coarse
coarse
coarse
coarse

Naslovnica arrow Ratni dani arrow PAKAO NA PAPIRU - PRETOČEN U STRIP
Srijeda, 24 Srpanj 2019
 
 
PAKAO NA PAPIRU - PRETOČEN U STRIP PDF Ispis E-mail
Autor: uznik   
Četvrtak, 17 Siječanj 2008

PAKAO NA PAPIRU PDF Ispis E-mail
Hrvatica   
Srijeda, 16 Siječanj 2008
uNa dan kada je prije 16 godina počinjen zločin na Ovčari u Vukovaru je predan u tisak neobičan projekt. Jezivo svjedočanstvo o najbezumnijem ratnom zločinu počinjenom u agresiji na Hrvatsku pretočeno je - u strip.


Autor oko 30 šokantnih ilustracija, crtanih tušem na papiru u boji, poznati je hrvatski crtač stripa  Nenad Barinić, i sam sudionik Domovinskog rata. Od 1991. godine nacrtao je oko 200 “kadrova”  ratne tematike koristeći kao predložak dokumente, poznate video zapise iz pakla rata ili, najčešće, autentična svjedočenja preživjelih vukovarskih ratnika i zatočenika srpskih konclogora.S bivšim logorašima je u realizaciju pokrenut i strip-projekt na 40-ak stranica nazvan “Ovčara - krik u noći”, u kojem su uvezeni kadrovi vezani uz to stratište iz '91. Na dosad neviđeni način, potresni je to zapis o golgoti 200 hrvatskih ranjenika i civila odvedenih iz podruma ratne bolnice nakon pada Vukovara.

2008_01_13_ovcara.jpg- Egzekutori na Ovčari nisu ostavili žive svjedoke. Tko je tada odveden iz hangara, nije se više vratio  ili je ubijen ‘na rupi’ ili je nestao. O tome stratištu i što se tamo događalo u noći 20. na 21. studenog '91. nema nikakvih zapisa - objašnjava neobičnu ideju Danijel Rehak, prvi čovjek Društva logoraša srpskih konclogora. Dodaje kako “bijeg” od zaborava nije jedini motiv, već i nakana da se zločin na Ovčari svijetu ispriča i kroz medij koji će ostaviti dojam snažniji od riječi.

2008_01_13_barinic.jpg- Kada se govori o Ovčari, teško će ikoja riječ prenijeti užas toga zločina na onoga koji sluša. Možda 16 godina kasnije sve zvuči i nevjerojatno, ali ilustracije toga zla ostavit će trag, potresniji i jači od svake riječi - veli Rehak. ‘Kadrovi’ u strip-projektu, koji će se za desetak dana u prvih 2000 primjeraka naći u Spomen-domu Ovčara, slijede tijek zločina - od odvođenja ranjenika na sporedni izlaz vukovarske bolnice, preko prijetnji u vojarni do špalira i premlaćivanja na betonskom podu u hangaru na kraju grada, do odvoženja traktorima, u nekoliko tura, u sumrak, prema unaprijed iskopanoj masovnoj grobnici gdje je strijeljanje trajalo do ranih jutarnjih sati.

Tijek stravičnog zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara, oko pet kilometara od Vukovara, rekonstruiran je, napominju autori projekta, prema iskazima rijetkih koji su imali sreću spasiti se od sigurne smrti metkom u potiljak, ali i “pokajničkih” svjedočenja sa suđenja optuženima za egzekuciju u Beogradu.

- O Ovčari se ne može napraviti fikcija, te strahote nije moguće prikazati nikako drukčije nego onako kako je i bilo, jezivo stvarno - objašnjava Barinić priznajući kako mu je crtanje mučnih kadrova s Ovčare, s emotivne strane, bio težak zadatak.

 Dok je radio na strip-projektu punom simbolike, a dio tih ilustracija u crno-bijeloj tehnici pratio je naraciju u dokumentarnom filmu ‘Vukovarska pasija i križni put’ redatelja Eduarda Galića i dokumentarcu ‘Vukovar 1991.’ otkupljenom od Ministarstva prosvjete, borio se s mislima na taj 20. studenog '91. - jezivi zločin počinjen tada na Ovčari, koliko god o tome govorili, pisali ili prenosili na crtež, ne možemo ni pojmiti kako je bilo - zaključuje Barinić.

www.domovinskirat.com

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
« Prethodna   Sljedeća »
Tražilica
Tko je Online
Gostiju online: 8
Korisnika online: 1
  • KelleeHart
cestitka2014.jpg
  paveli_knjiga_mala.jpgapartmentsmurter3.jpg
 
  

www.liberohosting.com

LiberoHosting za profesionalce i amatere

 
Top! Top!