskim izseljenicima. Bio me obaviestio o njihovim prilikama i željama. U Argentini se nalazio veliki broj naših ekonomskih izseljenika, koji su bili pripavni, kao i oni u Europi, pristupiti našem radu i učiniti sve ono što je bilo moguće da pomognu našu oslobodilačku borbu. U vrlo kratkom roku uzpostavio sam vezu s njihovim vodećim ljudima. Čim je bilo materialno moguće odposlao sam u Buenos Aires, glavni grad Argentine, kao izaslanika naše organizacije HRVATSKI DOMOBRAN pod predsjedničtvom uglednog hrvatskoga starosjedioca Žuvanića. Organizacija je brzo rasla i nakon nekoliko mjeseci dobila je i svoj službeni glasnik-tjednik istog imena.

 

            Nakon kratkog vremena poslao sam u Buenos Aires dvojicu sveučilištaraca, Antu Valenta i Zlatka Fraismana, koji su u medjuvremenu bili stigli iz domovine i zamienili dra Branimira Jelića. Njihovim neumornim radom i sviesti naših starih izseljenika organizacija se znatno proširila u cieloj Južnoj Americi, a njihov glasnik 

hrvatski domobran postao je najsnalažniji informativni tjednik na hrvatskom jeziku za cielu emigraciju.

           

            Nešto kasnije osnovana je isto tako, kao u Južnoj Americi, organizacija HRVATSKI DOMOBRAN pod vodstvom Nikole Šulentića, Ante Došena, Karla Thomasa, Frane Budaka, Luke Grbića, Rudolfa Erića i drugih poznatih prvaka u Ujedinjenim Državama Amerike.

 

            Organizacija je u prvo vrieme izdavala novine ¨NEZAVISNA HRVATSKA DRŽAVA¨ kao Prilog izdanja u Europi, a zatim kao vjesnik Hrvatskog Domobrana u Sjevernoj Americi, zajedno s godišnjacima i drugim informativnim izdanjima.

           

            U roku od dvie godine u svim državama gdje su boravili naši izseljenici, bili su Hrvati organizirani u brojne, napredne i podpuno legalne organizacije visokog duha i čvrste volje za borbu protiv neprijatelja i tako sačinjavale temelj naše javne političke djelatnosti u inozemstvu.

 

Nastavlja se...

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 9
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!