coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow PRAGMATIZAM KAO LIJEK PROTIV FANATIZMA
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
PRAGMATIZAM KAO LIJEK PROTIV FANATIZMA PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 19 Lipanj 2008
PRAGMATIZAM KAO LIJEK PROTIV FANATIZMA PDF Ispis E-mail
Akademik Mirko Vidović   
Srijeda, 18 Lipanj 2008

(tekst preuzet sa portala Hrvatska uljudba)

Sapinti sat!


To što se ispriča u 'jelsi' ili u 'Močvari' čulo se je dne 16 lipnja i na 'Jarunu': "ja pa ja" - ali samo 'intra muros'. Francuzi to nazivaju 'attrape-nigaud'. Strane agencije ne prave senzacije od izjava 'mitisekunema' - ni s onima pod maskom, ni s onima bez maske.


Dva ozbiljna pitanja: Mogu li najviši predstavnici vlasti privatno i 'poluslužbeno' govoriti suprotno od onoga što izjave službeno? Ima li zakona koji daju za pravo da nas vode dvolični ljudi?


Prijeko potrebni "Zakon o slobodnom dostupu izvornim dokumentima" neophodno je jamstvo da će znanstvno istraživanje po logici kartezijanskog iscrpljivanja faktora sumnje, biti točno i prihvatljivo, da bi vladavina prava mogla biti shvatljiva i prihvatljiva za sve građane, a ne samo za članove vladajuće stranke ili koalicije.


Takav zakon omogućio bi točan uvid u ono što je hrvatska nacija proživjela u toku XX. st., a posebno četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Kako u razdoblju između 1941 i 1945, tako i osobito u poratnom vremenu, između 1945 i 1951.


Uvid u impakt isključivih ideologija ukazao bi na krajnosti koje su obilježile četvrtu deceniju XX. st u sudbini hrvatske nacije, a također i osobito na ono što se nalazi između te dvije krajnosti - rasudba po zdravu razumu.


Za politiku koju vodi zdrav razum potrebni su integralni, učeni, iskusni i nesebični poslenici. Samo tako - davanjem primjera s vrha piramide vlasti - može se zahtijevati od svih drugih pripadnika nacije da se ugledaju na one koji ih vode. A kad to nije slučaj, svaki građanin ukazivanjem na nastranosti i dvoličnost vodećih ljudi ima pravo da ih javno razotkrije.


Za Anglosaksonce se ne može reći da su neka idealna ili 'pozitivna' nego li - pozitivistička civilizacija. Gdje god su u svojoj grabežnoj maniji dospjeli, oni su najprije napravili red i organizirali rad. Pa i s kriminalcima deportiranima npr. u Australiju.


Britanci ne prave kolekcije od otpadaka, pa ni isluženih, odbačenih ili odbjeglih 'faktora' obiju krajnjih totalitarnih ideologija. Oni vode računa o svojim interesima, osobito kad ih treba trajnije postaviti na dogovorima i ugovorima s partnerima koji i sami brane - svoje interese.

Tako se grade - zajednički interesi.


Tako treba shvatiti da ni Kerenski, ni Hess, ni Kravčenko, pa ni Staljinova kćer Svetlana nisu u očima Anglosaksonaca imali težinu pragmatičkih vrijednosti.


Podsjetimo se: u London su išli: i Tito, i Tuđman, pa evo i - Ivo Sanader. No, godine 1972, kad je Tito bacio na koljena protagoniste 'Hrvatskog proljeća', Kraljica je došla u Hrvatsku - u Dubrovnik, u Zagreb i u Đakovo - na noge hrvatskoj naciji. Razlika je velika. I - pametnome dosta.

PDF Ispis E-mail
  

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 19 Lipanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 11
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!