coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow NOVA KOMUNISTIČKA VJERA U HRVATA - TITOSINKROZIJA
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
NOVA KOMUNISTIČKA VJERA U HRVATA - TITOSINKROZIJA PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 27 Svibanj 2008

 


NOVA KOMUNISTIČKA VJERA U HRVATA - TITOSINKROZIJA PDF Ispis E-mail
Akademik Mirko Vidović   
Nedjelja, 25 Svibanj 2008
(Tekst preuzet sa portala Hrvatska uljudba)

Teorija ogledala


Na robiji, u kazamatima Stare Gradiške, politički sužnji su, uoči Titovog rođendana, jedan drugom pružali ruku sućuti, uz riječi: Ako si doušnik, sretan ti Božić...


Najprije, ne će biti lako (pre)kvalificirati Aleksandra Durmana u prekrštitelja Jožine vjere, jer je on poistovijetio Hefasta s Hermesom i dao mu atribute koje nema. Hefast je, naime, bio božanstvo stada i prolaznika, a Hefajst božanstvo tame, podzemlja i zaštitnik kovača i raspaljivača vatre.


Ove Godine Gospodnje, točno onih dana, kad je izaslanstvo Hrvatske vojske u Lurdu pjevalo i sviralo u čast Kraljice Mira, u Kumrofcu je proslavljan 'badnjak' šepavog božanstva prevratnika, odmetnika, rušitelja i mitomana, te bivših antiteista - Jože Broza, detto Tito. No, u općoj konfuziji oko poganskih bogova, Durman je Hermesa nazvao 'šepavim bogom', a o Hefajstu nije ni riječi rekao: očito on nije
helenist. Ili se pravi da nije. Vražja posla.


Kad je, u Londonu, u siječnju 1980, zasjedao III Sabor HNV-a, na naslovnoj stranici britanskog dnevnika "The Independent" čitali smo najnovije izvješće liječničkog konzilija na Brdu kod Kranja, gdje su Slovenci pilali Titovu lijevu nogu: "Left leg emputedet". Tada mi je iskrsla u sjećanju ona pjesma Majakovskog "Lijevi marš", koja završava stihovima: 'Tko to desnom korača, lijeva, lijeva, lijeva!'.


Ono je istina da je Staljin još 1948 izbacio Tita iz ljevičara i proglasio ga - fašistom. Pa kad dvolični gadovi pljuju po fašistima - oni to čine u Titovo ime. Pa daj ti budi (psiho)analitičar te shvati onu Kalajićevu 'Teoriju ogledala', u kojem se sve što je naoposum vidi kao naopako. Et vice versa.


No, Ako bi se Durman pročitao u Kalajićevu ogledalu, onda bi Hermes zauzeo Hefajstovo mjesto i ulogu, a tada bi i neopoganski badnjak čekanja povratka umrlog sa štulama, da tok Save okrene naopako i dokrajči svoj projekt o 'odumiranju drzave', uz horsko pjevanje: 'I
napred, drugovi, nek Tito živi, kličimo zajedno - selo i grad!" - ipak moglo i racionalno shvatiti: Jožin otac Franjo, poznat kao velika pijanica bio je, prema Macleanu Fitzroyu, njegovom biografu - kovač. Kovao je najviše konjske potkovice u obliku slova U, koje, u narodnom vjerovanju važi kao - donositelj sreće. Sad u Kumrofcu nema ni konja ni kovača potkova. Jesmo li time uznapredovali? Ma kakvi! Jer, u ogledalu kad ideš nazad, dobiješ dojam da napreduješ.

N.B. Joža je postao napredniji od svog tateka: naučio je lopovski zanat - kako se prave brave. Kako bi ih mogao otvarati iznutra i u logorima zabraviti one koji ne će da pjevaju onu: 'Tito je maršal, tito je genije...'


No, zbilju nastranu jer je ona opasnija u ovom obratu od vražje šale, sad kad u našoj Domovini znamo da vjernici mogu slobodno ispovjedati svoju vjeru i to u raznim jednobozačkim pa i visebožačkim vjerskim skupinama, pojavi se i ova nova vjera - "titosinkrazija", koju vjerojatno ne će priznati ni jednobošci ni mnogobošci, jer je ona protiv svih, budući da ne priznaje ikojeg drugog boga osim - JBT. Nešto kao: Tko će pravo, tko će krivo, mi hoćemo - kolektivo!


Titosinkrazija je jednobožačka neopoganska doktrina praznovjerja. Vjernici te vjere su odreda svi doskorašnji antiteisti.

PITANJE: Ima li još u našoj Domovinu pravih ateista? Onih koji ne dopuštaju nikome da ih prisiljava da budu išta drugo od onoga što oni jesu, a u to ime tolerantni su prema svim drugim pripadnicima raznih vjera: ne diraj me - ne diram te! No, zanimljivo je kako se još nitko od njih nije javio da
se distancira od obožavanja - kumira kod Hefajstove kovačnice potkova. U Kumrofcu!


GADNO PITANJE: Budući da su Beograđani i dalje vlasnici Titove dvije mumije (prvu samo lijeve noge, a druge bez lijeve noge, što zna i Rajko Nogo, koji ispjeva onaj barbarogeni stih: 'Pucali smo ravno u srce Evrope!' i ni danas ga nije stid. Leži deka Tiki u 'Kući cveća'. No,
budući da su tamo sva Titova odlikovanja i razni trofeji i nagrade koje je uprosio po svijetu odjeven u bijelo odijelo i - noseći u krvavim rukama grančicu jalove masline s Brijuna, budući da su Beograđani sačuvali i 'Crvenu zvezdu' i Partizan', uz još koješta, a tu ne treba zaboraviti ni Jovanku, pa makar ona bila tek - žena potjerana iz kuće u kojoj se ništa dobro nije vrglo, kako to da se štovanje "titosinkrazije" ne obavlja u Beogradu, u autentičnom ambijentu u kojem je sve stvarno, a ne u Kumrofcu u kojem stoji tek jedan kumir, i to - zbombani bomaš?!


Možda zbog toga što je srbijanski pjesnik Gojko Đogo, odmah nakon polaganja Tita u 'Kuću cveća', objavio knjižicu pjesama 'Vunena vremena', u kojoj je zaklinjao i rusku vračaru Džunu, i bugarsku gataru Vangu da ga čuvaju od vampira koji bi noću mogao doći da mu odgrize nožne palce.


Da li zbog toga ni Stipa Mesić ni Joža Horvat pa ni Ivan Fumić nisu išli u naopaki 'betlehem' na poklonstvo kao 'tri kralja', sva tri crna obraza?..

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Utorak, 27 Svibanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!