coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow NISKI UDARCI
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019
 
 
NISKI UDARCI PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Utorak, 20 Svibanj 2008

 


NISKI UDARCI PDF Ispis E-mail
(tekst preuzet sa portala Hrvatska uljudba)

fra Martin Planinić
  
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2008
Moja javna riječ napadnuta je na Internetu

Moja javna riječ napadnuta je i na Internetu. Ne uzmičem pred internetskim djelatnicima niti sam se povukao nakon njihovih zajedljivih riječi. Evo primjera:

Našao sam na Internetu svoj tekst iz Fokusa:[1] Imali smo svoju državu. To je NDH. Kakva je bila - neka se istraži! Bila dobra ili loša, ona je naša majka. Nema cijene zbog koje bih otkrio njezinu golotinju. Jer mi je ona majka. Navest ću primjer. Kad bih sto posto znao za neki ustaški zločin, tajni, za koji nitko ne zna, šutio bih i ne bih ga otkrio. Jer kad bih to učinio, svoju bih majku razgolitio.

Taj su tekst ispravno citirali: „Udruga za vjersku slobodu u Hrvatskoj“ i „Forum koji raspravlja o Crnoj Gori kao državi“. Spomenuta je Udruga napisala prije navedena citata: Kako ta struja u RKC razmišlja, najbolje oslikava sljedeća izjava?

Nije mi jasno što se željelo s tim reći. No, želim članove te udruge poučiti: Ne pripadam ni jednoj struji u Crkvi. Napisani se tekst  ne odnosi ni na vjeru ni na vjerske istine. Ako ja mogu jesti i piti kao i ostali ljudi, mogu i slobodno misliti, i to mi se ne smije osporiti. A pogotovo iz konteksta mi tekst istrgnuti. I bezvezno me kritizirati. Jer, ispravno citirati, ne znači pošten biti i pošten ostati, kad se krije druga strana citata koji tumači prvi dio doslovno citirana teksta.

Forum koji raspravlja o Crnoj Gori kao kvazi državi“, popratio je moj doslovce navedeni citat riječima koje ne bi ni pas s maslom pojeo. Ne ću s nepotpisanima ulaziti u polemiku nego ću svom ispravno citiranom tekstu dodati što je nehotice, hotimice, namjerno, zlonamjerno ispušteno. Ne pristajem ni uz ijednu od nabrojenih mogućnosti.
Ostavljam sud čitateljima. A čitatelji mogu vidjeti pravu istinu tek onda kad ispravno citiranom tekstu dodam ono što se nije smjelo ispustiti, ako se odlučilo o meni nekakav sud donositi.

Evo doslovce citirana teksta: Imali smo svoju državu. To je NDH. Kakva je bila - neka se istraži! Bila dobra ili loša, ona je naša majka. Nema cijene zbog koje bih otkrio njezinu golotinju. Jer mi je ona majka. Navest ću primjer. Kad bih sto posto znao za neki ustaški zločin, tajni, za koji nitko ne zna, šutio bih i ne bih ga otkrio. Jer kad bih to učinio, svoju bih majku razgolitio.

Pošteni će čitatelji drukčije prosuditi moj tekst od spomenutih, ali anonimnih prosuditelja i ne će mi zamjeriti što ne bih otkrio ustaški tajni i samo meni poznati zločin, kad pred sobom imaju četrdeset i pet-ljetnu šutnju o javno (u)činjenim zločinima o kojima se nije smjelo zucnuti. Ni tajno. A čim spoji u jednu cjelinu citirano i propušteno, nadam se da će im pošteni čitatelji zamjeriti i zbog krive interpretacije i zbog propuštena teksta koji daje drukčiji ton ispravno citiranom tekstu.

Svaki će dobronamjerni čitatelj vidjeti kako drukčije zvuči doslovce citirani tekst kad mu se doda što se nije smjelo ispustiti: A kad bi netko za taj ustaški zločin kazao da je četnički, usprotivio bih se i kazao: Ne, nije četnički nego ustaški. A zašto? Ne smije naša zloća pasti na drugoga. Veći je zločin svoju zloću svaliti na drugoga negoli tu istu zloću učiniti.

Tekst sam, iako polovično citiran, naveo poradi ilustracije onoga što sam kazao kako me u mom uvjerenju ništa ne će smesti. Ni autori ovoga teksta ne će postići moje povlačenje nego će doživjeti moj napad i prosudbu javnosti.

Na temelju onoga što je, nema dvojbe, ispravno citirano ostajem i uz taj citat do trenutka kad će autori internetskog teksta napisati sve mane svojih roditelja, osobiti majki i objaviti ih u svim medijima kao udarne vijesti. Tko to uradi imat će pravo i na onakve kvalifikacije.

Budući da se ovdje ne radi o biološkoj majci, očekujem, uz poštovanje srpskog naroda kao naroda, od srpskih autora internetskog teksta da, nakon svoga autentičnoga predstavljanja, iznesu sve zločine koje su doista učinili pripadnici srpskoga naroda. Ne ću tražiti tajne zločine za koje osim njih nitko ne zna nego samo javne. Pokolj Židova u Beogradu. Izvještaj Hitleru „o rešenom jevrejskom pitanju“. Neka ukore i lovce na zločince što isti ti lovci nisu čak ni pokušali naći nijednog zločinca u Srbiji, unatoč činjenici da je ta Nedićeva Srbija potamanila sve Židove. Neka otkriju, ništa ne tajeći, četničke zločine na obali rijeke Drine. I čim to učine, neka obavijeste britanske fotografe o beogradskoj laži. Jer, kad je Drina odnijela katoličke i muslimanske leševe u Savu, Sava u Dunav, a Dunav u Beograd, Beograđani su pozvali britanske fotografe da fotografiraju leševe Srba koje su ustaše poubijali na obali rijeke Drine. Neka ukore današnje srpske čelnike što nisu pustili međunarodnim čimbenicima da vide što se dogodilo u Dalju i Ćelijama i upute ukor internetskim mutikašama što mi prigovaraju za skrivanje tajnoga zločina, a ne kritiziraju svoju stranu što je sakrila javno učinjene zločine od međunarodne javnosti. Neka također požale što su protjerani nedužni Hrvati iz Banjalučkog područja i neka objasne javnosti značenje četničkog plana „Spaljena zemlja“. Kad sve iznesu pred javnost neka se slože s internetskim tekstom, ali do potpunoga citata koji ponosno donosim: Imali smo svoju državu. To je NDH. Kakva je bila – neka se istraži! Bila dobra ili loša, ona je naša majka. Nema cijene zbog koje bih otkrio njezinu golotinju. Jer mi je ona majka. Navest ću primjer. Kad bih sto po sto znao za neki ustaški zločin, tajni, za koji nitko ne zna, šutio bih i ne bi ga otkrio. Jer kad bih to učinio svoju bih majku razgolitio.

Kad sam već pred poštenu čitateljsku javnost stavio cjeloviti citat, stavit ću pred nju i svoj cjeloviti članak, objavljen u „Fokusu“ br. 314., od 19. svibnja 2006., str, 33., stupac III.:

Skidanje imuniteta
Glavaš i braća Srbi
Zamjeram braći Srbima što Glavaša nisu optužili odmah nakon rata. To im je bila dužnost.

Ovih dana pojavilo se nešto neočekivano. Sinovi otkrivaju golotinju svoje majke – Hrvati svoje Hrvatske. Ne radi se o pojedincima nego o službenim njezinim predstavnicima. Oduzeti imunitet Branimiru Glavašu graniči s velikim zločinom. No čijim? Znat će se! A hoće li biti kasno? Da bih ovo objasnio poslužit ću se našom prošlošću. Imali smo svoju državu. To je NDH. Kakva je bila – neka se istraži! Bila dobra ili loša, ona je naša majka. Nema cijene zbog koje bih otkrio njezinu golotinju. Jer mi je ona majka. Navest ću primjer. Kad bih sto po sto znao za neki ustaški zločin, tajni, za koji nitko ne zna, šutio bih i ne bi ga otkrio. Jer kad bih to učinio svoju bih majku razgolitio. A kad bi netko za taj ustaški zločin kazao da je četnički, usprotivio bih se i kazao: Ne, nije četnički nego ustaški. A zašto? Ne smije naša zloća pasti na drugoga. Veći je zločin svoju zloću svaliti na drugoga negoli tu istu zloću učiniti. Prijeđimo sada na Glavaša. Zamjeram braći Srbima što ga nisu optužili odmah nakon rata. To je bila njihova dužnost. Da su ga Srbi optužili za zločin i da sam ja bio tu, i vidio taj zločin, svjedočio bih protiv Glavaša na sudu! Tuže ga Srbi koji imaju pravo na to. Čudno mi je kad je već Glavaš bio zločinac što ga naše pravosuđe nije optužilo prije nego je ušao u Sabor i postao saborski zastupnik. Zločinac nije smio ući u Sabor! Postavljam pitanje državnim institucijama – što ste primili zločinca u Sabor – sramite se i stidite!? U ovoj situaciji, kad ga već izvodite pred sud, ne izvodite ga da biste kaznili zločinca nego da biste se svidjeli našim neprijateljima ili zbog ne znam ni ja kojih razloga. U ovom slučaju, da sam bio na licu mjesta i vidio Glavaša da čini zločin, ne bih protiv njega svjedočio pred sudom! Zbog istog razloga: ne otkrivam golotinju svoje majke. Današnja Hrvatska je partizanska, ali je moja draga majka.
Nisam se povukao niti se želim povući, unatoč uvrjedama. Ostajem uz napisano, pa makar moje napisano opet bilo napadnuto. Borim se do zadnjega daha i ne samo do zadnjega daha. Borim se do anđeoske trube, jer i nakon smrti se živi, a živi se, premda na drugi način
Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!