coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow MESIĆ KAO KIKLOP - NA ODLASKU SVOME - ILI ,BRE, U POTILJAK TE LJUBIM,
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
MESIĆ KAO KIKLOP - NA ODLASKU SVOME - ILI ,BRE, U POTILJAK TE LJUBIM, PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 26 Lipanj 2008
S KIM SI - TAKAV SI! PDF Ispis E-mail
(Skinuto sa portala Hrvatska uljudba)

Akademik Mirko Vidović
  
Srijeda, 25 Lipanj 2008
Upoznaj sebe samoga

Upravljanje ljudskom zbiljom  negdje se događa kao sprtva diktata i prinude, a negdje kao jednakopravnost u pravima i dužnostima, u čemu ima, kako to zapisa Orwell, i onih privilegiranijih. U nekim slučajevima se vladavina događa kao 'medvjeđa usluga' - sjeda varalica na kolica i u njih upregne magarca; na dugi štap sveže mrkvu i pruži je pred nos 'volšebnog osla'. Ovaj ide za mrkvom sve brže i tako vuče svog gospodara situacije koji ga ponekad mora i uzdama sustegnuti da ne svali kolica u jarugu. I dok jedan vuče, drugi mu se iza leđa podsmijava: sve za mrkvu, mrkvu ni za šta.

No, nemoguće je upravljati ni silom ni prevarom razborit i hladnokrvan narod, koji nikad nije podnosio ni tuđe sluge ni zle gospodare. Ama baš nikad! Metoda vlasti koja sve čini u skladu s mentalitetom svog naroda primjerena je onom što narod od svojih zakonitih vlasti očekuje – da budu ustavni arbitri koji sebe smatraju sastavnim dijelom cjeline.

Primus inter pares. S istim pravima i dužnostima, a s posebnim statusom - nadglednika zakonitog ponašanja svih i svakoga.

Metoda mudre vlasti je usporediva s graditeljima mozaika: i najrazličitiji kamenčići, kad se nađu svaki na svom mjestu - progovore zajedništvom ljeposnog smisla i to ih sve drži u skladu i solidarnosti.

Za razliku od duga Stipe koji se dobro osjeća samo u šumi (i kad glumi i kad ne glumi), koji svašta isklafra da zadovolji svoju taštinu i jake osjećaje, koje u njemu barabe mogu izazvati kad god hoće!. Milorad Dodik govori samo ono što se onima po tribinama sviđa, a radi samo ono što mora.

Mesić je klasični tip ideološkog fanatika na položaju vlasti, koji ne ponižava sve one koji mu plješću i hvale ga, znajući da će dobiti sve što zažele ako mu dopuste da ih uzjaši kad god zaželi. Nasuprot njemu, Dodik je tipicno srbijanski odgojen više diplomat nego političar, kakav odgovara njegovim saveznicima. Pa i kad se nada izjalovi i dospije i slijepo srljanje za voždovima dovede do tradicionalnog 'kosova' - proslava nade je jača od poraza u zbilji. Nada je besmrtna tako gdje snaga vlada, a zdrav razum ne caruje. Živio utješitelj!

To što narod živi u iluziji da će se obećanje jednog dana ispuniti i strpljenje isplatiti, nije govornikov problem. Pogotovu ne u demokratskim uvjetima alternacije: poslije mene - potop. Dok sam – da sam! A usklađenje interesa veznika i saveznika stvar je o kojoj ionako jači odlučuje. Tako i oslić ide za mrkvom, pa ma koliko se namučio - ipak dobije zasluženi zalogaj. Linijom manjeg otpora.

No, da bismo shvatli mentalitet hrvatskog čovjeka kojeg je kroz povijest uvijek vodio zdrav razum, moramo uzeti u obzir da je zdrav razum najčešće bio u opoziciji sili i nasilju. Hrvati jesu državotvorni narod, ali i narod koji nekako, kako god okreneš - živi u opoziciji. I veznicima i saveznicima.

Elem, "Afera Aschner" - tek sad je to postalo jasno - smišljena je u kuhinji matorih 'zdravodrugova' na Pantovčaku. Po onoj - napad je najbolja obrana - ta 'afera' je raspaljena i na sva zvona razgašena  da bi se ljudima zavezale oči, da ne vide nastavak procedure u 'aferi Zagorac', jer Austrija nije nikakav ni bantustan ni rađastan – pravdi mora biti udovoljeno, a ta pravda ne podnosi nikakvo miješanje u rad domaćeg pravosuđa onih iz inozemstva koji imaju prljave ruke i crn obraz. Zagorac, navodno, ima u rukama 'kompromitirajuće' dokumenta protiv Mesića i njegovih bolesnih 'zdravodrugova' do kojih ni prijetnje smrću nekog Perkovića-bis nisu mogle doći. Pak je, pod isprikom da ide u Austriju ispravljati irsku 'krivu Drinu', otišao zapravo - na ispovijed pred tamošnje pravosudne organe koji za kanarinca kažu da je kanarinac, a za kriminalca da je kriminalac. I ptica zacvrkuće.

A što se tiču rezultata galame oko Ashcnera, najbolje je navesti ono što je (dne 22.06.08, u 20 h) rečeno na udarnom večernjem dnevniku francuskog vladina TV kanala A2: Da je Aschner primio novinare i uljudno im izjavio, da se on ne osjeća ni za što krivim, da u Požegi nije bilo logora etničkog čišćenja za vrijeme NDH, da nitko nije dirao lojalne građane i da su buntovnici morali birati: ili se pokoravati vlastima NDH ili ići tamo gdje im više odgovara. Rekao je i to da bi on rado to išao objasniti i hrvatskim sucima da tamošnje pravosuđe i dalje ne djeluje ideološko-politički, a na takvim sudištima ni istina ni zakoni nemaju onu vrijednost koju imaju u pravnim državama. I novinar zaključi, da je u NDH vođena borba između onih koji su bili za hrvatsku državnu nezavisnost i onih koji su išli za Titom koji je išao za tim da uništi hrvatsku državu i obnovi Jugoslaviju. Da nije bilo Domovinskog rata teško bi TV gledatelji shvatili o čemu se radi. Ispalo je da je Aschner vratio boomerang na Pantovčak i - on je ostao kod kuće, a pred suce je išao - stari iskusni prokazivač i klevetnik.

SUMMA SUMMARUM: Situacija u Hrvatskoj u naše vrijeme je usporediva sa situacijom u Afganistanu. Ono što su komunisti bili u našim "šumama i gorama" (pa i u Brezovici), to su talibani u afganskim surim planinama i gudurama - Tora-Bra etcaetera. Kao što su komunisti bili proizvod škole Kominterne u Moskvi, tako su i talibani proizvod islamističkih učilista u Pakistanu. I jedni i drugi imaju više sluha za nadnacionalne nego za nacionalne interese.

Kao što god je, nakon proglasa NDH, u Hrvatsku došlo više trupa ondašnjih saveznika koji su priznali NDH, tako se danas u Afganistanu nalazi niz trupa združenih vojnih postrojbi da zajamče opstanak Afganistana i njegovu unutrašnju nezavisnost od ikoje nadnacionalne internacionale - ni one prosovjetske, ni ove al-kaidske.

U zemlji BANA nema nikakvih talibana!

Uostalom, gadno bismo se proveli sučelice s Mesićevom JNA i njezinim paravojnim jedinicama u vrijeme Domovinskog rata da nije bilo što diplomatskih, što humanitarnih, a što oružanih združenih postrojbi čije zemlje su priznale obnovu hrvatske nezavisne države legitimnom voljom svoje hrvatske nacije i to - usprkos zagrebačkih leadera koji su, đuture!, uoči Referenduma za nezavisnost (19.05.1991) nagovarali narod da NE glasa za nezavisnost.

Posve je nelogična i suprotna zdravu razumu Matvejevićeva optužba Mile Pešorde, da je on - taliban! Istina je, kako vidimo - obratna. Videći se u ogledalu nekadašnji 'mitisekunemi', premundureni u 'zdravodrugove'.

Pljuju po slici koju ogledalo pokazuje, prstom pokazuju i tvrde – onaj tamo je fašist! To je onaj koji je kriv i za Jasenovac i za Bleiburg. No, teško je znati, kako bi rekao Tin, 'koji li je taj', dok po zdravu razumu ne shvatimo da denuncijator u ogledalu vidi sebe samoga i sa sobom vodi ideološko-političke svađe i raspre! Na hibret dunjaluku.

A sva stara antička mudrost svodi se na kratki sažetak mudre misaonosti: „Upoznaj sebe samoga!“ Tek nakon toga, sve će ti postati jasnije.
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 2
Korisnika online: 2
  • addiefj11
  • JoshuaBoiff
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!