coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow PSIHOPATSKI STALJINIZAM - PIŠE AKADEMIK MIRKO VIDOVIĆ
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
PSIHOPATSKI STALJINIZAM - PIŠE AKADEMIK MIRKO VIDOVIĆ PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 21 Kolovoz 2008
PSIHOPATSKI STALJINIZAM Uredi PDF Ispis E-mail
Akademik Mirko Vidović - Pariz   
Četvrtak, 21 Kolovoz 2008
"Dio Crkve pretvara se u opasnu političku organizaciju". Ni u jednoj zemlji koja je mentalno nadišla komunizam ne ćemo naići na toliki proljev mržnje protiv Katoličke crkve kao u današnjoj stipo-ivnoj Hrvatskoj (u francuskom jeziku  'stupefiant' znači zaprepašćujući s konotacijom stupidnog). Dah koji izbija iz zadnjeg broja 'Globusa' (od 22,08,2008) podsjeća na zadah noćnih lokala u kojima se događa striptiz za jednospolnu klijantelu. Da, da, postoji i politički homogenizam.

Šta drugo čovjek može učiniti da dokaže gornju tvrdnju, ako ne citirati ono što piše u tom 'elitnom' zagrebačkom tjedniku, pod ždanovskim crno-bijelim naslovom: "Dio Crkve pretvara se u opasnu političku organizaciju".  A ispod tog naslova, čitamo:

"Pretvaranje Crkve u političku organizaciju uznapredovao je i vrlo opasan proces. Ispadi iz crkvene hijerarhije  u posljednje su vrijeme eskalirali u posve neočekivanim oblicima i razmjerama. Umjesto da pomaže smirivanju i moralnom ozdravljenju društva, dio klera postao je faktor svađe. Zaluđivanja i histeriziranja nacije. Dio otvoreno nastupa kao zadnja uzdanica ustaških snaga i politike. Dio se upleo u slijepi povijesni revizionizam. Dio pokušava supstituirati formalno iščezlu ekstremnu političku desnicu. Dio propovijeda protueuropska raspoloženja. To se svađa s politikom, jer Hrvatska nije u svakom detalju uredila po volji često zatucanih popova. Normalno je očekivati  da je Crkva konzervativna, ali ova u Hrvatskoj zapravo je strašno nazadna. A hoće da je njezina u svemu zadnja, ako su zaista, kako sada izgleda, napredni i istinski evanđeoski elementi u biskupskim redovima desetkovani ili preglasani, onda se Crkva pojavljuje kao ozbiljna smetnja civilizacijskom sazrijevanju Hrvata".

Tako to 'Globus' - s neba pa u rebra.

Prvo što pismen čovjek može uočiti u ovom sastavku koji bi i za pok. Matu Rajkovića bio nepismen, je zaprepašćujuće siromaštvo opće kulture. Sad tek vidimo u kolikoj mjeri u sadašnjem školstvu nedostaje nastava o ljudskim pravima i o recipročnosti u logičkom (a ne ideologijskom) poimanju istine. A da se i ne govori o neozbiljnosti javnog govora o stvarima koje pisac oštro osuđuje a zapravo dokazuje da ne zna o čemu se radi - zbog nepoznavanja istinske povijesti, i ne samo povijesti Crkve. Ponovimo dobronamjerno i prijateljski: budala je napasna osoba koja pametnijem od sebe dijeli lekcije i prosipa kritike u stvarima koje on ne zna pa čak i ne razumije.

Prosto je nemoguće u ovako pokazanoj (ne)pismenosti novinara u Hrvatskoj govoriti o - kulturi riječi u dijalogu. Jer, ništa nas tako točno ne definira koliko riječi koje upućujemo na adresu onoga s kime se ne slažemo. Upravo zbog toga i ovom prilikom vrijedi citirati onu Voltaire-ovu: "Mladiću, ja se ne slažem s tobom, ali ću se do kraja zalagati za to da ti svoje mišljenje možeš slobodno iznijeti na javnost". Na svoju osobnu odgovornost, razumije se.

Vrlo riskantno je lažima pobijati istinu. Jer, laž nema prošlosti pak ne može imati ni budućnosti. Doduše, ima agenata provokatora koji namjerno lažu da ponize protivnika i da uvedu čitatelje u zabludu pa i kad ne kleveću one kojima je više stalo do istine i uzajamnog poštovanja među ljudima, među raznim vjerskim i ideološkim skupinama pa i među narodima, nego do neke slave i koristoljublja.

Kad je riječ o Katoličkoj crkvi, tu više nema 'popova'. Udarci po 'popovima' potječu iz onog staljinističkog razdoblja kad je trebalo razoriti kršćanski svjetonazor i društvu bez prava na odgovor na te napade i uz rizik teške kazne ako bi se itko usudio da kaže da agent provokator nije u pravu jer kroz njegovo pero piše 'drug Berija Ranković-Boljkovac'.  Pravo na istinu imali su samo ideološko-politički komesari partije...

K tome, Katolička Crkva je i najveća vjerska zajednica u svijetu na čijem čelu se nalazi Sveti Otac Papa. No, Papa nije samo egzeget ni tek puki arbitar 'Kanonskog prava', on je i šef države Vatikan, koja je poznata i cijenjena u cijelom svijetu, pa čak nedavno i u SSSR-u. A kakva je to država koja se 'ne bavi politikom'.

Ova najnovija generacija hrvatskih službenih budala, izgleda, nije izišla čak ni iz 'Jožine škole' u Kumrofcu - to je analfabetska fauna koja se uglavnom sastoji od Jovankinih pudlica i JBT-ovih šarplaninaca: larmaju oni iz samo jednog jedinog razloga - poput onog cucka na amblemu francuske gramofonske tvrtke 'La voix de son maitre' - žaleći sad za mrtvim maršalom jer nema više tko uhapsiti vojnog kapelana Preuzv. Jezerinca, a kamo li našeg kardinala Bozanića i poslati ga u Lepoglavu.

No, citirajmo ovdje, kao dokumentarnu demonstraciju zlomisli demona, slijedeći navod iz 'Glasa Koncila' od ožujka 1971 - i povodu Titova posjeta papi Pavlu VI - na državničkoj razini:

"Mons. Agostino Casarolli, tajnik Vijeća za javne poslove Crkve, doputovao je u Moskvu  24. veljače. To je prvi službeni posjet jednog visokog vatikanskog prelata Sovjetskom Savezu... Mons. Casarolli doputovao je u Moskvu radi potpisa Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.. Bolonjski dnevnik 'Il Regno' piše da tu postoji opasnost lijevog cezaropapizma, tj. da se Crkva stavi u spregu s ateističkim državnim vlastima .. Drugim riječima, u naprednim katoličkim krugovima postoji bojazan da se sad opet jednom, ovaj put na lijevo, 'za sigurnost mitre žrtvuje Evanđelje' u sprezi dviju vlasti koje manipuliraju čovjekom…
Mons. Casarolli je rekao da obično ne pije, ali popio je čašu šampanjca iz Gruzije, nakon što mu je netko rekao: „To je za mir".

Usporedimo li onu situaciju kad je Tito išao k Papi kao šefu Vatikanske države, i kad je državni tajnik Svete Stolice, Mons. Casarolli, išao u Moskvu da supotpiše jedan važan međunarodni ugovor - o neširenju atomskog oružja i to zalio - čašom šampanjca iz Gruzije - u ovom ozbiljnom vremenu, kad izlazi jasno kao dan da je samo Papina politika ostala nepromijenjena jer je bila i ostala promišljena i korisna ljudskom rodu! A udarati po graditeljima mira na ovako primitivan način teško diskreditira vrlo neuravnotežene kriterije u hrvatskim sredstvima za javno priopćavanje općenito, za koje postoji ili fašizam ili komunizam, a ne i neograničena sloboda javnog iznošenja svog mišljenja svakog građanina, pa bio on i svećenik. Kao da ono glavno i zdravo među tim krajnostima ne postoji ili se o njemu ne može voditi javna rasprava, a što ukazuje na ono najopasnije - Jačanje na pozicijama vlasti totalitarnog staljinističkog duha netolerancije i poziva na represiju! Time postade jasno zašto STIPOIVNA vlast u Hrvatskoj 'vladi bliskim krugovima' nema veze sa zdravim razumom, jer ne dopušta disidentima da dođu do riječi, kako bi i fašisti i komunisti znali da su u očima bivših političkih robijaša biti i ostali - isti!
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 21 Kolovoz 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!