coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow Sve su nam uzeli ali ponos neće nikada-Priča jednog branitelja
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
Sve su nam uzeli ali ponos neće nikada-Priča jednog branitelja PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 09 Rujan 2008

Sve su nam uzeli ali ponos neće nikada PDF Ispis E-mail

Sa zadovoljstvom prenosim ovu priču nepoznatog autora, nažalost, sramotu i kukavičluk. Ako je priča istinito ispričana, a ja vjejrujem da jeste, čemu onda pseudo potpis? Ako se željelo ovom patniku pomoći i na ovaj način, što svakako nije loše, onda  i autor priče treba podmetnuti svoja leđa i pomoći ovom čovjeku. Čovjeku koji je, očito je, izgubljen u vremenu.
Zato pozivam i Rikija da se predstavi pravim imenom i prezimenom. Nije sramota biti sjeromak i beskućnik, al' je kukavičluk bježati od istine.Ovdje je zanimljiva Marina Perazić, ako ona uopće postoji. U svakom slučaju ovu priču treba dopričati, pa baš zbog toga preporučam čitateljima da tekst koji slijedi iščitaju do kraja. Zanimljiv je, vidjet ćete.
Ivo Matanović

#####################################################
Tyson
  
Utorak, 09 Rujan 2008

Sve su nam uzeli ali ponos neće nikada

namjestaljka.gifO braniteljskim problemima se može napisati bezbroj knjiga, ali jedan problem me je ovih dana posebno izbacio iz takta.

Radi se o mome prijatelju Rikiju.... Riki, ne znam da li ću ti uspjeti konkretno pomoći, jer teško je bosti se s rogatima, ali ako netko ovo pročita, već i to je uspjeh....

U vrijeme zahuktavanja rata, u Rikiju se budila svijest da svojim doprinosom sudjeluje u obrani Domovine.

Iza sebe je ostavio obitelj, suprugu i dvoje malodobne djece, uzeo pušku u ruku i otišao iz svoga Novog Vinodolskog u rat.

Mada su mu svi savjetovali da ostane kuci, da ima dovoljno ostalih da u tome sudjeluju i da se ne gura tamo gdje ga nitko ne zove, nije te izjave shvacao ozbiljnim vec mu je unutarnji govor dao savjet ;

Kvarner se brani u Lici ili gdje god treba !

Trazio je da ga uvrste u redove policije, pisao zamolbu da ga prime ali je tek nakon 3 god , kada je Maslenica bila oslobodena, iz MUP-a dobio obavijest da nije pogodan za policiju zbog jednog od uvjeta , ali nikad nije saznao kojeg.

Naravno da nije čekao taj odgovor doma već je '91. otišao u ured za obranu Crikcenica gdje je trazio hitan odlazak u redove 155.br. HV-a iz Crikvenice.

Ubrzo nakon prijave odradio je obuku upucen je u Brušane (Lika). Svo to vrijeme branili su podvelebitski teritorij (Rizvanuša, Lički Novi, Brušane i neka druga mjesta).

U 155.br. proveo je 5 mjeseci i prikljucio se taktickoj grupi 111. riječke brigade koja se pripremala za odlazak na ratište u Bosansku Posavinu.

U Bos. Posavini su ostali sve do njenog pada .

Nakon kraćeg odmora preusmjereni su u Orašje, te sudjelovali u oslobadanju sela Vidovice.

U to vrijeme pročulo se da se osniva Gardijska brigada u Lici.

Odmah nakon povratka iz Bos. Posavine, Riki i njegovih 30-tak suboraca krenulo je u Gospić kako bi se priključili novoosnovanoj gardijskoj brigadi.

Iz Gospica su dobili premjestaj u 2.bojnu Otočac koja se je tek formirala. Tako su nasi primorci i ostali pripadnici 111 br.Rijeka postali 6.Gardijska brigada, kasnije preimenovana u 9.gardijsku brigadu.

Sve do 98.god neprekidno je u tom sastavu bio aktivan.

Od akcije Maslenica, Medacki dzep, Oluja, Cavtat.... Pohadao je tecajeve za zapovjednika borbene grupe u Puli krajem '92. god. i '94. docasnicku skolu u Jastrebarskom. Broj terena u to vrijeme nije ni brojao niti ga je to zanimalo.

Glavno mu je bilo da Domovina što prije bude slobodna... Domovina u kojoj će napokon Hrvat smjeti reći da je Hrvat i ukojoj će vladati mir i pravda....

Od 98.god se ljecio od PTSP i drugih problema, a umirovljen je 2001.god.

Prije rata Riki je kao pomorac oplovio cijeli svijet.

Obožavao sam slušati njegovi priče o Hong Kongu, dalekim bliskoisočnim lučkim barovima, velikim čudljivim oceanima ... Kao mladić, radio je i kao DJ u Crikvenici, bio vozač speedway-a.... Vrlo osebujna osoba, puna životnog iskustva....

Kao i svi mi, i Riki se malo izgubio u nekoj čudnoj Hrvatskoj koja ga je dočekala nakon rata .

No, uvijek je bio borac, pravi fajter.

Pa tako nije dopustio da ništa utječe na ono za što se borio.

Okrenuo se onome što ga je veselilo i ničime nije privlačio pažnju na sebe. Trudio se uklopiti u normalan život, i većina njegovih poslijeratnih prijatelja nije imala pojma da je Riki uopće bio u ratu.

Izbjegavao je priče o ratu i politici i oko sebe je širio samo pozitvinu energiju....

Međutim, vrag nikada ne spava, pa tako u nekim čudnim životnim okolnostima ostao je bez ičega i doslovno završio na ulici kao beskućnik !

Ali Riki nebi bio Riki kada to nebi preživio... Sjećam se kada sam ga sreo na riječkom Korzu i pitam ga di je, što ima a on mi kaže da spava u podhodniku !

I unatoč toj životnoj nesreći tražio je preko Crvenog križa da ide kao volonter pomoći unesrećenima nakon strašnog tsunamija u Indoneziji.... Iako je njemu bila potrebna pomoć isto kao i njima... Ali, to je Riki.

U to vrijeme je na Korzu prodavao nakit kako bi preživio.

Nije galamio da je branitelj i nije tražio nikakve ratne zasluge. Uvijek je govorio da čovjek mora živjeti od svoga rada a ne od “poklona”....

sise.jpgTih dana je upoznao bivšu zvijezdu ex-Yu estrade, Marinu Perazić.

Kroz razgovor s njim saznala je da je beskućnik i ponudila mu je svoj prazni stan na korištenje.

Stan je bio bez struje i u potkrovlju ali za Rikija, nakon zime provedene na buri i u podhodniku, to je bila kraljevska palača.

Bio je neizmjerno zahvalan Marini na pomoći... Uskoro je saznao kako je Marina Perazić taj stan dobila na korištenje od grada Rijeke I tek tada počinju prave zavrzlame.

Grad Rijeka je digao ruke od toga stana zato što se nije znao pravi vlasnik te zgrade u kojoj se stan nalazio.

Pravno, ni grad Rijeka nije bila vlasnik stana....dakle, stan je bio ničiji !

Tada je Riki otkrio kako Marina Perazić i nije tako veliki dobrotvor kako se činilo.

Marina je cijeli rat provela u Beogradu i znala je da će joj stan, koji ionako nije njen, netko oduzeti.

Kada je shvatila da je Riki hrvatski branitelj, htjela je iskoristiti njegov status jer je znala da nitko neće izbaciti iz stana hrvatskog branitelja.

A kada se bura malo stišala, odlučila je bez ikakve najave izbaciti Rikija nazad na ulicu. On je svoju ulogu u njenom filmu odigrao ....

Postoje i dodatne zavrzlame u cijeloj priči.

Mnogi su bacili oko na “ničiji” stan u centu Rijeke, kao na primjer riječki odvjetnik koji pokušava doći do toga stana baš upravo preko Marine Perazić.

Međutim, Rikija se te priče ne tiču, on samo želi svoj kutak u kojemu nećete kisnuti... On ne želi taj stan zadržati za sebe ali smatra da bi mu država trebala dodijeliti barem 20 m2 u kojima može na miru ostariti, toliko je valjda zaslužio.

Ali Riki je preponosan da bi obilazio vrata raznih kancelarijskih štakora i nekoga molio za svoja prava.

Radije će spavati na ulici nego nekome ljubiti noge... A Marina Perazić, povratnica iz Beograda i bivša ex-yu zvijezda, na račun hrvatskog branitelja ostvaruje materijalnu korist za sebe ! Pa da čovjek ne poludi !

Govorim jučer Rikiju da se drži i da ćemo sve pokušati da mu pomognemo a on govori da nema frke, kad je preživio zimu na Velebitu, kaže, preživjet će i riječke ulice...

E što ti je snaga hrvatskog branitelja...

Ali mene brine što niti jedna institucija ne reagira. Marina Perazić je provalila u stan dok Rikija nije bilo i promjenila bravu a stvari mu izbacila na kišu i pozvala policiju.

I još je dobro prošao jer policija više vjeruje Marini nego poštenom hrvatskom branitelju.

Iako Marina nema nikakvih dokaza da je stan njen (jer i nije) to nikoga ne znaima, njoj se vjeruje na riječ...ili na dekolte.

Sve su nam uzeli, ali Riki je dokaz da nam ponos i dostojanstvo nikada ne mogu uzeti.

Iako će se Marina Perazić i svi beogradski povratnici slični njoj smijati na ovaj tekst, a mi ćemo vjerojatno pokušati ovu priču što prije zaboraviti, jer tako je lakše, Riki, hrvatski branitelj sa stotinama dana provedenih po hrvatskim ratištima, i dalje spava u svojoj vreći u portunu Laginjine 12...

 

Živjela Hrvatska za koju smo se borili !

 

Tyson

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 13
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!