coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow STINA SMIRUJE I IZUMIRUJE
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
STINA SMIRUJE I IZUMIRUJE PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 04 Rujan 2008
ISTIONA SMIRUJE I IZUMIRUJE

Stipe Vuković časno je ratovao s nama

 
Učenje je ljudska potreba da upoznamo sebe u spoznaji istine o svijetu u kojem postojimo. Učenje može biti ideološko programiranje svijesti, ali pravi nauk je onaj koji čovjeka ne ograničava nego li čini slobodnim. Tako stoji i u 'Evanđelju'.
 
Težak i mučan je bio preporođajni put Hrvatske po upravo našem naraštaju, koji je rodjen između smrti Stjepana Radića i Referenduma od 19,05,1991 (kojeg bolesni od ljubomore zdravodrugovi ni ne spominju). Referendumu je prethodio dugotrajan i mukotrpan rad učenih poslenika koji su sve činili da u očima vanjskog svijeta stvore uvjete za pobjedu slobodno izražene volje hrvatske nacije, u skladu s međunarodnim pravnim postavkama.
 
U tom poslu naša dužnost, i kao sudionika i kroničara tog doba, sveta dužnost je da ukažemo na sve korisno koje je itko od naših sunarodnjaka postigao, a ni jedan od tih korisnih učinaka nitko nema pravo ni deformirati ni izostaviti u sumiranju povijesnih djelatnika i njihovog djelovanja.
 
To su primisli koje u mojoj svijesti dozva uradak Stipe Vukovića "Maček i obnova hrvatske državne neovisnosti" (u Fokusu od 05,09,2008). Gospodin Vuković je časno odživio sav svoj život i u svim javnim činima dao je dojam hrabrog Dinarca koji govori jasno i glasno. U toku našeg djelovanja prije tzv. 'Hrvatskog proljeća' (klasno i nacionalno), s nama je u borbu za istinu o Hrvatskoj djelovalo i nekoliko hrvatskih partizana. Kao pok. Stanko Škare, rodom od Aržana, koji je iskoristio svoje partizanovanje u korist istine o Hrvatskoj, posebno u 'Hrvatskom književnom listu'. Nitko mu ni tada ni od tad nije rekao: bio si u vojsci koja je srušila NDH, sad ti se je kasno kajati, ako nisi Kain.
 
U to vrijeme s nama je časno ratovao i Stipe Vuković. Bila je divljenja dostojna njegova hrabrost u brojnim kratkim člancima objavljivanima najviše u 'Glasu Koncila'.
 
No, ako uzmemo ičije zasluge, ne izostavimo ni ono što je bilo popratno, pa izvoralo ono iz naše volje ili prinude da činimo, ako ne što više dobra, ono bar - što manje zla. Tako je i s Drom Vladkom Mačekom. Ne zaboravimo da je on djelovao u jedinom razdoblju naše duge i časne povijesti neosvajačkog naroda, kad je barbarska sila pokušala, ne samo poništiti ikakav kontinuitet naše države, Sabora, Himne, jezika  itd., nego i učenje čitave naše povijesti - s ciljem da nas prisilno odnarodi i asimilira, i to u cjelinu koja nije imala iza sebe nikakve posebne a kamo li osobite povijesti i kulture.
 
Vladko Maček je u Prvom svjetskom ratu bio hrvatski časnik. Nakon rata dva puta je, kao istaknuti aktivist HRSS, bacan u tamnicu karađorđevićevskih kljunobakandžaša: od 119 do 1920. Drugi put je utamničen 1933 i poslan na odlsuženje trogodišnje kazne u Srijemskoj Mitrovici. Na izborima i 1935 i 1938 bio je na čelu Bloka narodnog sporazuma. S tako dokazanim zaslugama i sposobnostima, on je svojim 'Sporazumom Cvetković-Maček'  koncem kolovoza 1939 uspio obnoviti kakav takav oblik hrvatske državne posebnosti. Uspio je, prije izbinanja Drugog svjetskog rata stvoriti mrežu kotarskih službenika i osobito Seljačke i Građanske zaštite točno po modelu Jelačićeve Hrvatske vojske i i priskrbiti i oružje za svaki sluičaj.
 
Kad je Radio Zagreb, dne 10,04,1941, objavio 'Proglas Nezavisne Države Hrvatske', Maček je pozvao sve strukture HSSa i Banovine Hrvatske da prihvati i brani stečenu državnu nezavisnost - također preko Radio Zagreba. On je odbio biti prvi šef NDH jer ga za to narod nije branio i jer je u to burno vrijeme na čelu države trebao biti onaj koji zna vladati u ratnom kaosu. Na ljutu ranu - ljutu travu! 
 
Ovdje navedimo i vrlo iscrpnu dokumentaciju objavljenu 1989 u zborniku "Dr Vladko Maček i HSS', gdje možemo vidjeti da je u korist obnove Banovine Hrvatske Dr Maček privukao sve hrvatske simpatije, pa i samog Nikole Tesle, koji mu je, samo četiri godine prije smrti, poslao čestitku u obliku, u ovom zborniku objavljenog, poslanog telegrama.
 
No, uza sve to, Dr Maček je dospio u logor u Jasenovac, kao i Dr Ciliga: da se vidi tko je tko. Nakon toga je išao provesti rat na svoje imanje u Kupinovcu.  To su bila takva vremena. To je utoliko čudnije što je i sam Dr Ante Pavelić, dok je Maček bio prvi put u zatvoru, pokušavao sklopiti sporazum o kontinuitetu hrvatske državnosti sa - Nikolom Pašićem, ali to nije bilo prihvatljivo za srbijanskog kralja. Pašić je nedugo zatim umro, i diktatura nad Hrvatima je zaoprepastila i samog Svetozara Pribićevića, Radićevog sudionika u Hrvatsko-srpskoj koaliciji u Saboru prije Prvog svjetskog rata. Na kraju - a šta je radio Tuđman nakon izbora 1990, ako ne - dogovarao se je sa Srbijancima o tome kakva će i kolika biti Hrvatska. Kakva Hrvatske? Tko je od nas zaboravio da je, uoči Referenduma od 1991 i sam Tuđman insistirao, pozivajući se na Mačekovu Banovinu Hrvatsku,  na - ustanovi konfederalnih odnosa između Srbije i Hrvatske.- Poput Pavelića početkom dvadesetih gdoina. Poput Mačeka koncem tridesetih godina. No svi su ti planovi pali u vodu, kad je hrvatski narod dne 19,05,1991. dokazao svoju punu političku zrelost glasajući - za nezavisnost hrvatske države.
 
Gosp. Vuković navodi činjenicu da je 'Maček ukopan u lijesu umotanom u jugoslavensku zastavu". O tome sam svojevremeno razgovarao s Mačekovim obiteljskim prijateljem Mirom Galom. On je nijekao da je Maček imao ikakve sklonosti prema Karađorđevićima, a kamo li prema Titu. A - istini za volju - kad je nasilno ubijen u Španjolskoj, general Vjekoslav luburić 'Drinjanin', Španjolski veterani 'Falange' su bili nazočni njegovu pokopu i - prekrili su Luburićev lijes - jugoslavenskom zastavom s crvenom zvijezdom petokrakom.  No, po onoj našoj narodnoj - lako je s mrtvog konja skidati ploče. I Mrtva usta ne govore.
 
I na kraju: Mi smo znali da je Stipe Vuković, koncem rata dospio u partizane, ali mu nitko pametan na tome nije zamjerio. Ni onda, ni sada, a ni kasnije. Njegovo djelo je za nas važnije od toga s kim je bio i šta je moprao činiti i po svojoj savjesti a i protiv svoje savjesti. Takva su bila vremena. No - pobijedila je slobodno izražena volja hrvatske nacije. Gdje bili da bili - svi se ponosimo što smo učinili što smo bolje mogli, kao sinovi tako hrabrog i pametnog naroda kojeg nikakve tiranije i ideološke debilitacije nisu mogle zaludjeti.
 
Mirko VIDOVIĆ, Akademik.
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Petak, 05 Rujan 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 10
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!