coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow ČETNIČKI ZLOČINI U OKOLICI GOSPIĆA - PIŠE JUSUF HEĆIMOVIĆ
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
ČETNIČKI ZLOČINI U OKOLICI GOSPIĆA - PIŠE JUSUF HEĆIMOVIĆ PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Ponedjeljak, 08 Rujan 2008

 

Hrvatsko pravosuđe!?

        

         Hrvatsko pravosuđe, po svemu sudeći, nije ni pravosuđe, a još je manje hrvatsko. Zapravo ti sudovi, kojima je prvi zadatak “suditi” o izmišljenim hrvatskim ratnim zločinima, nisu ništa drugo do li pokriće za presude koje rulja donosi u čaršiji. Pokriće za djelatnost nevladini udruga – kako mogu biti “nevladine” ako ih valde stranih zemalja plaćaju; valjda su nehrvatske udruge! Optužnice i presude pišu komunistički jurišnici, komesari-novinari u nekoliko tiskovina (Feral, Novi list, Jutarnji, Vjesnik, zapravo gotovo svi) i njima pridružene opskurne nevladine udruge, leglo stranih i exjugoslovenskih obavještajnih službi. Od novinara, posebno se ističu argentinski dotepenac “Drago Pilsel”, stanoviti Hedl iz Osijeka, te još neki.

Posljednjih dana je čaršija već presudila Glavašu; da bi Pusićka netom počela predistražnu radnju za sudca Vukojevića i to na temelju (lažnog) svjedočenja nekakve “silovane Bošnjakinje”. Zanimljivo da ta Pusićkina svjedokinja naziva hrvatske borce ustašama, a optužnica za Vukojevića je izašla nedavno u jednoj Latinici. Ne možemo se oteti dojmu kako je to sve programirano. Recimo, poslije mirovanja od nekoliko mjeseci dignuta je kampanja protiv Glavaša upravo na dan sjećanja pokolja kojega su izveli Srbi u Borovu Selu. Lakrdija u Saboru oko skidanja imuniteta Glavašu zakazana je dan nakon sramotne presude (malo niže detaljnije) belomanastirskim četnicima na osječkom sudu.  

         U Kraljevini Jugoslaviji, ako se prisjetite povijesti, svi sudski procesi protivnicima kraljevske vlasti (ustašama i komunistima) vodili su se u Beogradu. Zanimljivo, sada se Zagreb pretvorio u mrski Beograd, samo što su se uloge malo promijenila: sada komunisti sude “ustašama”, zapravo sadašnje optuženike – borce za Hrvatsku Državu – oni, komunisti, doživljavaju kao ustaše. S tim da je Zagreb pokoju pravosudnu mrvicu bacio Rijeci, Splitu i, eventualno, Osijeku. Hrvatski građani nisu iz mnogih razloga gledali dobrohotno na Zagreb, bojim se da će se sada stanje pogoršati.

         Koliki je domet i ozbiljnost “hrvatskog pravosuđa” vidjet ćemo na ovom primjeru:  prije jedno šest mjeseci zagrebačkoj televiziji dao je izjavu stanoviti Pusić Zoran, povodom jednog montiranog procesa u Karlovcu (treće suđenje borcu Hrastovu zbog tzv. Koranskog mosta), i Pusić kaže: “Očito je da GA (Hrastova, op.aut.) ne možemo (Tko su to “mi”, zar je Pusić sudac?, op.aut.) osuditi u Karlovcu. Stoga GA dovedimo (Tko to odvodi, privodi?, op.aut.) u Zagreb i tu ćemo ga osuditi”. Dakle, Pusić točno zna kakva će biti presuda u Zagrebu, to jest da će ga osuditi na vremensku kaznu! Krasno, crno se piše Glavašu i ostalima kada se pojave u Metropoli.

         Usred silnih kampanja protiv Hrvata, dana 8. svibnja 2006. u Osijeku je završeno suđenje četnicima iz Belog Manastira: Nikoli Alaici, Mili Bekiću, Dragi Karagaći, Petru Mamuli, Milanu Pruscu i Sreti Jovandiću. Sramotna je presuda za smrt 45 građana Belog Manastira i okolice (18 ih se još vodi kao nestali) u ljeto/jesen 91. kada su optuženi, kao pripadnici vojske teritorijalne obrane i milicije Krajine privodili, mučili, premlaćivali i ubijali baranjske ne-Srbe. Mamula je dobio nikakvih 4 godine zatvora (simptomatično je da ih je branio Slobodan Budak, sin partizanskog teroriste Divka) a ostali su oslobođeni na osnovu tzv. Zakona o oprostu. Ubojicama praštati!? Nije mi jasno!

         Naravno za vrijeme suđenja Drago Hedl je šutio, Katarina Kruhonja je šutjela, šute i sada. Gdje su sada Semina Lončar, gdje je sada Puhovski, Letinićka, zagrebačka televizija i ostali branitelji demokracije i prava, zapravo zaštitnici četnika. Nema ih nigdje. Nadaju se da će sve pokriti oblak prašine oko Glavaša, samo zaboravljaju da je Glavaš tvrd orah i da su možda malko precijenili svoje snage.

Simptomatična je izjava komesra Hedla, koji je nedavno rekao “...da Srbija očekuje presudu Branimiru Glavašu.” Dakle, Srbija očekuje i opet kroji sudbinu Hrvatima. Hedl je zapravo i sudac istražitelj i sudac porotnik i državni odvjetnik. Prije nekoliko godina je čak i snimio film o navodnim zločincima nad Srbima u Osijeku. Premijera filma je trebala biti u Novom sadu, na prvi dan suđenja Miloševići, međutim morao je otkazati projekciju jer se Milošević razbolio. Blago takvoj državi i takvom pravosuđu. Ili večeras, osječka milicija privodi jednoga građanina za verbalni delikt bez svjedoka, na prijavu Drage Hedla!

         Jedna od žrtava mojega susjeda Pere Mamule i njegovih drugova, koji su upravo oslobođeni na “hrvatskom sudu” u Osijeku, je Pavao Zemljak, profesor iz Belog Manastira i čuveni animator radiamaterizma u Baranji. Odgojio je najmanje trideset generacija radio amatera. Nesretni Pavo nije Baranjac, doselio se u Beli Manastir pedestih godina trbuhom za kruhom, i tu je našao smrt – vrlo okrutnu smrt. Meni je (i Bekiću) predavao u višim razredima osnovne škole.

         U kolovozu 91. (vjerojatno nije stigao pobjeći, ili je nesretnik mislio – ne će mene) uhapsili su njega i sina mu Vladimira. U belomanastirskoj miliciji su ih propisno izmlatili do krvi i odvezli u Borovo Selo u zatvor. Tamo su oca i sina stavili u jednu ćeliju i jedno večer su pred ocem, Pavom, kastrirali sina Vladimira. Nesretni Vladimir je umro od krvarenja i šoka, a nesretni Pavo, njegov otac, koji je to sve gledao, kroz noć se objesio. Treba li reći da su “abolirani” Srbi ostavili konopac u ćeliji! Oba nesretnika su ekshumirana masovne grobnice u selu Ćelije.

         Nikada Feral i njegov novinar ne će pisati o sudbini Pave Zemljaka. Katarina Kruhonja nikada nije spomenula strašnu smrt Pave i Vladimira Zemljaka, koje je, vrlo vjerojatno, poznavala jer je kao liječnica radila u Belom Manstiru.

         A gdje je tu narod, Hrvatski Narod!? Ne znam! Koliko će dugo to još trpjeti taj teror: ne znam ni to!

 

Jusuf Hećimović

 

 

 

Tko ponovno ubija Kuljane?

 

          Da bi se stvorila bilokakva balkanska asocijacija, a tu zadaću ima aktualna vlast u Hrvatskoj, potrebno je uništiti hrvatsku vojsku i policiju, izmisliti i preuveličati moguće srpske žrtve i umanjiti i zaboraviti hrvatske.

To se upravo događa s nesretnim hrvatskim žiteljima Široke Kule koje su Srbi nesmiljeno likvidirali u listopadu 1991. Dok se sudi i progoni svakoga tko je, možda, samo mrko pogledao kakvu srbsku babu, hrvatske se junake sudi na gotovo svim sudištima u većim gradovima.

S ruge strane hrvatske se žrtve prešućuju, pa tako i 29 mučenika Široke Kule, pokraj Gospića. Tri su značajna nadnevka u životima i smrtima nesretnih Kuljana. To su dvije nedjelje, ona od 29. rujna 1991. i ona od 13. listopada iste godine, kada je horda kuljskih Srba na čelu s Čedom Budisavljevićem, Isom Potkonjakom, Mićom Sudžukovićem i ostalima klala i palila svoje bezpomoćne susjede.

Možda još teži dan je 16. siječnja 2001. kada je drž. odvjetnik gospićki Rukavina Pavle proglasio oprost za 82 četopartizanskih ubojica. U međuvremenu, 18 poklanih Kuljana nisu nikada pronađeni i opravdano se sumnja da su njihova tijela "glumili" Srbe na riječkom suđenju?

         Na jedanaestu obljetnicu pokolja od službenih vlasti u Gospiću nije došao nitko; na misi je bila samo žalosna i žalobna rodbina i nešto prijatelja Široke Kule. Tko ima pravo žrtvovati te ljude i za što ih žrtvuju, za pomirdbu? Prvo su ih kuljski Vlasi položili na svoj luđački i krvavi žrtvenik, da bi ih sada ponovno "javnost, vlast i mediji u Hrvatskoj" žrtvovali zaboravom i ignorancijom. Oni to nisu zaslužili! Još samo treba da ih naknadnim "istraživačkim novinarstvom" zagrebački novinari proglase izazivačima sukoba.

Mi nikada ne ćemo pristati niti na pomirdbu niti na oprost. Da se barem mi sjetimo naših nevinih žrtava, kada "oni" ne žele:

1. Kate Nikšić , 54

2. Verica Nikšić , 14

3. Mande Nikšić , 51

4. Ana Nikšić , 87

5. Marija Nikšić , 90

6. Ana Nikšić , 71

7. Petar Nikšić , 49

8. Ivica Nikšić , 17

9. Ante Nikšić  , 54

10.  Joso Nikšić , 35    

11.   Petar Nikšić , 43

12.   Nikola Nikšić , 59

13.   Ana Orešković , 61

14.   Anka Orešković , 46

15.          Nikola Orešković , 54

16.   Mara Orešković , 80

17.   Milan Orešković , 61

18.   Kate Orešković , 59

19.   Ivan Orešković , 95

20.   Marija Orešković , 90

21.   Matija Orešković , 79

22.    Ante Orešković , 54

23.   Anka Orešković , 56

24.   Kate Ćaćić , 78

25.   Ivan Štimac , 61

26.   Marica Štimac , 58

27.   Ana Vojvodić  , 58

28.   Mile Vojvodić  , 53

29.  Ivan Perković   , 61

 

Verica Nikšić je imala samo 14 godina, a Ivan Orešković 95? Toliko za udruge za ljudska prava.

Istog nedjeljnog prijepodneva (13. 10. 1991.), u selu Bukovac (kod Perušića), u zaseoku Vučići, Srbi su  zaklali obitelj Hećimović:

Mandicu Hećimović 79 te njezine sinove Ivana 48, Josu 46 i Milu 43.  Zanimljivo je da je na zaseok Vučiće pala prva minobacačka granata u Hrvatskoj u ovome ratu; pucali su kuljski Vlasi, i to još 4. svibnja 1991. Na tu "provokaciju" nitko nije reagirao, hrvatska vlast se, prema svome običaju, pravila gluha. Oni su u Zagrebu bili sigurni. 

         U zaseoku Radićima stotinjak metara dalje zaklali su obitelj Pocrnić:

majka Mariju (preko 90 godina), sin Milu 54 i snahu joj Anu 64.

Ono što je tu najstrašnije je to, da je četnike u ta dva zaseoka vodila snaha pokojne Marije Pocrnić (Marija Pocrnić r. Rakić, iz Široke Kule) koja je u Radićima živjela do ljeta 91. kada je zajedno sa sinom Draganom i mužem Josom Pocrnićem (dakle sinom pokojne Marije Pocrnić) prebjegla na Lički Osik. Danas Marija, Joso i Dragan žive u Srbiji.

         Svoje nakazno lice prema ovome zločinu ovih dana "iscerilo" je tzv. hrvatsko pravosuđe koje je na svjedočenju u Njemačkoj saslušava stanovitoga T.Oreškovića (pripadnika zloglasne skupine Levar & comp. koju je organizirao KOS uz medijsku potporu Novoga lista) protiv hrvatskih junaka Norca i drugova, koji izjavljuje da su zlodjelo u Bukovcu počinili "hrvatski vojnici, kako bi pojačali mržnju prema Srbima". Previše i od takva suda.

         Naime, nevjerojatno kako se u Hrvatskoj povijest zna ponoviti još u gorem obliku nego drugdje. Vrlo je znakovito gdje je KOS pronašao tu "papazjaniju" ponovno ju podgrijana i servirao.

         Evo originala: u ljeti 1941. srpski odmetnici (četokomunisti) su u blizini Slunja zaklali jedanaestočlanu obitelj mlinara Jose Mravunca da bi izazvali ustaški odgovor. Ustaše su odgovorile i to žestoko. Da bi i te događaje u selu Veljunu "upakovali" ustašama, ondašnja vlast (to su očevi i djedovi sadašnje) je u Karlovcu 1945. čak organizirali suđenje ustašama za ubojstvio obitelji Mravunac kako bi pokazali da srpski razbojnici nisu ni zašto krivi.

I sada se ta ista reciklirana priča servira za Radiće i Vučiće u selu Bukovac. Ako je i od komunista, previše je.

Za kraj da pokažemo što su u istomu selu počinili djedovi i očevi krvnika iz 91.

Tabl. 1 Žrtve u Š.Kuli od 1941. do 1947.

 

 

1941.

1942.

1943.

1944.

1945.

iza 45.

S

Ubili partizana

   -

   2

  3

   -

   35

    3

 43

Poginuli u borbi s part. i čet.

   -

   5

10

  13

   11

    -

 39

Poginuli u selu od part. granate ili  mine.

   -

   2

  9

    2

    -

    -    

 13

Oteti od susjeda Srba, odvedeni i likvidirani.

   2

   6

  7

    1

     3

    -

 19

Ubijeni od susjeda Srba u Š. Kuli.

   1

   7

  5

    1

    -

   -

 14

                       Σ

   3

 22

 34

  17

  49

   3

128

 

        

Tabela 2. - Civilne žrtve

 

 

   Muškarci

      Žene

Djeca

S

Poginuli u selu od part. top. gran., nag. mine ili snajperskog metka.

       3

     5

    5

  13

Oteti od susjeda Srba i odvedeni u srbska sela i zaklani; nikad pronađeni ostatci.

     12

     1

    6

  19

Ubijeni od susjeda Srba, na kućnom ognjištu u Širokoj Kuli i Vukavi.

     12

     7

    4

  23

Σ

     27

  13

  15

 55

 

 

U nedjelju 13. listopada 1991. u selima Široka Kula i Bukovac ovi dolje oslobođeni srbski zlikovci likvirali su 41 civila, da bi ih račanovska valst brže-bolje oslobodila krivnje. Naravno, ni Škare Vesna ne će ih suditi jer su zapravo oni prirodni saveznici njezinog otca-partizana i njezinih te njezinog poslodavca Sanader-Pupovac para.

 

 

 

Poslovni broj : Kio-90/96-18

 

Republika Hrvatska

Rješenje

 

         Istražni sudac Županijskog suda u Gospiću, Pavao Rukavina, u istražnom postupku protiv okrivljenog I. Budisavljevća Čede iz Ličkog Osika, Proleterska 8 i drugova zbog kaznenog djela iz čl. 142 KZ, rješavajući povodom podneska Županijskog državnog odvjetništva u Gospiću broj DO_K-4/00 od 11. siječnja 2001. godine, a temeljem članka ZKP, dana 16. siječnja 2001. godine

 

r i j e š i o  je

 

O B U S T A V LJ A  S E  istraga protiv:

 

I.                  okr.  BUDISAVLJEVIĆA ČEDE, sina Blagoja, r. 06.01. 1966. u Gospiću, s prebivalištem u Ličkom Osiku, Proleterska 8, Srbina, državljnina RH,

 

II.               okr.  POTKONJAKA ISE, sina Branka, r. 04.10.1944. u Ornicama-Gospić, s prebivalištem u Ličkom Osiku, N.Tesle 26, Srbina, državljnina RH,

 

III.           okr.  MARIĆ DANILA, sina Nikole, r. 06.09.1939. u Širokoj Kuli, s prebivalištem u Š.Kuli, kbr. 143, Srbina, državljnina RH,

 

IV.   okr.  ODANOVIĆA BOGDANA, sina Milana, r. 01.01.1957. u Širokoj Kuli,     s prebivalištem u Š.Kuli kbr. 126, Srbina, državljnina RH,

 

V.   okr.  RADMANOVIĆA MILORADA, sina Nikole, r. 06.05.1957. u Karlovcu s prebivalištem Ličkom Osiku, N.Tesle 26, Srbina, državljnina RH,

 

VI.   okr. KOVAČA BRANKA, sina Luke, r. 16.04.1943. u Širokoj Kuli, s prebivalištem u Š.Kuli kbr. 25, Srbina, državljnina RH,

 

VII.   okr.  KNEŽEVIĆA STEVE, sina Bože, r. 17.06.1955. u Gospiću s prebivalištem u Š.Kuli kbr. 195, Srbina, državljnina RH,

 

VIII.   okr.  LOVRIĆA DANE, sina Nikole, r. 07.11.1928. u Širokoj Kuli, s prebivalištem u Š.Kuli kbr. bb., Srbina, državljnina RH,

 

IX.   okr.  UZELAC NIKOLE, sina Dane, r. 07.01.1956. u Širokoj Kuli, s prebivalištem u Š.Kuli kbr. 64, Srbina, državljnina RH,

 

X.              okr.  ĐUKIĆA SPASE, sina Dmitra, r. 08.08.1943. u Kurjaku (Korenica), s prebivalištem u Š.Kuli kbr. bb., Srbina, državljnina RH,

 

XI.   okr.  SERDARA MILANA, sina Stojana, r. 01.01.1964. u Širokoj Kuli (Korenica), s prebivalištem u Gospiću kbr. bb., Srbina, državljnina RH,

 

XII.   okr.  SERDARA MILANA, sina Petra, r. 08.08.1943. u Kurjaku (Korenica), s prebivalištem u Š.Kuli kbr. bb., Srbina, državljnina RH,

 

XIII.       okr. SUDŽUKOVIĆA MIODRAGA, sina Mile, rođ. 22.06. 1960. u Gospiću, s prebivalištem u Klenovcu 129., Gospić, Srbin, dr. RH,

 

XIV.       okr. KORDIĆA STEVE, sina Milana, r. 03.06.1937. u L.Osiku, gdje i prebiva Ljubovska 1/I, Srbin, dr. Rh,

 

XV.          okr. PUAČA DRAGANA, sina Todora, r. 7.9.1954. u Sarajevu, s prebivalištem u L.Osiku, N.Tesle 10, Srbin, dr. RH,

 

XVI.       okr.  DIMIĆA BOŽIDARA, sina Trivuna, r. 6.1.1931. u Ostrovici, s prebivalištem u Ćukovcu bb, Srbin, dr. RH,

 

XVII.    okr. ĐAKOVIĆA JOVANA, sina Ilije, r. 17.1.1941. u Mogoriću, s prebiv. u Gospiću, V.Radakovića 46, Srbin, dr. RH,

 

XVIII.                   okr. ĐUKIĆA MIRKA, sina Dane, r. 26.8.1962. u Gospiću, s preb. u L.Osiku, Prol. brig 6, Srbin, dr. RH,

 

XIX.       okr. ĐUKIĆA PETRA, sina Dane, r. 29.7.1965. u Gospiću, s preb. u L.Osiku, Prol. brig 6, Srbin, dr. RH,

 

XX.          okr. PASKAŠA PETRA, sina Mile, 02.03.1961. u Š.Kuli gdje i prebiva na kuć br 205., Srbin, dr. RH,

 

XXI.       okr. PASKAŠA NIKOLE, sina Mile, r. 15.5.1959. u Š.Kuli gdje i prebiva na kć. br. 205, Srbin, dr. RH,

 

XXII.    okr. PASKAŠA MILANA, sina Mile, r. 15.05. 1967. u Š.Kuli gdje i prebiva na kć.br. 205, Srbin, dr. RH,

 

XXIII.                   okr. POLOVINE LUKE, sina Čedomira, 01.11.1960. u Ostrovici, s prebivalištem u L.Osiku, S.Opsenice 7, Srbin, dr. RH,

 

XXIV.                   okr.  PUAČA VLADIMIRA, sina Todora, r. 01.11.1956. u Vogošći, s prebivalištem u L.Osiku, B.Kidriča 7, Srbin, dr. RH,

 

XXV.    okr. KOKOTA MILOŠA, sina Đure, r. 18.02.1968.  u Gospiću, s prebivalištem u L.Osiku, Urije bb, Srbin, dr. RH,

 

XXVI.                   okr. VEJNOVIĆA MILANA, sina Nikole, r. 06.04.1947. u Toliću, s prebivalištem u L.Osiku, Urije bb, Srbin, dr. RH,

 

XXVII.                okr. UZELCA SLAVKA, sina Bože, r. 07.08.1961. u Gospiću, s prebivalištem u Š.Kuli kb. 51, Srbin, dr. RH,

 

XXVIII.            okr. ŠTRBAC PREDRAGA sina Milana, r. 01.06.1968. u Gospiću s preb. u Ličkom Osiku kbr. 6, Srbin, drž. RH

XXIX.                   okr. SPASIĆ ZORANA sina Evice, r. 16. 02. 1955 u Beogradu, s preb. u Ličkom Osiku N.Tesle 20, Srbin, drž. RH

XXX.      okr. SERDAR NENADA sina Anke, r. 28. 03. 1968. u Davosu (Švicarska) s preb. u Širokoj Kuli kbr. 56, Srbin, drž. RH.

XXXI.                   okr. VUKMIROVIĆ MILANA sina Spase, r. 15.06.1935. u Šalamuniću (Korenica) s preb. u Ličkom Osiku N. Tesle 2, Srbin, drž. RH

XXXII.               okr. ILMIĆ SULEJMANA  sina Derviša, r. 01.08. 1944. u Cazinu s preb. u Širokoj Kuli kbr. 206, Musliman drž. RH

XXXIII.            okr. ILMIĆ NEDJELJKA sina Sulejmana, r. 29.12. 1963. u Gospiću s preb. u Širokoj Kuli kbr. 206, Musliman drž. RH

XXXIV.           okr. KOKOT ZORANA sina Marka, r. 17.03.1971. u Gospiću s preb. u Ličkom Osiku Proleterske brigade bb, Srbin, drž. RH

XXXV.               okr. KNEŽEVIĆ ILIJA sina Luke, r. 08.08.1934. u Širokoj Kuli  gdje i prebiva na kbr. 54, Srbin, drž. RH

XXXVI.           okr. ČUBRIĆ BRAKUS MARIJE kćeri Ilije, r. 15. 01. 1959. u Gospiću s preb. u Širokoj Kuli kbr. gdje i prebiva na kućnom broju 169, Srpkinja, drž. RH

XXXVII.        ČUBRIĆ r. KORAĆ JEKE  kćeri Mile, r. 01.12.1925. u Širokoj Kuli gdje prebiva na kbr 169, Srpkinja , držav. RH.

XXXVIII.     GOJIĆ SRETENA sina Slobodana, r. 29.05.1969. u Gospiću s preb. u L.Osiku, B.Kidriča 2, Srbina , držav. RH.

XXXIX.           GRUIČIĆ BOGDANA sina Ilije, r. 24. 02. 1951. u Studencima, s preb. u L.Osiku, Kuljska 3, Srbina, drž. RH.

XL.           MIRIĆ MILANA sina Petra, r. 03.01.1945. u Beogradu, s preb. u L.Osiku, N.Tesle br 20, Srbina, drž. RH.

XLI.       GRUBJEŠIĆ r. ANUŠIĆ BISERKE kćeri Josipa, r. 06.12.1945. u Valpovu, s preb. u L.Osiku, N.Tesle 5, Srpkinja, drž. RH.

XLII.     BRKIĆ r. LAZIĆ ANKE kćeri Simeuna, r. 02.02.1950. u Ploči, s preb. u L.Osiku, Proleterske 3, Srpkinje, drž. RH.

XLIII.VUKMIROVIĆ SOFIJE kćeri Milana, r. 31.07.1964. u Gospiću, s preb. u L.Osiku, N.Tesle 2, Srpkinje, drž. RH.

XLIV.                   PETRIĆ RISTIĆ NEVENKE kćeri Ilije, r. 25.03. 1957. u Studencu, s preb. u L.Osiku N.Tesle br 5, Srpkinje, drž. H.

XLV.    MIRIĆ SOFIJE kćeri Milana, r. 04.03.1947. u Pavlovcu, s preb. u L.Osiku N.Tesle 20, Srpkinje, drž RH.

XLVI.                   DRAGANIĆ LUKE sina Dane, r. 04.04.1944. u Ploči, s preb. u L.Osiku, N.Tesle 30, Srbina, drž RH.

XLVII.                DMITRAŠINOVIĆ STEVANA sina Jove, r. 10.01.1954. u Bučju s preb. u Gospiću, JNA 12/5, Srbina, drž. RH.

XLVIII.            DRAGOSAVAC MILANA sina Jove, r. 29.09.1950. u Bjelovaru, s preb. u L.Osiku, Proleterske 3, Srbina, drž. RH.

XLIX.                   DRAGANIĆ MILANA sina Gojka, r. 15.09.1948. u Ploči, s preb. u Kosinjskom Bakovcu, Srbina, drž. RH.

L.                  CVJETIČANIN MILANA sina Vaje i Zoreke r. REPAC, r. 23.09.1936. u Meljinovcu, s preb. u L.Osiku, Trg Žrtava Š.Kule 1, JMBG 2309936350028, Srbina, drž. RH.

LI.               CVJETIČANIN ZORANA sina Milana, r. 30.05.1967. u Gospiću, s preb. u L.Osiku, TRg bratstva i jed. 1, Srbina, drž. RH.

LII.           ČANKOVIĆA PETRA sina Ilije, r. 05.03.1947. u Srednjoj gori, s preb. u L.Osiku, N.Tesle 6, Srbina, drž. RH.

LIII.        ČUDIĆ SLAVKA sina Bogdana, r. 15.07.1952. u Metku, s preb. u L.Osiku, Proleterske br. 8, Srbina, drž. RH.

LIV.       ĆAĆIĆ LJUBICE kći Jove, r. 15.11.1946. u Vrebcu, s preb. u L.Osiku, D.Rakića 24, Srpkinje, drž. RH.

LV.           ĆUK DIJANE kćeri Nikole, r. 25.05.1963. u Gospiću, s preb. u L.Osiku, B.Kidriča 8, Srpkinje, drž. RH.

LVI.       LEMAIĆ MILANKA sina Nikole, r. 16.09.1939. u Svračkovom selu, s preb. u L.Osiku, N.Tesle 12, Srbina, drž. RH.

LVII.    PJEVAČ MILANA sina Ranka, r. 4.5.1958. u Gospiću, preb. u L.Osiku B.Kidriča 12, Srbin, drž. RH.

LVIII.POZNIĆ JOVE sina Dragana, r. 2.1.1958. u Gračacu, preb. u L.Osiku Kuljska 12, Srbin, drž. RH.

LIX.       RADMANOVIĆ MILKE kći Miloša, r. 6.1.1947. u Širokoj Kuli, preb. u L.Osiku N.Tesle 7, Srbkinja, drž. RH.

LX.           NOVAKOVIĆ BRANKA sina Vase, r. 17.8.1935. u Gospiću, preb. u L.Osiku, N.Tesle 20, Srbin, drž. RH.

LXI.       NEVAJDIĆ PROKE sina Rade, r. 15.11. 1952. u Grabušiću (Korenica), preb. u L.Osiku N.Tesle 28, Srbin, drž. RH.

LXII.    GRBIĆ SLAVKO sin Đure, r. 19.3.1925. u Svračkovom selu (Korenica), preb. u L.Osiku N.Tesle 28, Srbin, drž. RH.

LXIII. GLUMAC DRAGAN sin Vojina, r. 2.5.1970. u Gospiću, preb. u

            Gospiću, N.Dimić 8, Srbin, drž. RH.

LXIV. HASKIĆ ENVER sin Sadije, r. 19.8. 1959. u Travniku, preb. u 

            L.Osiku N.Tesle 6, Srbin, drž. RH.

LXV. GENDIĆ ĐURO sin Ljubana, r. 7.12.1947. u Ličkom Osiku, preb. u 

          L.Osiku N.Tesle 5, Srbin, drž. RH.

LXVI. HINIĆ BOGDANA sina Steve, r. 3.1.1948. u Debelom brdu  

          (Korenica), preb. u L.Osiku N.Tesle 28, Srbin, drž. RH.

LXVII. ILIĆ ZLATKA sin Mladena, r. 16.3.1960. u Gospiću,

           preb. u L.Osiku N.Tesle 10, Srbin, drž. RH.

LXVIII. MANDARIĆ MILOŠA sina Dušana, r. 27.7.1947. u Vrebcu s

           preb. u L.Osiku, N.Tesle 6, Srbin, drž. RH.

 LXIX. MANDARIĆ JOVANA sina Dušana, r. 27.7.1947. u Vrebcu s

           preb. u L.Osiku, N.Tesle 6, Srbin, drž. RH.

LXX. MILEUSNIĆ NENADA sin Dane, r. 6.11.1953. u L.Osiku s

           preb. u L.Osiku, B.Kidriča 12, Srbin, drž. RH.

LXXI. MRDALJ MILANA sina Bogdana, r. 28.3.1937. u Tomingaju

           (Gračac) s preb. u L.Osiku, B.Kidriča 7, Srbin, drž. RH.

LXXII. KARAJLOVIĆ NEVENA sina Gojka r. 8.5.1958. u Gospiću

           s preb. u L.Osiku, N.Tesle 6, Srbin, drž. RH.

LXXIII. PLEĆAŠ MILEVE kći Momčila, r. 7.2.1953. u Mogoriću s

           preb. u L.Osiku, N.Tesle 9, Srbkinja, drž. RH.

LXXIV. PLEĆAŠ STEVE sin Dušana, r. 7.31952u Bruvnu (Gračac)

           s preb. u L.Osiku, N.Tesle 9, Srbin, drž. RH.

LXXV. KORICA ĐURAĐA sina Laze, r. 1. 5. 1939. u Mogoriću s

           preb. u Gospiću, Partizanski put 26, Srbin, drž. RH.

LXXVI. RADMANOVIĆ MILORADA sina Petra, r. 12.12.1962. u

           Gospiću preb. u Širokoj Kuli kbr. 196, Srbin, drž. RH.

LXXVII. MARIĆ MILANA sina Miće, r. 1.11.1948. u Širokoj Kuli s

           preb. u Š.Kuli kbr.113, Srbin, drž. RH.

LXXVIII. GAGULIĆ DANE sin Stevana r. 5.1.1935. u Širokoj Kuli s

           preb. u Ćukovcu kbr. 71, Srbin, drž. RH.

LXXIX. TOMAŠ MIRKA sina Nikole, r. 25.8.1937. u Pavlovcu (Gospić) s

           preb. u L.Osiku, Proleterska 3, Srbin drž. RH.

LXXX. MARIĆ MILANA sina Dušaana, r. 15.3.1948. u Širokoj Kuli s

           preb. u L.Osiku N.Tesle 9, Srbin, drž. RH.

LXXXI. PANDŽIĆ MILOŠA sina Bude, r. 10.8.1936. u Ostrvici (Gospić)     

           preb. u L.Osiku, Ostrvica 13, Srbin, drž. RH.

LXXXII. LOVRIĆ MILANA sina Jove, r. 1.11.1951. u Širokoj Kuli s

           preb. u L. Osiku D.Rakića 42, Srbin, drž. RH,

 

         da bi tijekom 1991. pa nadalje na području na području Novog Ličkog Osika i Široke Kule, prema predhodnom dogovoru da silom odvoje to područje i druge dijelove grada Gospića od RH i da tu osnuju svoje organe vlasti i to područje pripoje SAO Krajini, formirali paravojne jedinice te preuzeli i podijelili naoružanje kojim su učestvovali u napadima na L.Osik, Š.Kulu i grad Gospić na način da su bez izbora pucali iz različitog art. oružja unatoč tomu što su znali da tu žive cicvili...

         tim su sudjelovali u oružanoj pobuni koja je upravljena protiv Ustavnog ustrojstva i sigurnosti RH,

         pa bi time počinili kazneno djelo protiv RH, oruž. pob. u čl. 142 KZ

 

Obrazloženje

         Rješenjem istražnog suca određeno je provođenje istrage protiv Čede Budisavljevića i drugova zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz čl. 120 st. 1 OKZ  RH.

         Tijekom istražnog postupka, državni odvjetnik je svojim podneskom, u odnosu na sve okrivljene, a ukupno ih je 82 komada, PROMIJENIO ČINJENIČNI OPIS  i pravnu kvalifikaciju djela te sada optužene tereti za kazneno djelo ORUŽANE POBUNE iz čl. 142 KZ.

         Prema Zakonu o općem oprostui (NN- 80/96) čl. 1 Zakona, daje se OPĆI OPROST OD KAZNENOG PROGONA I POSTUPKA POČINJENIH KAZNENIH DJELA U AGRESIJI, ORUŽANOJ POBUNI ILI ORUŽANIM SUKOBIMA U rh, U RAZDOBLJU OD 17. AUGUSTA DO 23. AUGUSTA 1996.. godine. Prema optužbi, okrivljenici su počinili kazneno djelo 1991. godine, dakle u periodu koji je obuhvaćen Zakonom o oprostu.

         U smislu članka 2 stavka 2 Zakona o općem oprostu ukoliko je kazneni postupak POKRENUT, u ovom slučaju je pokrenut jer je donoseno rješenje o provođenju istrage, obustaviće se po službenoj dužnosti.

         Kako svi okrivljenici podliježu Zakonu o općem oprostu, protiv njih je kazneni postupak obustavljen, kako je odlučeno u izreci ovog rješenja.

 

U Gospiću, dne 16. siječnja 2001.

 

Istražni sudac:

Pavao Rukavina

 

 

 

          

 

Teslingrad1, 11.11.1991.

 

OPERATIVNI IZVJEŠTAJ (Informacija)

 

                           Predmet: Budisavljević Čedo i drugi.

                                          vršenje ubojstava, silovanja i

                                          drugih kriminalnih radnji na

                                          području Teslingrada.

 

 

                   Operativnim radom na terenu putem prijateljskih veza i drugim saznanjima došlo je do saznanja da je Budisavljević Čedo, pomoćnik komandira Odjelenja milicije iz Teslingrada, učinio više kriminalnih radnji koristivši svoj položaj i situaciju na terenu, tako da je u toku 10. meseca o.g. privodio više osoba u Odjelenje mlicije na informativni razgovor. Ne ocjenjujući osnovanost privođenja, informativni razgovor Budisavljević je prema našim saznanjima sve navedene osobe zlostavljao upotrebljavajući fizičku snagu, iznurivanje i maltretiranje. Tako je prilikom privođenja dvije osobe hrvatske nacionalnosti, Nikšić Antu i njegovu ženu, nakon završenog informativnog razgovora odveo iste u njihovu kuću na Brdo Nikšića u Širokoj Kuli gdje je ženu silovao na očigled muža, potom oboje ubio zatim ih zapalio u vlastitoj kući. Također se došlo do saznanja da je 11-12 osoba hrvatske nacionalnosti koje su bile pritvorene i namijenjne za razmjenu, međutim kako razmjena nije uspjela Budisavljević je zajedno s Bogunovićem Miloradom i Malinović Mirkom odveo u pravcu Ljubova gdje ih je poklao i potom bacio u jamu Golubnjača. Osim navedenog, došlo je do saznanja da je Budisavljević Čedo počinio najgnusniji zločin prema porodici Rakić iz Široke Kule. Naime, Budisavljević je 18.10. 1991. priveo na informativni razgovor Rakić Manu, njegovu kćerku Radu i sinove Rakić Dragana i Milana. Za napomenuti je da je ovo srpska porodica a privedena je zbog osnova sumnje da je surađivala s hrvatskim vlastima i hrvatskim oružanim formacija. U zatvoru su navedene osobe boravile 12 dana i na zahtjev vojnih organa, koji su se nalazili u tvornici “Marko Orešković”, informativni razgovor s istim osobama obavljali su, osim Budisavljevića, i kojima se ne znaju prava nego samo konspirativna imena i to “Zolja”, “Rambo”, “Ćato” i jedan vodnik Davidović Nenad. Svi su se privremeno nalazili  na zdatku u Tvornici MOL  a pripadali su riječkom korpusu. Sada se ne nalaze u Teslingradu nego su premešteni na Plitvice. Prilikom ovog ispitivanja Budisavljević je prema zatvorenicima primjenjivao najbrutalnije metode primjene sile u pritvoru u Dječjem vrtiću tukući ih kablom od struje dok ja Rakić Radu više puta silovao. O ovomu silovanju očevidac je bio njezin brat Dragan. Nakon puštanja Budisavljević je navesena lica odvo do  navedene jame na Ljubovu gdje ih je pobio i bacio u jamu. Ženu Rakić Mane (Luja, nap. pisca), koja je bila hrvatske nacionalnosti silovao je u njihovoj kući, zatim ju je ubio i kuću zapalio. Ove bestijalne zločine je Budisavljević učinio nad nedužnim srbskim življem jer im nikada nije dokazana suradnja s ustašama.

Budisavljević je od Rakić Mane oduzeo osobno vozilo “Ford Eskort” koje su on ili njegovi ljudi prodali u Bosni. Ovakvim svojim postupcima, koji više ne graniče s ničim ljudskim, isti je ne najgrozniji način zatro porodicu Rakić kao i uništio imovinu kako bi prikrio tragove koji su nestali u jami Golubnjači.

Iz više izvora došlo je do saznanja da je Budisavljević u ovo ratno vreme opljačkao više kuća i stanova u Teslingradu, izvršio brojna djela razbojništava oduzimajući od građana motorna vozila i ostale predmete.

Radi se o osobi koja pronosi glasine da on nikom u Teslingradu ne treba da polaže račune, već da su njegovi predpostavljeni u Kninu, da radi za državnu bezbednost, za Orlovića.

Detaljne podatke o njegovim aktivnostima i nezakonitim radnjama mogu se dobiti od njegovih ortaka, odnosno pomagača i izvršioca, a to su: Bogunović Milorad i Malinović Mirko te Grujičić Bogdan.

Kako su navedeni izvori saznanja u najvećoj mjeri vrlo vjerojatni, to je potrebno čim prije lišiti slobode Budisavljevića, Grujičića, Malinovića i Bogunovića, te provesti detaljnu kriminalističku obradu nad istima. Svako kašnjenje može imati za posljedicu negativni efekt, a napose držanje ovakovih lica na slobodi i nekažnjeno može koštati života više nevinih lica.

 

U Gračacu, 11.11.1991.

(Podpisi i žigovi nečitki)

 

To su činjenice. A zadarski sudac Vesne Škare (stanoviti Zorica) u obrazloženju puštanja na slobodu i oslobađanja svake krivnje za zločin u Škabrnji stanovitog Milojka Radaka (bio je komandant specijalnog voda krajiške milicije koji je prvi ušao u Škabrnju) tvrdi:”Ako je optuženi Radak i bio na čelu specijalnog voda krajiške milicije koja je prva ušla u Zadar, to još ne znači da je optuženi počinio ratni zločin i oslobađa se svake krivnje”. Eto, Radak je išao u Škabrnju brati grožđe; da ne propadne.

Za to vrijeme Predsjednik “Hrvatskog sabora” V.Šeks prepliće i zapliće jezikom, govoreći kako ratni zločini ne zastarijevaju.

Spienta sat!1 Grad Novi Lički Osik (ili samo Lički Osik), kojega su srbi u ljeto 90. preimenovali u «Teslingrad», izgrađen je ranih pedsesetih godina na njivama i pašnjacima hrvatskog življa pored sela Lički Osik (Stari). Grad je izgrađen prema sovjetskom socijalističkom modelu i planu za gradnju takvih gradova a za potrebe novoizgrađene vojne tvornice «Marko Orešković» u nedalekom selu Ćukovcu. Preko 90% radnika tvornice «Marko Orešković» i isto tako stanovnika Ličkog Osika su bili srbi doseljeni iz svih krajeva Like, djelomično i iz Bosne i Srbije. Tako je izgledala «skrb» hrvatske komunističke zagrebačke elite (Bakarić, Blažević,, Pirker, Holjevac i slični teroristi) prema «narodu Like». U tvornici su Hrvati mogli dobiti samo najniže rangirani i najslabije plaćeni posao. Dugogodišnji direktor tvornice je bio četnik Vasilije-Vajo Skendžić.

Komentari
Traži
križar1967   |77.237.108.xxx |2008-09-09 11:51:47
Za nevjerovati,što radi tzv.hrvatska vlast.
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 08 Rujan 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 9
Korisnika online: 1
  • KelleeHart
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!