coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Novosti arrow ZAHTJEV ZA MIROVINU I ODŠTETU ZA POLITIČKOG UZNIKA ZVONKA BUŠIĆA
Srijeda, 21 Oľujak 2018
 
 
ZAHTJEV ZA MIROVINU I ODŠTETU ZA POLITIČKOG UZNIKA ZVONKA BUŠIĆA PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Nedjelja, 27 Srpanj 2008
26. 07. 2008. | 20:47
ZAHTJEV Šef Kluba utemeljitelja HDZ-a 'F. Tuđman' Đ. Perica:
Bušiću odšteta i državna mirovina
Autor Anita Malenica
BEZ OBZIRA...
što piše Đuro Perica, koji želi preduhitriti ostale, pa reći, kako je, eto, i gospodin Zvonko  Bušić politički uznik (on veli zatvorenik) pa mu se treba odrediti i mirovina od nekih 6-7 tisuća kuna. Mi iz Udruge  Zdruga udruga Hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva smatramo da  se gospodinu Zvonku Bušiću treba najprije odredditi status HRVATSKOG MUČENIKA  najvišeg ranga, a potom, skladno tom rangu, odrediti nacionalnu mirovinu, koja bi trebala biti i najviša u Republici Hrvatskoj.

U svezi sa time prenosimo vam i kraći tekst kojeg smo već odaslali na  web portale, a sutra ćemo  ići  i prema nadležnim državnim institucijama.
___________________________________________________________________
"HRVATSKI NACIONALNI VITEZ I JUNAK.... 
Dragi naš Zvonko, ti doista nisi lopov nego hrvatski nacionalni junak. Tvoja dugogodišnja robija je i naša robija - robija svih Hrvata i Hrvatica. Učinit ćemo sve da Ti postaneš i službeno Junak Domovinskog rata. Da, dobro ste pročitali. Gospodin Zvonko Bušić je stupio u Domovinski rat još davne 1976.g. Istina ne u Domovini Hrvatskoj već u emigraciji, gdje se također vodila žestoka borba za nezavisnost Hrvatske. 
Hrvatska je, hvala Bogu, postala nezavisna i slobodna. I Ti si tu slobodu dočekao i to pod daleko težim uvjetima - u sužanjstvu kod tuđina. Stojički si to sve ove protekle godine izdržao, što nadmašuje ljudske mogućnosti. Stoga ti - mi iz Udruge Hrvatskih političkih uznika odajemo svekoliko priznanje, a uz obećanje, da ćemo učiniti sve što je moguće sa naše strane da se tvoja robija adekvatno nagradi. Uz to se još i nadamo da ćeš posati i naš redoviti član pa i predsjednik, naravno ako to želiš. 
U svakom slučaju, dobro se odmori, a onda još ćemo se čuti, a nadamo se i vidjeti. 
Bog i Hrvatai! 
Ivo Matanović, predsjednik Zdruga udruga Hrvatskih 
političkih uznika RH i inozemstva."

Zvonko Bušić pri dolasku u Zagreb
Zvonko Bušić pri dolasku u Zagreb
Foto: Saša Zinaja


 
Kao politički zatvorenik, Zvonko Bušić može ostvariti pravo na državnu mirovinu (6 do 7 tisuća kuna), ako Vlada prihvati njegov zahtjev - tvrdi Đuro Perica, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman", bivši saborski zastupnik i član Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Nema zahtjeva
No, u Vladi kažu kako takav zahtjev još nije stigao, ali kad dođe, o njemu će odlučivati Administrativna komisija Vlade, a ne Vlada. Tajnik komisije Dražen Franolić tvrdi kako su preuranjena  nagađanja o tome.

Nikakav zahtjev nije stigao, a kakva će biti odluka komisije, znat će se nakon uvida u dokumente koji stignu  pojašnjava. Podsjeća da postoji Zakon o pravima političkih zatvorenika, koji se odnosi na one koji su bili osuđivani u političkim procesima.

S druge strane, Perica je uvjeren da Bušić pripada u skupinu koju zakon tretira kao političke zatvorenike i borce za samostalnu Hrvatsku te ga zakon ne tretira kao terorista. Perica tvrdi kako je Bušiću suđeno zbog djela počinjenog u svrhu političke borbe za Hrvatsku.

Ako bi Administrativna komisija tako odlučila, uz mirovinu, Bušiću bi se 32 godine provedene u zatvoru računale dvostruko, što bi iznosilo 64 godine. Budući da je on u zatvoru proveo 11.520 dana, imao bi pravo na 622 tisuće kuna odštete (54 kune po danu kako predviđa zakon).

No, ugledni sudac Županijskog suda u Zagrebu tvrdi da je Bušić osuđen zbog terorizma te ga se ne može svrstati u isti rang s ljudima kojima se sudilo u politički montiranim procesima u Jugoslaviji.

Nema pravnog utemeljenja da Bušić dobije državnu mirovinu, ali ni odštetu  tvrdi sudac, dodajući da bi u političkom smislu takva odluka bila jako štetna.

Što može Vlada?
Ugledni zagrebački odvjetnik Veljko Miljević slaže se sa sucem i tvrdi da nema pravnog utemeljenja ni za mirovinu, niti za odštetu. Bušiću nije suđeno u Hrvatskoj nego u Americi, i to za terorizam i ubojstvo policajca.

Nisam siguran da Vlada može izvan općih odredbi mirovinskog sustava dodijeliti takvu mirovinu, bez obzira što govorio Perica. Ponavljam, Bušić je osuđen pravomoćno za terorizam u zemlji gdje je živio i u kojoj je počinio djelo.

   Komentari  
Što mislite o ovoj temi?
Komentirajte članak
  jamar   ‌   26.07.2008   ‌   22:44   Odgovor
  pa što
  svaki k..... je dobio penziju pa nek daju i njemu
  Kresimirica   ‌   26.07.2008   ‌   22:41   Odgovor
  Bušić nije ni molio, ugledni sudac nebi dao, država neće dati, ali
  zašto se o toj mirovini uopće nagađa?
  Hrvat@Domoljub   ‌   26.07.2008   ‌   22:41   Odgovor
  Hrvatski Predsjednik!
  Bušića treba postaviti za predsjednika države Hrvatske! Ovaj Mesić je sramota za ovu zemlju!
  Hrvat@Domoljub   ‌   26.07.2008   ‌   22:36   Odgovor
  Bušić je Hrvatina
  Zvonko Bušić je zaslužio mirovinu i odštetu,koju je krvavo stekao za ovu zemlju! Za razliku od vas hrvatskih izdajica i srba!
  hakpa   ‌   26.07.2008   ‌   22:45   Odgovor
  Hrvat@Domoljub
  Pa platite mu odstetu ti i Djuro Perica onda iz svog dzepa. Lako je tudjim k.rc.m (poreznih obveznika)po trnju mlatit'
  abvgd   ‌   26.07.2008   ‌   22:34   Odgovor
  ludacki pogled
  Heroji su nam do mojega.:)
  doyo   ‌   26.07.2008   ‌   22:24   Odgovor
  politicki zatvorenik!?!?!
  zna se dobro sat je politicki zatvorenik i to je uvreda svim politickim zatvorenicima. on je bio u zatvoru zbog postavljanja bombe, ubojstva policajca i otimanja zrakoplova, u prijevodu terorizma. ako je on politicki zatvorenik...
  macy   ‌   26.07.2008   ‌   22:24   Odgovor
  pravo i pravda
  Nitko ne osporava da je Bušić zbog ideala doživio veliku kalvariju i kao čovjeka mi ga je doista žao. Nažalost u pravu nema emocija, postoje samo činjenice. Bušić je osuđen pravomoćno za terorizam i ubojstvo u zemlji predvodnici svjetske demokracije. Njega nisu sudili jugokomunistički sudovi i nije politički zatvorenik. Zato gosp.Perica, ako je doista čovjek koji zagovara pravo i pravnu državu, miješa kruške i jabuke, ma koliko god one bile slatke ili kisele. Bolje i mu bilo da se je kao saborski zastupnik borio za stoku sitnoga zuba kao bi i ona mogla imati malo veće mirovine od ovih cca 200 EUR koliko ih većina naših umirovljenika danas "uživa".
  ursel   ‌   26.07.2008   ‌   22:20   Odgovor
  Busic i Hrvatska
  Bocni@Herzeg, imaju problema za prave domoljube Katolicke religije.....bilo bo dobro da se vrati u svoju pravu domovinu i pomogne u izgradnji... neka tamo sada dijeli letke iz Helikoptera....
  Chipa   ‌   26.07.2008   ‌   22:20   Odgovor
  Bušić "nije terorist i kriminalac"
  Pri izricanju osude sudac je izjavio u zapisnik kako gospodin Bušić "nije terorist i kriminalac" i da su njegove akcije, iako pogrešno vođene, bile motivirane plemenitim idealima tj. hrvatskom neovisnošću. Sudac je tom prigodom izjavio da je povreda drugih osoba bila potpuno nenamjerna, te zatražio da se gospodin Bušić pusti na uvjetnu slobodu nakon izdržane kazne u trajanju od deset godina. Supruga poginulog policajca pokrenula je sudski postupak protiv nadležnih policijskih tijela zbog velikog nemara koji su pokazali te osudila njihovu spremnost da svu krivnju prebace na Bušića, a njezinog supruga prikazuju kao žrtvu "terorista".
  klavir   ‌   26.07.2008   ‌   22:18   Odgovor
  ...
  Penzija nego sta...covjek ima 32 godine "radnog staža"...pravi hrvat i nije hrvat ako ne odlezi robiju par godina,a ovaj je odlezao 32 godine... E moj narode...ovce jedne i kreteni...vi bi ovakvim monstrumima davali penzije...poslije se cudite sto novca nema i sto odlazi u "nepoznato", što nam dižu cijene svega kad se sjete...Pa naravno kad mogu...a mi samo klimamo glavama.... Ja bi ovom Bušiću dao samo metak u čelo, jer jedino to i zaslužuje...Kriminalac, ubojica...
  marko04   ‌   26.07.2008   ‌   22:17   Odgovor
  kad se isplaćuje manjinama onda nema buke
  Čim se treba isplatit odšteta ili mirovina nekom borcu za Hrvatsku odmah dolazi tisuću pitanja i potpitanja..Zašto nitko od dušebrižnika kao taj Miljević,koji je i neobjektivan jer je ipak Srbin i bivši član HHO u vrijeme kad su podmetali lažne dokaze za hrvatske generale,ne postave pitanje isplate mirovina i priznavanja staža srpskim radnicima Borova??? Isplaćeni su jedino zbog koalicije SDSS-HDZ a bez pravnog temelja + što su mnogi sudjelovali u oružanoj pobuni protiv RH
  J_2002   ‌   26.07.2008   ‌   22:17   Odgovor
  Mika Spiljak
  Mika Spiljak dao ubiti Djurekovica u Njemackoj. Pa eto, uzivao YU + HR penziju.
    ‌   26.07.2008   ‌   22:13   Odgovor
  Perica je odavno izgubio razum
  U Jugoslaviji je bilo više tisuća ljudi koji su se nepolitički borili za hrvatske interese. No takve Perica ne spominje, Njemu je zatvor, izgleda, mjerilo hrvatstva. Ne bih želio ništa više komentirati jer je forumaš Mihac ionako rekao sve!
  "GALEB"   ‌   26.07.2008   ‌   22:12   Odgovor
  boss
  treba ga postaviti za predsjednika drzave,,,ha ha
  Sveti_Pećinski   ‌   26.07.2008   ‌   22:08   Odgovor
  ajme, što je gadan...
  skinhead...
  Vinja   ‌   26.07.2008   ‌   22:06   Odgovor
  Pogledajte Bušićev gebis
  Kojih li jepih zuba? Očito mu i nije bilo tako loše u zatvoru. Naši penzioneri krezubi, gladni i slobodni kopaju po kantama za smeće. Zube mogu samo sanjati. A Bušić ako još dobije penziju i odštetu, što nije nemoguće obzirom na naše izvitoperene dušobrižnike bit će dobra poruka za one koji žele bezbrižnu starost. Otmi avion u ime neke svoje ideje, ali pripazi da dođeš u američki zatvor, a onda te agenti nakon tridesetak godina vrate rodnoj grudi, gdje te čeka odšteta i lijepa mirovina. Pa ostatak života uživaj.
  cartago   ‌   26.07.2008   ‌   22:05   Odgovor
  zasluzio
  je penziju. BOG I HRVATI =U=
  BLACKPOWDER   ‌   26.07.2008   ‌   21:58   Odgovor
  Svaka sedma mirovina pod ovrhom zbog dugova
  Svaka sedma mirovina u Hrvatskoj pod nekom je vrstom ovrhe, pokazuju najnovije statistike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Situacija bi uskoro mogla biti i mnogo gora.....treba osigurati mirovinu za Bušića
  Anaconda   ‌   26.07.2008   ‌   21:56   Odgovor
  Penzija
  Bez obzira sto je Busic napravio kriminal po Americkom zakonu ako je on radio u Americi barem jedan dan on ima danas pravo na Americku Penziju koja bi trebala biti najmanje oko 5000 kuna./mjesecno Neka ide na Americku Ambasadu u Zagrebu i trazi tamo svoju mirovinu a ne u Hrvatskoj koju je blatio sa svojim ponasanjem u Americi koja mu nije napravila nikakvo zlo vec ga je primila kao emigranta od komunistickog terora
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 28 Srpanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!