coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow Radeći u Moskvi za NKVD Tito je slao "drugove" u smrt
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
Radeći u Moskvi za NKVD Tito je slao "drugove" u smrt PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 18 Lipanj 2008


i
  


 
 

 
 
 
 
 
 
  

 

 
Radeći u Moskvi za NKVD Tito je slao "drugove" u smrt PDF Ispis E-mail

 

 POVIJESNE KONTROVERZE Titove tajnovite godine u SSSR-u 1935.-1940. - austrijski povjesničar istraživao arhivu

Radeći za zloglasnu sovjetsku tajnu državnu službu (NKVD) kao pisac “karakteristika” svojih partijskih drugova, Josip Broz Tito, tada pod imenom Valter, odgovoran je za njihovu smrt, a zahvaljujući tome uspio se 1939. godine probiti na mjesto generalnog sekretara CK KPJ.

Pisane dokumente i dokaze za takvu Titovu partijsku ulogu otkrio je lani u rujnu austrijski povjesničar i psihoanalitičar Silvin Eiletz (79) u Ruskom državnom arhivu za socijalnu i političku povijest (RGASPI) i
većinu tih dokumenata objavio u jučer predstavljenoj knjizi “Titove tajnovite godine u Moskvi 1935.-1940.”, koju je na slovenskom jeziku objavila izdavačka kuća Mohorjeva iz Klagenfurta.

Jeljcinova zasluga
– Tu je arhivsku građu javnosti još 1991. godine otvorio Boris Jeljcin. Popisu likvidiranih treba dodati još tridesetak imena koja se nalaze na oko 300 stranica dokumenata čije ću fotokopije predati ljubljanskom Muzeju novije povijesti – objašnjava Eiletz i dodaje da se Tito najprije pobrinuo za likvidaciju najsposobnijih komunista koji su u tadašnjoj hijerarhiji bili iznad njega pa su mogli preuzeti vođenje KPJ.

Eiletz tvrdi da je većinu dokumenata u Moskvi sam otkrio, a do tada su stručnoj javnosti bivše Jugoslavije bili nepoznati.
– Ruski me kolega, povjesničar Nikita Bondarev,
uvjerio da su događaji od 1935. do 1939. godine izvor svih najvažnijih događaja u kasnijem periodu Titova života – kaže Eiletz.
Josip Broz je te 1935. godine u Jugoslaviji bio na šestogodišnjoj robiji, a te je godine preko Beča otputovao u Moskvu pod izgovorom da želi posjetiti suprugu Pelagiju i sina Žarka te studirati na Lenjinovu sveučilištu.

Samo dva mjeseca nakon dolaska Josipa Broza u Moskvu uhićen je i ubrzo likvidiran jedan od najznačajnijih jugoslavenskih ljevičara Radomir Vujović, a time su zapravo započele denuncijacije, uhićenja i likvidacije najuglednijih prvaka jugoslavenske KP.

Podrobno istražujući arhivsku građu, Eiletz zaključuje da su se u vrijeme Titova boravka u Moskvi svi partijski dužnosnici međusobno optuživali, a najviše su se bojali optužbe da su “trockisti”.

Što je Valter pisao
– Nitko nije točno znao što to znači, ali je svatko bio svjestan da je opasno za život dobiti takvu karakteristiku – kaže Eiletz.


Glava se gubila i za manje jasne ocjene pa Eiletz navodi kako je, podnoseći izvještaj o Đuri Cvijiću-Krešiću, 21. srpnja 1936. godine, Josip Broz Valter kazao: – Krešić je bivši član CK i sekretar Partije, jedan je od voditelja lijeve frakcije... nije se još popravio.

Sam ima jake ambicije i misli da je samo on sposoban voditi Partiju. Nije stabilan i ne može se odvojiti od buržoaskih grešaka. Mislim da je svoje frakcionaške poglede zadržao. Krešić je 7. veljače 1938. godine uhićen, optužen za trockizam te 26. travnja osuđen na smrt i strijeljan. Pozivajući se na lani otkrivene dokumente, Eiletz navodi da je, zahvaljujući “karakteristikama” Josipa Broza slična sudbina pogodila i Filipa Filipovića, Grgura Vujovića, Kamila Horvatina, Ivana Gržetića-Flajšera, Vilima Horvaja...

Na sličan su način u smrt otišli deseci i stotine jugoslavenskih komunista, tvrdi Eiletz i dodaje da je Staljin takvo postupanje Josipa Broza hvalio. “Tito je juna
k (ruski: molodjec), sve je pobio.”
Views: 5

Komentara (1)
 
1. 17-06-2008 15:46
 
Kazu da se ledene zalihe na Zemlji brzo tope. Puno se brze tope ove partizanske lazi. Ja danas gledam komentare na Vecernjaku na ovu temu. Skoro pa ne mogu vjerovati. Ono sto je samo nekoliko godina bilo skoro nezamislivo na tom istom Vecernjaku sad je postalo dominantno. Sve vise i vise ljudi vide stvari tocno onako kako ih treba vidjeti: partizani iz Hrvatske su bili stvarni kvislinzi i teroristi koji su nasu drzavu i nas narod izrucili na 60-godisnje robovanje nasim krvnim neprijateljima. 
 
Ono sto su donedavno samo rijetki smijeli javno reci sada postaje svim dobro poznato. Pred nama se okrece cijeli krug. Partizani koji su bili stvarni zlocinci a prodavali se kao revolucionari polako se vracaju i dobivaju svoj stvarni status terorista i zlocinaca a ustase koje su partizani optuzivali za ono sto su samo partizani radili mi polako vidimo u stvarnom svijetlu: kao stvarne hrvatske revolucionare i borce za Hrvatsku. 
 
Dakle na putu smo do potpunog zaokreta, to jest do istine. To me naravno veseli jer pomirenja medju nama Hrvatima nemoze biti dok ta zalosna istina ne bude opce prihvacena i pokazana svijetu, ne zato sto je to moja istina ili istina jedne ideologije nego jednostavno zato sto je to stvarna, povijesna istina. 
 
Andjelko Galic
 
Andjelko_Galic
 

.

 


 
 


Counter Tracker - Free Web Counter, Invisible Hit Tracker
Counter Tracker - Free Web Counter, Invisible Hit Tracker
Counter Tracker - Free Web Counter, Invisible Hit Tracker
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Srijeda, 18 Lipanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!