coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Politika arrow SLABOSTI POLITIČKOG SUSTAVA
Utorak, 20 Kolovoz 2019
 
 
SLABOSTI POLITIČKOG SUSTAVA PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Srijeda, 07 Svibanj 2008
 

 
May 07 2008
SLABOSTI POLITIČKOG SUSTAVA PDF Ispis E-mail

Wednesday, 07 May 2008
Jedna od neminovnih posljedica nedavnih saborskih izbora bilo je i preispitivanje snage, utjecaja i položaja vodstava političkih stranaka. Radi toga su mnoge stranke proteklih dana održale svoje sabore ili «konvencije», kako se to «po amerikanski» kaže u jeziku naroda koji pod tuđicom konvencija u pravilu razumije nešto sasvim različito od stranačke skupštine. Sabore su tako održale i stranke koje su na nedavnim izborima doživjele pravi debakl, poput Hrvatske narodne stranke, Hrvatske stranke prava i Hrvatske seljačke stranke.

Svima je njima zajedničko to, da je – u sustavu koji se hoće zvati demokratskim – čvrsta jezgra u stranačkom vodstvu kandidirala jednoga, unaprijed poznatoga kandidata, kojemu se nitko ili nije usudio suprotstaviti ili je isključen iz stranke još u predkandidacijskom postupku. Drugim riječima, kandidati stranačkih vodstava faktično nisu bili kandidati, nego predodređeni pobjednici. Prividnu iznimku čini SDP, gdje najava više kandidata zapravo ne znači postojanje bogatoga i razvedenog unutarstranačkog života, nego je tek posljedica međusobne suprotstavljenosti klanova i interesnih skupina, koje od njihovih stranačkih suparnika često dijele puno veće razlike i animoziteti, od onih koji postoje prema drugim političkim strankama.

U svjetlu tih činjenica hrvatski politički život biva sve jednoličniji i sve udaljeniji od autentičnih interesa prosječnoga građanina, koji čitav politički sustav promatra kao svojevrsnu partitokratsku diktaturu koja počiva na nedodirljivosti stranačkih vodstava, korupciji i medijskomu reketu. Uslijed toga iščezavaju sve ideološko-političke razlike među političkim strankama, a sva se politička borba svodi na goli interes odnosno borbu za vlast, kojoj svrha nije dugoročno određivanje i oblikovanje nacionalne sudbine u skladu s predodžbama jedne političke snage, nego se ta svrha svodi na ostvarenje materijalnih dobitaka iz sudjelovanja u diobi političkoga kolača. Ključna posljedica takvog shvaćanja jest općeniti prijezir prema političkoj kasti, sve naglašenija izborna apstinencija i uopće nezainteresiranost za politiku.

Posve je razumljivo, da se u takvoj klimi rađaju i ideje koje bi se na početku dvadesetprvog stoljeća mogle ocijeniti poprilično bizarnima. Jedan od bivših hrvatskih ministara vanjskih poslova – kojemu dosad nitko nije spočitnuo nesklonost prema institucijama demokratskog poredka – tako je nedavno predložio, da se upravljanje državom povjeri ne više političkim strankama, nego predstavnicima pojedinih struka, institucija ili intelektualnih krugova. Ni njemu, a ni drugim promatračima nije palo na pamet upitati se, postoje li bitne razlike između takvoga modela i modela «stališa» kojega je svojedobno, jedva skrivajući provokatorsko kopito, predstavljao jedan omanji Cezar u ulozi predsjedničkog savjetnika. I još više, postoje li bitne razlike između toga modela i korporativizma koji je izvorno zamišljen i definiran u redovima katoličkih intelektualaca iz prve polovice XX. stoljeća, da bi ga uskoro prigrlio i iskrivio fašistički ideolog i diktator, Benito Mussolini.

Upravo činjenica da je prijedlog o suvremenom obliku korporativizma prošao nezamijećeno, pokazuje da klima pasivnosti i beznađa i u naše dane rađa zamislima koje ne moraju nužno ostati na razini akademskih razglabanja i tužaljki ocvalih političara, nego uvijek iznova prijeti opasnost da na taj val uzjašu i oni, koji se ne će ustezati od vatrenih demagoških fraza radi postizanja potpune vlasti. Imamo, dakle, razloga pribojavati se novih oblika tiranije, a okolnost da tu opasnost ne prepoznajemo, možda posve jasno govori, da u svojevrsnoj tiraniji već poodavno živimo...

 

Tomislav JONJIĆ

Politički zatvorenik 193, travanj 2008.

**************************************************

Tekst preuzet sa portala "Blog i HRvati": Ivo Matanović, urednik portala Hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Srijeda, 07 Svibanj 2008 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 16
Korisnika online: 1
  • ReynaldoKi
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!